Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητιέται από χτες (5/3) το νομοσχέδιο «Περί ναρκωτικών»

Ανάγκη η διεκδίκηση πρόληψης, θεραπείας, επανένταξης

 

Στη γενίκευση της υποκατάστασης και την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των δομών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης οδηγεί το νομοσχέδιο «Περί ναρκωτικών» που από χτες συζητιέται στη Βουλή με τη στήριξη, επί της αρχής, τόσο της τρικομματικής κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά του νομοσχεδίου τάχτηκε το ΚΚΕ. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για το 2012, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο η χρήση συνθετικών ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας τη νέα μεγάλη απειλή για τη ζωή και το μυαλό των νέων. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ευρώπη ο αριθμός νέων ουσιών έχει αυξηθεί από 5 το χρόνο μεταξύ 2000 - 2005, σε δεκαπλάσιο αριθμό το 2011.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο επί της αρχής ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας τόνισε ότι επιείκεια και ευνοϊκή μεταχείριση για το χρήστη, σημαίνει να επιλέξει το δρόμο της απεξάρτησης για να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια του και να μην είναι εγκλωβισμένος στις ουσίες.

Με το νομοσχέδιο, είπε, εκτός των άλλων μεταβιβάζεται σε ιδιώτες και στην επιχειρηματική δραστηριότητα αυτό που θα έπρεπε να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, τη στιγμή που τα κέντρα πρόληψης και οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι στον αέρα, τα στεγνά προγράμματα υποχρηματοδοτούνται, με τους εργαζόμενους σε αυτά να οδηγούνται στην εφεδρεία, ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την κοινωνική επανένταξη των παιδιών που έδωσαν τη μάχη της απεξάρτησης και βγήκαν νικητές.

Ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι στις διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας, των φορέων, παράλληλα με τα επείγοντα και οξυμένα προβλήματά τους πρέπει να συμπεριληφθεί και η διεκδίκηση για δομές πρόληψης, για προγράμματα θεραπείας, προγράμματα κοινωνικής επανένταξης προκειμένου να μη χαθεί ούτε ένας νέος από τα ναρκωτικά.

Οι πραγματικοί στόχοι, είπε, του νομοσχεδίου είναι με «Δούρειο Ίππο» τα άρθρα για την επιεική μεταχείριση εξαρτημένων που διέπραξαν αδικήματα να περάσει άλλα μέτρα και κυρίως την ιδιωτικοποίηση και τη συντήρηση με τη γενίκευση των υποκατάστατων.

Αυτό που προσπαθείτε να κάνετε είναι η διαχείριση του προβλήματος των ναρκωτικών και όχι η αντιμετώπισή του, τόνισε, υπογραμμίζοντας: «Δεν λέμε να το λύσετε, όχι διότι δεν επιθυμούμε να επιλυθεί ή δεν διεκδικούμε να λυθεί, αλλά γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι η τοξικομανία ως φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά μόνο σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς καταπίεση και χωρίς ανεργία».

Στην Ελλάδα, τόνισε, τα ποσοστά χρήσης είναι πολύ χαμηλότερα από άλλες χώρες που υιοθέτησαν το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και αυτό οφείλεται και στη δράση των φορέων καθώς και στη συνεπή και αδιάλλακτη θέση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενάντια σε κάθε μορφή που ουσιαστικά νομιμοποιεί τη χρήση και οδηγεί σε συμβιβασμό με τη διατήρηση του προβλήματος, ενάντια στο διαχωρισμό «σκληρών - μαλακών», ενάντια στη δήθεν λύση των υποκατάστατων.

Η συζήτηση επί των άρθρων ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης προχώρησε σε αλλαγή της διάταξης για τις ποινές για όσους διακινούν παράνομα ναρκωτικά. Συγκεκριμένα η ποινή κάθειρξης θα είναι τουλάχιστον οκτώ χρόνια, αντί για πέντε που προβλεπόταν αρχικά.

 

 

 

web analytics

Τελευταία ενημέρωση σελίδας: 07 Μαρτίου 2013