Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    
 .:: Άλλα θέματα
  Ασφαλιστικό
  Αναδιοργάνωση
  Επιχειρησιακή
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  Απεργία 2008
Ανακοίνωση
 
  .::  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ : 1993 - 2003.
Η δεκαετία του μεγάλου εμπαιγμού

Αθήνα: 12/06/2003
 

Η ένταξη των Ταμείων στην Τ.Ε, που υπήρξε δέσμευση:

  • Της Διοίκησης της Τ.Ε και ειδικότερα του κ. Διοικητή
  • Των υπευθύνων Υπουργών της κυβέρνησης
  • Της πλειοψηφίας του Ε.Γ του ΠΑΣΟΚ

αποτέλεσε για μας τους εργαζόμενους, τον μεγαλύτερο ΕΜΠΑΙΓΜΟ της τελευταίας δεκαετίας. Ταυτόχρονα όμως αποτέλεσε ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της αναξιοπιστίας του συνδ. Κινήματος. Των μεγάλων λόγων και των μικρών πράξεων, των χαμένων ευκαιριών του ΕΥΡΩ και της Ευρωπαϊκής προεδρίας και όχι μόνον...

Αναρωτιέται κανείς τι θα είχε συμβεί στο χώρο μας εάν οι δεσμεύσεις αυτές και το τελικό ΟΧΙ του Υπουργού, είχαν γαλάζιο χρώμα. Οι καπνοί από τις αγωνιστικές φλόγες των "πράσινων χμερ" θα έβγαιναν από όλες τις οπές του κτιρίου της Τ.Ε ! Και σήμερα λες και δεν συνέβη τίποτε, ΑΝΕΣΤΕΙΛΑΝ την αγωνιστική κινητοποίηση και ήρθανε στο Κεντρικό μαζί με το πολύχρωμο γαϊτανάκι της πολιτικής τους (ΔΑΚΕ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ), για να μας πείσουν πως ότι έπραξαν, το έπραξαν για το καλό μας !

Ευτυχώς, βέβαια, που οι συνάδελφοι τους έδωσαν ένα καλό μάθημα. Έσωσαν την τιμή και την αξιοπρέπειά μας ως εργαζομένων στην Τ.Ε. Το ηχηρό τους μήνυμα ακούστηκε όχι μόνο στο β' όροφο αλλά και στον 6ο του Υπουργείου στο Σύνταγμα...

Γι' αυτό και σήμερα τρέχουν να αποσπάσουν έστω και κάτι από τον Υπουργό, μήπως σώσουν κάποια υπολείμματα της χαμένης τους αξιοπρέπειας. Μόνο που στο άγχος τους επάνω, γίνονται ευάλωτοι και ικανοί να μας "πουλήσουν τον σίδηρο για χρυσό (!). Έχοντας εγκαταλείψει το αγωνιστικό πρόγραμμα και έχοντας στην ουσία απαλλάξει τους υπευθύνους από τις ευθύνες της νομοθετικής ένταξης των Ταμείων στην Τ.Ε, γίνονται "εύκολοι στόχοι" της πολιτικής Διοίκησης και κυβέρνησης.

Οι τελευταίοι, θα ήθελαν να "σώσουν"τα πολιτικά προσχήματα και τα "φερέφωνα της πολιτικής τους στην Τ.Ε. Και αυτό, γιατί γνωρίζουν καλά πως τα "δύσκολα" δεν έχουν φανεί ακόμα (ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ).

Νομοθετική ενίσχυση της εξαίρεσής μας από τον πρόσφατο Νόμο 3029

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΣΥΤΕ στις 30.5.03, τότε που η πλειοψηφία ανέστειλε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, η παραπάνω πρότασή μας, δεν έβρισκε ανοικτά τα αυτιά της πλειοψηφίας. Κάποιοι (ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) επέμεναν να ζητήσουμε μόνο την επέκταση των ορίων ηλικίας καταβολής των παροχών από την Τ.Ε (από 65 σε 75, από 25% σε 40% κ.ο.κ.). Κάτι που επανέλαβαν και στη συγκέντρωση της Δευτέρας 2.6.03, για να εισπράξουν φυσικά την εύγλωττη αντίδραση των συναδέλφων. Σήμερα που υποχρεώθηκαν να ζητήσουν αυτήν τη νομοθετική παρέμβαση, έχουμε το εξής περίεργο και ανησυχητικό. Προσπαθούν ούτε λίγο ούτε πολύ να μας πουν ότι έτσι λύνεται το Ασφαλιστικό, λέγοντας μάλιστα πως τους αρκεί η αναφορά και μόνο του τρόπου της σημερινής λειτουργίας των Ταμείων, χωρίς τη ρητή εξαίρεση από τον Ν. 3029 !

Η απλή αναφορά και μόνο στη λειτουργία των δύο Ταμείων, δεν προσφέρει την πρόσθετη προστασία από την εφαρμογή του Ν 3029 από μια αυριανή κυβέρνηση... Ταυτόχρονα ίσως ανοίξουν νομικά ερωτηματικά και αμφισβητήσεις. Εμείς δεν έχουμε νομικό κενό στη λειτουργία των Ταμείων μας που ζητάμε από τον νομοθέτη να το "καλύψει". Αντίθετα, αυτή έχει και de facto νομιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, με τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της Τ.Ε και τις συνελεύσεις των Μετόχων.

Γι΄αυτό μόνο η αποδοχή της πρότασής μας στο σύνολό της έχει νομοθετική αξία. Δηλαδή, εξαίρεση από τον 3029 και αναφορά της βιώσιμης και αυτοτελούς λειτουργίας των Ταμείων Κύριας και Επικουρικής σύνταξης με την ευθύνη της Τ.Ε, σύμφωνα με τα άρθρα 38 και 71 του Καταστατικού της.

Αν για οποιοδήποτε λόγο, η Νομοθετική ρύθμιση δεν είναι αυτή που θέλουμε θα πρέπει κάποιοι να βρουν το θάρρος να πουν την αλήθεια. Ας μην ξεχνούν πως η "αλήθεια σώζει". Ο δρόμος της συνεχούς διολίσθησης είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Και εάν στην πρώτη φάση ορισμένοι ίσως να αιφνιδιάστηκαν (ΔΑΚΕ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ), σήμερα μπορούν και πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν το θάρρος και την παρρησία των αναγκαίων αποφάσεων αν χρειαστεί...

Η Επιχειρησιακή ΣΣΕ

Την Παρασκευή 13.6.03 πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση με τον κ. Διοικητή για την Επιχειρησιακή ΣΣΕ. Θέλουμε δεν θέλουμε και πάλι το δεκαπενθήμερο έρχεται να καλύψει την αποτυχία στο Ασφαλιστικό. Μόνο που εδώ η ευθύνη είναι αποκλειστικά της Διοίκησης και αν μη τι άλλο μπορεί για το 2003 να μας ανταποδώσει ότι δεν μπόρεσε στο Ασφαλιστικό. Ένα μισθό ή δύο δεκαπενθήμερα, ένα τώρα κι ένα το Φθινόπωρο που θα ξεκινήσουν τα σχολεία και μια αισθητή μείωση στα επιτόκια όπου τα περιθώρια μας το επιτρέπουν. Για τα υπόλοιπα αιτήματα δεν συζητάμε καν. Όχι μόνο γιατί είναι δίκαια (Διαχειριστικό, Υποκατ/τα, Ασφάλειας κ.α.) αλλά και μηδενικού σχεδόν κόστους. Ταυτόχρονα, η οικονομική προαγωγή και ο αποστρατευτικός βαθμός μπορεί πλέον με σαφείς προϋποθέσεις να ικανοποιηθούν. Τέλος, για την αναγνώριση του στρατού νομίζουμε ότι το αίτημα παραωρίμασε..., ενώ τα υπόλοιπα (Ιδιωτικός Τομέας, ΕΑΛΥΤΕ και Μετοχικό), θεωρούμε δεδομένη τη θετική αντιμετώπισή τους.

Αναμένουμε την Παρασκευή τα καλά νέα...  

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Π.Α.Σ.

  Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    

Τελευταία Ενημέρωσή: 03-03-2009
© Copyright 2003 Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συνεργασίας
( Π. Α. Σ.) 154558 powered by zipi