ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Μαζικοποίηση και ταξική οργάνωση του κλάδου

Πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του σωματείου

Η συμβολή στην οργάνωση του κλάδου σε ταξική κατεύθυνση, η μαζικοποίηση του Σωματείου μέσα από τη βελτίωση της παρέμβασης στους χώρους δουλειάς, αποτελούν βασικά ζητούμενα της δράσης που θα αναπτύξει το επόμενο διάστημα το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, όπως αυτά αναπτύχθηκαν στη εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της 13/12. Έντονο και διακριτό στοιχείο της συνέλευσης η συμμετοχή πολλών νέων, σε ηλικία, εργαζομένων.

Εισηγητικά, η πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου, Ε. Χαλιού, επισήμανε ότι το σωματείο μέσα από τη δράση του κατόρθωσε να βάλει σε καλύτερο βαθμό τη σφραγίδα του στις εξελίξεις και κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν. Η γνώση που αποκτήθηκε συμβάλλει ώστε να απαντά με μεγαλύτερη ετοιμότητα στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, τους ελιγμούς του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Για το επόμενο διάστημα, υπογράμμισε ότι πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες για την οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Στην κατεύθυνση αυτή, χρειάζεται να υπάρχει μόνιμο και σταθερό σχέδιο για όλα τα προβλήματα, ενώ μπαίνει ως κύριο καθήκον να ανοίξει συζήτηση για το τι κίνημα χρειάζεται. Να αποτραπεί ο εγκλωβισμός των εργαζομένων σε αυταπάτες περί καλύτερης διαχείρισης του συστήματος στο πλαίσιο των οποίων αρθρώνονται προτάσεις για τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο και άλλα. Με βάση τα παραπάνω και με στόχο την ισχυροποίηση του Σωματείου απαιτείται βελτίωση της λειτουργίας των Σωματειακών Επιτροπών, δημιουργία νέων σε χώρους όπου δεν υπάρχουν.

Παράλληλα, το νέο ΔΣ του Σωματείου μπορεί να συνεδριάζει τακτικά (ανοιχτές συνεδριάσεις για να παρακολουθούν οι εργαζόμενοι και να συμμετέχουν στη ζωή του σωματείου), να γίνονται κοινές συνεδριάσεις με τις σωματειακές επιτροπές. Ακόμα, στόχος είναι η οργάνωση των ανέργων του κλάδου, η σύνδεση του σωματείου με τις Λαϊκές Επιτροπές, η ενίσχυση της αλληλεγγύης. Πάλη για τις ΣΣΕ και την ΕΓΣΣΕ και άλλα.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, έγιναν αναφορές στις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που στέκουν εμπόδιο στην ανάπτυξη του αγώνα και στην ενιαιοποίηση της δράσης των εργαζομένων, προβάλλουν από κοινού με την εργοδοσία ιδεολογήματα περί «ταύτισης συμφερόντων εργαζομένων - επιχείρησης», «αναποτελεσματικότητας των αγώνων» και άλλα.

Από την άλλη, προβλήθηκαν ζωντανά παραδείγματα από αγώνες όπου οι εργαζόμενοι, παρακάμπτοντας τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες, πήραν στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση του αγώνα, όπως στην περίπτωση της ΑΤΕ. Παράδειγμα θετικών αποτελεσμάτων που επιφέρει η επίμονη δράση όπως στην εταιρεία PRS όπου η αρχική εχθρική στάση τμήματος των εργαζομένων στο σωματείο μετατράπηκε σε δέκα μαζικές γενικές συνελεύσεις, στην αναγνώριση του ρόλου του σωματείου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Αποψη από τη συνέλευση

 

 

web analytics

Τελευταία ενημέρωση σελίδας: 18 Δεκεμβρίου 2012