Ç ÔÁÕÔÏÔÇÔÁ ÌÁÓ | ÓÕÍÔÏÌÅÓ ÅÉÄÇÓÅÉÓ | ÁÍÁÊÏÉÍÙÓÅÉÓ - ÅÖÇÌÅÑÉÄÁ | ÅÃÊÏËÐÉÏ | Ó×ÅÔÉÊÁ LINKS | ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ






Óýíôïìåò ÅéäÞóåéò  
Ðßóù óôá Óýíôïìåò ÅéäÞóåéò  

   Ç ÓÕÍÄÉÊÁËÉÓÔÉÊÇ ÍÏÌÏÈÅÓÉÁ ÓÔÏ ÓÔÏ×ÁÓÔÑÏ ÔÇÓ ÌÍÇÌÏÍÉÁÊÇÓ ÐÏËÉÔÉÊÇÓ



Των ΔΕΣΠ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ & ΑΝ. ΤΑΡΠΑΓΚΟΥ* 

ΜετÜ την κατÜργηση των Συλλογικþν ΣυμβÜσεων Εργασßας, την ακýρωση του οκτÜωρου (προς την υπερεργασßα και την μερικÞ απασχüληση), την ριζικÞ μεßωση των αποζημιþσεων απüλυσης, την ταπεßνωση του κατþτατου μισθοý της ΕΓΣΣΕ, Ýρχεται να πÜρει σειρÜ στη σημερινÞ συγκυρßα μια θεμελιακοý χαρακτÞρα μετÜλλαξη του Εργατικοý Δικαßου, που αφορÜ πλÝον την ßδια την καρδιÜ, τον πυρÞνα των συλλογικþν εργατικþν ρυθμßσεων, δηλαδÞ την Üσκηση των συνδικαλιστικþν δικαιωμÜτων του συνεταιρßζεσθαι και της απεργßας. Πρüκειται για την πιο ακραßα εκδοχÞ της μνημονιακÞς πολιτικÞς που επιχειρεßται στην τελευταßα τετραετßα, με την υπαγüρευση των ευρωπαúκþν διευθυντικþν κÝντρων, του διεθνοýς χρηματοπιστωτικοý συστÞματος, της ελληνικÞς αστικÞς τÜξης και του κυβερνητικοý πολιτικοý της προσωπικοý.

 

Το εγχεßρημα του να καταστεß η κÞρυξη απεργßας δυσχερÝστατη αν üχι αδýνατη, καθþς και η επαναφορÜ του εργοδοτικοý δικαιþματος κÞρυξης λοκ Üουτ κατεδαφßζουν τα ßδια τα θεμÝλια υπüστασης του εργατικοý συνδικαλιστικοý κινÞματος, της πλÝον Üμεσης και ταξικÞς μορφÞς κοινωνικÞς Ýκφρασης των δυνÜμεων της μισθωτÞς εργασßας. Κι' ακüμη περισσüτερο αρχßζει να γßνεται λüγος απü τις δυνÜμεις της αστικÞς κυριαρχßας για την κατÜργηση των πρωτοβÜθμιων και δευτεροβÜθμιων μορφþν συνδικαλιστικÞς οργÜνωσης, με την προαγωγÞ μιας μορφÞς εργατικÞς εκπροσþπησης μüνον στο επßπεδο της τριτοβÜθμιας συνομοσπονδιακÞς συγκρüτησης.

¼πως και üλες οι Üλλες θεμελιþδεις διατÜξεις της εργατικÞς νομοθεσßας, Ýτσι και στην προκειμÝνη περßπτωση, οι μνημονιακÝς αυτÝς νομικÝς ρυθμßσεις, Ýρχονται να αποκρυσταλλþσουν θεσμικÜ μια Þδη υπαρκτÞ πραγματικüτητα μÝσα στα πλαßσια του ταξικοý συσχετισμοý των δυνÜμεων. Η παρατεταμÝνη κρßση υπερσυσσþρευσης του κεφαλαßου, σε συνδυασμü με τις αλλεπÜλληλες πολιτικÝς των μνημονßων επÝφεραν Þδη στην τελευταßα εξαετßα Ýναν απροσμÝτρητο κοινωνικü üλεθρο : Αλματþδης αýξηση της ανεργßας απü το 8% στο 27%, μεßωση της αγοραστικÞς δýναμης των εργατικþν νοικοκυριþν (μισθþν και συντÜξεων) κατÜ 40%, αýξησης των λαúκþν φορολογικþν επιβαρýνσεων κλπ. ΑυτÞ η κοινωνικÞ κατÜσταση του δυσμενÝστατου ταξικοý συσχετισμοý των δυνÜμεων, σε συνÜρτηση με Üλλους παρÜγοντες, Ýχουν οδηγÞσει σε μια ντε φÜκτο παραφθορÜ των μορφþν συνδικαλιστικÞς οργÜνωσης των εργαζομÝνων, που χωρßς να τις καταργοýν, τις Ýχουν καταστÞσει ανενεργÝς, τις Ýχουν φÝρει σε κατÜσταση παρÜλυσης.

Το ßδιο συνÝβη με τις συλλογικÝς συμβÜσεις Þ με τον ημερÞσιο χρüνο απασχüλησης, üπου εξ αιτßας αυτþν των συνεπειþν της καπιταλιστικÞς κρßσης και της μνημονιακÞς πολιτικÞς, οδηγοýνταν στην κατÜργηση της εφαρμογÞς τους μÝσα στην ßδια την παραγωγικÞ εργασιακÞ πραγματικüτητα. ΚατÜ συνÝπεια η νομικÞ αποκρυστÜλλωση του διαμορφωμÝνου συσχετισμοý των δυνÜμεων Þταν το φυσικü επακüλουθο που αξιοποιοýν οι αστικÝς δυνÜμεις, καταργþντας θεσμικÜ την ισχý των συλλογικþν ρυθμßσεων και σÞμερα της συνδικαλιστικÞς νομοθεσßας. Το ßδιο απü την αντßστροφη πλευρÜ εßχε συμβεß στην πρþτη μεταπολιτευτικÞ οκταετßα, üπου η ντε φÜκτο ανÜπτυξη και αγωνιστικÞ κινητοποßηση των εργοστασιακþν σωματεßων, παρÜ τις περιοριστικÝς διατÜξεις του νüμου 330/1976, διαμüρφωσε Ýναν καινοýριο συσχετισμü των κοινωνικþν δυνÜμεων μεταξý κεφαλαßου και εργασßας, γεγονüς που «αιχμαλþτισε» την κυβÝρνηση της «αλλαγÞς» του ΠΑΣΟΚ οδηγþντας την στην ψÞφιση του δημοκρατικοý συνδικαλιστικοý νüμου 1264/1982.

Απü πολιτικÞ Üποψη εßναι εμφανÝς üτι επιδßωξη των κυβερνητικþν δυνÜμεων του ακραßου νεοφιλελευθερισμοý εßναι η δομικÞ αποσýνθεση των μορφþν πρωτογενοýς συσπεßρωσης και εκπροσþπησης της εργατικÞς τÜξης. ¶λλωστε, η σταδιακÞ μεταστροφÞ των εργαζομÝνων προς τα αριστερÜ που καταγρÜφεται απü τον Ιοýνιο 2012 και συνεχßζεται μÝχρι σÞμερα, Ýχει διαμορφþσει νÝους συσχετισμοýς στο θεσμικü πλαßσιο του εργατικοý κινÞματος, ιδιαßτερα στον ευρýτερο δημüσιο τομÝα (üπου η Üσκηση των συνδικαλιστικþν ελευθεριþν εßναι ευχερÝστερη), αλλÜ και σε Ýναν ορισμÝνο βαθμü στον ιδιωτικü τομÝα της οικονομßας (üπου η Üσκηση των συνδικαλιστικþν δικαιωμÜτων συνÞθως οδηγεß στην στÝρηση της εργασßας), οδηγοýν πλÝον στην διαμüρφωση αγωνιστικþν πλειοψηφιþν (ΜΕΤΑ, ΕΜΕΙΣ, ΠΑΜΕ), που παραγκωνßζουν πλÝον τις γραφειοκρατικÝς κυβερνητικÝς συνδικαλιστικÝς εκπροσωπÞσεις (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ).

Οι «μÝρες της αφθονßας» του εργοδοτικοý συνδικαλισμοý εßναι σαφÝστατα μετρημÝνες, πολý περισσüτερο που με την δυνητικÞ ανÜδειξη μιας κυβÝρνησης της ΑριστερÜς στο προσκÞνιο, και την εργατικÞ ανÜταξη που θα επιφÝρει, το καρκßνωμα του εργοδοτικοý συνδικαλισμοý θα εξαφανιστεß ολοσχερþς.

ΠροκειμÝνου ακριβþς να αποτραπεß μια τÝτοια εξÝλιξη, δηλαδÞ η κατÜκτηση της πλειοψηφßας στις δευτεροβÜθμιες και τριτοβÜθμιες συνδικαλιστικÝς οργανþσεις, δρομολογεßται το κυβερνητικü εγχεßρημα αποδιÜρθρωσης της συνδικαλιστικÞς νομοθεσßας, επιφÝροντας την ολοσχερÞ παρÜλυση της λειτουργßας του εργατικοý κινÞματος. Πρüκειται μ' Üλλες λÝξεις για μια ωμÞ και απροσχημÜτιστη νομικÞ παρÝμβαση των δυνÜμεων του επιχειρηματικοý κεφαλαßου και της τρüικα για την αποτροπÞ αυτÞς της επικεßμενης και Þδη πραγματοποιοýμενης αλλαγÞς των συσχετισμþν στο θεσμικü συνδικαλιστικü κßνημα. ΑλλÜ και απü την Üλλη πλευρÜ οι αστικÝς επιδιþξεις πηγαßνουν ακüμη πιο μακριÜ απü τις ρυθμßσεις για την απεργßα και το λοκ Üουτ, δηλαδÞ στοχεýουν στρατηγικÜ στη θεσμικÞ αποδüμηση του πυρÞνα της εργατικÞς συνδικαλιστικÞς νομοθεσßας, δηλαδÞ της κατÜργησης της λειτουργßας πρωτοβÜθμιων και δευτεροβÜθμιων συνδικαλιστικþν ενþσεων των εργαζομÝνων.

Το ελληνικü συνδικαλιστικü κßνημα μετÜ τις διαδικασßες εκδημοκρατισμοý του που κρÜτησαν μÝχρι τις αρχÝς της δεκαετßας του 1980, διακρßνονταν μεταξý των Üλλων απü δýο θεμελιþδη χαρακτηριστικÜ :

Απü τη μια πλευρÜ απü την ενιαßα δομÞ του, στον ιδιωτικü και στο δημüσιο τομÝα (Ýνα σωματεßο στην επιχεßρηση και στον παραγωγικü κλÜδο, μßα Ομοσπονδßα και Εργατικü ΚÝντρο τοπικÜ, μßα τριτοβÜθμια οργÜνωση της ΓΣΕΕ), σε διαφοροποßηση απü την ιστορικÞ δομÞ του εργατικοý κινÞματος στις μεγÜλες χþρες της ΔυτικÞς Ευρþπης (Γαλλßα, Ισπανßα, Ιταλßα κλπ.) : Και στις δýο περιπτþσεις ιστορικοß πολιτικοß λüγοι επÝβαλαν αυτÝς τις διαφοροποιημÝνες δομÝς του εργατικοý συνδικαλισμοý στην ελληνικÞ και στις ευρωπαúκÝς κοινωνßες.

Απü την Üλλη πλευρÜ απü την πρωτοπüρα μορφÞ οργÜνωσης του επιχειρησιακοý συνδικαλισμοý, που εßχε εκ των πραγμÜτων πολý πιο ισχυρü ρüλο να διαδραματßσει, σε σχÝση με τα κλαδικÜ σωματεßα, στο βαθμü που αντιπροσþπευε μια συγκεκριμÝνη μορφÞ εργατικÞς «αντß-εξουσßας» στον ßδιο το χþρο παραγωγÞς, απÝναντι στο διευθυντικü δικαßωμα του κεφαλαßου.

Μ' αυτÜ τα οργανωτικÜ δεδομÝνα, και με την πλειονüτητα της εργατικÞς τÜξης να εßναι προσανατολισμÝνη τις τρεις τελευταßες δεκαετßες προς την ελληνικÞ σοσιαλδημοκρατßα (ΠΑΣΟΚ), το σýνολο της οργανωτικÞς αυτÞς δομÞς σ' üλα σχεδüν τα επßπεδα, κυριαρχοýνταν απü τις συνδικαλιστικÝς δυνÜμεις του «εργατικοý μεταρρυθμισμοý» (ΠΑΣΚΕ). Εντοýτοις η σταδιακÞ μετÜλλαξη της σιοσιαλδημοκρατßας στον μονεταρισμü, στον νεοφιλελευθερισμü με ανθρþπινο πρüσωπο και τελικÜ στον απροσχημÜτιστο νεοφιλελευθερισμü στην τελευταßα πενταετßα, επÝφερε τον εκφυλισμü των σοσιαλδημοκρατικþν συνδικαλιστικþν εκπροσωπÞσεων και την μετατüπισÞ τους στο πεδßο του εργοδοτικοý συνδικαλισμοý της συναßνεσης και του «κοινωνικοý εταιρισμοý».

Η ιστορικÞ πλÝον καταβαρÜθρωση του ΠΑΣΟΚ (απü το 44% του 2009 στο σημερινü δημοσκοπικü 4%), οδÞγησε τον λαúκü κüσμο της κοινωνικÞς του βÜσης προς τις αριστερÝς ριζοσπαστικÝς πολιτικÝς επιλογÝς, ενþ η παρατεταμÝνη Üσκηση της μνημονιακÞς πολιτικÞς επÝφερε την αλλαγÞ του συσχετισμοý των συνδικαλιστικþν δυνÜμεων.

¸τσι, üπως Þδη μνημονεýτηκε, η ορατÞ προοπτικÞ κατÜκτησης της πλειοψηφßας απü τις αγωνιστικÝς εργατικÝς δυνÜμεις στα θεσμικÜ üργανα του εργατικοý κινÞματος, σε συνδυασμü με τις κοινωνικÝς επιπτþσεις μιας κυβερνητικÞς διαχεßρισης του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεß τις αστικÝς δυνÜμεις ακριβþς σÞμερα στο να προωθÞσουν την πλÞρη οργανωτικÞ αποδüμηση του εργατικοý συνδικαλισμοý, που φτÜνει μÝχρι την κατÜργηση των πρωτοβÜθμιων και δευτεροβÜθμιων συνδικαλιστικþν ενþσεων. ¸τσι τεßνει να επιχειρηθεß η μηχανιστικÞ μεταφορÜ του ευρωπαúκοý μοντÝλου συνδικαλιστικÞς δüμησης (διαφορετικÝς συνομοσπονδßες), το οποßο λειτουργεß γüνιμα στις δυτικü-ευρωπαúκÝς κοινωνßες, αλλÜ θα λειτουργÞσει διαλυτικÜ για τη συνδικαλιστικÞ οργÜνωση στην ελληνικÞ πραγματικüτητα, που εßναι δομημÝνη διαφορετικÜ για συγκεκριμÝνους ιστορικοýς λüγους.

Στην γαλλικÞ π.χ. περßπτωση λειτουργοýν κεντρικÜ πολλÝς εργατικÝς συνομοσπονδßες (CGT, CFDT, FO, SUD, SOLIDAIRES κλπ.), οι οποßες και διαθÝτουν συνδικαλιστικÜ τμÞματα (sections syndicales) σε üλες τις μεσαßες και μεγÜλες επιχειρÞσεις της οικονομßας. Η κινηματικÞ και απεργιακÞ δρÜση των εργαζομÝνων αποφασßζεται κεντρικÜ, σε συνεννüηση με τα επιμÝρους συνδικαλιστικÜ τμÞματα, που εßναι ουσιαστικÜ παραταξιακÜ παραρτÞματα εντüς των χþρων παραγωγÞς, üχι üμως αυτοτελÞ επιχειρησιακÜ σωματεßα.

Η αποτελεσματικüτητα αυτÞς της παρÝμβασης διασφαλßζεται με την ενωτικÞ δρÜση που συνÞθως αποφασßζεται (Intersyndicale), Ýτσι þστε οι συνδικαλιστικοß αγþνες που πραγματοποιοýνται, τοπικοß, επιχειρησιακοß Þ γενικοß, να Ýχουν ως επß το πλεßστον την υπογραφÞ των περισσοτÝρων συνομοσπονδιþν. ΜÜλιστα η ελεýθερη συνδικαλιστικÞ δρÜση εντüς των επιχειρÞσεων (με τη μορφÞ ωστüσο των συνδικαλιστικþν επιτροπþν των παραταξιακþν συνομοσπονδιþν και üχι ενιαßων σωματεßων του συνüλου των εργαζομÝνων), κατακτÞθηκε χÜρις στη νεολαιßστικη και εργατικÞ εξÝγερση του ΜÜη – Ιοýνη 1968 και αποτυπþθηκε στις περßφημες Συμφωνßες της Grenelle του Δεκεμβρßου 1968. ¸τσι, αυτü το πρüτυπο λειτουργεß αποτελεσματικÜ στις αντßστοιχες ευρωπαúκÝς κοινωνßες, üντας προúüν ιστορικþν διεργασιþν απü τις αρχÝς του 20ου αιþνα, με συνδικαλιστικÞ ελευθερßα εντüς των επιχειρÞσεων (των συνδικαλιστικþν τμημÜτων και üχι ενιαßων συνδικÜτων), και με την κουλτοýρα της κοινÞς αγωνιστικÞς δρÜσης των γενικþν συνομοσπονδιþν.

ΚατÜ συνÝπεια η ενδεχüμενη απüπειρα κατÜργησης των πρωτοβÜθμιων και δευτεροβÜθμιων οργανþσεων στην ελληνικÞ περßπτωση, και Üρα η εκ του πονηροý μεταφορÜ του ευρωπαúκοý συνδικαλιστικοý προτýπου (γüνιμου για τις Üλλες ευρωπαúκÝς χþρες), με τη λειτουργßα εργατικþν συνομοσπονδιþν, αναιρεß τους βασικοýς πυλþνες του ελληνικοý συνδικαλιστικοý κινÞματος: ΕξαφÜνιση των επιχειρησιακþν σωματεßων απü τους χþρους κοινωνικÞς παραγωγÞς και της ενιαßας δομÞς των θεσμþν του εργατικοý κινÞματος. Μια τÝτοια στρατηγικÞ εξÝλιξη αντιπροσωπεýει για την ελληνικÞ εργατικÞ πραγματικüτητα μια ουσιαστικÞ διÜλυση των εργατικþν εκπροσωπÞσεων και συλλογικοτÞτων, με ολÝθριες συνÝπειες στην ßδια την ταξικÞ διαπÜλη στην κρßσιμη περßοδο του ακραßου νεοφιλελευθερισμοý και των παρατεταμÝνων μνημονιακþν πολιτικþν.

* Η ΔÝσποινα Χαραλαμπßδου εßναι βουλευτÞς Α' Θεσσαλονßκης του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΑνÝστης ΤαρπÜγκος μÝλος της Γραμματεßας του ΜΕΤΑ Θεσσαλονßκης.


[Áñ÷éêÞ Óåëßäá] [Ôáõôüôçôá] [Áíáêïéíþóåéò - Åöçìåñßäá] [Åãêüëðéï] [Ó÷åôéêÜ Links] [Åðéêïéíùíßá]


ÐáñÝìâáóç
© copyright 2003