Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ | ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ | ΕΓΚΟΛΠΙΟ | ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ






Η Ταυτότητά μας  
Ποιοί Είμαστε; | Τα μέλη μας  

   Iδρυτική Διακήρυξη


ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ

ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Συνάδελφοι,

Εδώ και αρκετούς μήνες όλοι μας προβληματιζόμαστε για την κατάσταση των συνδικαλιστικών μας πραγμάτων. Όλα σχεδόν τα αιτήματά μας μένουν καθηλωμένα, ενώ οι τελευταίες κινητοποιήσεις έδειξαν πως υπάρχει διάσταση ανάμεσα στα μέλη και στην ηγεσία του ΣΥΤΕ.

Τι φταίει για την κατάσταση αυτή; Δεν αρκεί η σωστή διαπίστωση ότι φταίει η εργοδοσία που αντιμετωπίζει με ακαμψία και αοριστία τα αιτήματά μας, στα πλαίσια αντεργατικής πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας. Ούτε φτάνει να πούμε πως η συνδικαλιστική μας ηγεσία κάνει σοβαρά λάθη στη μεθόδευση της διεκδίκησης των αιτημάτων μας. Πρέπει να βρούμε γιατί η ηγεσία μας κάνει λάθη και γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη σκληρή στάση της εργοδοσίας.

Για μας δύο είναι οι ρίζες της σημερινής κακοδαιμονίας:

Πρώτο ο λαθεμένος τρόπος λειτουργίας του συλλόγου μας. Οι συνδικαλιστικές αποφάσεις χτίζονται στην κορυφή, ενώ η ουσιαστική συμμετοχή των συναδέλφων στη λήψη τους (ή έστω μόνο στην επισήμανση των προβλημάτων) είναι μειωμένη ή και ανύπαρκτη. Αποτέλεσμα η κλιμάκωση της διεκδίκησης των αιτημάτων να μην ανταποκρίνεται πάντα στις διαθέσεις του συνόλου των συναδέλφων. Μέσα στο ίδιο το Δ.Σ. του Συλλόγου είναι μικρή η συμμετοχή των μελών, ενώ έχει γίνει υπερτροφικός ο ρόλος του Προέδρου. Η αρνητική αυτή κατάσταση οφείλεται και στο αντιδημοκρατικό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα που ισχύει σήμερα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκπροσωπηθούν το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ – ανάλογα με την απήχησή τους η καθεμία από τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν ανάμεσα στους συναδέλφους. Μ£ αυτόν τον τρόπο, οι ενέργειες του Δ.Σ. δεν εκφράζουν πάντα το σύνολο, ενώ ευνοούνται οι ευκαιριακές συμπαρατάξεις με στόχο την εκλογική επιβίωση και μόνο.

Δεύτερο, οι διαμάχες ανάμεσα σε ορισμένες δυνάμεις που μέχρι πριν λίγους μήνες συνεργάζονταν συνδικαλιστικά στα πλαίσια του ΣΥΤΕ. Όπως φάνηκε, επρόκειτο κυρίως για ένα ανταγωνισμό με στόχο την κατάληψη των θέσεων, που εκδηλώθηκε και στην ΟΤΟΕ πριν λίγους μήνες και συνοδεύτηκε από πλήρη αδιαφορία για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να είχε πάνω στην ενότητα των συναδέλφων.

Για τους λόγους αυτούς, πιστεύοντας ότι εκφράζουμε τον προβληματισμό όλων των συναδέλφων και διδαγμένοι από την εμπειρία μας, αποφασίζουμε να ιδρύσουμε την Κίνησή μας, που θα δουλέψει σε μόνιμη βάση για το ξαναζωντάνεμα του ΣΥΤΕ.

Οι δουλειά μας θα στηριχτεί στις παρακάτω βασικές αρχές:

1.     ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Τ.Ε. ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

Όλοι οι εργαζόμενοι στην Τ.Ε. έχουμε κοινά προβλήματα. Ενιαία, λοιπόν, πρέπει να είναι η διεκδίκηση της επίλυσης αυτών των προβλημάτων. Μένα μόνο Σύλλογο, τον ΣΥΤΕ. Μέσα στον ΣΥΤΕ πρέπει να αντιμετωπίζονται με αίσθημα συναδελφικής ευθύνης και να λύνονται οι διαφορές που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα σε κλάδους ή κατηγορίες συναδέλφων. Παράλληλα έχουμε κοινά προβλήματα με όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και πρέπει να αγωνιζόμαστε γι£ αυτά μέσα από μια Ομοσπονδία, την ΟΤΟΕ.

2.     ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Οι έννοιες της δημοκρατικής και αυτόνομης συνδικαλιστικής λειτουργίας του Συλλόγου είναι αλληλένδετες. Δημοκρατική λειτουργία υπάρχει όταν όλοι οι συνάδελφοι συμμετέχουν ουσιαστικά σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας λήψης αποφάσεων μέσα στο Σύλλογο.

Αυτόνομη λειτουργία σημαίνει ότι όλες οι αποφάσεις διαμορφώνονται αυτοδύναμα μέσα στον ίδιο Σύλλογο, με δημοκρατικές διαδικασίες και με κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων και όχι οποιεσδήποτε κυβερνητικές, εργοδοτικές ή κομματικές σκοπιμότητες.

3.     ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο ρόλος του Συλλόγου δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στον αγώνα για την αύξηση των μισθών μας. Η ίδια η βελτίωση της οικονομικής θέσης των εργαζομένων προϋποθέτει σήμερα την διεκδίκηση αιτημάτων που καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Αλλά και πέρα από αυτό, ο Σύλλογος πρέπει να διεκδικεί έναν ουσιαστικό ρόλο των εργαζομένων στην επεξεργασία και στη λήψη όλων των αποφάσεων που καθορίζουν τις εξελίξεις στη χώρα μας αλλά και στο χώρο της δουλειάς μας. Ακόμα να φροντίζει έτσι ώστε τα αιτήματα που προβάλλονται να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των τραπεζοϋπαλλήλων, χωρίς να έρχονται σε αντίθεση με τα γενικότερα συμφέροντα των εργαζομένων. Αν, παράλληλα, δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ενημέρωση της κοινής γνώμης πάνω στα προβλήματα και τις διεκδικήσεις μας, θα μπορέσει να διαλυθεί η καχυποψία ή και η εχθρική διάθεση με την οποία αντιμετωπίζονται μερικές φορές οι κινητοποιήσεις μας.

Οι τρεις παραπάνω αρχές θα αποτελέσουν τον άξονα της δραστηριότητας της Κίνησής μας, με στόχο την ενίσχυση του Συλλόγου και την αυξημένη συμμετοχή των συναδέλφων σ' αυτόν.

Είναι αυτονόητο ότι και η ίδια η κίνηση θα λειτουργήσει δημοκρατικά και αυτόνομα, διασφαλίζοντας ίσα δικαιώματα σε όλα τα μέλη της, επεξεργαζόμενη συλλογικά και χωρίς έξω-συνδικαλιστικές σκοπιμότητες τις θέσεις και τις αποφάσεις τις. Θέση στην κίνηση έχουν όλοι οι συνάδελφοι που διαπνέονται από τις ίδιες με μας δημοκρατικές συνδικαλιστικές αρχές.

Οι αρχές αυτές θα προωθηθούν από την Κίνησή μας με τις παρακάτω πρακτικές αρχές:

  • Συμμετοχή των μελών της Κίνησης σε όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου και διατύπωσή των απόψεών μας, με γνώμονα πάντα τις αρχές μας και το συμφέρον των συναδέλφων.

  • Συμμετοχή των μελών της Κίνησης στις διάφορες επιτροπές που δρουν σήμερα στα πλαίσια του Συλλόγου (εφημερίδας, πολιτιστικών εκδηλώσεων, Κινηματογραφικής λέσχης, βιβλιοθήκης, κτλ).

  • Επεξεργασία προτάσεων για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων και ανάληψη πρωτοβουλίας για την ίδρυση επιτροπών - στα πλαίσια του Συλλόγου - ανοιχτών σε όλους τους συναδέλφους, που θα μελετήσουν συγκεκριμένα θέματα ή θα αναλάβουν διάφορες δραστηριότητες.

----------------------------

Η κίνησή μας δε γεννήθηκε με έτοιμες απόψεις για όλα τα θέματα. Οι αναλυτικές μας θέσεις θα δια μορφωθούν στην πορεία, ελπίζουμε με τη συμμετοχή όλο και περισσοτέρων συναδέλφων. Ωστόσο, έχουμε απόψεις για μερικά απ' τα κρισιμότερα προβλήματα που μας απασχολούν (ή τουλάχιστον για το πώς πρέπει να τα προσεγγίσουμε) και τις θέτουμε υπόψη των συναδέλφων.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Κλειδί για τη σωστή αντιμετώπιση όλων των άλλων προβλημάτων, είναι η ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Συλλόγου. Πρακτικά αυτό σημαίνει:

  1. Αναθεώρηση του σημερινού καταστατικού του ΣΥΤΕ, με στόχο:

      α. την καθιέρωση της απλής αναλογικής

      β. την παροχή δικαιώματος ψήφου στους νέους συναδέλφους

      γ. τη μείωση των σημερινών υπερσυγκεντρωτικών αρμοδιοτήτων του Προέδρου και την ενθάρρυνση της συλλογικότητας μέσα στο Δ.Σ.

      δ. την άμεση εκπροσώπηση των υποκαταστημάτων στο Δ.Σ..

    Όλα αυτά προϋποθέτουν την σύγκληση καταστατικής συνέλευσης (με την ανάλογη απαρτία) που πιστεύουμε ότι είναι εφικτή αν μεθοδευτεί σωστά, η κινητοποίηση των συναδέλφων και επιλεγεί ο κατάλληλος χώρος. Προς την κατεύθυνση αυτή θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες σε συνεργασία με όλους του ενδιαφερόμενους.

  2. Ουσιαστική και έγκαιρη ενημέρωση των συναδέλφων από το Δ.Σ., συχνές συγκεντρώσεις (και συνελεύσεις σε περίπτωση κρίσιμων αποφάσεων) και επανέκδοση της ΓΝΩΜΗΣ. Κατοχύρωση της ελευθερίας έκφρασης για όλους τους συναδέρφους και τις συγκεντρώσεις του Συλλόγου και από τις στήλες της εφημερίδας.

  3. Ξαναζωντάνεμα των διαφόρων επιτροπών που υπάρχουν σήμερα (αλλά αδρανούν) στα πλαίσια του Συλλόγου και ίδρυση νέων.

  4. Ενισχυση του ρόλου των επιτροπών των υποκαταστημάτων και συγκρότηση παρόμοιων εκλεγμένων επιτροπών συναδέλφων κατά τμήματα ή διευθύνσεις, που θα εξασφαλίσουν τη συνεχή επαφή ανάμεσα στο Δ.Σ. και στους συναδέλφους και την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων σε κάθε χώρο δουλειάς.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

Εκτός από τα παραπάνω αιτήματα πρέπει να προωθήσουμε σωστά μια σειρά αιτήματα σχετικά με τις συνθήκες δουλειάς. Πρώτη θέση εδώ έχει η ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στο Χολαργό και στο υπόγεια του κεντρικού καθώς και η εξάλειψη των διοικητικών μεθόδων που θίγουν την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των συναδέλφων. Παράλληλα, εκκρεμή ακόμα η οριστικοποίηση της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας.

Τέλος με τη συμμετοχή των ίδιων των γυναικών συναδέλφων, πρέπει να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, μιας αρχής που ισχύει στα χαρτιά αλλά καταστρατηγείται στην πράξη. Είναι γνωστό πως υπάρχουν άνισες ευκαιρίες στις προσλήψεις, στο είδος της δουλειάς, στις προαγωγές αλλά και στις συνθήκες ζωής. Πρέπει ακόμη να σπάσει η αντίληψη (που πάγια καλλιεργείται από τη εργοδοσία σε όλο τον κόσμο) ότι οι γυναίκες είναι εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας, ικανές μόνο για ορισμένες εργασίες. Δμεση σημασία έχει και η γρήγορη πραγματοποίηση της υπόσχεσης της Διοίκησης για τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού με δαπάνη της Τ.Ε.. Ο έλεγχος της λειτουργίας του σταθμού πρέπει να ασκείται από τους ίδιους συναδέλφους.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Γενικότερα, μέσα στα πλαίσια της αντίληψής μας για το κοινωνικό ρόλο του Συλλόγου, πρέπει να προβληματιστούμε και για το πώς κάνουμε τη δουλειά μας και για το ποιος ωφελείται από αυτήν. Έτσι θα μπορέσουμε να αγωνιστούμε για να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της Τ.Ε. στην κατεύθυνση της σωστότερης εξυπηρετήσεις του κοινωνικού συνόλου. Σαν εργαζόμενοι στο ίδρυμα αυτό, είμαστε από τους πιο αρμόδιους για κάτι τέτοιο. Εφόσον η Τ.Ε. δεν είναι μια ιδιωτική επιχείρηση αλλά ένα από τα κυριότερα όργανα της κρατικής οικονομικής πολιτικής, έχουμε στοιχειώδη υποχρέωση απέναντι στους άλλους εργαζόμενους και φορολογούμενους να ασχοληθούμε με το ζήτημα της λειτουργίας του ιδρύματος.

Δμεσα, προτείνουμε οι παρεμβάσεις του ΣΥΤΕ στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις μετόχων της Τ.Ε. να γίνου πιο ουσιαστικές, να τους δίνεται πλατιά δημοσιότητα και να εκφράζουν τις θέσεις των εργαζομένων για την πορεία του ιδρύματος και για την οικονομική πολιτική. Πρέπει, ακόμη, να αγωνιστούμε για να ακουστεί η γνώμη των τραπεζοϋπαλλήλων για τις αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, που σχεδιάζει ερήμην μας η κυβέρνηση με πρόσχημα ή πραγματική αιτία την ένταξη στην ΕΟΚ.

Συνάδελφοι,

Ξέρουμε καλά ότι η προσπάθεια που ξεκινάμε σήμερα είναι δύσκολη και μακρόχρονη. Γι£ αυτό σας καλούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί για ένα καινούργιο ξεκίνημα του ΣΥΤΕ, για ένα Σύλλογο πραγματικό εκφραστή όλων των συναδέλφων και αντάξιο των σημερινών αναγκών. Για να διορθωθούν το γρηγορότερο οι ζημιές του πρόσφατου παρελθόντος και να μην επαναληφθούν τα τωρινά αλλά και τα παλαιότερα λάθη. Για να μπορέσουμε να αγωνιστούμε ξανά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ξέροντας ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ και ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ.

Αθήνα, Δεκέμβριος 1978

TΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ Συνδικαλιστικής Κίνησης
Η Ενωτική σ. κ. πιστεύει:

  1. Στον ταξικό συνδικαλισμό Τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι αντίθετα με τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Οι Τραπεζοϋπάλληλοι, κομμάτι των εργαζομένων της χώρας μας, προστατεύουν και προάγουν τα συμφέροντά τους, αντιπαλεύοντας τα συμφέροντα της εργοδοσίας και ειδικά και στο σύνολό τους. Αυτό δείχνει τον ταξικό χαρακτήρα του συνδικαλισμού. Τα συνδικάτα για μας:

      Α. Εκπροσωπούν τα συμφέροντα συγκεκριμένης κοινωνικής τάξης, της Εργατικής Τάξης, όλων των εργαζομένων.

      Β. Συσπειρώνουν όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση.

      Γ. Λειτουργούν με δημοκρατικές διαδικασίες.

  2. Στην Αυτοτέλεια και την Οργανωτική Αυτονομία του Συνδικαλιστικού Κινήματος Απορρίπτουμε τόσο τις επεμβάσεις της εργοδοσίας και του Κράτους στο συνδικαλιστικό κίνημα, την κομματικοποίησή του, όσο και τις θεωρίες της απολιτικοποίησης, οι οποίες αποβλέπουν τελικά στην υποταγή του κινήματος των εργαζομένων στις επιλογές της άρχουσας τάξης. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του κάθε εργαζομένου και της κάθε συνδικαλιστικής κίνησης να εκφράζουν ελεύθερα τις οποιεσδήποτε απόψεις τους πάνω στα προβλήματα που μας απασχολούν. Όμως, μετά τη λήψη των αποφάσεων, από τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα του συλλόγου, όλοι ανεξάρτητα πρέπει να υλοποιούν τις αποφάσεις.

  3. Στο πολιτικοποιημένο συνδικαλιστικό Κίνημα
    Στη διαμάχη μεταξύ εργοδοτών και εργατοϋπαλλήλων το κράτος δε μένει αδιάφορο. Η έκταση και ο τρόπος με τον οποίο παρεμβαίνει συνδέονται απόλυτα με την ιδεολογία και τη πολιτική της συγκεκριμένης Κυβέρνησης που βρίσκεται στη εξουσία.
    Η κοινωνική δικαίωση των εργαζομένων δεν μπορεί να έρθει μόνο από τον συνδικαλιστικό αγώνα. Ταυτόχρονα απαιτείται ιδεολογικός και πολιτικός αγώνας.
    Γι' αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να είναι βαθιά πολιτικοποιημένο, ώστε πέρα από τις πρόσκαιρες βελτιώσεις, με τους αγώνες του, να δημιουργεί την αναγκαία υποδομή για μελλοντική εξάλειψη της εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας.

  4. Στην Ενότητα των Εργαζομένων

Πιστεύουμε στη δύναμη της ενότητας των εργαζομένων. Αξιοποιούμε τη αγωνιστική συσπείρωση και διάθεσή τους. Δεν χωρίζουμε τους εργαζομένους ανάλογα με το πολιτικό τους πιστεύω. Κύριο μέλημά μας η εξουδετέρωση των διασπαστών και υπονομευτών του Συνδικαλιστικού Κινήματος, το χτύπημα της αντίδρασης.
Στα πλαίσια αυτής της αρχής εντάσσεται:

  1. η θέση μας για τη συνεργασία των Δημοκρατικών Συνδικαλιστικών Δυνάμεων. Η συνεργασία αυτή δεν είναι για μας αυτοσκοπός. Ούτε κάποιο σχήμα μέσα από το οποίο «εξασφαλίζεται» η επιβολή μιας άποψης σε μια άλλη (ηγεμονισμός). Για μας η συνεργασία πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένο πρόγραμμα διεκδικήσεων και δράσης με σίγουρες εγγυήσεις ότι θα τηρηθεί. Δηλαδή όχι μόνο λόγια αλλά κύρια πράξεις. Μια τέτοια συνεργασία εξασφαλίζει περισσότερες προϋποθέσεις για την πιο πλατιά συμμετοχή των συναδέλφων μας στη ζωή και τη δράση της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης.

  2. η θέση μας για ένα ΣΥΛΛΟΓΟ στο χώρο δουλειάς. Η Κίνησή μας σταθερά θα παλέψει για την ενοποίηση με το ΣΥΤΕ τόσο των συλλόγων Βοηθητικού Προσωπικού και καθαριστριών όσο και του Επιστημονικού.

Μάρτιος, 1979


[Αρχική Σελίδα] [Σύντομες Ειδήσεις] [Ανακοινώσεις - Εφημερίδα] [Εγκόλπιο] [Σχετικά Links] [Επικοινωνία]




Παρέμβαση
© copyright 2003