Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    
 .:: Άλλα θέματα
  Ασφαλιστικό
  Αναδιοργάνωση
  Επιχειρησιακή
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  Απεργία 2008
Ανακοίνωση
 
  .::  Χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική του Σ.Υ.Τ.Ε. στη νέα κατάσταση

Αθήνα: 11/11/2003
 

Είναι γνωστό, πως από τον Ιούλιο του 2003, προτείναμε και συμβάλλαμε στη διαμόρφωση της στρατηγικής του ΣΥΤΕ, η οποία στόχευε:

  • Στη λύση του Ασφαλιστικού με την ένταξη των Ταμείων στην Τ.Ε

  • Στη συζήτηση αμέσως μετά των θεμάτων που σχετίζονται με την αναδιοργάνωση της Τ.Ε

Η στρατηγική αυτή, στο μέτρο που υπηρετήθηκε με αποφασιστικότητα από τον ΣΥΤΕ, έφερε το θετικό βήμα στο Ασφαλιστικό, με την πρόσφατη Νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή !

Οι αρχικές επιφυλάξεις ορισμένων να αποδεχθούν αυτή τη στρατηγική (Παρέμβαση) αλλά και ο πόλεμος φθοράς της από άλλες (ΕΣΑΚ), αποδείχθηκαν τελικά λαθεμένες. Ειδικότερα οι πολέμιοι αυτής της στρατηγικής, διαπιστώνουν σήμερα, πως παρ' ότι έχουμε κάνει ένα σημαντικά θετικό βήμα στο Ασφαλιστικό, δεν "δώσαμε" την Αναδιοργάνωση στην άλλη πλευρά, όπως λαθεμένα έλεγαν και έγραφαν στις ανακοινώσεις τους.

Μπορεί να μην πετύχαμε την ένταξη των Ταμείων στην Τ.Ε, αφού η πλειοψηφία θεώρησε αδύνατη την αγωνιστική διεκδίκηση αυτού του στόχου, έχουμε όμως στο χέρι κάτι το οποίο είναι πολιτικά και συνδικαλιστικά ιδιαίτερα θετικό.

  • Τη ρητή νομοθετικά εξαίρεσή μας από τις διαδικασίες του ΕΤΑΜ/ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ/ΤΕΑΜ)

  • Τη ρητή και νομοθετικά βάσιμη πλέον, εξαίρεσή μας από τους Ν. 1902 και 1976 άρθρα 10 και 11, ως προς την κάλυψη των ελλειμμάτων ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ! Ξεπερνάμε έτσι το εμπόδιο των περιορισμών του Ν. 1902, ότι οι Τράπεζες και οι ΔΕΚΟ (με ονομαστική αναφορά στην Τ.Ε), δεν μπορούν να καλύπτουν ελλείμματα πάνω από το ύψος των οργανικών ελλειμμάτων των Ταμείων του 1992 !

Αυτή και μόνο ήτανε η σημαντική πλευρά που "κρυβόταν" στην πρώτη παράγραφο της ρύθμισης και αξίζουν πράγματι σήμερα, να πούμε θετικά λόγια για τη συμβολή των Νομικών Υπηρεσιών και των άλλων υπηρεσιακών παραγόντων που μαζί μας είχαν την εμπειρία του Ασφαλιστικού από το 1993 !

Άραγε, αυτές οι καταργήσεις αντιασφαλιστικών νόμων τόσο του 1902, όσο και του 3029 στην Τ.Ε είναι μικρής σημασίας, ώστε κάποιοι να προτάσσουν το παραταξιακό και κομματικό συμφέρον, από το συμφέρον μας ως εργαζομένων στην Τ.Ε;

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΤΕ

Μετά τη νομοθετική ρύθμιση για το Ασφαλιστικό, έχουμε πλέον μπροστά μας δύο θέματα:

  • Την επίτευξη συμφωνίας με την Τράπεζα, για την πλήρη εξασφάλιση των κοινωνικοασφαλιστικών μας δεδομένων στο μέλλον.

  • Τη συζήτηση άμεσα των θεμάτων της Αναδιοργάνωσης στο ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ.

Ειδικότερα ως προς το τελευταίο επαναλαμβάνουμε και πάλι. Το θέμα αυτό δεν ενδιαφέρει "λιγότερο" εμάς τους εργαζόμενους από την ίδια την Τράπεζα. Η νέα Τράπεζα δεν μπορεί να εξελίσσεται, με τη βαρβαρότητα της σταδιακής απαξίωσης μεγάλου μέρους ικανών συναδέλφων, που προσέφεραν φιλότιμα για δεκαετίες την εργασία τους στην Τράπεζα.

Για τον λόγο αυτό, όσοι σήμερα προτείνουν είτε την "στρουθοκαμηλική" άποψη της μη συμμετοχής του ΣΥΤΕ στη συζήτηση των θεμάτων της Αναδιοργάνωσης, είτε ζητούν από τη Διοίκηση "να ανοίξει τα χαρτιά της" ΠΡΙΝ το Σωματείο διαμορφώσει ένα κοινό πλαίσιο αρχών και διεκδικήσεων στο θέμα αυτό, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ εκχωρούν στη Διοίκηση το προνόμιο της μονομερούς λήψης και εκτέλεσης των αποφάσεων που θα σημαδέψουν το ΜΕΛΛΟΝ ΟΛΩΝ μας.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

  1. Συμφωνία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής χρημάτων στα Ταμεία, για την εξασφάλισή τους από αναλογιστικά ελλείμματα στο μέλλον. Ταυτόχρονα, διασφάλιση του σημερινού επιπέδου των πάσης φύσεως κοινωνικών παροχών (Ταμείο Υγείας, Παιδικοί Σταθμοί, Παιδικές Κατασκηνώσεις κ.α.).

  2. Κατοχύρωση του σημερινού επιπέδου εργασιών της Τράπεζας. Ενίσχυση του Εποπτικού και Ελεγκτικού της ρόλου, με αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων ελέγχου της Λιανικής Τραπεζικής αγοράς και των Ασφαλιστικών Εταιριών.

  3. Διατήρηση της σημερινής Οργανωτικής Δομής της Τ.Ε: ΚΕΝΤΡΙΚΟ - ΙΕΤΑ - ΜΗΚΕ - ΥΠΟΚ/ΤΑ - ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ. Εξέταση ΣΥΝΟΛΙΚΑ των Οργανογραμμάτων Διευθύνσεων και Υποκ/των για την προσαρμογή τους στο σημερινό επίπεδο εργασιών και απασχόλησης. Στα πλαίσια αυτά και ειδικότερα για τα Υποκ/τα, θεωρείται αδιαπραγμάτευτη η διατήρηση της λειτουργίας τους και μετά τις όποιες αναγκαίες προσαρμογές.

  4. Οι όποιες αλλαγές απαιτηθούν, θα έχουν βάθος χρόνου (πενταετή ορίζοντα) και θα αποκλείουν σε κάθε περίπτωση, την μη οικειοθελή αποχώρηση προσωπικού, τις μετατάξεις ή αποσπάσεις σε άλλους φορείς εκτός Τ.Ε

Βασικές θέσεις για τη συζήτηση θεμάτων της Αναδιοργάνωσης

  1. Εξέταση του Κόστους Λειτουργίας της Τράπεζας
    Η όποια συζήτηση του παραπάνω θέματος, πρέπει να λάβει υπόψη της, τρεις βασικές πλευρές διαμόρφωσης του κόστους λειτουργίας της Τ.Ε.:
    • Το σύνολο των Διοικητικών δαπανών και των εξόδων Διοικητικής λειτουργίας
    • Το σύνολο των Προμηθειών της Τράπεζας, τόσο από πλευράς σκοπιμότητάς τους, όσο και από πλευράς κόστους.
    • Αξιοποίηση του σοβαρού στελεχιακού δυναμικού του ΜΗΚΕ και της Οργάνωσης. (Πάνω από εβδομήντα συνάδελφοι ειδικών προσόντων και εμπειριών έχουν προσληφθεί τελευταία). Εκμετάλλευση των τεχνολογικών δυνατοτήτων, απεξάρτηση από την ομηρία συμβάσεων δισεκατομμυρίων, από τις πάσης φύσεως εταιρίες.
  2. Παραγωγική ανασυγκρότηση του ΙΕΤΑ
    Η συζήτηση για μια παραγωγικά σύγχρονη οργάνωση και λειτουργία του ΙΕΤΑ, είναι αναγκαία και επιτακτική. Η συζήτηση αυτή πρέπει να ενισχύει την αποκλειστική λειτουργία του εκτυπωτικού ιδρύματος στα πλαίσια της Τ.Ε και Μόνο.

  3. Συζήτηση Βαθμολογίου - Μισθολογίου Βασικές θέσεις για τη συζήτηση των παραπάνω κρίσιμων θεμάτων είναι:
    • Η αποδέσμευση της Βαθμολογικής και Μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων, από την ύπαρξη ή όχι, οργανικών θέσεων ευθύνης.
    • Προκήρυξη των θέσεων ευθύνης
    • Διατήρηση του Ενιαίου Μισθολογίου, ως βάση των μισθολογικών μας αποδοχών

  4. Οικειοθελής αποχώρηση προσωπικού
    Ένα ελάχιστο πλαίσιο αξιοπρεπούς αντιμετώπισης αυτών των συναδέλφων με πολυετή προσφορά στην Τ.Ε είναι :
    • Συντάξιμα χρόνια, Αποστρατευτικός Βαθμός, ΕΦ/ΑΠΑΞ με υπολογισμό των συνολικών χρόνων, επαναδιαπραγμάτευση του συνολικού δανεισμού τους από την Τράπεζα, κ.α.

ΕΝΟΤΗΤΑ - ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ - ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

Στη νέα κατάσταση, η στρατηγική που προτείνουμε για τον ΣΥΤΕ, που ασφαλώς θα πρέπει να συμπληρωθεί και να συνδιαμορφωθεί από ΟΛΟΥΣ, χρειάζεται αποφασιστική προγραμματική ενότητα. Ενότητα που θα εκφράζεται και στη βάση των συναδέλφων και στην ηγεσία του ΣΥΤΕ. Και εάν σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, καταγγείλαμε κάθε προσπάθεια "θριάμβου" ή "τραγωδίας" για το Ασφαλιστικό, σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να καταδικάσουμε πρόσφατη ανακοίνωση διαχωρισμού των συναδέλφων, σε δικούς μας και αντιπάλους, δίκην χωροφύλακα της μετεμφυλιακής περιόδου, ζητώντας μάλιστα την αναστολή των προαγωγών και τη διενέργειά τους μετά τις πολιτικές εκλογές ! Αντίληψη και πρακτική που πόρω απέχει, από τις θέσεις και τις δεσμεύσεις του κόμματος που υποτίθεται εκφράζουν.

Ζητάμε από τους συναδέλφους να γυρίσουν την πλάτη στους κάθε είδους κομματικούς παροξυσμούς, που όπως φοβόμαστε θα αυξάνονται όσο πλησιάζουμε στις Βουλευτικές εκλογές. Τα κρίσιμα θέματα που έχουμε μπροστά μας απαιτούν από όλους Ενότητα - Υπευθυνότητα και Ψυχραιμία.

Με συναδελφικούς Χαιρετισμούς
ΠΑΣ

  Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    

Τελευταία Ενημέρωσή: 03-03-2009
© Copyright 2003 Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συνεργασίας
( Π. Α. Σ.) 154571 powered by zipi