ΗΜΕΡΙΔΑ ΟΑΤΥΕ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ 15/10/2019

Στην πρόσφατη ημερίδα για τον εμβολιασμό αποτυπώθηκαν πολύ ουσιαστικά στοιχεία για τα δεδομένα του εμβολιασμού στην Ελλάδα και παγκοσμίως, από διακεκριμένους επιστήμονες του χώρου της Υγείας.

Μεταξύ άλλων τονίστηκε η έντονη παραπληροφόρηση που συντηρείται στο διαδίκτυο και συνδέει τον εμβολιασμό με αλλεργίες, αυτισμό κ.α. (το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό "κίνημα"), παραγνωρίζοντας τις επιστημονικές έρευνες και δημιουργώντας κλίμα φόβου στους γονείς, με ενδεικτικό αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας.

Επίσης διασαφηνίστηκε ότι ο εμβολιασμός για τον ιό HPV αφορά το ίδιο και στα δύο φύλα, καθώς και σε όλες τις ηλικίες. Μη κάλυψή του από τον ΕΟΠΥΥ μάλλον σε οικονομικούς λόγους οφείλεται παρά σε ιατρικούς.

Ακόμη, επισημάνθηκε ότι η επιβολή της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών αντιβαίνει στον χαρακτηρισμό τους ως ιατρική πράξη, η οποία απαιτεί τη συναίνεση του ασθενούς. Αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίπτωση του ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικό παράδειγμα νοσηλεύτριας που δεν είχε κάνει αντιγριπικό εμβόλιο, με αποτέλεσμα να πεθάνουν τρεις καρκινοπαθείς ασθενείς από επιπλοκές της γρίπης. Τα πιθανά μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος (μισθολογικά κίνητρα ή αντικίνητρα κλπ) είναι ακόμη στις συζητήσεις.


Στο ΔΣ του Ταμείου Υγείας μας αρ. 18 / 17-10-2019 συζητήθηκαν μεταξύ άλλων:
  1. Με αφορμή αίτημα ασφαλισμένων, αποφασίστηκε η κάλυψη του εμβολίου HPV κατά 100% για ηλικίες έως 18, κατά 75% για 18-26 ετών και κατά 60% από 27 και πάνω. Η ΕΣΑΚ διαφώνησε με την κατηγοριοποίηση αυτή και ζήτησε να είναι ομοιόμορφη η κάλυψη για όλες τις ηλικίες και πλήρης στο 100%, εφόσον, και σύμφωνα με τα όσα διατυπώθηκαν στην ημερίδα για τον εμβολιασμό, δεν υφίσταται λόγος διάκρισης μεταξύ ηλικιακών ομάδων ή φύλων.

  2. Αποφασίσθηκε η μετάβαση και του Αρχίατρου στη Θεσσαλονίκη, για γνωριμία και ενημέρωση με τους εκεί υπηρεσιακούς παράγοντες.

  3. Έγινε η μετάταξη υπαλλήλου σε κλάδο σχετικό με το αντικείμενό του, μετά από αρκετά χρόνια εργασίας του στη νέα θέση.

  4. Μοιράστηκε στα μέλη του ΔΣ πόνημα του Αρχίατρου για τις προληπτικές εξετάσεις που θα πρέπει να γίνονται στον πληθυσμό. Θα συζητηθεί σε επόμενο ΔΣ.

  5. Επίκειται τροποποίηση του κανονισμού του ΠΚΑ, σε συμφωνία με τις γενικότερες μεταβολές στην προσχολική αγωγή.

  6. Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατασχέσεων επί των περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκόμενων στις ατασθαλίες του 1999.


 <-Προηγούμενο ΔΣ  

web analytics

Τελευταία ενημέρωση σελίδας: 11 Νοεμβρίου 2019