Να πώς λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη Τετάρτη 3/3/2010


1. Περικοπή κατά 30% στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.

Το μέτρο αφορά το σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και όλων των ΝΠΔΔ, ανεξάρτητα από τη σχέση απασχόλησης που διατηρούν. Με αυτό επέρχεται μείωση 60% του λεγόμενου 14ου μισθού. Οπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, μπορεί να μην ισοδυναμεί αυτή τη στιγμή με πλήρη κατάργηση του μισθού αυτού, ωστόσο ανοίγει το δρόμο στην κυβέρνηση και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περιοδικές μειώσεις των συγκεκριμένων απολαβών, ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των στόχων του Προγράμματος Σταθεροποίησης.

Για παράδειγμα εργαζόμενος με εικοσαετή προϋπηρεσία, έχει ετήσιο εισόδημα 27.400 ευρώ, που χωρίζεται σε 19.000 βασικό μισθό 8.400 σε επιδόματα. Οι μηνιαίες του αποδοχές είναι όλο κι όλο 1.957 ευρώ. Από το πρώτο μέτρο, «χάνει» 487 ευρώ από το δώρο Χριστουγέννων και από 294 ευρώ από το δώρο Πάσχα και το επίδομα άδειας, δηλαδή έχει απώλειες 974 ευρώ!!!

2. Περικοπή 12% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Το μέτρο αφορά, όπως και το προηγούμενο, όλους όσοι απασχολούνται στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εδώ υπάρχει ...αναπροσαρμογή της αρχικής απόφασης για μείωση των επιδομάτων κατά 10%. Η κυβέρνηση επέλεξε να μειώσει ακόμα περισσότερο τις αποδοχές των εκατοντάδων χιλιάδων υπαλλήλων, περικόπτοντας τα επιδόματα κατά 12%.

Το επίδομα του παραπάνω υπαλλήλου θα μειωθεί κατά 1.008 ευρώ. Επίσης, λόγω του ότι το κονδύλι που θεωρείται επίδομα θα φορολογηθεί με υψηλότερο συντελεστή, θα χάσει ακόμα 420 ευρώ. Ετσι, λόγω της μείωσης των επιδομάτων και της αύξησης της φορολογίας τους, «χάνει» 1.428 ευρώ. Αρα, από την παρέμβαση της κυβέρνησης μόνο στον τομέα της μείωσης των μισθών, φέτος θα έχει μικρότερο εισόδημα κατά 2.402 ευρώ!

3. Γενική μείωση 7% των αποδοχών όσων εργάζονται σε ΝΠΙΔ, τα οποία εξαρτώνται από το Δημόσιο.

Οπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, η ρύθμιση αφορά τις γενικές αποδοχές που έχουν οι εργαζόμενοι και τα διοικητικά στελέχη Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή είναι δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες το Δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, αλλά και των αιρετών οργάνων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, των Διοικητών, των Υποδιοικητών, των Προέδρων και Αντιπροέδρων, καθώς και των Μελών των Ανεξάρτητων Διοικητών Αρχών και των προαναφερομένων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, στην κατηγορία των ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από το Δημόσιο συμπεριλαμβάνονται δεκάδες φορείς και οργανισμοί. Ανάμεσά τους τα διάφορα ερευνητικά κέντρα, φορείς που ασχολούνται με την καταπολέμηση των ναρκωτικών, πολιτιστικοί οργανισμοί και σχήματα, οργανώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, το Μέγαρο Μουσικής, η ΕΡΤ κλπ.

4. Πάγωμα όλων των συντάξεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στην πραγματικότητα, οι συντάξεις παραμένουν «παγωμένες» στα επίπεδα του 2008, οξύνοντας παραπέρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη μάζα των συνταξιούχων, αφού το 31% των συνταξιούχων παίρνουν συντάξεις πείνας των 450 ευρώ, ενώ τουλάχιστον το 72,4% των συνταξιούχων παίρνουν συντάξεις που φτάνουν τα 750 ευρώ.

5. Aύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, από 19% σε 21%, από 9% σε 10% κι από 4,5% σε 5%.

Η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ, του πλέον επαχθούς έμμεσου φόρου για τα λαϊκά στρώματα, θα οδηγήσει σε τεράστιο κύμα ανατιμήσεων για το σύνολο των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών, αφού η πληρωμή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ενσωματώνεται στην τελική τιμή που πληρώνουν οι εργαζόμενοι - καταναλωτές. Το μέτρο ισοδυναμεί με νέα αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών και των εισοδημάτων τους.

Στο χαμηλό συντελεστή που τώρα γίνεται 5%, περιλαμβάνονται είδη όπως τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα εισιτήρια θεάτρων κλπ. και η αύξηση του ΦΠΑ οδηγεί σε αυτόματη ανατίμηση 0,5%.

Ο μεσαίος συντελεστής, που τώρα γίνεται 10%, αφορά το σύνολο των τροφίμων, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και ορισμένες υπηρεσίες. Η αύξηση του ΦΠΑ ισοδυναμεί με ανατιμήσεις της τάξης του 1%.

Με το συντελεστή 19% που τώρα αυξάνεται κατά δύο μονάδες και φτάνει στο 21% επιβαρύνεται το σύνολο των ειδών πλατιάς κατανάλωσης και εμπορευμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά. Οι ανατιμήσεις που επιφέρει η κυβερνητική απόφαση για τα είδη αυτά είναι της τάξης του 1,7%.

Όπως έχει αποδειχθεί και από ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, η αύξηση του ΦΠΑ λειτουργεί σαν πετρέλαιο στη φωτιά των ανατιμήσεων, καθώς οι επιχειρηματίες θα μεταφέρουν την αύξηση του φόρου στις τιμές των εμπορευμάτων, ενώ αναμένεται να υπάρξει έξαρση της κερδοσκοπίας, η οποία συνοδεύει πάντα τέτοιου είδους μεταβολές.

Αν προσαρμόσουμε τις αυξήσεις του ΦΠΑ στις δαπάνες που κάνει ο υπάλληλος του παραδείγματός μας, για τον οποίο να θεωρήσουμε ότι έχει τετραμελή οικογένεια, διαπιστώνουμε ότι:

* Για τις αγορές τροφίμων 500 ευρώ το μήνα (6.000 το χρόνο) με νέο συντελεστή ΦΠΑ 10%, η επιβάρυνση είναι 60 ευρώ.
* Για όλες τις άλλες αγορές (είδη σπιτιού, ρούχα, παπούτσια, οικιακό εξοπλισμό) κατά μέσο όρο 150 ευρώ το μήνα (1.800 ευρώ το χρόνο) με νέο συντελεστή ΦΠΑ 21%, η επιβάρυνση είναι 31 ευρώ.
* Για την πληρωμή των φροντιστηρίων των παιδιών 500 ευρώ το μήνα (6.000 το χρόνο) με συντελεστή 21%, η επιβάρυνση είναι 102 ευρώ.
* Για έξοδα διακοπών, διασκέδασης, εκδρομών και άλλων εξόδων της οικογένειας, 3.000 το χρόνο, με συντελεστή 21%, η επιβάρυνση είναι ακόμα 51 ευρώ.

Με αυτούς τους καθ' όλα μετριοπαθείς υπολογισμούς και παρακάμπτοντας το γεγονός ότι η προσαρμογή των αυξήσεων του ΦΠΑ επί των τιμών είναι πάντα υψηλότερες από το ποσοστό αύξησής του, έχουμε μια ακόμα επιβάρυνση της τάξης των 244 ευρώ. Δηλαδή, μαζί με τα προηγούμενα, φτάσαμε ήδη σε απώλειες της τάξης των 2.646 ευρώ.

6. Αύξηση 8 λεπτά στην τιμή της βενζίνης, 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης.

Είναι η δεύτερη αύξηση, από τις 9 του Φλεβάρη, όταν η κυβέρνηση ανέβασε τους ειδικούς φόρους στις βενζίνες από 410 ευρώ στα 530 ευρώ στο χιλιόλιτρο, προκαλώντας ανατίμηση στην τιμή της βενζίνης κατά 0,14 ευρώ στο λίτρο. Πάνω σε αυτό προστίθενται από σήμερα ακόμη 10 λεπτά στο λίτρο, αφού ο ειδικός φόρος αυξάνεται στα 610 ευρώ στο χιλιόλιτρο. Ετσι και μόνον από την αύξηση των ειδικών φόρων οι βενζίνες μέσα σε περίπου 1 μήνα πήραν πάνω 24 λεπτά στο λίτρο, ενώ από την αρχή του χρόνου οι ανατιμήσεις στη βενζίνη είναι της τάξης του 35%!!!

Αν θεωρήσουμε ότι ο δημόσιος υπάλληλός μας ξοδεύει κατά μέσο όρο 35 ευρώ τη βδομάδα (1.820 ευρώ το χρόνο) και με την προϋπόθεση ότι δε θα αυξηθούν άλλο οι τιμές στα καύσιμα, η επιβάρυνση είναι ήδη της τάξης των 637 ευρώ. Μαζί με τις προηγούμενες φτάνουμε τα 3.283 ευρώ.

7. Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα.

Είναι η δεύτερη αύξηση από τις 15 του Γενάρη, όταν η κυβέρνηση - σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ίδιας - επιβάρυνε τις τιμές μέχρι και 34 λεπτά στο πακέτο και στις λεγόμενες φτηνές μάρκες μέχρι 19 λεπτά. Μαζί με την τωρινή αύξηση η «πλέον ζητούμενη τιμή» στο περίπτερο θα εκτοξευτεί κατά 1 ευρώ για να διαμορφωθεί από 3,2 σε 4,2 ευρώ στο πακέτο, με το ποσοστό αύξησης να φτάνει σε 31,2%.

Μπορεί το κάπνισμα να είναι επιβλαβές, αλλά καπνίζοντας ένα πακέτο την ημέρα, ο άνθρωπός μας θα έχει επιπλέον επιβάρυνση 365 ευρώ, που μαζί με όλα τα προηγούμενα εκτοξεύουν τις απώλειες του στα 3.648 ευρώ.

8. Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά.

Η προηγούμενη ανατίμηση πάνω στους ειδικούς φόρους αύξησε την τιμή για ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά περίπου κατά 0,50 ευρώ. Τώρα προστίθενται ακόμη 0,60 ευρώ, δηλαδή τα πρόσθετα χαράτσια στο τελευταίο δίμηνο φτάνουν σε 1,10 ευρώ. Στα ακριβά ποτά (ουίσκι, βότκα, κ.ά.) η συνολική αύξηση από τους ειδικούς φόρους επιβαρύνει τη φιάλη με ακόμη 2,10 ευρώ.

Αν θεωρήσουμε ότι μαζί με τις γιορτές και τις σχόλες μπαίνουν στο σπίτι τέσσερα - πέντε μπουκάλια το χρόνο, με επιβάρυνση 11 ευρώ, οι απώλειες γίνονται 3.659 ευρώ.

9. Αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, εξαιτίας της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ρύθμιση αυτή, που αποτελεί προσαρμογή σε κοινοτική υποχρέωση - συνυπολογίζοντας και την αύξηση του ΦΠΑ από 9% στο 10% - θα επιφέρει αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από 5,5% έως και 8%. Η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη για τις λεγόμενες «ευπαθείς» ομάδες που έχουν κατανάλωση μέχρι 800 KWh το τετράμηνο. Μια οικογένεια που καταναλώνει 2.000 KWh το τετράμηνο και πληρώνει σήμερα 214,14 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για το ηλεκτρικό ρεύμα, θα επιβαρυνθεί με 10 ευρώ ή ποσοστό 4,7%. Στη συνέχεια, θα υπολογιστεί ο ΦΠΑ επί του συνολικού ποσού, που είναι ακόμα 1%. Οι αυξήσεις αυτές επιβάλλονται την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μηδενική αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για ολόκληρο το 2010...

Η επιβάρυνση μόνο για το ρεύμα, με βάση την κατανάλωση των 2.000 KWh το τετράμηνο (μαζί με τον αυξημένο ΦΠΑ) είναι 15 ευρώ το τετράμηνο, άρα 60 ευρώ το χρόνο.

Αυτές λοιπόν οι πολύ χειροπιαστές και οφθαλμοφανείς απώλειες που θα έχουν τα μέτρα της κυβέρνησης στο εισόδημα του συγκεκριμένου υπάλληλου φτάνουν τα 3.719 ευρώ, ποσό που θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, όταν θα ανακοινωθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

10. Μείωση 10% της κρατικής χρηματοδότησης στα Ταμεία ΟΑΠ - ΔΕΗ και ΤΑΠ - ΟΤΕ.

Η μείωση αφορά την επιχορήγηση που, σύμφωνα με αποφάσεις της κυβέρνησης Σημίτη, δόθηκαν στα Ταμεία των εργαζομένων, προκειμένου να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των δύο επιχειρήσεων. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η κυβέρνηση προτρέπει τα δύο Ταμεία να εξετάσουν τα δεδομένα που διαμορφώνονται από τη μείωση της επιχορήγησης και, αν χρειαστεί, να προχωρήσουν σε αντίστοιχη μείωση των συντάξεων. Το συγκεκριμένο μέτρο, στην πραγματικότητα, ανοίγει το δρόμο για την υιοθέτηση της τακτικής των μειώσεων στις καταβαλλόμενες συντάξεις, κάτι που ουδέποτε συνέβη στη χώρα.

11. Περικοπές 200 εκατομμυρίων ευρώ στα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.

Εδώ έχουμε την υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο! Η κυβέρνηση στις αρχές του χρόνου διατυμπάνιζε ότι θα δώσει από φέτος 1 δισ. ευρώ για την Παιδεία, αλλά τελικά στον προϋπολογισμό έδωσε (συνολικά για Παιδεία και Ερευνα) κάτι λιγότερο από 200 εκατ. ευρώ, τα οποία τώρα παίρνει πίσω στο σύνολό τους!!!

12. Αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα το 2010.

13. Μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο από το 2011.

Οι αποφάσεις - μέτρα που αφορούν τον περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο, κινούνται στο πλαίσιο της συνολικότερης πολιτικής των αναδιαρθρώσεων ΕΕ - κυβέρνησης για παραπέρα μείωση - συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Και η μείωση αυτή γίνεται ανεξάρτητα από τις ανάγκες, τα κενά και τα προβλήματα που υπάρχουν σε πολλούς τομείς του δημόσιου τομέα και ειδικά στους χώρους της Παιδείας και της Υγείας.

14. Περικόπτεται κατά 5% ή 500 εκατομμύρια ευρώ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Και αυτή η ρύθμιση είναι ένα ΠΑΣΟΚικού τύπου κόλπο και παιχνίδι, αφού μέχρι και πριν από λίγες βδομάδες οι κυβερνώντες υποστήριζαν ότι το ΠΔΕ θα αποτελέσει το αντιστάθμισμα στα περιοριστικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση.

 

Να πού είναι τα λεφτά!

Ενώ τα κέρδη της πλουτοκρατίας ξεχειλίζουν από τις θυρίδες και θησαυροφυλάκια, η κυβέρνηση ξαφρίζει το λαό. Χτες φόρτωσε με μια μονοκοντυλιά αλλά 4,8 δισ. ευρώ στις πλάτες του λαού. Την ώρα που λεηλατεί και τα τελευταία υπολείμματα του λαϊκού μόχθου αφήνει ανέγγιχτο το συσσωρευμένο πλούτο των κεφαλαιοκρατών.

* Το ενεργητικό των τραπεζών το 2009 καταγράφηκε στα 579 δισ. ευρώ. Χρήματα που θα μπορούσαν να καλύψουν 120 φορές τη χτεσινή αφαίμαξη που υπέστη ο λαός.

* Οι 166 εισηγμένες μεγάλες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο, έχουν κέρδη 11,8 δισ. ευρώ. Ένα ποσό που θα μπορούσε να καλύψει 2,5 φορές τη χτεσινή αρπαγή.

* Το ενεργητικό των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στη χώρα έχει φτάσει στα 700 δισ. ευρώ. Χρήματα που θα μπορούσαν να καλύψουν 145 φορές τη χτεσινή κλοπή του ιδρώτα των εργαζομένων.

* Οι ανείσπρακτοι φόροι αγγίζουν σήμερα τα 30 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να τη χρωστούν οι ανώνυμες εταιρείες και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Ποσό που αν το έπαιρνε η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει αποτρέψει έξι φορές τη χτεσινή βαρβαρότητα.

* Τα 28 δισ. ευρώ που χάρισε στις τράπεζες η κυβέρνηση είτε με τη μορφή ζεστού χρήματος είτε με τη μορφή εγγυήσεων είναι περίπου 6 φορές περισσότερα από τη χτεσινή λεηλασία.

* Τα 10 δισ. με τα οποία ενίσχυσε η κυβέρνηση τους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του ΕΣΠΑ είναι 2 φορές περισσότερα από τη χτεσινή σφαγή.

 

 

web analytics

Τελευταία ενημέρωση σελίδας: 09 Μαρτίου 2010