Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    
 .:: Άλλα θέματα
  Ασφαλιστικό
  Αναδιοργάνωση
  Επιχειρησιακή
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  Απεργία 2008
Ανακοίνωση
 
  .::  Προεκλογικές παροχές - Κάθε χρόνο εκλόγές

Αθήνα: 16/09/2003
 

Παρακολουθούμε όλοι τις "προεκλογικές υποσχέσεις και παροχές της Κυβέρνησης" και ανεξάρτητα από την κρίση που έχει κανείς για το ουσιαστικό περιεχόμενό τους, μάλλον θα πρέπει σαν εργαζόμενοι να ευχόμαστε κάθε χρόνο να γίνονται εκλογές για να θυμούνται πως υπάρχουμε και εμείς...Αποκαλύπτεται ταυτόχρονα πως υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης των εργαζομένων, από τα κλεμμένα της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας, αφού χωρίς κανείς να τους πιέσει, μιλάνε για αυξήσεις 6%, 8% και 10%. Αυτό από μόνο του δείχνει την κατάντια του επίσημου συνδικ. κινήματος, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να διεκδικήσουμε με σταθερότητα και επιμονή αυτά που μας αξίζουν και μας αναλογούν από τον παραγόμενο πλούτο της εποχής μας. Μόνο που για να γίνει αυτό πρέπει να απαγκιστρωθούμε από την κατεστημένη λογική της υποταγής μας στις κάθε είδους μικρές ή μεγάλες εξουσίες, που υπάρχουν στη βάση της δικής μας ανοχής ή φόβου και όχι στη βάση της δικής τους υπεροχής ή ικανότητας...

ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Τρεις σχεδόν μήνες μετά την συμφωνία στο Υπουργείο για το Ασφαλιστικό, καμιά νομοθετική πρωτοβουλία στο θέμα δεν εκδηλώθηκε. Και τούτο παρά το γεγονός πως ο ίδιος ο Υπουργός είχε δηλώσει παρουσία όλων των πλευρών πως σε μια εβδομάδα το θέμα θα είχε κλείσει νομοθετικά. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι τρεις μήνες δεν βρήκε το κατάλληλο νομοσχέδιο για να το περάσει. Εκτός και εάν λόγω προεκλογικής περιόδου το άφησαν για ρύθμιση όσο γίνεται πιο κοντά στις εκλογές. Ανησυχούμε όμως μήπως συμβαίνει κάτι άλλο που δεν έχει σχέση με την γνωστή νοοτροπία των Κυβερνώντων "να υποτάσσουν τα πάντα στις εκλογικές σκοπιμότητες". Ο ΣΥΤΕ έχει υποχρέωση να πιέσει για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε από υπόσχεση σε υπόσχεση με κίνδυνο να μας μείνει και πάλι ένα σχέδιο νόμου στο χέρι...

Φυσικά είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε μια τέτοια εξέλιξη, αφού είναι γνωστός ο αγώνας μας για το Ασφαλιστικό και η συμβολή μας στην συμφωνία που έγινε. Όμως ποτέ δεν φοβηθήκαμε την αλήθεια και τις πιθανές δυσκολίες. Άλλοι πρέπει να φοβούνται και αυτοί είναι εκείνοι που σε αρνητική εξέλιξη θα αποδειχθούν πολιτικά καιροσκόποι. Είναι αδιανόητο πάντως σε μια περίοδο που στην Τ.Ε. πρέπει να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος για την σωστή και αποτελεσματική λειτουργία της στη μετά Ευρώ εποχή, να αδυνατούν ορισμένοι να κατανοήσουν ότι χωρίς την ολοκλήρωση του Ασφαλιστικού, κάτι τέτοιο καθίσταται αδύνατον. Και όταν λέμε ολοκλήρωσή του, φυσικά εννοούμε την νομοθετική ρύθμιση και την οικονομική κάλυψη των Ταμείων πριν την αναδιοργάνωση.

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ....

Καθημερινά και όχι μόνο από την "ομάδα κυλικείου" εντείνεται η φημολογία και η σεναριολογία γύρω από το καυτό θέμα των εξελίξεων στην Τ.Ε. Το πιο πρόσφατο σενάριο θέλει τον Διοικητή με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα 75 χρόνια της Τ.Ε, να εξαγγέλλει πακέτο εθελουσίας. Kαθώς όλοι κατανοούν ότι η Τ.Ε προ πολλού έχει αλλάξει και περιμένουν να επενδυθεί και της αντίστοιχης οργανωτικής μορφής, είναι λογικό πως σε αρκετούς γεννιούνται προσδοκίες... Ταυτόχρονα όμως η καθημερινή σεναριολογία και μάλιστα στα μέτρα κάποιων, καλλιεργεί έδαφος αυταπατών στην αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου θέματος. Θέματος που μπορεί να κλείσει ισόρροπα για το παρόν και το μέλλον εργαζομένων και συνταξιούχων, μόνο στη βάση που έχουν θέσει οι αποφάσεις του ΣΥΤΕ από τον Ιούλιο του 2002. Πρώτα νομοθετική ολοκλήρωση του Ασφαλιστικού, συζήτηση μετά για το θέμα αυτό. Ας σημειωθεί σχετικά πως στην Τράπεζα της Γαλλίας ανακοινώθηκε πρόγραμμα υποχρεωτικής εξόδου 3500 εργαζομένων και το κλείσιμο 140 καταστημάτων. Οι Γάλλοι συνάδελφοί μας προχωρούν ήδη σε κινητοποιήσεις. Ας μην είμαστε λοιπόν εύκολοι στα κάθε είδους σενάρια και παραφιλολογία. Όσον αφορά την λογική πρόθεση του κ. Διοικητή να τιμήσει την συνεισφορά του προσωπικού στην πορεία της Τ.Ε με την ευκαιρία των 75 χρόνων, είμαστε σίγουροι ότι αυτή θα ξεπεράσει την αντίστοιχη της Διοίκησης Ζολώτα... Τρόποι υπάρχουν και είμαστε βέβαιοι πως θα συζητηθούν με τον ΣΥΤΕ.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΩΝ

Οι προαγωγές μέχρι και τον βαθμό του Τμηματάρχη έχουν προχωρήσει σημαντικά. Τελικά σε αυτές, θα συμπεριληφθούν και οι συνάδελφοι της 1/10.Αυτό αποτελεί ένα θετικό γεγονός για το οποίο η ΠΑΣ από την αρχή των κρίσεων το είχε ζητήσει. Η συμβολή μας στην ομόφωνη θέση του ΣΥΤΕ προς την κατεύθυνση αυτή, νομίζουμε πως έφερε αποτέλεσμα. Για πολλούς λόγους θα ήτανε λάθος και άδικο να μείνει εκτός η 1/10. Οι λόγοι δεν είναι οικονομικοί...

Ταυτόχρονα πρέπει να σημειώσουμε την σημαντική καθυστέρηση των κρίσεων στους επόμενους βαθμούς. Μπορεί κάποιος να κατανοήσει τούς λόγους, δεν μπορεί όμως να συμφωνήσει. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου πρέπει το μέτωπο αυτό να έχει κλείσει. Αλίμονο αν οι προαγωγές είναι ανοικτές στα 75χρονα της Τράπεζας.

ΚΑΜΕΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Δεν χρειάζεται να πούμε εμείς τους πολυποίκιλους σύγχρονους τρόπους και μέσα, τα οποία δίνουν τρομερές δυνατότητες ηλεκτρονικής παρακολούθησης, όχι κάποιων ατόμων αλλά χωρών. Ο ίδιος ο αστικός τύπος και τα περιοδικά του είναι πολύ κατατοπιστικά. Μάλιστα μετά την 11/9 αυτά έχουν πολλαπλασιασθεί και συνεχώς συμπληρώνονται. Δεν μας προξενεί έκπληξη η απόφαση να μπουν κάμερες στο χώρο της Τ.Ε. Το θέμα που προκύπτει είναι αν αυτές θα φτάσουν μέχρι την εργασιακή σχέση και την προσωπικότητά μας δηλ. την αξιοπρέπειά μας ή θα μπουν σε χώρους εργασιακά "ουδέτερους". Το ΔΣ του ΣΥΤΕ που έχει ήδη αντιμετωπίσει αντίστοιχο θέμα στο ΙΕΤΑ, πρέπει αξιοποιώντας την εμπειρία που έχει αποκτηθεί, να ζητήσει πλήρη ενημέρωση και τήρηση των προβλεπόμενων συμφωνιών στην χρήση των καταγραφομένων στοιχείων.

Αν τυχόν στα μυαλά ορισμένων υπάρχει η ψευδαίσθηση ελέγχου των αγώνων μας και των μορφών τους, καλό είναι να ξεχάσουν κάθε τέτοια σκέψη.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

Οι συνάδελφοί μας που δεν έχουν ακόμα οριστικά ενταχθεί βαθμολογικά και μισθολογικά στα κλιμάκια του Ε.Μ, πρέπει ασφαλώς να πάρουν τις αυξήσεις της πρόσφατης Συλλογικής Σύμβασης. Ήδη ο ΣΥΤΕ έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Θα πρέπει σύντομα να βρεθεί λύση ώστε και οι συνάδελφοι αυτοί να τύχουν των αυξήσεων που δικαιούνται. Δεν μπορεί τεχνικοί λόγοι να καθυστερούν την υλοποίηση της σύμβασης και γι? αυτούς τους συναδέλφους.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Πολύ σύντομα θα λειτουργήσει το νέο κτίριο της Τ.Ε. στην Αμερικής .Δεν γνωρίζουμε ποιες άλλες Διευθύνσεις εκτός από το σύνολο της Επιθεώρησης θα πάνε σε αυτό. Δεν γνωρίζουμε αν όλα τα θέματα που προκύπτουν από την λειτουργία ενός νέου χώρου έχουν επιλυθεί. Είτε αυτά αφορούν εξοπλισμό ή ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό που θα χρειασθεί για το σύνολο των επί μέρους εργασιών. Φυσικά και η λειτουργία του νέου κτιρίου, δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν πρόσχημα για δυσμενείς αλλαγές στην εργασία και το ωράριο των συναδέλφων. Το σημειώνουμε γιατί κάτι πήρε το αυτί μας... Καλό είναι πριν από την εγκατάσταση και λειτουργία τα θέματα όλα να έχουν συζητηθεί με τον Σ.Υ.Τ.Ε.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Π.Α.Σ.

  Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    

Τελευταία Ενημέρωσή: 03-03-2009
© Copyright 2003 Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συνεργασίας
( Π. Α. Σ.) 154547 powered by zipi