Επιτακτική ανάγκη για Συνδικάτα εργατών όχι των εργοδοτών - Μαχητικά για την ανασύνταξη του κινήματος

 

Δείτε και το σχετικό βίντεο με τη συζήτηση...

 

Ασφυκτικά γεμάτος από νέους εργαζόμενους και συνδικαλιστές ήταν ο χώρος στο Εργατικό Στέκι (στο χώρο Νέων Εργαζομένων και Ανέργων) όπου έγινε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συζήτηση, στο πλαίσιο της 1ης μέρας του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον, με θέμα, «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών. Οι νέοι εργαζόμενοι μαχητικά για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Ενδεικτικό της μαζικής συμμετοχής και θετικής ανταπόκρισης ήταν ότι γέμισαν όλες οι καρέκλες στο χώρο, ενώ ήταν πάρα πολλοί εκείνοι οι οποίοι παρακολούθησαν μέχρι τέλους όρθιοι. Πριν την έναρξη των παρεμβάσεων προβλήθηκαν φωτογραφίες και video με τους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων, ΕΕ, κεφαλαίου, αλλά και τη μάχη που δίνει διαχρονικά και τώρα ενάντια στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό. Ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 24 Σεπτέμβρη και στις συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων εκείνη την ημέρα.

Άλλωστε αυτά τα ζητήματα σε συνδυασμό και δεμένα με την ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού κινήματος με ταξικό προσανατολισμό και προοπτική βρέθηκαν στο επίκεντρο των απαντήσεων που έδωσαν, στις ερωτήσεις που τέθηκαν, ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική και Συνδικαλιστική Δουλειά και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Χρήστος Μανταλόβας, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ριζοσπάστης».

Ενημερώνοντας για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας στις 24 Σεπτέμβρη και του σχεδίου υπονόμευσης του απεργιακού μετώπου από την ηγεσία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη  ΓΣΕΕ, ο Θ. Γκώγκος αναφέρθηκε στην άθλια ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αργά το απόγευμα της Πέμπτης, όπου επειδή δεν τους βγήκε ο αρχικός σχεδιασμός υπονόμευσης της απεργίας, καλούν τώρα τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν πίσω τις αποφάσεις τους, προτείνοντάς τους να πάνε σε κινητοποίηση στις 2 Οκτώβρη!!!

Αμέσως μετά ο Νίκος Μαυροκέφαλος ενημέρωσε για την απογευματινή σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας με θέμα την προετοιμασία της απεργίας στις 24 Σεπτέμβρη, όπως είχε αποφασιστεί. Ωστόσο και εκεί οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ  και της ΔΑΚΕ επιχείρησαν την ανατροπή της σχετικής απόφασης που έχει ληφθεί για τις 24/9, ωστόσο αυτή η μεθόδευση δεν πέρασε. Ο Ν. Μαυροκέφαλος στάθηκε στην ανάγκη να ενημερωθούν πλατιά οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς για αυτές τις εξελίξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα και για το περιεχόμενο του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου και να απαντήσει αγωνιστικά, μαζικά απεργιακά στις 24 Σεπτέμβρη με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Οι παρεμβάσεις των ομιλητών

Πού βρίσκεται η διέξοδος

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δίνουν όλες τους τις δυνάμεις στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους, στις πόλεις και στα χωριά ώστε νέες δυνάμεις να μπουν στην ταξική πάλη, να οργανωθούν απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της», τόνισε ο Ν. Μαυροκέφαλος. Να συνειδητοποιηθούν, συνέχισε, «πλατύτερα οι βασικές αιτίες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Γιατί υπάρχει η εκμετάλλευση, η φτώχεια, η ανεργία. Γιατί υπάρχει τεράστιος πλούτος συσσωρευμένος στα χέρια των λίγων, όταν οι πολλοί υποφέρουν. Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Μπορούμε να ζήσουμε διαφορετικά». Μπορούμε να φτιάξουμε, κατέληξε, «ένα άλλο παρόν και ένα άλλο μέλλον. Φτάνει να παλέψουμε ενάντια στα παράσιτα, τους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις τους που έχουν την εξουσία και κλέβουν τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι».

«Μετά τη βροχή λέει ο λαός μας ότι κάποιοι κοιτάνε τις λάσπες και κάποιοι το ουράνιο τόξο. Εμείς είμαστε με τους δεύτερους», σημείωσε, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του ο Θανάσης Γκώγκος, αναφερόμενος στην προοπτική. «Κοιτάμε τη διέξοδο, κοιτάμε τις δυνατότητες οργάνωσης νέων δυνάμεων με προσανατολισμό στους νέους εργαζόμενους, διότι είναι από τους πιο σημαντικούς δείκτες στην ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι ανάγκη να πάρουμε πρωτοβουλίες οργάνωσης αυτού του κόσμου, να συγκροτήσουμε νέα σωματεία εκεί που υπάρχουν εργαζόμενοι ανοργάνωτοι και βασανίζονται, εκεί που φαίνεται πως υπάρχει κενό. Πρέπει να έχουμε σταθερά μάτι κατ' αρχάς σε στρατηγικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας και σε μεγάλους χώρους δουλειάς που εργάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι με διάφορες μορφές απασχόλησης μισοάνεργοι, μισοεργαζόμενοι!».

Η απεργία στις 24 Σεπτέμβρη και η δράση των κομμουνιστών στα Συνδικάτα

Σχετικά με την προετοιμασία της απεργίας στις 24 Σεπτέμβρη, αλλά και τη δράση των κομμουνιστών στα Συνδικάτα αυτή την περίοδο, ο Θανάσης Γκώγκος, ανάμεσα σε άλλα, ανάφερε ότι «παλεύουμε για την επιτυχία της, η οποία ποτέ δεν είναι δεδομένη καθώς δεν είναι παιχνίδι ή μια απλή αποχή από την εργασία. Έχουμε βγει από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, έχουν τρέξει γρήγορα οι εξελίξεις και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δεν έχει ακόμα αντιληφθεί τη φόρα με την οποία έχει έρθει η νέα κυβέρνηση φέρνοντας μέτρα και νομοσχέδια με το "Καλημέρα", δεν έχει αντιληφθεί το εύρος της παρέμβασης που επιχειρείται στα εργασιακά δικαιώματα, στις συμβάσεις και στη συλλογική δράση».

«Η δράση των κομμουνιστών στα Συνδικάτα δεν μπορεί να μένει μόνο στην παράθεση των αιτημάτων, των διεκδικήσεων, της ενημέρωσης πάνω στις εξελίξεις ή να αναλώνεται μόνο σε πλευρές προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοσία», συμπλήρωσε ο Θανάσης Γκώγκος. Και επεξηγώντας, έφερε ως παράδειγμα το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «αν μείνουμε μόνο στο χτύπημα των συμβάσεων, του ΟΜΕΔ ή της παρέμβασης στα Συνδικάτα είναι μια καλή προσπάθεια, αλλά ημιτελής αν δεν τα συνδέσουμε και δεν τα εκλαϊκεύσουμε σε μια πολιτική βάση».

Ότι δηλαδή αυτό που λέμε σήμερα, συνέχισε, «πως η χώρα μας έχει μετατραπεί σε μία απέραντη βάση έχει και βάθος. Έχει από πίσω ένα σωρό οικονομικές συμφωνίες με επιχειρηματικούς ομίλους και σε πολύ στρατηγικούς τομείς όπως π.χ. στην Ενέργεια και παράλληλα έναν ανταγωνισμό επιχειρηματικών ομίλων και χωρών. Δεν είναι τυχαίο, δηλαδή, ότι ο Πάιατ αλωνίζει σε όλη τη χώρα και επιβλέπει αυτές τις συμφωνίες που ξεκίνησαν με την προηγούμενη κυβέρνηση και επιταχύνονται σήμερα. Ούτε είναι τυχαίες οι ΔΕΘ που είναι αφιερωμένες στην Κίνα, την Ινδία κ.ο.κ. Κάλεσμα σε επιχειρηματικούς ομίλους είναι».

Όλο αυτό που περιγράφω, κατέληξε ο ομιλητής, «ονομάζεται πολύ απλά και συμπυκνωμένα στη γλώσσα τους ως "επενδυτικό κλίμα". Και το επενδυτικό κλίμα και η ανάπτυξή τους μπορεί να λέμε στις ανακοινώσεις ότι προϋποθέτει τσάκισμα των δικαιωμάτων, αλλά παράλληλα προϋποθέτει ένα τσακισμένο ΚΚΕ από τη μία για αυτό και μπροστά μας θα έχουμε και μεταβολές και αλλαγές και στον εκλογικό νόμο και ξανά - μανά στα οικονομικά των κομμάτων κ.ο.κ. και από την άλλη ένα τσακισμένο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και για αυτό παίρνονται τα σημερινά μέτρα παρέμβασης στη ζωή και στις αποφάσεις των Σωματείων».

Πώς επιδιώκεται να χτυπηθούν τα σύγχρονα δικαιώματα, να μπουν τα Συνδικάτα στο «γύψο» μέσω του «επενδυτικού» νομοσχεδίου

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει ένα νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων για ψήφιση στη Βουλή με απώτερο στόχο να διαμορφώσει μεγαλύτερες προϋποθέσεις φτηνής εργασίας και μεγαλύτερης ευελιξίας για τους εργαζόμενους», ανάφερε ο Ν. Μαυροκέφαλος, συμπληρώνοντας ότι «με όλες τις εξαιρέσεις που νομοθετεί για τη μη εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ επί της ουσίας τις ακυρώνει».

«Κανένα δικαίωμα, καμιά συλλογική απαίτηση. Αυτά λέει μας έφεραν στην κρίση. Το να δουλεύεις οκτάωρο και εφτάωρο είναι Μεσαίωνας. Το να αυξάνεται ο μισθός όσο αυξάνεται η προϋπηρεσία σου είναι αντιπαραγωγικό. Το να έχεις παροχές και κοινωνική πολιτική είναι αντικίνητρο. Με τέτοια σκουπίδια γεμίζουν το μυαλό των εργαζομένων», υπογράμμισε ο ομιλητής για να καταλήξει λέγοντας πως «ό,τι έμεινε όρθιο την περίοδο της κρίσης, τώρα επιδιώκουν να το γκρεμίσουν, το ομολόγησε ο ΣΕΒ. Το 60% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 40% η ΝΔ. Με το νομοσχέδιο που φέρνουν στη Βουλή επιβεβαιώνεται ότι η ανάπτυξη των καπιταλιστικών θεσμών προϋποθέτει το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και τα συνδικάτα στο "γύψο". Γι’ αυτό παίρνουν μέτρα ενάντια στα Συνδικάτα. Γι’ αυτό προωθούν το γενικευμένο φακέλωμα με το ηλεκτρονικό μητρώο, γι’ αυτό επιβάλλουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία για να ξεμοναχιάζουν οι εργοδότες και οι προϊστάμενοι τους εργαζόμενους».

Η απεργία στις 24 Σεπτέμβρη και η στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού για την υπονόμευση και την ουσιαστική ακύρωσή της

«Είναι μια απεργία που δεν το κρύβουμε την παλεύουμε στα γεμάτα, με πρωτοβουλία μας κλήθηκαν στις περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις τα ΔΣ και την παλεύουμε στα γεμάτα όχι για εθιμοτυπικούς λόγους ή από φετιχισμό, αλλά γιατί δεν μπορεί να περάσει ανεμπόδιστα ή στα μουγκά μια τέτοια βόμβα σε δικαιώματα και στη συλλογική δράση», σημείωσε ο Θανάσης Γκώγκος, προσθέτοντας ότι «σε κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν εμφανίστηκαν, σε άλλες ενώ είχαν πάρει απόφαση, δεν την ανακοίνωναν, αλλού έσπερναν ότι η απόφαση π.χ. στο ΕΚΑ θα αλλάξει, αλλού έκαναν "μαϊμουδιές" και βάφτισαν τις συνεννοήσεις τους συνεδριάσεις και συλλογικές διαδικασίες όπως στην Κρήτη, με αποκορύφωμα τη συντονισμένη προσπάθεια από προχθές και ύστερα από τις αποφάσεις που έχουν προηγηθεί ώστε να αλλάξει η ημερομηνία της απεργίας».

«Να μεταφέρω την εικόνα από τη χθεσινή συνεδρίαση στην ΟΙΥΕ», συνέχισε ο ομιλητής, «όπου η ομάδα του Καραγεωργόπουλου, πιστή στο ρόλο του κυματοθραύστη της κυβέρνησης, πρότεινε απεργία στις 25 Σεπτέμβρη κόντρα στις δεκάδες αποφάσεις που ήδη υπάρχουν, προσπαθώντας να προκαλέσει σύγχυση, να εγκλωβίσει εργαζόμενους, να ματαιώσει την απεργία. Δεν ήθελαν ούτε θέλουν την απεργία! Το πρόβλημά τους δεν είναι η ημερομηνία, αλλά το περιεχόμενο. Έχουν συμφωνήσει σε όλα με την κυβέρνηση, βρίσκονται στην ίδια όχθη».

Η απάντηση στα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι τα μέτρα «ηλεκτρονικό μητρώο» και «ηλεκτρονικό φακέλωμα» αντιμετωπίζουν τη νοθεία και τα φαινόμενα εκφυλισμού

«Πρόκειται για κάλπικα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να πει ότι οι αλλαγές γίνονται για το καλό των εργαζομένων. Αντίστοιχα επιχειρήματα για περισσότερη δημοκρατία είχε χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία στο επίπεδο της επιχείρησης», επισήμανε απαντώντας στο σχετικό ερώτημα ο Ν. Μαυροκέφαλος. Όπως τόνισε, «δεν υπάρχει συνδικάτο που να μην κρατά τα μητρώα του ηλεκτρονικά. Κανένα σωματείο δεν τα κρατά στο τεφτέρι. Ο κύριος λόγος που συγκροτεί μητρώο η κυβέρνηση είναι για να φακελώσει τους εργαζόμενους που συνδικαλίζονται, τους ίδιους τους συνδικαλιστές και τα συνδικάτα. Να παρέχει πληροφορίες στους εργοδότες ποιοι συνδικαλιστές είναι πειθήνιοι και ποιοι αγωνίζονται».

Και κατέληξε λέγοντας ότι «ο πραγματικός τους σκοπός είναι να σύρουν τους εργαζόμενους στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου. Όπως έκαναν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ μέσα στην κρίση. Αντί να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων, κάθονταν στο τραπέζι για να παζαρέψουν τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι».

Τι έγινε στη ΓΣΕΕ και την ΟΙΥΕ. Με ποιους μηχανισμούς παρεμβαίνει η συνδικαλιστική μαφία

«Οι μηχανισμοί και το όργιο νοθείας στο συνέδριο της ΓΣΕΕ αποτυπώθηκαν σε ένα κείμενο 90 σελίδων στο οποίο υπάρχει αναλυτική καταγραφή παρατυπιών και παρεμβάσεων της εργοδοσίας σε δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις», υπογράμμισε ο Θ. Γκώγκος.

«Πιάστηκαν, συνέχισε, οι πιο εξόφθαλμες και προκλητικές πλευρές π.χ. από τους οικοδόμους της Φαρκαδόνας με τους 800 ψηφίσαντες που όποιο παιδί γεννιέται εκεί γίνεται οικοδόμος, αλλά και συνδικαλιστικές οργανώσεις που οι ψηφίσαντες που παρουσίαζαν ξεπερνούσαν τα επίσημα στοιχεία των καταγεγραμμένα εργαζομένων σε ένα νομό, μέχρι και σε σωματεία που ψήφιζαν τάχα εργαζόμενοι σπάζοντας παγκόσμια ρεκόρ στα σπριντ. Φυσικά ξεχωριστό κεφάλαιο είναι η ίδια η παρουσία εργοδοτών στις γραμμές μας».

Και κατέληξε φέρνοντας ως παράδειγμα το ΕΚ Τρικάλων όπου, όπως είπε, «κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων έγιναν πραγματικές εκλογές σε 3 σωματεία και οι πραγματικοί αντιπρόσωποι έπεσαν στο μισό! Το Σωματείο Οικοδόμων, που λέγαμε, από τους 787 έπεσε στους 160, το "Περιφερειακό Σωματείο Υπαλλήλων Τρικάλων" από 400 ψηφίσαντες έπεσε στους 30, των ΟΤΑ από 250 στους 60 και πάει λέγοντας...».

«Είναι δυνατόν σύντροφοι και φίλοι, κατέληξε ο ομιλητής, να κλείναμε τα μάτια σε αυτό και να υποκλινόμασταν σε έναν συσχετισμό ο οποίος, αφήστε τα νούμερα, διαμορφώνεται με πιέσεις και απειλές πάνω σε συναδέλφους μας και με τη φυσική παρουσία της εργοδοσίας;  Η  απάντηση σε αυτό δίνει και την αξία αυτής της μάχης».

Πώς οργανώθηκε από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αυτή η μάχη στα Συνέδρια της ΓΣΕΕ και της ΟΙΥΕ

«Το μέτωπο ενάντια στη νοθεία και τους μηχανισμούς δεν είναι καινούργιο», σημείωσε ο Ν. Μαυροκέφαλος. Πάντα, συνέχισε, «το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πάλευε ενάντια σε τέτοια φαινόμενα. Όμως τα τελευταία χρόνια αυτή η κατάσταση οξύνθηκε, με κυρίαρχο φαινόμενο τη συμμετοχή των ίδιων των εργοδοτών και των διευθυντών τους στα Συνδικάτα. Αυτοί έφτιαχναν τις εκλογές, συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια, εκλέγονταν στις διοικήσεις, με εμβληματικό το παράδειγμα των σούπερ μάρκετ. Η γνωστή διευθύντρια των σούπερ μάρκετ που απαιτούσε από τους εργαζόμενους να δουλεύουν για 300 ευρώ και να χαμογελούν έμεινε ήδη στην ιστορία».

«Τα Συνδικάτα και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, όσοι επιπλέον δεν ανέχονταν αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε, ο Ν. Μαυροκέφαλος, «απευθύνθηκαν πρώτα και κύρια μέσα στους χώρους δουλειάς. Οργανώθηκαν χιλιάδες περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Τέθηκε το θέμα σε Διοικητικά Συμβούλια και Γενικές Συνελεύσεις. Βγήκαν ανακοινώσεις, γράφτηκαν άρθρα, φτιάχτηκαν χιουμοριστικά βίντεο».

«Επιπλέον αυτό το μέτωπο», ανέφερε o Νίκος Μαυροκέφαλος, «μας έδωσε τη δυνατότητα να συναντηθούμε με πολλούς συνδικαλιστές που προέρχονταν από άλλες συνδικαλιστικές και πολιτικές αφετηρίες. Που όμως δεν ανέχονταν αυτή την κατάσταση. Συνδικαλιστές και σωματεία που είχαμε με πολλούς συναντηθεί στους δρόμους του αγώνα παρά τις διαφορές μας, στους αγώνες για τις ΣΣΕ, το Ασφαλιστικό και αλλού».

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση μέσα στην εργατική τάξη για το μέλλον του συνδικαλιστικού κινήματος. Για τα αιτήματα και την προοπτική της πάλης των Συνδικάτων κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Για Συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών, που να είναι δίπλα στους εργαζόμενους και όχι απέναντί τους, θα υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους. Που θα δουλεύουν δραστήρια για την οργάνωση των εργαζομένων, με μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτή η συζήτηση αγκαλιάζει και συσπειρώνει ολοένα περισσότερα Συνδικάτα και συνδικαλιστές. Είμαστε σε μια ελπιδοφόρα πορεία»

 

web analytics

Τελευταία ενημέρωση σελίδας: 20 Σεπτεμβρίου 2019