ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ»

Μοιράζουν ρόλους για να τσακίσουν το λαό

Κυβέρνηση, εργοδότες και εργατοπατέρες, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, πασχίζουν από κοινού για να επανέλθει το κεφάλαιο σε τροχιά ανάπτυξης


Υπόδειγμα ταξικής συνεργασίας και «κοινωνικής συναίνεσης», ώστε με μοιρασμένους ρόλους να κλιμακωθεί η επίθεση σε βάρος του λαού, αποτέλεσε η χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού και δέκα υπουργών της κυβέρνηση, με τους εργατοπατέρες και τις ενώσεις των εργοδοτών ενόψει της ΔΕΘ. «Σας θεωρούμε συνεργάτες», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στην εισηγητική του παρέμβαση, στη διάρκεια της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου και χωρίς περιστροφές έδωσε το κοινό αντιλαϊκό πλαίσιο: «Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι κοινές μας συνιστώσες και οι κοινές μας αγωνίες (...) για να προωθήσουμε τις αλλαγές και να βοηθήσουμε τη χώρας μας να πάει μπροστά».



 

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εμφανίσει την εφαρμοζόμενη πολιτική υπέρ του κεφαλαίου σαν δήθεν «εθνική προσπάθεια» για έξοδο της χώρας από την κρίση και κάλεσε σε συστράτευση για την προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών, σημειώνοντας ότι «η πορεία πρέπει να συνεχιστεί». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου ότι η κυβέρνηση θα «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, προκειμένου να «υπάρξει ανάπτυξη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, ζήτησε ακόμα πιο επιθετική συναίνεση ανάμεσα στα αστικά κόμματα για την εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζοντας ότι «το πολιτικό σύστημα δείχνει τον τελευταίο καιρό να προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο έναντι της κοινωνίας. Δε δικαιολογείται εφησυχασμός, ούτε χαλάρωση». Ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας τους στόχους του μαύρου μετώπου κυβέρνησης, πλουτοκρατών και εργατικής αριστοκρατίας, πρόταξε την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή, τη διασφάλιση των αναγκαίων όρων για την απρόσκοπτη συνέχιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων μέσα στην καπιταλιστική κρίση και μετά το ξεπέρασμά της.

Φιλομονοπωλιακές κατευθύνσεις

Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, οι άξονες των στρατηγικών στόχων της κυβέρνησης είναι:

-- Η «υλοποίηση των εσωτερικών διαρθρωτικών αλλαγών, για να μπορεί να γίνει η οικονομία μας ανταγωνιστική». Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, περνάει μέσα από την παραπέρα μείωση των μισθών και το πετσόκομμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων προς όφελος των κεφαλαιοκρατών.

-- Η«τήρηση των υποχρεώσεων» της χώρας απέναντι στις νέες δανειακές συμβάσεις και τους δανειστές της.«Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ένα πρωτόγνωρο πακέτο στήριξης. Αυτό γεννά βεβαίως και υποχρεώσεις για εμάς», τόνισε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων (μεγαλύτερες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στους μισθούς και στις συντάξεις), ενόψει της νέας δανειακής σύμβασης που θα φέρει για έγκριση η κυβέρνηση τον Οκτώβρη στη Βουλή.

-- Η «ανάταξη του τραπεζικού συστήματος». Μετά την εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης, οι τράπεζες θα εξασφαλίσουν «ρευστότητα» ώστε «να μπορούν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός. Ουσιαστικά, διαβεβαίωσε το τραπεζικό κεφάλαιο ότι η ενίσχυσή του αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

-- Η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα γεωπολιτικά παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας.«Στις μεγάλες αλλαγές που γίνονται όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική και τον αραβικό κόσμο, όπου δεν είμαστε απόντες», σημείωσε ο πρωθυπουργός, «μας δίνουν φωνή να διαπραγματευόμαστε για τις όποιες ανάγκες της οικονομίας».

Αφού παρουσίασε όλο το πλέγμα των φιλομονοπωλιακών παρεμβάσεων της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός έθεσε προκλητικά το «μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας» και προσπάθησε στο όνομά του να νομιμοποιήσει «τις βαθύτερες αλλαγές» και τα προγράμματα «κατάρτισης και επανακατάρτισης» που θα καρπωθούν οι εργοδότες. Προσπάθησε ταυτόχρονα να καλλιεργήσει φρούδες προσδοκίες, ισχυριζόμενος ότι οι «θυσίες, είναι αυτό που μας έχει επιτρέψει να διαπραγματευτούμε και να έχουμε θετικά αποτελέσματα ώστε να ελαφρύνεται ο ελληνικός λαός από το βάρος του χρέους», φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι «σήμερα είμαστε σε καλύτερη θέση»!

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευαγ. Βενιζέλος στη διάρκεια της συνάντησης με τους «κοινωνικούς εταίρους» και μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε για την αύξηση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης, υποστήριξε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% είναι παράλογο μέτρο που πήραμε με το πιστόλι στον κρόταφο κάτω από την πίεση της τρόικας», αφήνοντας «ανοιχτό» το ενδεχόμενο για «μείωσή» του στο μέλλον, που όμως θα συνδυαστεί με την καθιέρωση κοινού συντελεστή ΦΠΑ, μέσω της οποίας θα επιβαρυνθεί με ανατιμήσεις πλήθος προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

Σύμπλευση κυβέρνησης - βιομηχάνων

Τη σύμπλευση κυβέρνησης - πλουτοκρατίας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, μετά τη χτεσινή συνάντηση. Αξίωσε «αταλάντευτη υλοποίηση» των αντιλαϊκών δεσμεύσεων της κυβέρνησης και προειδοποίησε ότι οι επιχειρηματίες δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν καθυστερήσεις και ταλαντεύσεις στην πραγματοποίηση των όσων όλοι μαζί έχουν συμφωνήσει λέγοντας ότι «δεν είναι ρεαλιστική πρακτική η τάση για συνεχή νόθευση ή μετάθεση των αλλαγών που έχουμε αναγνωρίσει ως ζωτικές για την ανασυγκρότηση του τόπου».

Με την πρόκληση και τη χυδαιότητα που διακρίνει τους αστούς, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόλμησε να βάλει στον ίδιο παρονομαστή εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους όσον αφορά το ποιους εξυπηρετεί αυτή η πολιτική και το ποιοι υφίστανται το κόστος της βαθιά αντιλαϊκής και αντιδραστικής επίθεσης που δέχονται τα λαϊκά στρώματα. «Η αταλάντευτη υλοποίηση των μεγάλων τομών αποτελεί μια σκληρή πρόκληση. Ισοδυναμεί με επώδυνη δοκιμασία για την πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Εχει αναμφίβολα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό κόστος. Το κόστος για όλους μας, όμως, θα είναι εφιαλτικά μεγαλύτερο αν η προσπάθειά μας αποτύχει», είπε!

Απαιτώντας τη συναίνεση κομμάτων και εργαζομένων στη βρώμικη επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία, κατέληξε «γι' αυτό οι πολιτικές δυνάμεις, όλοι οι φορείς ευθύνης, δεν είναι σήμερα υπόλογοι στην κοινή γνώμη, αλλά, κυρίως στο λαό μας και το μέλλον του».

«Σύμφωνοι» είναι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ότι «πρέπει να επαναδραστηριοποιηθεί η βάση της πυραμίδας της ελληνικής οικονομίας και της ευρωπαϊκής που είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» σύμφωνα με το δεύτερο. «Τώρα, το τι θα γίνει για να γίνουν όλα αυτά τα οποία είπαμε είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο», συμπλήρωσε ο Δ. Ασημακόπουλος.

Συνεπής στις διακηρύξεις της και στη σύμπλευσή της με τους εμποροβιομήχανους εμφανίστηκε η πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Σε ευθυγράμμιση με τους εμποροβιομήχανους, έθεσε ζήτημα διαχείρισης των επιμέρους. Στο πρώτο από τα δέκα σημεία - παρεμβάσεις που κατέθεσε, ζητάει «επαναπροσδιορισμό του μνημονίου, σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις και αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου, ώστε να εναρμονίζεται με τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, αλλά με κύριο ζητούμενο την ανάδειξη μιας επενδυτικής και αναπτυξιακής προοπτικής».

Μεταξύ άλλων ζητάει μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου από τα νέα ισχυρά τραπεζικά σχήματα, εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% με ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή για τα είδη πρώτης ανάγκης και για το σύνολο του τουρισμού και της εστίασης, χρηματοδότηση του μισθολογικού κόστους για τους εργοδότες, εργασιακού κόστους και μείωση φορολογικών συντελεστών.

Από κοντά οι εργατοπατέρες

Αφού έδωσε το άλλοθι της συναίνεσης στην πολιτική της πλουτοκρατίας με τη συμμετοχή της στην κοινή μάζωξη των «συν-εταίρων», η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε να ζητάει «εισοδηματική αναδιανομή» από τον πρωθυπουργό. Με δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί με την τρόικα, δηλαδή με τους πολιτικούς εκπροσώπους των δανειστών, παράταση του χρόνου προσαρμογής για τα δημόσια ελλείμματα, καθώς και την ενίσχυση αναπτυξιακών μέτρων». Με δυο λόγια, η ΓΣΕΕ ζητάει τη στήριξη των εγχώριων καπιταλιστών και μέτρα για νέα καπιταλιστική «ανάπτυξη», που δήθεν θα είναι και προς όφελος των εργαζομένων.

Απαλλαγή από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, την έκδοση ευρωομόλογου, δημιουργία δημόσιου τραπεζικού πόλου και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, είναι - σύμφωνα με πληροφορίες - μερικές από τις θέσεις - προτάσεις της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, τις οποίες κατέθεσε εκ μέρους της στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Κ. Τσικρικάς. Θέσεις που προσφέρουν απλόχερη στήριξη στις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, της τρόικας και της ΕΕ, καλλιεργώντας την αυταπάτη για έναν «πιο ανθρώπινο» καπιταλισμό. . 

 

web analytics

Τελευταία ενημέρωση σελίδας: 04 Σεπτεμβρίου 2011