Ç ÔÁÕÔÏÔÇÔÁ ÌÁÓ | ÓÕÍÔÏÌÅÓ ÅÉÄÇÓÅÉÓ | ÁÍÁÊÏÉÍÙÓÅÉÓ - ÅÖÇÌÅÑÉÄÁ | ÅÃÊÏËÐÉÏ | Ó×ÅÔÉÊÁ LINKS | ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ






Óýíôïìåò ÅéäÞóåéò  
Ðßóù óôá Óýíôïìåò ÅéäÞóåéò  

   ÐåñáéôÝñù ìåßùóç ìéóèþí ðñïâëÝðåé ï ÏÏÓÁ


misthos kopsimo meta

Του Σταýρου ΚαπÜκου

¸να απü τα στοιχεßα της Ýκθεσης του ΟΟΣΑ και του Διεθνοýς Γραφεßου Εργασßας για την ελληνικÞ οικονομßα Ýχει ιδιαßτερο ενδιαφÝρον. Ο ΟΟΣΑ προβλÝπει πως η μεßωση των μισθþν θα συνεχιστεß, Ýστω και με βραδýτερο ρυθμü, παρÜ τις εκτιμÞσεις για ανÜπτυξη ýστερα απü μια πενταετßα κατÜρρευσης της οικονομßας.

Σýμφωνα με τους συντηρητικοýς οικονομολüγους, αυτοýς που περιπαικτικÜ ο Κροýγκμαν αποκαλεß "σοβαροýς", η μεßωση των μισθþν ενισχýει την ανταγωνιστικüτητα. Οι νεοφιλελεýθεροι τýπου Φρßντμαν υποστηρßζουν üτι αν περιοριστεß ο ρüλος των συνδικÜτων και απελευθερωθεß η αγορÜ εργασßας, τüτε η οικονομßα αποκτÜ δυναμισμü και ισορροπεß στην πλÞρη απασχüληση. Οι αντιλÞψεις των λεγüμενων "νεοκλασικþν" οικονομολüγων εßχαν προκαλÝσει παλαιüτερα την αντßδραση του ΚÝινς, ο οποßος υποστÞριζε üτι οι κυβερνÞσεις üφειλαν να παρεμβαßνουν στην οικονομßα επηρεÜζοντας τη ζÞτηση και διατηρþντας Ýνα αποδεκτü επßπεδο πληθωρισμοý, με στüχο την πλÞρη απασχüληση (σ.σ.: η Üποψη αυτÞ θεωρÞθηκε απÜντηση στον λεγüμενο "υπαρκτü σοσιαλισμü", αλλÜ υπü τις σημερινÝς συνθÞκες φαντÜζει μÜλλον επαναστατικÞ).

Την αντßληψη των νεοφιλελεýθερων οικονομολüγων υπηρετεß σÞμερα με συνÝπεια η τρüικα και εφαρμüζει πειθÞνια η κυβÝρνηση ΣαμαρÜ. Υποστηρßζουν, δηλαδÞ, üτι με την τιμωρßα της λεγüμενης "ασωτßας" επιλýονται τα προβλÞματα της οικονομßας. Και τι εστß "ασωτßα"; ΚÜθε απüκλιση απü την αντßληψη των ισοσκελισμÝνων προûπολογισμþν - ιδεοληψßα που βυθßζει τις οικονομßες στην ýφεση και ταυτüχρονα διευρýνει τις οικονομικÝς ανισüτητες στην κοινωνßα κατÜ βÜση μÝσω της μεßωσης των αποδοχþν Þ/και της μεßωσης του λεγüμενου κοινωνικοý μισθοý. Στον αντßποδα, η κεúνσιανÞ αντßληψη υποστηρßζει τις κυβερνητικÝς παρεμβÜσεις μÝσω της ρýθμισης των αγορþν, της στοχευμÝνης αýξησης των δημüσιων επενδýσεων και της ενßσχυσης της κοινωνικÞς συνοχÞς, ανÜλογα και με την πορεßα του οικονομικοý κýκλου.

Η πßεση της τρüικας για νÝες μειþσεις των Þδη πετσοκομμÝνων αποδοχþν και η περαιτÝρω ελαστικοποßηση των εργασιακþν σχÝσεων στον δημüσιο και τον ιδιωτικü τομÝα üχι μüνο δεν βοηθÜ στην ανταγωνιστικüτητα της ελληνικÞς οικονομßας, üπως Ýδειξε και η μελÝτη του Διεθνοýς Γραφεßου Εργασßας, αλλÜ την εξωθεß üλο και περισσüτερο προς τις λεγüμενες περιφερειακÝς οικονομßες, τýπου Βουλγαρßας.

ΠαρÜ τη συνεχÞ μεßωση του κüστους εργασßας την τελευταßα πενταετßα, οι εξαγωγÝς υποχωροýν και παραμÝνουν σχεδüν στο μισü των εισαγωγþν. ΔηλαδÞ η μεßωση των μισθþν üχι μüνο δεν αýξησε τις εξαγωγÝς και δεν υποκατÝστησε Ýνα τμÞμα των εισαγωγþν, αλλÜ δεν μετÝβαλε οýτε την αρνητικÞ, σχεδüν Ýνα προς δýο, σχÝση των εξαγωγþν προς τις εισαγωγÝς. ΕπομÝνως ο πραγματικüς στüχος της μνημονιακÞς πολιτικÞς της εσωτερικÞς υποτßμησης εßναι η βßαιη μεßωση της αξßας της εργασßας μÝσω της μεßωσης των αποδοχþν Þ/και μÝσω της μαζικÞς ανεργßας.

Η μεγÜλη υποτßμηση των περιουσιακþν αξιþν, ιδιαßτερα των ακινÞτων, εßναι για την τρüικα Ýνα επιπλÝον "κßνητρο" για επενδýσεις. Λειτουργεß δηλαδÞ ως αναδιανομÞ υπÝρ των πλουσßων. Αυτü με τη σειρÜ του προûποθÝτει την Üρση των "στρεβλþσεων", üπως ονομÜζουν οι τροúκανοß την προστασßα της πρþτης κατοικßας απü πλειστηριασμοýς. ΑυτÜ για να κατανοοýμε ορισμÝνες "εμμονÝς" της τρüικας...

Αναδημοσßευση απü avgi.gr (26-11-14)

 


[Áñ÷éêÞ Óåëßäá] [Ôáõôüôçôá] [Áíáêïéíþóåéò - Åöçìåñßäá] [Åãêüëðéï] [Ó÷åôéêÜ Links] [Åðéêïéíùíßá]


ÐáñÝìâáóç
© copyright 2003