ΓΣΕΕ - ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Οι σφαγείς των Συμβάσεων να πάρουν απάντηση με τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ

Αντιδράσεις συνδικάτων για τη νέα συμφωνία. Καλούν σε ολόπλευρη δράση για τα συλλαλητήρια για τις Συμβάσεις στις 23 του Μάη

Την ανάγκη να πετύχουν τα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις στις 23 του Μάη ανέδειξε η συμφωνία μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων, που προχτές επικύρωσαν τη σφαγή των μισθών και έβαλαν τις βάσεις για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης.

Καταγγέλλοντας την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας επισημαίνει: «Στην πράξη νομιμοποίησε την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, θυσιάζοντας τα συμφέροντα της εργατικής τάξης στη λογική της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, που επιβλήθηκαν από τους μνημονιακούς νόμους και υπόσκαψε την αγωνιστική διεκδίκηση και την οργάνωση της πάλης για την αποτροπή νέων χειρότερων μέτρων». Σημειώνει πως «οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν απάντηση σε αυτό το καθεστώς σύγχρονης δουλείας, που θέλουν να επιβάλουν η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Να απαντήσουν με οργάνωση, αλληλεγγύη και δυνάμωμα της ταξικής πάλης κατά κλάδο, εργοστάσιο, τόπο δουλειάς, να πυκνώσουν τις γραμμές των σωματείων και να απαλλαγούν από τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα».

«Για μια ακόμα φορά, αποκαλύφθηκε ο ξεπουλημένος ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, των ηγεσιών ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ως πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ» σημειώνει η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου που οργανώνει πλατύ άνοιγμα στον κλάδο για τις 23 Μάη. «Οι Συλλογικές Συμβάσεις κερδήθηκαν με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες της εργατικής τάξης, γι' αυτό και θα τις υπερασπιστούμε με όλη μας τη δύναμη! Ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, ο αγώνας μας θα είναι συνεχής και ανυποχώρητος για τις ΣΣΕ ενάντια σε όλα τα βάρη που μας φορτώνουν για να ξεπεράσουν την κρίση σε βάρος μας».

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου (που για τη συμμετοχή των εργατών της περιοχής στο συλλαλητήριο της Αθήνας δρομολόγησε πούλμαν για τις 23 Μάη στις 5.30 μ. μ.) αποφάσισε τη συμμετοχή τονίζει: «Τώρα απαιτείται αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων σε ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα. Οι θέσεις και οι απόψεις της εργοδοσίας που εκφράζονται σήμερα από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ πρέπει να εκλείψουν. Καλούμε τα σωματεία να προχωρήσουν σε ενημέρωση των συναδέλφων στους χώρους εργασίας, να γίνουν γενικές συνελεύσεις και να παρθούν αποφάσεις καταδίκης της σύμβασης ντροπής. Να παρθούν μέτρα ώστε στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις στις 23 Μάη να δώσει την πρώτη απάντηση σε εργοδοσία και κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Αγώνας τώρα για συμβάσεις με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα Δεν πληρώνουμε την κρίση τους».

Επικύρωσαν τη σφαγή των μισθών

Με την προχτεσινή συμφωνία που υπέγραψε με τις εργοδοτικές οργανώσεις η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιβεβαίωσε το ρόλο της ως εργαλείο υπεράσπισης των μεγαλοεργοδοτικών συμφερόντων.

Η «Σύμβαση» δεν προβλέπει τίποτα για τον κατώτατο μισθό - «επιβλήθηκαν νομοθετικές παρεμβάσεις», αναφέρει. Επικυρώνει τη μείωση των μισθών κατά 22% και 32% του κατώτατου μισθού που έγινε με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) του Φλεβάρη του 2012 - δηλαδή μονομερώς και ούτε καν με νόμο που συζήτησε η Βουλή - «γκρεμίζοντάς» τον από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ για τους άνω των 25 και στα 511 για τους κάτω των 25.

Η προχτεσινή συμφωνία αναφέρει ότι «διατηρείται σε ισχύ κωδικοποιημένη η διάταξη σειράς προηγούμενων ΕΓΣΣΕ, διαιτητικών αποφάσεων και κυρωτικών τους νόμων, ότι το επίδομα γάμου χορηγείται σε όλους τους μισθωτούς ανεξαρτήτως φύλου» και ότι εξακολουθούν να ισχύουν «όλοι οι θεσμικοί όροι εργασίας» (όπως π.χ. οι άδειες), που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ.

«Πανηγυρίζοντας» για τη «διάσωση» του επιδόματος γάμου, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιδιώκει να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να κρύψει ότι και το συγκεκριμένο επίδομα παρασύρεται από τη σφαγή του κατώτατου μισθού. Εξίσου ισχυρό πλήγμα δέχονται, άλλωστε, και μια σειρά άλλα επιδόματα και κατακτήσεις των εργαζομένων που προβλέπονται στις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για πολλές εκ των οποίων, χτες έληξε και η «μετενέργεια». Το επόμενο διάστημα, οι εργοδότες θα εντείνουν τις πιέσεις τους για υπογραφή ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων που θα καταργούν μια σειρά από ευνοϊκές διατάξεις.

 

 

web analytics

Τελευταία ενημέρωση σελίδας: 16 Μαΐου 2013