Ç ÔÁÕÔÏÔÇÔÁ ÌÁÓ | ÓÕÍÔÏÌÅÓ ÅÉÄÇÓÅÉÓ | ÁÍÁÊÏÉÍÙÓÅÉÓ - ÅÖÇÌÅÑÉÄÁ | ÅÃÊÏËÐÉÏ | Ó×ÅÔÉÊÁ LINKS | ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ






Óýíôïìåò ÅéäÞóåéò  
Ðßóù óôá Óýíôïìåò ÅéäÞóåéò  

   ÍÝåò «äéïñèùôéêÝò» ñõèìßóåéò óôï áóöáëéóôéêü



Σýμφωνα με το ¸θνος της ΚυριακÞς

 

ΕπτÜ παρεμβÜσεις στο ασφαλιστικü, στη βÜση ανισοτÞτων που Ýχουν ανιχνευτεß, υπÜρχουν στο τραπÝζι του σκληροý μπρα ντε φερ με τους δανειστÝς της χþρας, τüσο για την τρÝχουσα διαπραγμÜτευση, üσο και για την επüμενη μÝρα της πιστοληπτικÞς γραμμÞς στÞριξης. 

Την þρα που τα χρονικÜ περιθþρια στενεýουν και τα «παζÜρια» με την τρüικα φουντþνουν, το «Εθνος της ΚυριακÞς» αποκαλýπτει τις διορθωτικÝς ρυθμßσεις που καλεßται να εξετÜσει η ελληνικÞ πλευρÜ, υπü την εντεινüμενη πßεση της τρüικας, εστιÜζοντας σε αδικßες, ανισüτητες και στρεβλþσεις του ασφαλιστικοý καθεστþτος της χþρας. 

1. Διαφορετικοß χρüνοι απονομÞς της σýνταξης. Η απονομÞ της σýνταξης κυμαßνεται απü 6 μÞνες Ýως και 2,5 χρüνια, ανÜλογα με το Ταμεßο, το υποκατÜστημα Þ ακüμη και τους υπÜλληλους που χειρßζονται στην εκÜστοτε υπüθεση, με τους μεγαλýτερους χρüνους να παρατηροýνται σε περιπτþσεις διαδοχικÞς ασφÜλισης. ΔιαφορÝς υπÜρχουν απü Ταμεßο σε Ταμεßο αλλÜ και μÝσα στο ßδιο Ταμεßο απü τμÞμα σε τμÞμα και απü τüπο σε τüπο. Εßναι χαρακτηριστικü πως αποκλßσεις σημαντικÞς κλßμακας παρατηροýνται ακüμη και στην απονομÞ της προσωρινÞς σýνταξης. Για παρÜδειγμα υπÜρχουν υποκαταστÞματα ΙΚΑ στην ΑττικÞ που δßνουν προσωρινÞ σýνταξη σε Ýναν μÞνα, ενþ σε Üλλα υποκαταστÞματα η αναμονÞ μπορεß να αγγßξει τους τρεις Þ ακüμη και τους Ýξι μÞνες. Στην κατεýθυνση αυτÞ το υπουργεßο Εργασßας προωθεß το Ενιαßο ΚÝντρο ΑπονομÞς ΣυντÜξεων, το οποßο αναμÝνεται να λýσει οριστικÜ το πρüβλημα και να απαλεßψει τις χρονικÝς ταλαιπωρßες για την απονομÞ της σýνταξης με την υποστÞριξη του συστÞματος «Ατλας», της ψηφιακÞς δηλαδÞ καταγραφÞς του συνολικοý ασφαλιστικοý ιστορικοý των εργαζομÝνων. 

2. ΣχÝση εισφορþν με αποδοχÝς. Σε πολλÜ Ταμεßα Þ ακüμη και στο ßδιο Ταμεßο παρüτι οι ασφαλιστικÝς εισφορÝς εßναι ßδιες, δßνεται διαφορετικÞ σýνταξη. Για παρÜδειγμα, χαρακτηριστικü εßναι αυτü που συμβαßνει με τους τραπεζοûπαλλÞλους. Μποροýν να πÜρουν σýνταξη στα 58 Ýτη, ενþ τα γενικÜ üρια ηλικßας εßναι στα 62 χρüνια (με 40 χρüνια εργασßας) Þ στα 67 χρüνια. 

3. ΕλÜχιστος χρüνος ασφÜλισης. Μßα απü τις παρεμβÜσεις που εξετÜζονται αφορÜ στον ελÜχιστο χρüνο ασφÜλισης, καθþς Ýνας ασφαλισμÝνος που Ýχει 4.500 Ýνσημα (15ετια) και λαμβÜνει την κατþτατη σýνταξη και το ΕΚΑΣ, μπορεß να βρεθεß τελικÜ σε καλýτερη οικονομικÞ θÝση απü κÜποιον που Ýχει 6.500 Ýνσημα. Οι ισχýουσες διατÜξεις Ýχουν σαν αποτÝλεσμα να παρατηρεßται το εξÞς παρÜδοξο: ασφαλισμÝνος με 15 Ýτη, τα κατþτατα üρια κýριας και επικουρικÞς σýνταξης και που δικαιοýται να λÜβει σýνταξη κýρια και επικουρικÞ που φτÜνει τα 770 ευρþ περßπου. Οι κατþτατες συντÜξεις με 15ετßα ενσωματþνουν μεγÜλο ποσοστü προνοιακÞς παροχÞς χωρßς αντßστοιχη καταβολÞ εισφορþν και σε συνδυασμü με την πρüβλεψη για τη χορÞγηση του ΕΚΑΣ σε üσους Ýχουν χαμηλü εισüδημα, θεωρεßται üτι «στρεβλþνουν» το σýστημα της κοινωνικÞς ασφÜλισης. ¼πως αναφÝρεται και στη μελÝτη του ΚΕΠΕ, που βρßσκεται στα χÝρια των δανειστþν, το 26% των νÝων συνταξιοδοτÞσεων στο ΙΚΑ, δηλαδÞ το Ýνα τÝταρτο, αφορÜ ασφαλισμÝνους με εισφορÝς που δεν ξεπερνοýν τα 15 Ýτη. 

4. Τρüποι υπολογισμοß των συντÜξεων. Στους ασφαλισμÝνους μετÜ το 1993 η σýνταξη καθορßζεται με βÜση τους μισθοýς των τελευταßων πÝντε ετþν, ενþ οι ασφαλισμÝνοι πριν το 1993 παßρνουν σýνταξη ανÜλογα με τα πÝντε καλýτερα απü τα 10 τελευταßα χρüνια. Ειδικüτερα, για τους ασφαλισμÝνους μετÜ την 1-1-1993 (τους λεγüμενους νÝους ασφαλισμÝνους) προβλÝπεται διαφορετικüς τρüπος υπολογισμοý της σýνταξης απü ü,τι για üσους Ýχουν θεμελιωμÝνο δικαßωμα μÝχρι την 31-12-2014 και Ýχουν πρωτοασφαλιστεß μÝχρι την 31-12-1992. Για παρÜδειγμα, ασφαλισμÝνος μετÜ την 1-1-1993, που θα συνταξιοδοτηθεß με 40 Ýτη ασφÜλισης σε ηλικßα 62 ετþν με πλÞρη σýνταξη και μÝσο üρο αποδοχþν 1.500 ευρþ, θα πÜρει 1.125 ευρþ σýνταξη. Αντßστοιχα, ασφαλισμÝνος πριν την 1-1-1993, με 40 Ýτη ασφÜλισης, θα λÜβει πλÞρη σýνταξη στα 62 και με μÝσο üρο καλýτερης 5ετßας την τελευταßα 10ετßα τα 1.500 ευρþ, η σýνταξÞ του θα εßναι 1.210 ευρþ περßπου. 

5. «Ομογενοποßηση» των ασφαλισμÝνων. Ακüμα και μÝσα στο ßδιο Ταμεßο υπÜρχουν διαφορετικÝς «ταχýτητες» ασφαλισμÝνων. Χαρακτηριστικü παρÜδειγμα εßναι ο ΟΑΕΕ, üπου εßναι ασφαλισμÝνοι, για παρÜδειγμα, οι Ýμποροι και οι εστιÜτορες. Οι εστιÜτορες παßρνουν σαφþς μεγαλýτερη σýνταξη απü τους εμπüρους με τα ßδια χρüνια ασφÜλισης, τα ßδια Ýνσημα και τις ßδιες προûποθÝσεις. Επß του παρüντος Ýχει προκριθεß με τη σýμφωνη γνþμη των κοινωνικþν εταßρων η εθελοντικÞ μεßωση των ασφαλιστικþν εισφορþν με ανÜλογη μεßωση των συντÜξεων. 

6. Αναμüρφωση του ΕΚΑΣ. Το ΕΚΑΣ δßδεται σÞμερα χωρßς περιουσιακÜ και ασφαλιστικÜ κριτÞρια, με αποτÝλεσμα να προκýπτουν ανισüτητες. Για παρÜδειγμα, κÜποιος με λßγα Ýνσημα μπορεß να λαμβÜνει 650 ευρþ σýνταξη και να παßρνει και τα 200 ευρþ απü το ΕΚΑΣ, με αποτÝλεσμα το εισüδημÜ του να διαμορφþνεται στα 850 ευρþ, ενþ κÜποιος Üλλος με περισσüτερα Ýνσημα μπορεß να παßρνει 800 ευρþ σýνταξη χωρßς να δικαιοýται το ΕΚΑΣ. Σýμφωνα με πληροφορßες, πρüκειται για παρÝμβαση με την οποßα διαφωνεß ρητÜ το ΠΑΣΟΚ. 

7. Κοινωνικοß πüροι. Πρüκειται για μνημονιακÞ υποχρÝωση της χþρας να περιορßσει τους κοινωνικοýς πüρους. ¹δη Ýχουν καταργηθεß ορισμÝνες μη ανταποδοτικÝς χρεþσεις. ΥπÜρχει, για παρÜδειγμα, αυτÞ τη στιγμÞ κοινωνικüς πüρος που στηρßζει τη σýνταξη δικηγüρων και μηχανικþν. Παλιüτερα υπÞρχαν αντßστοιχοι πüροι για αρτοποιοýς, εργαζüμενους στην εΥΔΑΠ, ναυτικοýς, τελωνειακοýς κ.λπ., αλλÜ καταργÞθηκαν πρüσφατα. Μνεßα για κατÜργηση μη ανταποδοτικþν χρεþσεων (οι λεγüμενοι κοινωνικοß πüροι) που προβλÝπονται υπÝρ φορÝων κοινωνικÞς ασφÜλισης αρμοδιüτητας υπουργεßου Εργασßας υπÜρχει και στον κρατικü προûπολογισμü του 2015, που κατατÝθηκε την ΠαρασκευÞ στη ΒουλÞ


[Áñ÷éêÞ Óåëßäá] [Ôáõôüôçôá] [Áíáêïéíþóåéò - Åöçìåñßäá] [Åãêüëðéï] [Ó÷åôéêÜ Links] [Åðéêïéíùíßá]


ÐáñÝìâáóç
© copyright 2003