Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    
 .:: Άλλα θέματα
  Ασφαλιστικό
  Αναδιοργάνωση
  Επιχειρησιακή
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  Απεργία 2008
Ανακοίνωση
 
  .::  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ : Δεν τελειώσαμε ακόμα

Αθήνα: 02/07/2003
 

Δεν αναφερόμαστε φυσικά στο αίτημα της ένταξης των Ταμείων στην Τ.Ε. Οι εργαζόμενοι στην Τ.Ε δεν θα σβήσουμε από την μνήμη και τη συνείδησή μας το αίτημα αυτό. Όταν μας δοθεί και πάλι η δυνατότητα, θα το ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ.

Αναφερόμαστε στη διάταξη νόμου που συμφωνήθηκε στην τριμερή στο Υπουργείο στις 24/6/03 και η οποία όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός θα προωθηθεί ΑΜΕΣΑ προς ψήφιση στη Βουλή. Νομοθετική διάταξη την οποία η ΠΑΣ έθεσε στο Δ.Σ του ΣΥΤΕ και δημοσιοποίησε στους συναδέλφους μας με την ανακοίνωσή της στις 4/6/03.

Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός πως όχι μόνο η γενική στρατηγική: Πρώτα νομοθετική ολοκλήρωση του Ασφαλιστικού με την ένταξη των Ταμείων στην Τ.Ε - συζήτηση μετά για την αναγκαία αναδιοργάνωση Τ.Ε, αλλά και η συγκεκριμένη διάταξη νόμου ήταν προτάσεις της ΠΑΣ (Ανακ. ΠΑΣ 3.7.02 (!) και 4.6.03 (!)).

Δεν έχουμε λόγους να αμφισβητήσουμε τη δέσμευση του Υπουργού, για άμεση νομοθετική υλοποίηση της πρότασης από το θερινό τμήμα της Βουλής.

Όμως, επειδή στην πολιτική, πολλές φορές, συμβαίνουν "αναπάντεχα", όπως το καλοκαίρι του 2002 που τρέχαμε για τη συμφωνημένη εξαίρεσή μας, θα πρέπει να επαγρυπνούμε μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η νομοθετική ρύθμιση, που δε λύνει το Ασφαλιστικό, αλλά αποτελεί ένα θετικό βήμα.

Θα είμαστε οι πλέον ευτυχείς αν αυτή η νομοθετική διάταξη έλυνε το θέμα. Επειδή μάλιστα είναι και πρότασή μας, θα νοιώθαμε ιδιαίτερα ευφυείς, που μέσα σε λίγα λεπτά, ως ταχυδακτυλουργοί, βρήκαμε τη "δεύτερη άριστη λύση" όπως αυτή χαρακτηρίστηκε από ορισμένους... Θεωρούμε πως μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διάταξη πρέπει να αποφεύγονται τα μεγάλα λόγια και οι πανηγυρισμοί. Γιατί μας περιμένουν αρκετά ακόμα να κάνουμε για το Ασφαλιστικό αφού ολοκληρωθεί νομοθετικά η ρύθμιση που προτείναμε.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Η διάταξη αυτή (αυτοτέλεια, βιωσιμότητα, εξαίρεση) μας παρέχει μια πρόσθετη προστασία από τις "επιθυμίες" μιας νέας κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό. Αφού δεν αρκεί πλέον μια απλή Υπουργική απόφαση για να βρεθούμε στο ΕΤΑΜ/ΕΤΕΑΜ αλλά χρειάζεται νέος νόμος. Ταυτόχρονα, η διάταξη αυτή μας προσφέρει τη δυνατότητα, αμέσως μετά την ψήφισή της, να αποκτήσουμε έναν ακόμα ισχυρό λόγο προστασίας, αυτόν της οικονομικής βιωσιμότητας των Ταμείων μας.

Αν, αμέσως μετά την ψήφισή της, η Τ.Ε βάλει στα Ταμεία, το ποσό του αναλογιστικού ελλείμματος το οποίο η ίδια έχει υπολογίσει, λόγω της παραπέρα επιδείνωσης της σχέσης εργαζόμενου - συνταξιούχου (1:3), από την πορεία προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα (Ε.Κ.Τ). Εμείς ανησυχούμε, αν τα επόμενα χρόνια η σχέση θα σταθεί στο 1:3... Εν πάσει περιπτώσει, τουλάχιστον το συγκεκριμένο ποσό του αναλογιστικού ελλείμματος, πρέπει να "μπει στα Ταμεία πάραυτα". Μόνον έτσι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα μπορούμε από καλύτερες θέσεις να σταθούμε απέναντι στις πιέσεις ενοποίησης ΟΛΩΝ των Ταμείων, που ειδικότερα μετά τις πολιτικές εκλογές θα ενταθούν και πάλι...Το πρόβλημα στην περίπτωση των Ταμείων μας βρίσκεται στην απάντηση του Υφυπουργού κ. Ρ. Σπυρόπουλου, σε ερώτηση του κ. Ν. Χριστοδουλάκη σχετικά με την επιμονή μας για ένταξη των Ταμείων στην Τ.Ε.

Απάντηση Ρ. Σπυρόπουλου:"Η θεμελιώδης αρχή ύπαρξης ενός Ταμείου, αυτή της σχέσης εργαζομένων: συνταξιούχων έχει ήδη ανατραπεί στην περίπτωση της Τ.Ε. Γι' αυτό και ο χώρος ζητά την ένταξη των Ταμείων τους στην Τράπεζα".

Ενώ η διαφορά της ρύθμισης που γίνεται με αυτή την ένταξης των Ταμείων βρίσκεται στα λόγια του ίδιου του Διοικητή της Τ.Ε σε απάντηση ερωτήματος στην επιτροπή της Βουλής πριν αναλάβει επίσημα ως Διοικητής. "Η ανάληψη των Ταμείων από την Τ.Ε διασφαλίζει απόλυτα τους εργαζόμενους αφού η Τ.Ε δεν πρόκειται ποτέ να ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ (!)".

Δεν μας εκπλήσσει η επίθεση στην Π.Α.Σ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα με την αναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση και δεν μας εκπλήσσει η επίθεση του συντάκτη της ανακοίνωσης της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ προς την ΠΑΣ. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά μετά το 2000, προσέφερε "αριστερό άλλοθι" στην κυβερνητική πολιτική και την πολιτική της Διοίκησης. Όπως τότε πριν το ΕΥΡΩ, εξανέμισε ως πρόεδρος του ΣΥΤΕ, τις δυνατότητές μας για το Ασφαλιστικό, βαφτίζοντας την πράξη του "απόψυξη του Ασφαλιστικού" (!) έτσι και σήμερα στάθηκε εμπόδιο στην αγωνιστική διεκδίκηση της ένταξης των Ταμείων στην Τ.Ε, αξιοποιώντας το τελευταίο όπλο που διαθέταμε, αυτό της Αναδιοργάνωσης !

Γι΄ αυτό και ενώ υπονόμευσε την πρότασή μας από την αρχή, προτείνοντας να εγκαταλείψουμε την πίεση στο Υπουργείο και να ζητήσουμε από τη Διοίκηση την αύξηση των ορίων καταβολής των παροχών από 65 σε 75 και από 25 σε 40, έρχεται σήμερα να την οικειοποιηθεί και να την καταστήσει "δεύτερη άριστη λύση" (!).

Όταν όλοι γνωρίζουν, πως στην διαπαραταξιακή του ΣΥΤΕ, υποστήριζε πως μας αρκούσε η αναφορά και μόνο της σημερινής λειτουργίας των Ταμείων, χωρίς την εξαίρεσή μας από τον 3029 ! Ευτυχώς φυσικά, που όλοι του γύρισαν την πλάτη και ο πρόεδρος του ΣΥΤΕ έμεινε σταθερός στην διεκδίκηση της διάταξης στο σύνολό της. Για να καλύψει δε αυτή του τη στάση, έκανε το πολιτικό και συνδικαλιστικό ατόπημα, να γράψει δημόσια σε πρόσφατο e-mail, πως η μέχρι σήμερα πρακτική της Τράπεζας να καλύπτει τις υποχρεώσεις της προς τα Ταμεία (Άρθρο 38), με αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου ήταν μη νόμιμη (!). Δηλαδή, αν για οποιαδήποτε αιτία δεν περάσει η διάταξη, η πολιτική της Τ.Ε απέναντι στα Ταμεία ήταν δεκάδες χρόνια ΠΑΡΑΝΟΜΗ (!!!).

Μη έχοντας επιχειρήματα, προσπαθεί να χρεώσει στην ΠΑΣ συνενοχή για την ανακοίνωση του ΣΥΤΕ περί "τεχνικών λεπτομερειών". Όταν γνωρίζει καλά, πως μια μέρα μετά την ανακοίνωση αυτή που εκδόθηκε στις 26/2/03, κυκλοφόρησε ανακοίνωση της ΠΑΣ (27/2/03) που εκτός άλλων ανέφερε:

"Διαπιστώσαμε όμως από την ανακοίνωση που κυκλοφόρησε, πως το Ασφαλιστικό ούτε λίγο - ούτε πολύ λύθηκε και η συνάντηση γίνεται για συζήτηση τεχνικών λεπτομερειών ! Πολύ θα θέλαμε να ήτανε έτσι, καθώς ΟΛΟΙ γνωρίζουν τους αγώνες μας γι' αυτό. Αλλά με τον Υπουργό δεν συζητούνται «τεχνικές λεπτομέρειες» αλλά η συμφωνία ή όχι πολιτικών αποφάσεων για τη λύση του θέματος."

Αυτός που μας έκανε κριτική γιατί συμβάλλαμε στις ανακοινώσεις του ΣΥΤΕ για το Ασφαλιστικό, αν και δεν μετείχαμε στο προεδρείο, προσπαθεί να μειώσει την ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ μας. Στριμωγμένος δε για τις ευθύνες του που άφησε μετέωρο το δεκαπενθήμερο στην προηγούμενη σύμβαση, κάνει πως αγνοεί τη θέση μας για θεσμική κατοχύρωση των αυξήσεων, όταν ακόμα και στην πρόσφατη ανακοίνωσή μας στις 9.4.03, κάναμε λόγο γι' αυτό.

Οι εργαζόμενοι από την πλούσια εμπειρία μας γνωρίζουμε πως "τα ράσα δεν κάνουν τον παπά". Και ο ακτιβισμός της Γένοβα, του Πόρτο Αλέγκρε και της Θεσσαλονίκης, εάν δεν συνοδεύεται και με την αναγκαία, όταν απαιτείται ρήξη με τον εργοδότη στο χώρο δουλειάς, τότε χρησιμοποιείται μόνο και μόνο ως "αριστερό ράσο"(!).

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Π.Α.Σ.

Σημείωση 1: Το Δ.Σ του ΣΥΤΕ, αποφάσισε να προχωρήσει σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις για τα θέματα του Ασφαλιστικού και της Επιχειρησιακής σύμβασης. Θεωρούμε ότι στις συγκεντρώσεις του Συλλόγου πρέπει να έχουν δικαίωμα ομιλίας όλοι οι σύμβουλοι που το επιθυμούν.  Είναι απαράδεκτο το 2003 να επιβάλλεται απαγόρευση έκφρασης των παρατάξεων και με την ψήφο αριστερών κινήσεων (ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ). Όταν μάλιστα και στα κόμματά τους έχουν καταργήσει το «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό» δεν είναι δυνατόν να τον επιβάλλουν στο Σύλλογο.

Σημείωση 2:  Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο, υπήρξε αδιέξοδο του Προεδρείου να στείλει εκπρόσωπο στην Επιτροπή Προαγωγών Εντεταλμένων - Υποδ/ντών. Οι τρεις προτάσεις, Ζέρβας - Κόκκορης - Γιαννακόπουλος, συγκέντρωσαν 6-4 και 3 ψήφους αντίστοιχα. Οι σύμβουλοι της ΠΑΣ, δηλώνοντας ότι δεν είναι σωστό να καθυστερεί με ευθύνη του ΣΥΤΕ η λειτουργία της Επιτροπής, ζήτησαν να αθροιστούν οι ψήφοι των συμβούλων της ΠΑΣ στις προτάσεις, έτσι ώστε να υπάρξει εκπροσώπηση. Με την υπεύθυνη στάση μας υπήρξε διέξοδος σε ένα θέμα που θα τραυμάτιζε πολλαπλώς τον ΣΥΤΕ.

  Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    

Τελευταία Ενημέρωσή: 03-03-2009
© Copyright 2003 Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συνεργασίας
( Π. Α. Σ.) 154555 powered by zipi