Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ | ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ | ΕΓΚΟΛΠΙΟ | ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ






Ανακοινώσεις  
Πίσω στίς Ανακοινώσεις  

Αθήνα 8/10/2004

Ανακοινώση

Θέμα: ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

1. Νέος Διευθυντής Διοικητικού

Με την επικείμενη αποχώρηση του Διευθυντή Διοικητικού κ. Μιχ. Βαρελά κλείνει ουσιαστικά ο κύκλος εκείνων των διευθυντών που συμμετείχαν σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες και στήριξαν με τη βαθιά γνώση των λειτουργιών της Τράπεζας, λύσεις σημαντικών θεμάτων των εν ενεργεία συναδέλφων αλλά και των συνταξιούχων. Μερικοί απ’ αυτούς, ασφαλώς, ενέδωσαν σε πιέσεις για την εξυπηρέτηση προσωπικών, συνδικαλιστικών ή κομματικών επιδιώξεων.

Ο νέος Διευθυντής κ. Σαράφης έχει δείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει μέσα από διάφανες και αντικειμενικές διαδικασίες. Πιστεύουμε και ευχόμαστε ότι στις αποφάσεις του θα πρυτανεύει η δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση του προσωπικού, χωρίς πολιτικές ή προσωπικές προτιμήσεις, συνεργαζόμενος αρμονικά με τον ΣΥΤΕ.

Με την τοποθέτηση του νέου Διευθυντή επιτέλους σταμάτησε το συνεχές πήγαινε – έλα στα υπουργεία διαφόρων υπηρεσιακών παραγόντων και συνδικαλιστικών δυνάμεων, γεγονός που ανέδειξε άλλη μια φορά τα όρια της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας…

2. Οι διεκδικήσεις του Συλλόγου

Έχουν απόλυτο δίκιο οι συνάδελφοι που διαμαρτύρονται για τη μετάθεση της διεκδίκησης της νέας Επιχειρησιακής για μετά την άνοιξη. Κανένα τυπικό πρόβλημα δεν υπάρχει για να αρχίσει η διαπραγμάτευση με τη Διοίκηση. Στο ΔΣ και στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας είχαμε υπογραμμίσει την αναγκαιότητα της διεκδίκησης της Επιχειρησιακής με το επιπλέον επιχείρημα ότι μετά από το Μάρτιο η κυβέρνηση μη έχοντας να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της για την οικονομία. Ήδη με την κατάθεση του σχεδίου του Προϋπολογισμού, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το πολιτικό πεδίο, η κυβέρνηση κήρυξε περίοδο νέας λιτότητας με τη συγκράτηση των αμοιβών στα επίπεδα του πληθωρισμού και με σημαντικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

Οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν, όπως της ΠΑΣ που έχει αναλάβει εργολαβικά την υπεράσπιση των αποφάσεων του ΔΣ, δεν μιλούν για την ταμπακέρα. Αναφέρονται με παιδικά επιχειρήματα ότι το κύριο είναι το τι διεκδικούμε! Φυσικά και αυτό, όπως όμως και το τι τελικά κερδίζουμε. Προφανώς κάποιοι φοβήθηκαν ότι με πολιτική λιτότητας όπως εκπέμπεται και από τον κ. Γκαργκάνα θα πήγαιναν στις εκλογές με μικρό καλάθι.

Όσον αφορά το επιχείρημα, ότι και τις άλλες φορές οι διαπραγματεύσεις άρχιζαν Γενάρη και τέλειωναν Φλεβάρη ή Μάρτη, αυτό πράγματι ισχύει, πάντως πριν τις εκλογές του ΣΥΤΕ. Όμως, όσον αφορά την περίοδο του 2000 που είχαμε την ευθύνη καθοδήγησης του Συλλόγου από τη θέση του Προέδρου, θυμίζουμε ότι τότε πιέζαμε τον κ. Παπαδήμο για Επιχειρησιακή και τρέχαμε ταυτόχρονα στον Γιαννίτση και στον Φαρμάκη για το Ασφαλιστικό μας, μετά από μια δεκαετία απεμπόλησής του.

3. Ο Διοικητής σημαιοφόρος της λιτότητας

Στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσινγκτον ο Διοικητής της ΤΕ έβαλε θέμα υψηλού κόστους εργασίας και μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Ο κ. Γκαργκάνας ταυτίστηκε πλήρως με τις θέσεις του ΔΝΤ, ενός οργανισμού που είναι το μακρύ χέρι της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης ηγετικής ομάδας, ενός οργανισμού που έχει καταγγελθεί ανοιχτά από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και πρώην στελέχη του ότι με τις συνταγές του έχει οδηγήσει λαούς σε πείνα, άγρια εκμετάλλευση, ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών (π.χ νερό στην Αφρική, εμφύλιους πολέμους), ενισχύοντας εμμέσως ή αμέσως δικτατορίες (Χιλή, Ασία, Αφρική).

Είναι γνωστό ότι το μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ ακολουθεί πτωτική πορεία, γεγονός που δείχνει ότι η αναδιανομή του παραγόμενου προϊόντος γίνεται σε βάρος της εργασίας. Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ από το 77% που έπαιρνε η εργασία από το ΑΕΠ το 1983, οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού το έφτασαν το 2004 (που ήταν μαζί με το 2003 καλές χρονιές λόγω εκλογών) στο 67,4% του ΑΕΠ !

Από την άλλη το μοναδιαίο κόστος εργασίας σε πραγματικούς όρους στον επιχειρηματικό τομέα της οικονομίας το 2003 έμεινε στάσιμο στο 0%, ενώ η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για το 2004 είναι πτώση 0,2% ! Το επί πολλά χρόνια φθηνό εργατικό κόστος ενώ θα έπρεπε να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αντίθετα βελτίωσε τα κέρδη τους. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογιστούν οι απαιτούμενες αυξήσεις των μισθών προκειμένου να επιτευχθεί η πραγματική σύγκλιση προς το μέσο επίπεδο της ΕΕ, όπως υπόσχονται όλες οι κυβερνήσεις.

Όσον αφορά το Ασφαλιστικό, είναι μια πονεμένη ιστορία που την ξέρει πολύ καλά ο κ. Γκαργκάνας, αλλά συνεχίζει να προβαίνει σε στατική και αριθμητική ερμηνεία του θέματος. Γνωρίζει ότι για 35 χρόνια το κράτος άρπαζε χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων για να δίνει χαμηλότοκα δάνεια προς επιχειρήσεις με αποτέλεσμα την απαξίωση των κεφαλαίων τους ή ότι ακόμα και σήμερα υπολογίζεται ότι το 25% των απασχολούμενων εργάζεται χωρίς ασφάλιση προκειμένου να καρπούνται οι εργοδότες τις εισφορές τους.

4. Προαγωγές

Η Διοίκηση, όπως εμμέσως προκύπτει, αποδέχτηκε το αίτημα του ΣΥΤΕ για τη διενέργεια προαγωγών. Εμμέσως συνάγεται, επίσης, ότι αυτές εάν και όταν γίνουν θα αφορούν τους βαθμούς μέχρι και τον Τμηματάρχη. Σε κάθε περίπτωση όμως η διαδικασία θα καθυστερήσει γιατί οι διευθύνσεις δεν έχουν παραδώσει ακόμα τα Φύλλα Επίδοσης στη Διεύθυνση Διοικητικού ! Ο ΣΥΤΕ θα πρέπει άμεσα να παρέμβει προκειμένου να μην ενταχθούν και αυτές οι προαγωγές στις διαδικασίες της Αναδιοργάνωσης…

5. Έλλειψη προσωπικού

Αισθητή είναι η έλλειψη προσωπικού σε διάφορες υπηρεσιακές μονάδες της Τράπεζας (Διευθύνσεις Ταμείων, Χρηματοοικονομικών, Τμήματα Σχέσεων και Δημόσιων Οργανισμών, Ασφάλεια κλπ). Η Διοίκηση της Τράπεζας προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό με την απασχόληση προσωπικού από ΟΑΕΔ και φοιτητές.

Επειδή οι κίνδυνοι για σοβαρά λειτουργικά και διαχειριστικά λάθη αυξάνουν, ενώ δεν αποφεύγεται η εντατικοποίηση, η Διοίκηση θα πρέπει να προχωρήσει στην πρόσληψη, με δημόσιο διαγωνισμό, απολυτηριούχων λυκείων για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα αυτό.

6. Τα εκπαιδευτικά δάνεια

Με συμφωνία ΣΥΤΕ – Τράπεζας “χορηγείται προκαταβολή για εκπαιδευτικές ανάγκες”. Σύμφωνα με την εγκύκλιο στην γ’ κατηγορία υπάγονται σπουδαστές της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μέχρι τώρα το λάμβαναν και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές. Πρόσφατα όμως κάποιοι φαεινοί εγκέφαλοι σκέφτηκαν ότι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές δεν ανήκουν στην ανώτατη εκπαίδευση και κάλεσαν τους λιγότερους από 20 συναδέλφους να…. επιστρέψουν το δάνειο αλλιώς θα το παρακρατήσει η Τράπεζα από το μισθό τους.

Καλούμε τη Διοίκηση, εάν αγνοεί το θέμα, να διορθώσει αμέσως το ατόπημα και να ζητήσει εξηγήσεις από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που πήραν την πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα να προχωρήσει σε γενναία αναπροσαρμογή για να δείξει ότι την ενδιαφέρει η επιμόρφωση των υπαλλήλων της. Στο κάτω – κάτω για (ασήμαντο) δάνειο πρόκειται, εξοφλητέο σε 12 μηνιαίες δόσεις.

7. Φοιτητικές άδειες

Την ίδια νοοτροπία δείχνει η Τράπεζα και στις άδειες, κυρίως, μεταπτυχιακών φοιτητών. Καλυπτόμενη πίσω από ασάφειες των ΣΣΕ στερεί από μερικούς συναδέλφους μας τη δυνατότητα παρακολούθησης των σπουδών τους. Σημειώνουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν για ιδιαίτερους λόγους που σχετίζονταν με διδακτορικό που επόπτευε μέλος της Διοίκησης, υπήρξε διαφορετική αντιμετώπιση….

8. Διαχείριση χώρων

Δεν είναι δυνατόν, μετά την απόκτηση του κτιρίου της οδού Αμερικής και τη μεταφορά τριών Διευθύνσεων, να μην επαρκούν οι χώροι στο κεντρικό κατάστημα να στεγάσουν αξιοπρεπώς τους συναδέλφους Διευθύνσεων (Εργασιών Δημοσίου, Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων κλπ) που στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο, καθώς επίσης να επιδεικνύει τέτοια αδιαφορία για γραφεία στελεχών (υποδιευθυντές, προϊστάμενοι τμημάτων).

Η Συντονιστική Επιτροπή της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Τουλάχιστον ας εκμεταλλευτεί ο ΣΥΤΕ αυτό το νεκρό διάστημα μέχρι τις εκλογές, συστήνοντας επιτροπή από συναδέλφους για τα ζητήματα της Αναδιοργάνωσης.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι προκειμένου η Διοίκηση να επιδείξει έμπρακτα τις προθέσεις της για τη Χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, θα ήταν καλό να αρχίσει καταθέτοντας την υπεραξία που θα αποκτήσει από την πώληση του κτιρίου της Πάτρας.


[Αρχική Σελίδα] [Ταυτότητα] [Σύντομες Ειδήσεις] [Εγκόλπιο] [Σχετικά Links] [Επικοινωνία]


Παρέμβαση
© copyright 2003