ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση με διαδοχικά μέτρα

 

...και συνοδευτικό πακέτο για την ενίσχυση της φοροληστείας απέναντι στους φτωχομεσαίους αγρότες

 

Στη Βουλή κατατέθηκε, αργά χτες το βράδυ, το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τον ορυμαγδό από τους πρόσθετους φόρους πάνω στη λαϊκή κατανάλωση, με τις παρεμβάσεις που αφορούν την «απελευθέρωση» των «κόκκινων» δανείων, τη συγκρότηση και λειτουργία του «υπερ-ταμείου» για τις ιδιωτικοποιήσεις και μια σειρά από άλλα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» μέτρα, τα οποία σχετίζονται με την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου.

Την ίδια ώρα, στα σκαριά βρίσκεται και ο τρόπος λειτουργίας του αυτόματου «δημοσιονομικού κόφτη», που θα προστεθεί στο νομοσχέδιο με τη μορφή τροπολογίας, η οποία θα κατατεθεί εντός των ημερών.

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις

Ενδεικτική για το άκρως αντιλαϊκό περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου είναι και η απαράδεκτη μεθόδευση που ακολούθησε και ακολουθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την κατάθεσή του, αλλά και την ψήφισή του.

Συγκεκριμένα, μέχρι και λίγο πριν τα μεσάνυχτα χτες, οπότε και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου, το εν λόγω σαρωτικό πολυνομοσχέδιο παρέμενε στα «συρτάρια» της Βουλής, χωρίς να έχει κοινοποιηθεί ούτε καν στους αρμόδιους συντάκτες από τη συγκυβέρνηση και τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι παρότι οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις, μαζί με όλα τα «συνοδευτικά παραρτήματα» του πολυνομοσχεδίου, εξαπλώνονται σε χιλιάδες σελίδες, το αντιλαϊκό νομοσχέδιο θα συζητηθεί με τη μορφή του «επείγοντος», με τη συζήτηση να ξεκινά στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής σήμερα το μεσημέρι...

Επιπλέον, η συζήτηση και η ψήφιση στην Ολομέλεια θα γίνουν και πάλι μέσα σε Σαββατοκύριακο, όπως είχε γίνει και με το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό: Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκινά το Σάββατο και ολοκληρώνεται με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το απόγευμα της Κυριακής...

Πρόσθετες αντιλαϊκές παρεμβάσεις

Από μια πρώτη ματιά στο νομοσχέδιο προκύπτουν μάλιστα και τα παρακάτω αποκαλυπτικά, πέρα από αυτά που ήδη έχουν γίνει γνωστά:

-- Καταργείται το αφορολόγητο όριο για τους «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», που σημαίνει ότι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος!

-- Επανακαθορίζονται και οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται σωρευτικά για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη». Σε αυτό το πλαίσιο, το συνολικό εισόδημα» από αγροτική δραστηριότητα πρέπει να φτάνει στο 50% του συνολικού εισοδήματος (από 35% σήμερα).

-- Αυξάνονται οι συντελεστές για τον κύριο φόρο, που επιβάλλεται στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα.

-- Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από 230 στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Απογειώνεται η φοροληστεία

Η απόδοση του πακέτου με τους έμμεσους φόρους στη λαϊκή κατανάλωση φτάνει στα 1,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ η παραπέρα ενίσχυση της φοροληστείας στο λαϊκό εισόδημα ξεκινά άμεσα, αρχής γενομένης από την 1η Ιούνη.

Συγκεκριμένα, η παραπέρα διόγκωση του «κανονικού» συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23% θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα, από την 1η Ιούνη (και όχι την 1η Ιούλη που προβλεπόταν αρχικά).

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τους ειδικούς φόρους και τα χαράτσια στη λαϊκή κατανάλωση, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

-- Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβάλλονται σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο, φυσικό αέριο και κηροζίνη (από 1η Ιούνη). Η αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη θα κινηθεί στα 8 - 10 λεπτά ανά λίτρο, ενώ μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ οι ανατιμήσεις στις βενζίνες αναμένονται στο ύψος των 12 λεπτών ανά λίτρο.

-- Αύξηση του ΕΦΚ σε τσιγάρα και καπνικά προϊόντα (από 1η Ιούνη), με «απόδοση» περίπου 100 εκατ. ευρώ.

-- Επιβάλλεται ΕΦΚ στη σταθερή τηλεφωνία.

-- Επιβολή φόρου 10% στη συνδρομητική τηλεόραση (από 1η Ιούλη).

-- Αύξηση του ΕΦΚ στην μπίρα και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ στα αλκοολούχα στα Δωδεκάνησα, από 1η Ιούνη (100 εκατ. ευρώ).

-- Εφαρμογή νέων συντελεστών υπολογισμού των τελών ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα με βάση τις αγοραίες αξίες τους (από 1η Ιούνη).

-- Επιβολή ΕΦΚ 15% - 30% στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (από 1/1/2017).

Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνεται η συγκρότηση και λειτουργία του συμφωνηθέντος «Ελληνικού Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων». Το εποπτικό συμβούλιο θα διοριστεί μέχρι τον Ιούνη του 2016 και το Ταμείο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο έως το Σεπτέμβρη. Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε 19 ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών του στοιχείων και θα εξετάσει αργότερα φέτος κατά πόσον περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια θα μεταφερθούν στο υπό σύσταση νέο Ταμείο.

Στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου προβλέπεται η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, για να μεταφερθούν στο νέο Ταμείο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δηλαδή η κρατική συμμετοχή στους τραπεζικούς ομίλους), η ακίνητη περιουσία της ΕΤΑΔ, καθώς και η ακίνητη περιουσία που διαχειρίζονται άλλοι κρατικοί φορείς,«με περιορισμένες εξαιρέσεις που θα συμφωνηθούν ειδικά για περιπτώσεις στις οποίες υφίστανται εμπόδια στην εμπορική αξιοποίηση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στις προβλεπόμενες παρεμβάσεις αναφέρονται, ακόμη, η έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας πώλησης του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ.

Κυβέρνηση και «θεσμοί» συμφωνούν να έχουν καταλήξει στα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου μέχρι τον Ιούνη, τα οποία στη συνέχεια θα επιλέξουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι το Σεπτέμβρη. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «το Ταμείο και τα περιουσιακά του στοιχεία θα βρίσκονται υπό επαγγελματική διαχείριση, διακριτή από το Δημόσιο».

«Κόκκινα» δάνεια

Την ίδια ώρα, προετοιμάζεται σειρά παρεμβάσεων που αφορούν στη δευτερογενή αγορά τραπεζικών δανείων. Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάζουν το σύνολο των δανείων («κόκκινων» και εξυπηρετούμενων) σε άλλους «επενδυτές». Επιπλέον, η πώληση των δανείων θα γίνεται χωρίς την πληρωμή φόρων ή άλλων τελών, εξέλιξη που αποτελεί νέα πρόκληση απέναντι στα λαϊκά στρώματα, εν μέσω της επιβολής αλλεπάλληλων αντιλαϊκών φορολογικών πακέτων.

Ειδικότερα:

-- «Ανοίγει» η δευτερογενής αγορά τραπεζικών δανείων (εξυπηρετούμενων και «κόκκινων»), με τη δυνατότητα των εγχώριων τραπεζικών ομίλων να τα μεταβιβάζουν σε άλλους «επενδυτές».

-- Προβλέπεται ειδική φορολογική ρύθμιση σχετικά με τα κέρδη που ενδέχεται να προκύψουν από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με φοροαπαλλαγές τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις δανεισμένες επιχειρήσεις, όπως επίσης και για τις μεταβιβάσεις «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες σε άλλους «παίκτες».

-- Σε πρώτη φάση, με την ψήφιση και εφαρμογή του σχετικού νόμου, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα πώλησης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, καθώς και «κόκκινων» στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας πάνω από 140.000 ευρώ και βέβαια όλων των «κόκκινων» στεγαστικών που δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία. Από το Γενάρη του 2018, «απελευθερώνεται» το σύνολο των δανείων για πρώτη κατοικία και για ποσά κάτω από 140.000 ευρώ.

Ακονίζουν τον αυτόματο «κόφτη»

Είναι φανερό ότι τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στον αυτόματο «κόφτη» θα ξεπερνούν κατά πολύ ακόμη και αυτούς τους ισχυρισμούς που προέβαλλε η συγκυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα.

Ανοιχτό και υπό διαβούλευση με το κουαρτέτο βρίσκεται το χρονοδιάγραμμα των ελέγχων, προκειμένου να εντοπισθούν τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους των κρατικών προϋπολογισμών, με βάση τις οποίες θα ενεργοποιούνται και τα «εφεδρικά» αντιλαϊκά μέτρα. Ερώτημα παραμένει, εξάλλου, για το κατά πόσο οι «καθυστερήσεις» στο θέμα σχετίζονται μόνο με το μέγεθος των αυτόματων περικοπών ή εάν συνδέονται και με το ζήτημα της διαχείρισης - «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους.

Σύμφωνα με προηγούμενες «διαρροές» από την πλευρά της συγκυβέρνησης:

-- Σε περίπτωση αποκλίσεων, θα προβλέπεται η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για παρεμβάσεις στους κωδικούς των κρατικών εσόδων και των δαπανών, για τους οποίους τονίζεται ότι θα αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση.

-- Σε περίπτωση που δεν εκδοθούν τα «απαραίτητα» Προεδρικά Διατάγματα, θα ενεργοποιείται ο αυτόματος μηχανισμός και μάλιστα με δυνατότητα παρέμβασης σε όλους τους κωδικούς των κρατικών προϋπολογισμών, με ελάχιστες «εξαιρέσεις σε κωδικούς που αφορούν ευαίσθητες περιοχές», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

 

 

web analytics

Τελευταία ενημέρωση σελίδας: 19 Μαΐου 2016