ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Δυναμώνει η φοροαφαίμαξη στο λαϊκό εισόδημα

Νέα προκλητικά προνόμια και «εξαιρέσεις» για την πλουτοκρατία

Με τη μορφή προσχεδίου δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στη μέγκενη της εφαρμοζόμενης πολιτικής μπαίνουν τα εισοδήματα των μισθωτών, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων τα οποία ήδη σηκώνουν και τα πρόσθετα χαράτσια από την αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Στην αντίπερα όχθη είναι οι προωθούμενες ρυθμίσεις που διατηρούν και ενισχύουν τα κάθε είδους προνόμια, ελαφρύνσεις και «εξαιρέσεις» σε όφελος της κεφαλαιοκρατίας.

Για τους εργαζόμενους σε πρώτο πλάνο προβάλλει η καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου, που να σημειωθεί ότι από το 2007 παραμένει καθηλωμένο στα 12.000 ευρώ. Το κόλπο της σύνδεσής του με την αξία των αποδείξεων λιανικής που θα καταφέρει να συγκεντρώσει το κάθε νοικοκυριό είναι το πρώτο βήμα και για την τυπική συρρίκνωσή του στην επόμενη φάση. Το νομοθέτημα έρχεται να ανεβάσει τη φοροαφαίμαξη με σωρεία άλλων ρυθμίσεων:

* Πετσόκομμα των όποιων ελαφρύνσεων για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, που αφορά όλα τα νοικοκυριά, ακόμη και τους παλαιούς δανειολήπτες που μέχρι τώρα υπάγονταν σε ευνοϊκότερο καθεστώς. Τα ποσά των τόκων θα υπολογίζονται μόλις στο 20% και στο εξής θα εκπίπτουν από το φόρο, ανεξάρτητα από το χρόνο σύμβασης του δανείου και τις άλλες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που ίσχυαν μέχρι τώρα.
* Καθιερώνονται νέας κοπής τεκμήρια διαβίωσης, ακόμη και για την πρώτη κατοικία.
* Καταργείται αναδρομικά από την 1η Γενάρη 2010 η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων, που έρχεται να συμπληρώσει τη μείωση των ονομαστικών μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
* Για τους επαγγελματίες προβλέπεται η γενίκευση της χρήσης ταμειακών μηχανών και η υπαγωγή επαγγελματικών ομάδων (ταξί, πωλητές λαϊκών αγορών κ.ά.) σε καθεστώς λογιστικού προσδιορισμού.

Προνόμια στην κεφαλαιοκρατία

* Επαναπατρισμός κεφαλαίων: Πρόκειται για απόλυτα προκλητική ρύθμιση φορολογικής αμνήστευσης σε κάθε λογής μεγαλοεπιχειρηματίες που έβγαλαν κεφάλαια από τη χώρα για να τα τοποθετήσουν σε τράπεζες του εξωτερικού. Σε περίπτωση που τα φέρουν για κατάθεση σε ντόπιες τράπεζες θα καταβάλουν συμβολικό φόρο μόλις 5% και σε περίπτωση που τα «επενδύσουν» η κυβέρνηση θα τους επιστρέψει και τους μισούς από τους φόρους. Οι εν λόγω κεφαλαιούχοι μπορούν να δηλώσουν τα ποσά και να τα αφήσουν στις τράπεζες του εξωτερικού πληρώνοντας 8%.
* Παραμένει η σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών κατά 5 μονάδες (20% από 25%).
* Τόκοι καταθέσεων και τόκοι από ομόλογα συνεχίζουν να φορολογούνται αυτοτελώς (10%) και «εξαιρούνται» από την ενιαία φορολογική κλίμακα. Η εξαίρεση ευνοεί πρώτα και κύρια το τραπεζικό κεφάλαιο.
* Εξω από κάθε τεκμήριο ήταν και παραμένει η δημιουργία Ανωνύμων Εταιρειών, η αγοραπωλησία μετοχών, η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων.
* Τα κέρδη από αγοραπωλησίες μετοχών στο Χρηματιστήριο εφόσον πουληθούν μετά από 1 τρίμηνο εξαιρούνται από κάθε φόρο. Ο φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές παραμένει αμετάβλητος στο συμβολικό 1,5 τοις χιλίοις.
* Δίνεται μείωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο συντελεστή φορολογίας των κερδών, σε επιχειρήσεις που δηλώνουν μειωμένο τζίρο για 3 στη σειρά χρόνια και προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας
* Παραπέρα εκπτώσεις δίνονται στα φορολογητέα κέρδη επιχειρήσεων που δηλώνουν δαπάνες για «έρευνα και τεχνολογική καινοτομία» με τη δημιουργία «αφορολόγητου αποθεματικού».
* Φορολογικά κίνητρα για «ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων» κ.ά.

web analytics

Τελευταία ενημέρωση σελίδας: 09 Απριλίου 2010