ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Μαζικό και μαχητικό το συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ και ΜΑΣ, στο Σύνταγμα, το πρωί του Σαββάτου 10/9/2011

 

Οι συγκεντρωμένοι κατέκλυσαν το Σύνταγμα
Πρώτη οργανωμένη απάντηση στα χαράτσια, συνολικά στην αντιλαϊκή έφοδο που έχει εξαπολύσει το μαύρο μέτωπο πλουτοκρατίας, κυβέρνησης, τρόικας και οι σύμμαχοί τους, έδωσαν το Σάββατο οι ταξικές δυνάμεις στην Αθήνα.

 

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, σπουδαστές, γυναίκες, άνεργοι και συνταξιούχοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, δηλώνοντας πως δε θα πληρώσουν την κρίση της πλουτοκρατίας και ξεκαθάρισαν: «Οχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στις προσυγκεντρώσεις στην πλατεία Κάνιγγος, στην Ομόνοια, στα Χαυτεία, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των ταξιτζήδων στην πλατεία Κάνιγγος, μαζί με τα ταξί τους και τις σημαίες της ΠΑΣΕΒΕ. Οι προσυγκεντρώσεις ξεκίνησαν την πορεία, ενώθηκαν στο ύψος των Χαυτείων και μέσω της Σταδίου με συνθήματα: «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός, στα μέτρα της κυβέρνησης κανείς συμβιβασμός» έφθασαν στο Σύνταγμα.

Το κεντρικό σύνθημα στην εξέδρα, στο Σύνταγμα, έδινε το στίγμα: «Κάτω οι φόροι. Οργανωμένη αντίσταση στα χαράτσια. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο». Μπροστά απ' την εξέδρα ξεχωρίζει το πανό της ΟΓΕ: «Γυναίκες ξεσηκωθείτε! Πόλεμο στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει». Λίγο πιο πίσω το πανό του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και τα μπλοκ των φοιτητών που διαδηλώνει: «Οχι στο νέο νόμο - πλαίσιο. Εξω οι επιχειρήσεις από την Παιδεία». Στην «πρώτη γραμμή» της συγκέντρωσης και οι εργαζόμενοι σε γάλα, τρόφιμα και ποτά, συσπειρωμένοι στην ταξική τους Ομοσπονδία, οι οποίοι δίνουν, σήμερα και αύριο, 48ωρη απεργιακή μάχη, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Εκεί, και η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, που επίσης βρίσκεται στη διαδικασία διεκδίκησης συμβάσεων. Δίπλα τους, Σομαλοί μετανάστες εργαζόμενοι, τους οποίους οι ταξικές δυνάμεις στηρίζουν και τους συμπαραστέκονται, σε μια στιγμή που η πατρίδα τους δοκιμάζεται.

 
Στο μεταξύ, τα μεγάφωνα «ρίχνουν» το ένα σύνθημα μετά το άλλο: «Οχι στη ληστεία του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου», «Αρνούμαι να πληρώσω τη φοροληστεία, ούτε ένα ευρώ για την πλουτοκρατία» και «Οργανωμένα συλλογικά, ούτε ευρώ για τ' αφεντικά», κυριαρχούν στην πλατεία. Στην κεντρική συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

 

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η κοινωνική συμμαχία

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Αποστόλης Γαρμπής, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, ο οποίος, αναφερόμενος στην 48ωρη απεργία του κλάδου που ξεκίνησε χθες το βράδυ, είπε: «Ζητάμε την αλληλεγγύη των εργατών των υπολοίπων κλάδων. Αυτή η σύμβαση είναι υπόθεση του συνόλου της εργατικής τάξης γιατί μόνο έτσι μπορεί να ανοιχτεί ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης και στους υπόλοιπους κλάδους. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπογράψουμε σύμβαση. Ολοι μαζί θα πετύχουμε».

Μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα των Ελλήνων εργαζομένων έστειλε η Ρεζίνα Μάρκες, από την Οργάνωση Δημοκρατικών Γυναικών Πορτογαλίας, που σημείωσε: «Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί σας και δηλώνουμε πως την κρίση πρέπει να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν. Είναι οι καπιταλιστές και η δίψα τους για μεγαλύτερα κέρδη. Εμείς, οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων γυναικών και ανδρών, στο πλευρό των απολυμένων, των νέων που δε βρίσκουν δουλειά, στο πλευρό των νεαρών ζευγαριών που δεν μπορούν να στήσουν οικογένεια, των γυναικών που γι' αυτές η μητρότητα είναι σήμερα ένα πρόβλημα».

Ο Κυριάκος Ψιτόπουλος, εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ και μέλος της Επιτροπής Αγώνα στα ταξί, ανέδειξε τη δύναμη της κοινωνικής συμμαχίας, λέγοντας: «Οι μεγαλοεπαγγελματίες του χώρου, το ξενοδοχειακό και τουριστικό κεφάλαιο σκυλιάζουν να μην ενωθεί η πάλη μας με τους άλλους εργαζόμενους, με το ΠΑΜΕ. Για μας τους ταξιτζήδες του μεροκάματου, η θέση μας είναι εδώ, μαζί σας. Η λαϊκή κοινωνική συμμαχία μπορεί να σταματήσει τα σχέδια της ολιγαρχίας. Η λαϊκή κοινωνική συμμαχία μπορεί να δώσει φτερά στην οργάνωση της αντεπίθεσης. Να οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές προς όφελος των οικογενειών μας, που υποφέρουν».

 

Στο μεταξύ, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από ομοσπονδίες και σωματεία, συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, για την οργάνωση της πάλης ενάντια στα χαράτσια και τη φοροληστεία που κλιμακώνεται.

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Από το λιμάνι ως την πλατεία Αριστοτέλους κι από κει σ' όλη την παραλία ως τη ΔΕΘ απλώθηκε η μαζικότατη και δυναμική διαδήλωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ

 

Το πανό στην κορυφή της μεγάλης διαδήλωσης
«Τέρμα οι θυσίες για την πλουτοκρατία.

Παρεμπόδιση, ανάσχεση της αντιλαϊκής βαρβαρότητας, να ζήσει η εργατική και λαϊκή οικογένεια. Μάχη παντού, αλλά με σχέδιο, στόχο και προοπτική. Μη σώσουμε το ένα ευρώ σήμερα και μας πάρουν αύριο δύο. Να ασφαλίσουμε κάθε μας μικρή νίκη.

Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να έχει ανθρώπινο πρόσωπο.

Να ανοίγουμε κάθε μέρα, σε κάθε μάχη, το δρόμο για την τελική σύγκρουση και ανατροπή του συστήματος που δεν θέλει και δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις ανθρώπινες ανάγκες. Να βάλουμε την οικονομία στη δούλεψη των λαϊκών αναγκών. Στον έλεγχο των εργατών. Την εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Με σύνθημα την εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις της τάξης μας: Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά.

Ολοι στο δρόμο, όλοι στη μάχη».

* * *

Ξεκάθαρο μήνυμα, αποφασισμένος ο δρόμος.

Χιλιάδες και χιλιάδες διαδηλωτές από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τον κάμπο της Θεσσαλίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, πλημμύρισαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης το απόγευμα του Σαββάτου. Από το λιμάνι ως την πλατεία Αριστοτέλους κι από κει στο Λευκό Πύργο και το χώρο της ΔΕΘ, εργάτες, αγρότες, φοιτητές, επαγγελματοβιοτέχνες, γυναίκες και παιδιά έκαναν σημαία τους το «αντίσταση στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής» που δέσποζε και στο γιγάντιο πανό της διαδήλωσής τους και απάντησαν ευθέως στον πρωθυπουργό, που εκείνη την ώρα διακήρυσσε από τη ΔΕΘ πως κάθε οικογένεια πρέπει να μάθει να ζει μ' ένα μισθό, αυτόν που η κυβέρνησή του έχει ήδη προσδιορίσει στα 500 ευρώ. «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία» ήταν το σύνθημα που φωνάχτηκε ξανά και ξανά. Το κλίμα τρόμου που καλλιεργήθηκε από την κυβέρνηση με τη συμβολή των αστικών μέσων ενημέρωσης και η παράταξη 7.000 ενόπλων αστυνομικών στους δρόμους, οι δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις (ανάμεσά τους νεολαίος του ΠΑΜΕ), απαντήθηκαν άμεσα με τη μαζικότερη (σύμφωνα μ' όλες τις εκτιμήσεις) διαδήλωση που έγινε μέχρι τώρα με αφορμή τη ΔΕΘ.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε


 
Φοιτητές και σπουδαστές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ διακήρυξαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης «Εργάτη κάνε υπόθεση δική σου το μέλλον και τη μόρφωση που θέλει το παιδί σου». Οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης απαντούσαν ευθέως στις κυβερνητικές εξαγγελίες: «Την άποψή σας να την βράσουμε. Η ανεργία πληγή και παιδεμός του τόπου. Θα λείψει μονάχα τη μέρα όπου θα μπείτε εσείς σε ανεργία». Κι από την πόλη της ανεργίας τη Νάουσα οι εργάτες βεβαίωναν: «Μπορούμε να τους σταματήσουμε».

Το είχε δηλώσει λίγο πριν κατηγορηματικά και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με την ομιλία του Σωτήρη Ζαριανόπουλου: «Ναι, μπορούμε να τους σταματήσουμε. Να σταματήσουμε το μακελειό που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η τρόικα, με τη συναίνεση των άλλων πολιτικών βαστάζων του συστήματος, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., της Μπακογιάννη, των αδιόρθωτων αριστερούληδων εραστών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και που ξεριζώνει κάθε προϋπόθεση ανθρώπινης ζωής για τη συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού. Ο λαός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Οταν αυτός πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, στον τόπο δουλειάς, το χωράφι, το σχολειό και το πανεπιστήμιο, στη γειτονιά μέχρι την πολιτική εξουσία, μπορεί να σαρώσει όσους τον βάλανε στο κρεβάτι του Προκρούστη και του κόβουνε κομμάτια απ' το κορμί του: Τη δουλειά του, το μισθό, το μεροκάματό του και τη σύνταξή του, την υγεία του, τη μόρφωση για τα παιδιά του, κόβουν κομμάτια από το δημόσιο πλούτο, την περιουσία του που μόνο αυτός δημιούργησε με τη δουλειά του και σήμερα απολαμβάνει μια όλο και πιο μικρή δράκα κεφαλαιοκρατών, με τη διαμεσολάβηση του αστικού τους κράτους». Ο ίδιος συνέχισε: «Δεν έχουμε, δεν μπορούμε, δεν θέλουμε να πληρώσουμε τα χρέη τους».

Μ' αυτό το σύνθημα να μπούνε μπροστά τα ταξικά συνδικάτα, οι άλλοι μαζικοί φορείς και συλλογικά να οργανώσουν τη λαϊκή ανυπακοή στα χαράτσια. Να μαζέψουν τα φορομπηχτικά σημειώματα της εφορίας, να υπάρξει απ' όλους συλλογική άρνηση πληρωμής, ένα βήμα λαϊκής ανάτασης και έκφραση της κοινωνικής συμμαχίας ανατροπής.

Από το βήμα της συγκέντρωσης χαιρετίστηκε η 48ωρη απεργία στον κλάδο τροφίμων και ποτών, με την επισήμανση πως η στήριξη αυτής της απεργίας είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης.

Τονίστηκε, επίσης, πως «πρέπει, άμεσα, να οργανωθεί από τα ταξικά συνδικάτα με το συντονισμό δράσης του ΠΑΜΕ των εργατών, της ΠΑΣΕΒΕ των αυτοαπασχολούμενων, της ΠΑΣΥ των αγροτών, της ΟΓΕ των γυναικών, του ΜΑΣ των σπουδαστών, η καταγραφή των ανέργων και των αναγκών τους, η καθημερινή πάλη για την ουσιαστική προστασία τους. Η πάλη να αρχίζει από τον τόπο δουλειάς που έγινε τόπος απόλυσης, το ταξικό συνδικάτο και να επεκτείνεται στη γειτονιά, να πιάνει τον απολυμένο εργάτη, τον μικρομεσαίο που έκλεισε το μαγαζί του από τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων, τους φόρους και την ανέχεια των μισθωτών, το νέο που δεν βρίσκει δουλειά και στρέφεται στη μετανάστευση. Πρέπει να παρθούν αποφασιστικές πρωτοβουλίες: Ξεκινάμε από τη Θεσσαλονίκη της ανεργίας. Σε λίγες μέρες πάμε για πανθεσσαλονίκεια πλατιά σύσκεψη ανέργων από κάθε κλάδο, συνδικάτων, Λαϊκών Επιτροπών από τις γειτονιές για συντονισμό δράσης (...) Κλιμακώνουμε τον αγώνα. Προετοιμάζουμε, οργανώνουμε την επόμενη γενική απεργία».

Στις κρίσιμες μάχες που έρχονται αναφέρθηκε ο Γιάννης Νιβορλής, χαιρετίζοντας εκ μέρους της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα εμφιαλωμένα: «Παραμερίζουμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες, διευρύνουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες, πυκνώνουμε τις γραμμές των ταξικών συνδικάτων, ενισχύουμε την αλληλεγγύη, σφυρηλατούμε την ενότητα και την ταξική συνείδηση. Μαθαίνουμε ξανά να ελπίζουμε».

 

web analytics

Τελευταία ενημέρωση σελίδας: 13 Σεπτεμβρίου 2011