Ετήσιο χαράτσι 1,24 δισ. ευρώ για φάρμακα

Επιμένει η συγκυβέρνηση στο στόχο για δημόσια δαπάνη 2,4 δισ. ευρώ το 2013

 

 

Στο στόχο να μειωθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε 2,4 δισ. ευρώ το 2013 επιμένει η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, παρουσιάζοντας την επιλογή της ως ειλημμένη υποχρέωση απέναντι στην τρόικα, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς στην παρουσίαση των νέων ταινιών γνησιότητας φαρμάκων.

Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε το τετριμμένο επιχείρημα της «μείωσης της σπατάλης», έτσι λένε τη μείωση της παροχής φαρμάκων στα φτωχά λαϊκά στρώματα που όταν χρειάζονται φάρμακα βάζουν ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη επειδή η κυβέρνηση δε θίγει τα ιερά και όσια της φαρμακοβιομηχανίας που είναι τα κέρδη. Στην ουσία, οι νέοι στόχοι είναι η κατάληξη των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων της τελευταίας, τουλάχιστον, δεκαετίας οι οποίες είτε έκαναν αύξηση είτε μείωση στις δημόσιες δαπάνες Υγείας, υποχρέωναν τα λαϊκά στρώματα να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη φαρμακευτική περίθαλψή τους. Σε ετήσια βάση, τα νοικοκυριά απ' το 2003 μέχρι το 2013 καταβάλλουν 1,24 δισ. ευρώ πληρώνοντας συνολικά 12,4 δισ. ευρώ.

Στις πληρωμές αυτές περιλαμβάνονται ολόκληρη η αξία των φαρμάκων, για όσους είναι ανασφάλιστοι και για όσα φάρμακα είναι στην αρνητική λίστα, καθώς και οι συμμετοχές μέχρι 25% όπως ίσχυαν μέχρι τώρα. Σ' αυτές προστέθηκαν και οι νέες συμμετοχές με την Ασφαλιστική Τιμή (ΑΤ). Εστω ότι ένα φάρμακο έχει ΑΤ 10 ευρώ. Αν ο άρρωστος, με την υπόδειξη του γιατρού του, επιλέξει άλλο φάρμακο, που στοιχίζει 20 ευρώ, τότε ο άρρωστος θα πληρώσει: Συμμετοχή 25% Χ 10 = 2,5 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς 20 - 10 = 10Χ50% , δηλ. 5 ευρώ. Συνολικά θα πληρώσει 7,5 ευρώ, αντί 5 ευρώ, στην τιμή των 20 ευρώ. Δηλαδή αύξηση 50%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστήμιου Αθηνών -που τροφοδοτεί τον ΟΟΣΑ- οι δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες από 3,2 δισ. ευρώ το 2003 ανήλθαν σε 6,5 δισ. ευρώ το 2009 παρουσιάζοντας μια μέση ετήσια αύξηση 15,4%.Την ίδια περίοδο, δηλαδή από το 2003 μέχρι το 2009, τα νοικοκυριά πλήρωναν το χρόνο, κατά μέσο όρο, 1,21 δισ. ευρώ για φάρμακα.

Μετά το 2009, οι δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες, ενώ μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 17,6% για να περιοριστούν το 2013 σε 2,4 δισ. ευρώ, τα λαϊκά νοικοκυριά συνεχίζουν να πληρώνουν και πάλι σταθερά κατά μέσο ετήσιο όρο 1,24 δισ, ευρώ για φάρμακα.

Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών καταγράφτηκαν σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστήμιου Αθηνών: Το 75% των ασθενών - πρωτίστως άνεργοι και συνταξιούχοι - αντιμετωπίζουν σοβαρά πρόβλημα στην αγορά φαρμάκων με αποτέλεσμα να ακολουθούν πλημμελώς ή να σταματούν εντελώς τις θεραπείες τους.

Παρόλα αυτά, ο Μάριος Σαλμάς υποστήριξε ότι «αυτή η προσπάθεια αποδίδει εκατοντάδες εκατομμύρια από την εφαρμοζόμενη πολιτική» μέρος των οποίων «θα το επιστρέψουμε το προσεχές διάστημα πίσω στον ελληνικό λαό».

Ως μέσο της περιστολής των δαπανών, ο Μ. Σαλμάς παρουσίασε και τις νέες ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων, καθώς, όπως είπε, το συγκεκριμένο σύστημα αποκλείει κάθε μορφή παραποίησης της ταινίας γιατί είναι υδατογραφημένη όπως τα χαρτονομίσματα. Επίσης, στο κάθε κουτί θα υπάρχει πλέον μοναδιαίος αριθμός ο οποίος δεν μπορεί να σβηστεί, όπως γινόταν στο παρελθόν.

 

 

 

web analytics

Τελευταία ενημέρωση σελίδας: 28 Μαΐου 2013