Συνάδελφοι,
Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΣΥΤΕ διέρχεται τόση μεγάλη προεκλογική περίοδο, για πρώτη φορά που τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις μας μπαίνουν στο περιθώριο για τόσο μεγάλο διάστημα.
Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΣΕ
Είναι γνωστό ότι η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ διαφώνησε διαχωρίζοντας τη θέση της για την παραπομπή της Επιχειρησιακής στις μετεκλογικές καλένδες. Το βασικό επιχείρημά μας είναι ότι μετά τον Μάρτιο που θα εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας η κυβέρνηση, μη έχοντας καμιά πολιτική εκκρεμότητα, θα σκληρύνει την οικονομική πολιτική της. Τα πρώτα δείγματά της τα εισπράξαμε με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου και του Προϋπολογισμού. Πολύ περισσότερο που η Ελλάδα μπήκε στο στενό κορσέ της ΕΕ προκειμένου να κατεβάσει το δημόσιο έλλειμμα από το 5,6% του ΑΕΠ στο 2,8%. Πρόκειται δηλαδή, για περικοπή τεράστιων δαπανών, που αφορούν κοινωνικά κονδύλια του Προϋπολογισμού (Υγεία, Παιδεία, Ασφάλεια), αλλά και τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων, γεγονός που οριοθετεί και τις αυξήσεις των υπόλοιπων εργαζομένων. Από την άλλη θα προσπαθήσει να αυξήσει τα έσοδα αυξάνοντας τη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων.
Είναι πια σ’ όλους τους συναδέλφους αντιληπτό ότι η μη διεκδίκηση της Επιχειρησιακής αποφασίστηκε προκειμένου να μην πάνε κάποιες παρατάξεις με μισογεμάτο καλάθι στους συναδέλφους, προεξοφλώντας ψήφους και πουλώντας ελπίδες, με τη μέθοδο των χρηματιστηριακών παραγώγων. Η αδυναμία τους να εξηγήσουν τη στάση τους είναι τα απλοϊκά επιχειρήματα που παρουσιάζουν λέγοντας ότι “το κύριο δεν είναι το πότε θα υπογράψουμε, αλλά το τι θα κατακτήσουμε” (ανακοίνωση ΠΑΣ).
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ όταν διαπίστωσε ότι το μπλοκ της μη διεκδίκησης παραμένει αρραγές και περί άλλων τυρβάζει, δεν δίστασε να ψηφίσει μαζί με την ΕΣΑΚ τη χορήγηση ενός ικανοποιητικού ποσού σε κάθε συνάδελφο ως προκαταβολή της Επιχειρησιακής, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί το 1992 μεταξύ ΟΤΟΕ και εργοδοτών.
Η Επιχειρησιακή Σύμβαση της Εθνικής
Αντίθετα από μας στην Εθνική διεκδικήθηκε και υπογράφηκε ικανοποιητική Επιχειρησιακή, μονοετούς μάλιστα διάρκειας. Στα οικονομικά οι αυξήσεις των επιδομάτων κυμαίνονται: 10% (ευθύνης, εξειδικευμένο, επικινδύνου εργασίας κτλ), 15% (μη εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς και ορισμένων ειδικοτήτων όπως εκπαίδευσης, marketing, μηχανικών, τεχνικών), 20% (όλα τα επιδόματα βαθμού) και 40% σ΄ όλους τους εργαζόμενους του δικτύου. Ταυτόχρονα, θεσμοθετούνται νέα επιδόματα.
Στα θεσμικά: α) Στη θέση αποβιώσαντος εργαζομένου προσλαμβάνεται ένα μέλος της οικογένειας (Σ.Σ. Στην ΤΕ υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις που η Διοίκηση αρνείται να ικανοποιήσει, χωρίς να υπάρχει κανένα τυπικό πρόβλημα). β) Στεγαστικά: βελτιωτικές ρυθμίσεις στον κανονισμό χορήγησης και μείωση των επιτοκίων (ΣΣ. Η Εθνική, μια εμπορική τράπεζα, με κόστος χρήματος υψηλό, πλησίασε και σ’ ορισμένα ζητήματα βελτίωσε το καθεστώς των στεγαστικών σε σχέση με αυτό που ισχύει στην ΤΕ). γ) Μειώνονται περαιτέρω τα επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, ατομικά δάνεια. Τέλος, συμφωνήθηκαν ρυθμίσεις (πρόσθετη άδεια για νοσηλεία παιδιών και αύξηση εποδόματος προσχολικής ηλικίας).
Ασφαλιστικό
Επικίνδυνη καθυστέρηση παρατηρείται στην αξιολόγηση της υπεραξίας των ακινήτων της ΤΕ που θα προικοδοτήσουν τις ασφαλιστικές ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων μας.
Εν τω μεταξύ, έχει χαθεί και ο Διοικητής κ. Γκαργκάνας ο οποίος είχε δεσμευτεί ότι θα συναντηθεί με τον Σύλλογο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου προκειμένου να συμφωνηθεί το θεσμικό μέρος της ρύθμισης.
Η καθυστέρηση είναι επικίνδυνη γιατί με τη Εμπορική ήδη ανοίγει το Ασφαλιστικό των Τραπεζών. Σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου της Εμπορικής, ουσιαστικά καταργείται το ειδικό καθεστώς που είχε συμφωνηθεί από το 1976 μεταξύ εργοδοσίας και Συλλόγου με θύματα αμέσως όσους και όσες προσελήφθησαν μετά το 1992 (αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώνεται η σύνταξη). Η κυβέρνηση επικροτεί την κίνηση Προβόπουλου (δούρειος ίππος για την ανατιασφαλιστική επίθεση), κάνοντας ότι δεν αναμειγνύεται. Μήπως τελικά εμπλακεί και το Ασφαλιστικό μας στα σχέδια αυτά, που έτσι ή αλλιώς χρειάζεται σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης για τη θεσμική ρύθμιση της κάλυψης των ελλειμμάτων; Ο ΣΥΤΕ πρέπει να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλία, πιέζοντας τη Διοίκηση να προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις.
Συνάντηση με τον Διευθυντή Διοικητικού
Ο ΣΥΤΕ συναντήθηκε με τον κ. Σαράφη υποβάλλοντας ορισμένα αιτήματα αρμοδιότητάς του, όπως η σωρευτική χορήγηση της γονικής άδειας, οι τοποθετήσεις αναπληρωτών και προϊσταμένων υπηρεσίας.
Σε κανένα θέμα δεν υπήρξε προώθησή του. Η θέση του Διευθυντή ήταν ότι θα αποφασίσει ο Διοικητής. Το μόνο που με σαφήνεια μας μετέφερε ήταν ο Διοικητής δεν επιθυμεί την πλήρωση των κενών θέσεων αναπληρωτών υπηρεσίας σε υπηρεσίες “μαϊμού κάτω των τεσσάρων εργαζομένων”. Θα ζητηθεί μάλιστα από την Οργάνωση να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς. Ο ίδιος προσωπικά έδειξε να εξαιρεί ορισμένους υπαλλήλους στα υποκαταστήματα που προσφέρουν έργο σε δύο υπηρεσίες.
Θετικός ήταν και για το άνοιγμα της εισόδου της Εδ. Λω, προφανώς γνωρίζοντας από την προηγούμενη θέση του ότι η ΤΕ παρανομεί κλείνοντας τις πόρτες εξόδου αν συμβεί πυρκαγιά ή σεισμός.
Προαγωγές
Η Διοίκηση, με την ανοχή της πλειοψηφίας του Συλλόγου, αποφάσισε προαγωγές μέχρι το βαθμό του Τμηματάρχη αποκλείοντας τους υπόλοιπους βαθμούς. Ακόμα όμως και γι’ αυτούς η ΤΕ εξακολουθεί να κινείται σαν ρολόι με αντίθετη φορά των δεικτών. Τα Φύλλα Επίδοσης συμπληρώθηκαν (;) μετά 11 μήνες από τη θεσμοθετημένη υποχρέωση. Τώρα πρέπει να συσταθούν οι Γνωμοδοτικές και να συνεδριάζουν όταν και όποτε μπορούν τα μέλη τους. Με λίγα λόγια, αντικειμενικά, για μια ακόμη φορά οι συνάδελφοι θα καταστούν όμηροι μέχρι τις εκλογές του ΣΥΤΕ.
Πρόβλημα καθυστέρησης υπάρχει και για τις προσλήψεις υπαλλήλων που θα καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες της Τράπεζας. Η λύση με τους φοιτητές είναι απαράδεκτη και λειτουργικά και εργασιακά.
Η Συντονιστική Επιτροπή
της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
- Με αφορμή τα γεγονότα της Καλαμάτας η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δέχτηκε πρόταση της ΠΑΣ να σταλεί από κοινού μήνυμα στους συναδέλφους του Υποκαταστήματος για την αποκάλυψη των ενόχων. Αυτό συνέβη γιατί η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ απέτρεψε τον ταλαντευόμενο σδ. Ευσταθίου να πάει με τις άλλες παρατάξεις στο Υποκατάστημα, για να μη θεωρηθεί από τα ΜΜΕ ότι ο Σύλλογος καλύπτει τους ενόχους.
Όμως από κει και πέρα υπήρξαν μεγάλες διαφορές στην εκτίμηση των ευθυνών. Πράγματι, στην επόμενη ανακοίνωσή της, με τρόπο που μας γέμισε προβληματισμό για το που αποσκοπεί, δεν καταλόγισε καμία ευθύνη στη Διοίκηση που δεν πήρε μέτρα μετά τα πορίσματα της Επιθεώρησης.
Αντίθετα, η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο ΔΣ επέρριψε σημαντικές ευθύνες στη Διοίκηση γιατί δεν ασχολήθηκε με το μπάχαλο της Καλαμάτας παρά το γεγονός των δύο πορισμάτων της Επιθεώρησης.
Η υπόθεση της Καλαμάτας θα πρέπει να προβληματίσει και συνδικαλιστικούς κύκλους που με παρεμβάσεις τους τοποθετούσαν διευθυντικά στελέχη ή ακύρωναν μέτρα που σε τελική ανάλυση θα διασφάλιζαν τους ίδιους τους συναδέλφους και το κύρος της Τράπεζας.
|