Κάσσιος: «Μάθε λοιπόν Βρούτε ότι πρόκειται να μιλήσω περί τιμής» (Σαίξπηρ - Ιούλιος Καίσαρ)
«ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΗ ΑΦΡΟΣΥΝΗ ΗΡΞΑΤΟ ΧΕΙΡΩΝ ΑΔΙΚΩΝ»
Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ΟΤΟΕ
Απαράδεκτη η πρόταση των τραπεζιτών
Αδιέξοδο προέκυψε στη δεύτερη συνάντηση ΟΤΟΕ – τραπεζιτών για την κλαδική σύμβαση μετά τις προτάσεις των τραπεζιτών σύμφωνα με τι οποίες:
• Υποβαθμίζουν τις ανάγκες των εργαζομένων για αυξήσεις στους βασικούς μισθούς θεωρώντας ότι τα «bonus» με το ανεξέλεγκτο διευθυντικό δικαίωμα είναι η μέθοδος που θα διαμορφώνονται οι αμοιβές των τραπεζοϋπάλληλων.
• Θέλουν τέτοιες συμφωνίες για αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας και εργασίας στις τράπεζες που ανεξέλεγκτα θα καθορίζουν με βάση τις δικές τους ανάγκες τα ωράρια των τραπεζών και των τραπεζοϋπαλλήλων.
Συγκεκριμένα οι τραπεζίτες πρότειναν αυξήσεις 3,5% στους βασικούς μισθούς και τις ακόλουθες αλλαγές:
1. Το 20% των καταστημάτων των τραπεζών που φθάνει τα 600 με 700 καταστήματα να λειτουργούν τα απογεύματα όπως και το Σάββατο κατά τα πρότυπα του ’Τhe Mall”
2. Μετακύλιση του ωραρίου εργασίας στις τράπεζες κατά 1 ώρα
3. Κατάτμηση των αδειών και
4. Διάφορες υπηρεσίες να λειτουργούν με μεγαλύτερη ευελιξία υπό ένα καθεστώς βαρδιών.
Έθεσαν δε ως προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης την αποδοχή των τριών τουλάχιστον από τα πιο πάνω τέσσερα σημεία.
«Η ΟΤΟΕ ΑΠΕΡΡΙΨΕ άμεσα την πρόταση ως αντεργατική και απαράδεκτη» επισημαίνοντας ότι στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2006, περιμένει ΝΕΕΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ εκ μέρους των εκπροσώπων των τραπεζών, που θα ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες των τραπεζοϋπαλλήλων και θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια συνολική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, αποδεκτή από όλους…».
Η Συνδικαλιστική Παρέμβαση και ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ επισημαίνουν ότι οι απαιτήσεις των τραπεζιτών για την ελαστικοποίηση του ωραρίου είναι προκλητικές αφού εκτός από την επιμονή τους για ελαστικοποίηση μιας ώρας στην έναρξη και μιας ώρας στην λήξη του ωραρίου για κεντρικές υπηρεσίες, ζητούν και λειτουργία του 20% ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ του δικτύου τους (με ελάχιστο αριθμό 3 καταστημάτων για τις μικρές Τράπεζες) με πλήρη απελευθέρωση, δηλαδή 600 – 700 καταστήματα να λειτουργούν απογευματινά – Σάββατο – αργίες κ.λπ. και ζητά από την ΟΤΟΕ να ενημερώσει τους εργαζόμενους και να προετοιμάσει τον κλάδο για πολύμορφες πρωτοβουλίες. Η αποφασιστικότητα της ΟΤΟΕ και κυρίως των εργαζομένων μπορεί να εξασφαλίσει στην επόμενη συνάντηση στις 13/9/2006 τη κάμψη της αδιαλλαξίας των τραπεζιτών για υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής Σ.Σ.Ε.
Η διαχείριση των μετοχών της Εμπορικής από τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία
Το θέμα της πώλησης η μη των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας αναδείχθηκε σε μείζον ζήτημα, ως μη όφειλε, καθώς, αφενός, οδήγησε τη Διοίκηση να χάσει την ψυχραιμία της και αφετέρου την ΠΑΣ να προσπαθεί να την καλύψει, συσκοτίζοντας περισσότερο την αλήθεια και δημιουργώντας ερωτήματα στους συναδέλφους για τη θέση του Συλλόγου και τη στάση των παρατάξεων. Την ώρα που απαιτείται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συσπείρωση των συνδικαλιστικών παρατάξεων προκειμένου να αντιμετωπισθούν χρονίζοντα προβλήματα, προκαλεί ερωτηματικά η σκληρή και χωρίς όρια αντιπαράθεση Διοίκησης με τον Σύλλογο αλλά και η απρόκλητη επίθεση της ΠΑΣ.
Εκτιμάμε ότι μια ψύχραιμη και αναλυτική παρουσίαση του θέματος αυτού θα συμβάλει στην ουσιαστική ενημέρωση. Με αφορμή την υπόθεση αυτή αλλά και από ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, προκύπτουν αβίαστα ορισμένες διαπιστώσεις :
- η (εκάστοτε) κυβέρνηση πιέζει αφόρητα τις Διοικήσεις των Ταμείων και των Οργανισμών να στηρίξουν την εκάστοτε πολιτική της απόφαση για τις μετοχές διαφόρων εταιρειών, όπως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την πώληση των μετοχών της Εμπορικής. Αυτό συνέβαινε και στο παρελθόνκαι στη συγκεκριμένη περίπτωση για την πώληση των μετοχών της Εμπορικής και στο παρελθόν για αγορά μετοχών διαφόρων εταιρειών ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους, για την εμφάνιση ανάκαμψης στο χρηματιστήριο.
- η (εκάστοτε) αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί με κάθε τρόπο να εμπλέξει στα πολιτικά της παιγνίδια συνδικαλιστικούς φορείς.
- στις αποφάσεις αυτές υποχρεούται το Ταμείο να φέρει μελέτες για την πορεία της μετοχής οι οποίοι λαμβάνονται επικουρικά υπόψη ανάλογα με την απόφαση που πρέπει να υπηρετήσουν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υποβλήθηκε τέτοια μελέτη ούτε καν για στάχτη στα μάτια
- τα αποθεματικά των Ταμείων γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανωτέρω πολιτικές αποφάσεις, χωρίς να λαμβάνεται ως γνώμονας η μακροπρόθεσμη επενδυτική και όχι κερδοσκοπική πολιτική των τωνεισφορών των ασφαλισμένων.
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου, δεν είναι δυνατή η λήψη απόφασης εφόσον δεν παρίσταται εκπρόσωπος των ασφαλισμένων. Η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του ΣΥΤΕ ήταν να μην παραστεί ο εκπρόσωπός του στη συνεδρίαση του Ταμείου. Το θέμα της τιμής της μετοχής επικουρικά ελήφθη υπόψη στην απόφαση, καθώς οι διακυμάνσεις της τιμής της μετοχής καθ’ όλο το διάστημα που το Ταμείο τις κατείχε και μπορούσε να είχε ρευστοποιήσει, σε συνδυασμό αφενόςμε την τιμή κτήσης και τις εκτιμήσειςπροβλέψεις για την μελλοντική της αξία, επέτρεπαν διαφορετικές εκτιμήσεις.
Η θέση αυτή ενόχλησε τη Διοίκηση. «Είναι δυνατόν ο συμβουλάτορας των πιο ακραίων εκδοχών της κυβερνητικής πολιτικής να μη μπορεί να συμβάλει στην πώληση της Εμπορικής» ; θα σκέφτηκαν οι ιθύνοντες της Τράπεζας. Έτσι αρχίζει ένας πόλεμος από τη Διοίκηση, με απειλητική εξώδικο επιστολή της προς τον εκπρόσωπο του ΣΥΤΕ στο Ταμείο Μ. Μπαλαούρα και του αναπληρωτή του ενώ επιστρατεύονται όλα τα όπλα. Κυρίως «η πειθώ», για την μεταστροφή των απόψεων της ΠΑΣ και την έκδοση των ανακοινώσεων που ακολούθησαν.
Ωστόσο γεννώνται συγκεκριμένα ερωτήματα σε σχέση με την τιμή της μετοχής.
- Είναι θεμιτό, η Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας να προαναγγέλλει, χωρίς στοιχεία, ραγδαία πτώση της τιμής της μετοχής της Εμπορικής;
- Υπάρχουν εκτιμήσεις από προηγούμενες εξαγορές που οδήγησαν σε πτώση της αξίας των μετοχών;
- Το επιχείρημα ότι κινδυνεύουν να χαθούν μέχρι είκοσι εκατ. ευρώ (το οποίο επικαλείται και ο συνάδελφος κ. Ευσταθίου) προϋποθέτει τιμή μετοχής που την επόμενη περίοδο θα κατρακυλήσει στα 3 ευρώ και θέτει το ερώτημα γιατί δεν συνέστησαν την πώληση των μετοχών σε τιμή πάνω από τα 29 ευρώ, τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο ή τότε που είχε εκδηλωθεί το ενδιαφέρον της Τράπεζας Κύπρου;
- Μήπως η Διοίκηση συστήνει στο Ταμείο να λειτουργεί σαν κλασικός ιδιώτης και να κερδοσκοπεί πουλώντας τώρα και αγοράζοντας αργότερα αλλάζοντας τον χαρακτήρα και την πολιτική του Ταμείου;
Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣ Κ. Ευσταθίου στις 3 Αυγούστου υπερθεμάτιζε για τη στάση του ΣΥΤΕ. Τι μεσολάβησε για την ολοσχερή μεταστροφή του μια μέρα μετά ώστε να στηρίξει πλήρως τις θέσεις της Διοίκησης; Προφανώς η μεταμεσονύχτια τηλεφωνική επικοινωνία εκπροσώπου της Διοίκησης με τον Κ. Ευσταθίου, όπως άλλωστε και ο ίδιος δήλωσε στο Δ.Σ…
Θεωρούμε ότι είναι δικαίωμά της ΠΑΣ να αλλάξει γνώμη, επειδή προφανώς τα επιχειρήματα της Διοίκησης την έπεισαν. Είναι όμως απαράδεκτο να θέλει να επιβάλει την άποψή της ρίχνοντας λάσπη για παραπληροφόρηση και παραπλάνησή της από τον συνάδελφο Μπαλαούρα.
Η ΠΑΣ και ο συνάδελφος Κ. Ευσταθίου, για να δικαιολογήσουν την ξαφνική αλλαγή ισχυρίζονται ότι ο σδ. Μπαλαούρας τον τους παραπλάνησε όταν ισχυρίστηκε ότι το Ταμείο Συντάξεων θα μπορούσε να πουλήσει τις 735.000 μετοχές τον Ιανουάριο του 2006 σύμφωνα με την πρόταση του Συλλόγου Συνταξιούχων όταν η μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας είχε ανέβει στα 29 ευρώ. Σύμφωνα με την ΠΑΣ και με την επιστολή του Συλλόγου των Συνταξιούχων αυτό δεν μπορούσε να γίνει γιατί η θητεία του Δ.Σ. του Ταμείου είχε λήξει στις 15 Νοεμβρίου 2005.
Πλήρως αναληθές. Το Δ.Σ. του Ταμείου σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση 45/527 του 1999 μπορεί να συνεδριάζει για διάστημα τριών μηνών μετά τη λήξη του. Δηλαδή θα μπορούσε να παίρνει αποφάσεις. μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου 2006. Γι΄ αυτό άλλωστε, αν και είχε λήξει η θητεία του, το Δ.Σ. συνήλθε και αποφάσισε την αγορά των 735.000 μετοχών στις 6 Δεκεμβρίου 2005!
Η άποψη της παράταξής μας ήταν σαφής και συνεπής με την πορεία μας. Εμείς, χωρίς να μας διακατέχει κανένα σύνδρομο κρατισμού, εμμένουμε στην άποψη ότι χρειάζεται μια Τράπεζα κρατικού ενδιαφέροντος που θα μπορούσε να εξυπηρετεί τα ευρύτερα κοινωνικά συμφέροντα. Την ίδια άποψη είχαμε και στην πώληση της Ιονικής και στην αρχική είσοδο της Credit Agricole στη Εμπορική. Θυμίζουμε ωστόσο ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, πριν από λίγα χρόνια επέλεξε την συμμετοχή της Credit Agricole στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής και επεδίωκε να αναθέσει το management σε αυτήν ενώ τώρα καταγγέλλει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησής της με δικαιολογία το χαμηλό τίμημα. (ΣΣ: παρόμοια η πολιτική της για τον ΟΤΕ).
Τότε που το ΠΑΣΟΚ συνεργούσε και η ΠΑΣΚΕ ακολουθούσε, εμείς (και η ΠΑΣ) βρισκόμασταν συνεχώς στους δρόμους και στις καταλήψεις.
Τα άλλα περί διακοπών είναι αθλιότητες. Πράγματι ο εκπρόσωπός μας αναχώρησε για διακοπές όταν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να συγκληθεί νέα συνεδρίαση. Επιπλέον υπήρχε και αναπληρωτής του. Άλλωστε το ίδιο ίσχυσε και με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ταμείου Υποδιοικητή κ. Π. Θωμόπουλο. Την προεδρεία του Ταμείου θα την ασκούσε ο αναπληρωτής του.
Η ανακοίνωση αυτή έχει σαν στόχο την ενημέρωση των συναδέλφων και όχι την απάντηση σε κακοήθειες και σε επιθέσεις εναντίον στελεχών της παράταξής μας. Προέχει η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, η ανασύνταξη των δυνάμεών μας, η αποκατάσταση της αναγκαίας ενότητας προσωπικού και συνδικαλιστικών παρατάξεων και η επαναφορά Διοίκησης και συνδικαλιστικών παρατάξεων στα ουσιαστικά προβλήματα. Δεν ξεχνάμε ότι ως εκπρόσωποι εργαζομένων οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε τα καλώς εννοούμενα συμφέροντά τους. Και γι’ αυτά θα επιμείνουμε μέχρι το τέλος.
Προαγωγές στη ΔΟΜ
Στο Γενικό Συμβούλιο του Ιουνίου η Διοίκηση εισηγήθηκε τον διορισμό στον βαθμό του Διευθυντή ατόμου που δεν ήταν καν υπάλληλος της Τράπεζας, παραβιάζοντας το καθιερωμένο επί 79 χρόνια εθιμικό δίκαιο, αλλά και απόφαση (6/1984) του ίδιου του ανώτατου οργάνου της Τράπεζας.
Ο Σύλλογος αντέδρασε με δημόσια ανακοίνωσή του. Φαίνεται ότι η αντίδραση του ΣΥΤΕ δημιούργησε σοβαρά νομικά και διοικητικά προβλήματα στη Διοίκηση με συνέπεια στο επόμενο Γ.Σ. να υπάρξει νέα πρωτοφανής ενέργεια με “διορθωτική”… εκ των υστέρων απόφαση. Όμως και αυτή η εκ των υστέρων διευθέτηση επίσης πάσχει νομικά, κυρίως όμως ανατρέπει το επί 79 χρόνια θεσμικό καθεστώς, γεγονός που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό από τον Σύλλογο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα ασκήσει όλες τις δυνατότητες που έχει δεδομένου ότι η ρύθμιση αυτή δεν αφορά μόνο το διορισμό Διευθυντών στη ΔΟΜ, αλλά σ’ όλη την Τράπεζα.
Στο ίδιο Γ.Σ του Ιουνίου αποφασίστηκαν προαγωγές οικονομολόγων για το βαθμό του Υποδιευθυντή. Ο ΣΥΤΕ πριν αλλά και κατά τη συνεδρίαση του Γ.Σ. ζήτησε από τη Διοίκηση να ακολουθήσει την ίδια πολιτική που είχε εφαρμόσει και σ’ ανάλογες περιπτώσεις αποσπασμένων συνδικαλιστών. Δηλαδή, συνδικαλιστές που έχουν τα τυπικά προσόντα να κρίνονται και εφόσον θεωρηθούν επαρκείς να προάγονται, χωρίς φυσικά να στερούν από άλλους συναδέλφους θέσεις. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και σ’ άλλες τράπεζες όπως στην Εθνική. Αυτό και μάλιστα χωρίς καμιά προϋπόθεση είχε συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν σε συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Η ίδια σημερινή Διοίκηση είχε και αυτή προχωρήσει σε τέτοιες προαγωγές αποσπασμένων συνδικαλιστών…
Η Διοίκηση πρόβαλε το “επιχείρημα” ότι ειδικά για τη ΔΟΜ δεν πρέπει να κρίνονται υπάλληλοι αποσπασμένοι εκτός της συγκεκριμένης διεύθυνσης. Ένα έωλο επιχείρημα γιατί στην ίδια συνεδρίαση προήχθησαν οικονομολόγοι που επί χρόνια είχαν αποσπαστεί σ’ άλλες υπηρεσίες αποκομμένοι από τις οικονομολογικές εργασίες. Αντίθετα, αποσπασμένος συνάδελφος στην ΟΤΟΕ (με αποκλειστική εργασία οικονομικές μελέτες και αναλύσεις για την οικονομία, το εργατικό εισόδημα ή τα κέρδη των τραπεζών) δεν πήρε προαγωγή για μια ακόμη φορά για μικρότερο βαθμό, όταν προήχθησαν άλλοι σε ανώτερο βαθμό με λιγότερα προσόντα και με μη οικονομολογική ενασχόληση. Φαίνεται ότι για τη Διοίκηση το πρόβλημα είναι ο φορέας της απόσπασης και η συνδικαλιστική παράταξη που ανήκει. Αν δεν ανήκεις σε παράταξη του δικομματισμού μπαίνεις στη δεύτερη κατηγορία.
Σημειώνουμε ότι είναι η πρώτη φορά που το Γενικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με τέτοιο θέμα. Η Διοίκηση σφυροκοπήθηκε με ατράνταχτα επιχειρήματα από αρκετά μέλη του Γ.Σ.. Τελικά, μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο Διοικητής αναγκάστηκε να δηλώσει ότι στο επόμενο Γ.Σ. θα φέρει νέα εισήγηση που θα στηριζόταν στη «δήθεν θέληση του ενδιαφερόμενου»! Δηλαδή, εμείς που επί 10 χρόνια δεν θελήσαμε να κάνουμε χρήση της ΣΣΕ με συνέπεια μεγάλες οικονομικές απώλειες, να το κάνει τώρα η Διοίκηση στ’ όνομά μας. Όπως λέει η παροιμία “και βιασμένοι και δαρμένοι”.
Παρά τη δημόσια προειδοποίηση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (ανακοίνωση 20/7/06) και προειδοποιήσεις που συνεχίστηκαν μέχρι την ημέρα του Γ.Σ. ότι δεν θα ανεχτεί αρνητική μεταχείριση, η Διοίκηση έφερε στο Γ.Σ. του Ιουλίου μια περίεργη ρύθμιση (οικονομικής αντιστοιχίας) που αναδεικνύει τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά στις ενέργειές της.
Η Συνδικαλιστική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δηλώνει ότι θα εξακολουθήσει να αντιστέκεται μη αποδεχόμενη ενέργειες διακριτικής μεταχείρισης, στηρίζοντας τη χρήση κάθε συνδικαλιστικού και νόμιμου μέσου, ζητώντας παράλληλα συνέχιση της συνδικαλιστικής και νομικής στήριξης του Συλλόγου.
Η υπόθεση «Μπαλασκώνη»
Ιστορικό: Ο σ. Αντρέας Μπαλασκώνης, συνταξιούχος της Τράπεζας της Ελλάδος, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας να του καταβάλει η Τ.Ε. κατά την αποχώρηση του την πλήρη οφειλόμενη αποζημίωση του Ν. 3198/55 χωρίς τους περιορισμούς του χουντικού ΑΝ 173/67 που διαμόρφωνε ως αποζημίωση τα 15.000 ευρώ (βλέπε Εγκόλπιο § 9.9).
Η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο που με απόφαση της Ολομέλειας στις 12 Ιανουαρίου 2006, δικαίωσε τον συνάδελφο. Η Ολομέλεια του Α.Π. παρέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο όχι για την ουσία της προσφυγής, αλλά για τον καθορισμό του δραχμικού μέρους της αποζημίωσης.
Το ύψος της αποζημίωσης:
Το Εφετείο στις 30 Ιουνίου αποφάσισε τον καθορισμό της αποζημίωσης ως εξής:
α) Υπάλληλος που έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις πλήρους σύνταξης γήρατος θα πάρει το 40% της αποζημίωσης που καθορίζει ο Ν 2112/20, δηλαδή 11,6 ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές.
β) Υπάλληλος που δεν έχει συμπληρώσει τις παραπάνω προϋποθέσεις θα πάρει το 50% της αποζημίωσης του Ν 2112/20, δηλαδή 14,5 ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές.
Σύμφωνα με τον Ν.2184/92, προκύπτει ότι πλήρη σύνταξη λαμβάνει αυτός που έχει 35 χρόνια ασφάλισης (χρόνος στην Τ.Ε. και χρόνος σ΄ άλλα Ταμεία λόγω της διαδοχικής ασφάλισης) συνυπολογιζόμενης και της στρατιωτικής θητείας εφ΄ όσον έχει εξαγοραστεί (δεν υπολογίζονται άλλες αναγνωρίσεις π.χ. χρόνια σπουδών που προσαυξάνουν μεν τη σύνταξη αλλά δεν την θεμελιώνουν).
Ενέργειες υπαλλήλου:
Ο / Η υπάλληλος εξετάζοντας τα προσωπικά του δεδομένα θα εντοπίσει το έτος εξόδου του. Η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας είναι η 31 Δεκεμβρίου του έτους που ο/η υπάλληλος συμπληρώνει ηλικία 60 ή 63 (υποδιευθυντής- διευθυντής), δεν συμπίπτει δηλαδή με την ακριβή ημερομηνία γέννησης π.χ. 13 Μαρτίου αλλά όλοι / όλες υπολογίζονται για τις 31 Δεκεμβρίου. Γι΄ αυτό τον λόγο ο/η υπάλληλος πρέπει – για να είναι σίγουρος, αποφεύγοντας τις ενδεχόμενες διαδικαστικές δολιχοδρομίες - να υποβάλει παραίτηση σε εύλογο χρόνο π.χ. τέλος Οκτωβρίου του έτους εξόδου του.
Σε περίπτωση που η Τράπεζα του ζητήσει (καταχρηστικά) να υπογράψει παραίτηση από μελλοντικές διεκδικήσεις να αρνηθεί ή να σημειώσει «με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος μου για τη λήψη της οφειλόμενης αποζημίωσης του Ν 3198/55»
Η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να καταβάλει αποζημίωση σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση του Αρείου Πάγου. Η όποια καθυστέρηση θα βαρύνεται με τόκους υπερημερίας. Αν η Τράπεζα αρνηθεί ο/η υπάλληλος μπορεί να προχωρήσει σε εξώδικη προειδοποίηση και στη συνέχεια σε αγωγή εναντίον της Τ.Ε. Ήδη έχουν υποβληθεί 200 αγωγές.
Νομικοί κύκλοι, μάλιστα, επισημαίνουν ότι μπορεί να υποβληθεί και μήνυση εναντίον παραγόντων της διοίκησης της Τ.Ε. ως αδικοπραγούντων διεκδικώντας και ποσό για ηθική βλάβη.
Προαγωγές
Οι γνωμοδοτικές επιτροπές για τις προαγωγές μέχρι τον βαθμό του Τμηματάρχη θα συνεχίσουν αυτές τις μέρες τις εργασίες τους. Όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις που οι εργασίες των επιτροπών δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο τους όταν πλησιάζουν ή υπερβαίνουν την επόμενη valeur τότε συμπεριλαμβάνεται και αυτή. Θεωρούμε λοιπόν δίκαιο το αίτημα των συναδέλφων για να συμπεριληφθεί και η valeur 1-10-2006.
Η Συντονιστική Επιτροπή της
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
|