Βρισκόμαστε λίγο πριν από το τέλος της πιο μεγάλης προεκλογικής περιόδου στην μακρά ιστορία του ΣΥΤΕ. Προεκλογική περίοδος που δεν απαντιέται ούτε στις πολιτικές εκλογές, ούτε καν στις “εκλογές” του Ιράκ . Το αποτέλεσμα, φυσικά, ήταν να αφήσει ο Σύλλογος κατά μέρος όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα των συναδέλφων μας.
Οι συνάδελφοι, οι τελικοί κριτές ας είναι αυστηροί στις κρίσεις τους. Παραμερίζοντας την απογοήτευση που αισθάνονται για την ανεπάρκεια και την αναξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος. Αναξιοπιστία που ολοένα αυξάνεται από τις κομματικές εξαρτήσεις των παρατάξεων, από τα ρουσφέτια που αμαυρώνουν την αξιοκρατία, από τον λαϊκισμό και τις υπερβολές.
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ μπορεί να μην κατέκτησε την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, είμαστε σίγουροι όμως ότι κινηθήκαμε πάντα χωρίς πολιτικές ή προσωπικές σκοπιμότητες. Γι’ αυτό στα στελέχη της παρέχεται σεβασμός και αναγνώριση. Γιατί είτε από τη θέση του Προέδρου, είτε των απλών συμβούλων στο ΔΣ του ΣΥΤΕ αγωνιστήκαμε αποκλειστικά για τα συμφέροντα των συναδέλφων.
Έτσι, για μια ακόμη φορά, είμαστε υποχρεωμένοι, ενόψει της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε, να αναφερθούμε εν συντομία σε πράξεις και παραλείψεις του απερχόμενου ΔΣ του ΣΥΤΕ.
Επιχειρησιακή
Από τον Σεπτέμβρη είχαμε προτείνει να διεκδικήσουμε την Επιχειρησιακή, όχι μόνο γιατί τα αποτελέσματα της προηγούμενης Επιχειρησιακής που υπογράφηκε Μάϊο, τα πήραν οι συνάδελφοι το καλοκαίρι, αλλά κυρίως επειδή θεωρούσαμε ότι η κυβέρνηση κλείνοντας τα πολιτικά μέτωπά της (Πρόεδρος Δημοκρατίας), θα ξεδίπλωνε μια σκληρή πολιτική λιτότητας. Δυστυχώς, επαληθευτήκαμε. Στους δημόσιους υπαλλήλους – που οριοθετούν τις Συμβάσεις – δόθηκαν αυξήσεις 3,2% δηλαδή κάτω και από τον πληθωρισμό. Οι τραπεζικοί αυτό το ποσοστό το πήραν με τη ΣΣΕ της ΟΤΟΕ…
Η πλειοψηφία του ΔΣ (ΠΑΣΚΕ – ΠΑΣ – ΔΑΚΕ/Πρωτοβουλία) αντιλαμβανόμενη το περιοριστικό πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής, με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος μπροστάρη της λιτότητας και με τους συναδέλφους στη γωνία, εκτίμησαν ότι θα “κατακτούσαν” Επιχειρησιακή με πενιχρά αποτελέσματα. Φοβήθηκαν το ενδεχόμενο μιας “αποτυχίας”. Έθεσαν το συνδικαλισιτκό συμφέρον πάνω από το συμφέρον των συναδέλφων. Μετά τις εκλογές του ΣΥΤΕ όμως η όποια δυσαρέσκεια δεν θα μετρήσει…
Επειδή όμως η ΠΑΣ (ούτε καν η ΠΑΣΚΕ) με ανακοινώσεις και κυρίως προφορικά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα λέγοντας ότι δεν μπορούσαμε να διεκδικήσουμε νομικά (!) Επιχειρησιακή, δηλώνουμε υπεύθυνα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όπως άλλωστε κάνουν και άλλα συνδικάτα και έκανε και η ΟΤΟΕ. Ακόμα όμως και ίχνος τυπικού κωλύματος να υπήρχε, τι εμπόδιζε τον ΣΥΤΕ να διαμορφώσει το πλαίσιο και να ετοιμάσει τους συναδέλφους; Αυτό άλλωστε δεν έγινε και στις Προεδρίες Κασκαρέλη και ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ; Οι ΣΣΕ δεν διεκδικούνται σε μια βδομάδα. Προετοιμάζονται μεθοδικά, με στοιχεία, με ιεράρχηση και σωστή τακτική.
Ασφαλιστικό
Είναι αναγνωρισμένο απ’ όλους τους συναδέλφους ότι η κίνησή μας πρωταγωνίστησε στις διεκδικήσεις της επίλυσης του Ασφαλιστικού της ΤΕ. Και όχι μόνο στο θλιβερό 1993, αλλά και το 2000 που το ξεπαγώσαμε και το φέραμε στην πολιτική και συνδικαλιστική επικαιρότητα. Παρόλο που θεωρούσαμε ότι η επιτευχθείσα λύση, τον Ιούνιο 2003, δεν ήταν η άριστη, όπως θα ήταν αν εντάσσονταν τα Ταμεία στην ΤΕ, ήταν όμως καλή. Παρά το γεγονός ότι δεν ήμασταν στο Προεδρείο, τολμήσαμε με υπευθυνότητα να σηκώσουμε το βάρος της αποδοχής της.
Όταν μάλιστα άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις, όπως η ΠΑΣ, κατάγγειλαν ως “εμπαιγμό” τη ρύθμιση με πρωτοφανή οξύτητα καλώντας τους “χμερ” να καταλάβουν την Τράπεζα και να εξαπολύσουν απεργία διαρκείας (ανακοινώσεις 4 και 12 Ιουνίου 2003). Βέβαια, μέσα σε μόλις 20 ημέρες έκαναν στροφή 1800 (ανακοίνωση 26 Ιουνίου).
Όμως υπάρχουν σημαντικές ευθύνες και για την πρωτοφανή αδράνεια της διεκδίκησης της κάλυψης των ελλειμμάτων από την Τράπεζα. Ένα χρόνο μετά την ψήφιση της τροπολογίας, δεν καταφέραμε να πάρουμε σαφείς δεσμεύσεις της Διοίκησης, Τελικά συνάντηση υπήρξε στις 6 Σεπτεμβρίου 2004 και η επόμενη στα μέσα Δεκεμβρίου, όπου παρά το γεγονός ότι ο Διοικητής έδιξε ότι διάκειται θετικά, δεν προσκόμισε κάτι συγκεκριμένο. Αντίθετα, πήρε πίσω τη δέσμευσή του για την μεταφορά της υπεραξίας των ακινήτων της ΤΕ στα Ταμεία, ενώ φήμες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει καν η αναγραφή της υποχρέωσης της ΤΕ για την κάλυψη των ελλειμμάτων, όπως είχε, επίσης, δεσμευτεί. Εκείνο που πιθανόν να κάνει η Διοίκηση εκμεταλευόμενη την αδράνεια του ΣΥΤΕ και ενόψει των εκλογών του είναι να επαναλάβει τις καλές προθέσεις της.
Αναδιοργάνωση
Ενώ η (σχεδόν) ομόφωνη στρατηγική του ΣΥΤΕ, πρώτα Ασφαλιστικό και μετά Αναδιοργάνωση, είναι σωστή, φοβόμαστε ότι θα βρεθούμε και σ’ αυτό το κρίσιμο θέμα απροετοίμαστοι και στριμωγμένοι. Τίποτα δεν έπραξε το νέο μπλοκ εξουσίας του ΣΥΤΕ για να υπηρετήσει αυτή τη στρατηγική. Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ πρότεινε επανειλημμένα να φτιάξει ο ΣΥΤΕ ομάδα εργασίας από τις παρατάξεις αλλά και από συναδέλφους που έχουν γνώσεις και εμπειρία από τις εργασίες των άλλων ΚΤ προκειμένου να προετοιμάσουμε τις δικές μας θέσεις.
Δυστυχώς, η πρότασή μας αυτή, απορρίφτηκε τόσες φορές, όσες την υποβάλλαμε! Προφανώς κάποιες παρατάξεις αισθάνονται αυτάρκεις θέλοντας να διαχειριστούν εν λευκώ το μείζον αυτό πρόβλημα…
Ανοχή στη λιτότητα
Ο Διοικητής της Τ.Ε θεωρώντας ότι είναι υποχρεωμένος από τη θεσμική θέση του να προβαίνει κατά καιρούς σε επισημάνσεις των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, επιρρίπτει την ευθύνη στους εργαζόμενους, στο υψηλό κόστος εργασίας τους, ενώ ταυτόχρονα προτρέπει για νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ με ανακοίνωσή της (11/10/2004) απάντησε με συγκεκριμένα επίσημα στοιχεία (ΟΟΣΑ) ότι το πραγματικό κόστος εργασίας στον επιχειρηματικό τομέα μετά από μια μακρά περίοδο ραγδαίας μείωσης του παραμένει σταθερό στα κατώτερα επίπεδα. Επομένως, σε καμιά περίπτωση οι μισθωτοί δεν ευθύνονται για τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας κτλ.
Όμως οι κατά τα άλλα λαλίστατες παρατάξεις, γι’ αυτό το θέμα σιώπησαν και πάλι. Κατανοούμε το δύσκολο ρόλο των ΔΑΚΕ. Δεν μπορούμε όμως να αντιληφθούμε τη σκοπιμότητα της σιωπής της “αντιπολιτευτικής” ΠΑΣΚΕ αλλά και της ΠΑΣ.
Γιατί άραγε;
Η Συντονιστική Επιτροπή
της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Χρήσιμα εργαλεία και πληροφορίες
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ αγωνίζεται για ένα άλλο στυλ συνδικαλισμού, αυτόνομο από κόμματα και παράγοντες , διεκδικητικό και υπεύθυνο. Ταυτόχρονα επειδή θεωρεί ότι ο ενημερωμένος συνάδελφος, αξιολογεί σωστότερα τις συλλογικές μορφές δράσης, ανακοινώνει ότι:
α.Θα κυκλοφορήσει εντός των ημερών πλήρως ανανεωμένο και εμπλουτισμένο το ΕΓΚΟΛΠΙΟ, τον πλήρη εργασιακό οδηγό, μοναδικό έργο σ’ όλο τον τραπεζικό χώρο
β. παρέχει ορισμένα προγράμματα που έφτιαξαν συνάδελφοί μας και που διευκολύνουν την εργασία των συναδέλφων μας, κυρίως των Υποκαταστημάτων, αλλά και τους διασφαλίζουν από κακοτοπιές. Μπορούν να τα βρουν στην ιστοσελίδα της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ : www.syte.gr/paremvasi
γ. Ενημερώνει αναλυτικά το πώς θα εξελιχθεί ο μισθός ενός νεοπροσλαμβανόμενου υπαλλήλου ότι θα μονιμοποιηθούν. Επίσης στην ιστοσελίδα μας: www.syte.gr/paremvasi
|