Η τριμερής συμφωνία που επιτεύχθηκε και η οποία θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο προσεχές 15μερο προβλέπει:
α) Την υποχρέωση της ΤΕ σύμφωνα με τα άρθρα 38 και 71 του Καταστατικού της να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των Ταμείων.
β) Τη λειτουργία των Ταμείων ως αυτοτελή με τη σημερινή νομική τους μορφή.
γ) Τα Ταμεία δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις του Ν 3029/2002 (δηλαδή το Νόμο που ενέτασσε όλα τα Ταμεία στο ΙΚΑ – ΤΕΑΜ).
Όπως, επανειλημμένα, προφορικά και μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υπογραμμίσαμε, η εξέλιξη αυτή είναι θετική. Φυσικά και δεν είναι ισοδύναμη με την ένταξη των Ταμείων μας στην Τράπεζα. Αυτή η λύση θα ήταν η άριστη. Γιατί θα συμπεριλάμβανε και το Ταμείο Υγείας, θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική η αποφυγή δυσμενών νομοθετικών ρυθμίσεων και θα μας διασφάλιζε περισσότερο απ΄όλες τις στρατηγικές επιδιώξεις των κυβερνήσεων. Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ όπως και όλες οι κινήσεις, διαπίστωσε ότι η λύση της ένταξης, στις παρούσες συνθήκες, ήταν αδύνατη. Έτσι επιτύχαμε τη δεύτερη καλύτερη. Για να παραμείνει όμως καλή χρειάζεται αμέσως μετά την ψήφιση του Νόμου να επέλθει συμφωνία ΤΕ – ΣΥΤΕ για τους τρόπους κάλυψης των μελλοντικών ελλειμμάτων των Ταμείων και όχι να αναμένουμε χρηματοδότηση όταν θα προκύψουν.
Ο φαρισαϊσμός παρατάξεων (1)
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δεν διστάζει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους χωρίς καταστροφολογίες ή ωραιοποιήσεις είτε κατέχει τη θέση του Προέδρου ή του απλού συμβούλου. Το ίδιο πράξαμε και στο εξαιρετικά σοβαρό θέμα του Ασφαλιστικού. Πολύ περισσότερο σ’ ένα ζήτημα που μέχρι τώρα με αυταπάρνηση παλέψαμε για την επιτυχή κατάληξή του. Παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος, είμαστε η μόνη κίνηση που δεν “τσίμπησε” προεκλογικά στις “τεχνικές λεπτομέρειες”...
Με ανιδιοτέλεια καταθέσαμε πρόταση στο Δ.Σ (που έγινε και απόφαση) για διεκδίκηση της (συμφωνηθείσας τελικά) νομοθετικής ρύθμισης. Δεν διστάσαμε, επίσης, στη σάλα του Κεντρικού, ενώπιον εκατοντάδων συναδέλφων να σηκώσουμε το βάρος της αντιπαράθεσης σε τοποθετήσεις συμβούλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣ– ΕΣΑΚ, οι οποίες πρότειναν συνέχιση των απεργιών.
Όμως την ίδια ώρα άλλα λένε στο ΔΣ και άλλα στους συναδέλφους.
ΠΑΣ: Στη συνεδρίαση του ΔΣ (30/5), μετά τη συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλάκη ο εκπρόσωπός
της δήλωσε “δεν πρέπει να μετακινηθούμε από τη θέση μας για την ένταξη των Ταμείων προτείνοντας στάση εργασίας”. Στην ίδια συνεδρίαση, βλέποντας την πραγματικότητα, πρότεινε την πιο διαλλακτική θέση, να διεκδικήσουμε το “έλασσον” (δηλαδή νομοθετική ρύθμιση που θα αναγνωρίζει την αυτοτέλεια των Ταμείων και την εξαίρεσή τους από το Ν. 3029).
Στη συγκέντρωση του Κεντρικού (2/6) επαναφέρει το πρώτο μέρος της θέσης της προτείνοντας αγωνιστικές κινητοποιήσεις με αίτημα την ένταξη των Ταμείων, καταγγέλλοντας τους άλλους σαν ριψάσπιδες.
Στις τελευταίες ανακοινώσεις οι τίτλοι τους είναι: “Διοίκηση – Κυβέρνηση – Συνδικαλιστική πλειοψηφία ολοκλήρωσαν τον εμπαιγμό των συναδέλφων” (4/6), ενώ στην τελευταία με τον ουδέτερο τίτλο “Η τριμερής συνάντηση” (20/6) χαρακτηρίζει τη λύση ως θετικό βήμα !
ΕΣΑΚ: Στη συνεδρίαση του ΔΣ (30/5) δήλωσε ότι “αφού δεν μπορεί να πάρει τα Ταμεία η ΤΕ, να διασφαλίσουμε νομοθετικά τις παροχές των καταστατικών... Για να είμαστε όμως συνεπείς απέναντι στους συναδέλφους και στην τακτική να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις”.....
Στη συγκέντρωση του κεντρικού και η ΕΣΑΚ πρότεινε κινητοποιήσεις με αίτημα την ένταξη των Ταμείων, παρ’ όλο που στο ΔΣ το θεώρησε ανέφικτο και συμφώνησε στη διεκδίκηση νομοθετικής ρύθμισης.
Στην ανακοίνωση της ΕΣΑΚ ο τίτλος ήταν πανομοιότυπος με την ΠΑΣ “Εμπαιγμός των Εργαζομένων από κυβέρνηση, Διοίκηση, συνδ. πλειοψηφία” (3/6).
Η αναδιοργάνωση της ΤΕ
Ο Διοικητής, δια στόματος κ. Χριστοδουλάκη, ζήτησε επίσπευση του διαλόγου για την αναδιοργάνωση της Τράπεζας. Η κίνησή μας θεωρεί ότι σ’ ένα τόσο σοβαρό θέμα πρέπει να υπάρξει άνεση χρόνου και κυρίως η προβληματική του ΣΥΤΕ να παίρνει υπόψη τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σε βάρος των συναδέλφων, παλαιών και νέων και τη μελλοντική λειτουργία της ΤΕ. Το ΔΣ πρέπει να αποφασίσει με γνώμονα τα παραπάνω και την ιστορική ευθύνη προς τους εργαζόμενους και συνταξιούχους και όχι με ιδιοτελή και βραχύβια κριτήρια, που μπορούν να παρουσιαστούν σε συσκευασίες “αγωνιστικών” αναγκαιοτήτων.
H Επιχειρησιακή
Δεδομένης της κυβερνητικής πολιτικής, τη θέση του Διοικητή για περιορισμένες αυξήσεις και του περιορισμένου διεκδικητικού πλαισίου που διαμόρφωσε το ΔΣ του ΣΥΤΕ, η συμφωνία για την Επιχειρησιακή, ήταν θετική.
Αυτό κυρίως, οφείλεται στο γεγονός ότι εντάσσεται θεσμικά το 15νθήμερο στο επίδομα ΚΤ και επομένως πέραν των άλλων στις επόμενες διαπραγματεύσεις θα ξεκινάμε από καλύτερες θέσεις. Σημειώνουμε, βέβαια, ότι στο παρελθόν που τέθηκε το 15μερο, δεν υπήρχε άλλη λύση παρά ως προκαταβολή του επόμενου έτους. Σήμερα ωρίμασε η θεσμική ρύθμιση, όπως έγινε με το ΕΚΤ ή το Εξειδικευμένο.
Επειδή όμως η δράση του Συλλόγου δεν σταματά με την Επιχειρησιακή θα πρέπει ο ΣΥΤΕ να πάρει πρωτοβουλίες που πέραν των τρεχόντων θεμάτων π.χ. στεγαστικά, θα αφορούν θεσμικές ρυθμίσεις, όπως οι αμοιβές, γιατί αν εξακολουθήσουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα, η ΤΕ θα τις πάρει μονομερώς διαμορφώνοντας όπως τη βολεύει το λεγόμενο “μέριτ σύστεμ”. Ήδη έχει θέσει τις βάσεις προς αυτή την κατεύθυνση...
Φαρισαϊσμός παρατάξεων (2)
ΠΑΣ: Στο ΔΣ (5/5) για τον προγραμματισμό δεν αναφέρθηκε καν στο ζήτημα της θεσμικής ένταξης του 15νθήμερου. Επιπλέον δεν ψήφισε το διεκδικητικό πλαίσιο. Σήμερα, εκ των υστέρων, με ανακοίνωσή της μιλά “για θεσμική αξία της Επιχειρησιακής” (26/6).
ΕΣΑΚ: Κράτησε την ίδια στάση με την ΠΑΣ στο ΔΣ, όμως καταγγέλλει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων λέγοντας “δεν τσιμπάμε στις μηδενικές αυξήσεις”. Όμως μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ δεν διατύπωσε καμιά ένσταση για το αποτέλεσμα. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΣΑΚ είναι στο Προεδρείο το οποίο σχηματίστηκε με την ψήφο της !
Η Συντονιστική Επιτροπή
της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
- Παρακαλούμε τους συναδέλφους που λαμβάνουν ενημέρωση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, να ενημερώνουν και τους άλλους συναδέλφους.
- Οι συνάδελφοι που έχουν προσωπικό e-mail και επιθυμούν ενημέρωση να μας το στείλουν στο paremvasi@syte.gr
|