Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    
 .:: Άλλα θέματα
  Ασφαλιστικό
  Αναδιοργάνωση
  Επιχειρησιακή
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  Απεργία 2008
Ανακοίνωση
 
  .::  Οι εργαζόμενοι έχουμε μνήμη, γνώση και κρίση

Αθήνα: 03/02/2004
 

Τελευταία, με αφορμή την πρόταση της Διοίκησης, “για την αναδιάταξη των Δ/νσεων του Κ/κού”, ορισμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις του χώρου, άδραξαν την ευκαιρία για μια συντονισμένη επίθεση στην ΠΑΣ . Φυσικά, το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε από τον ΣΥΤΕ (ανακ. ΣΥΤΕ Νο 25/2.2.2004) και στο οποίο η συμβολή μας υπήρξε καθοριστική, τους απογυμνώνει πλήρως για την αρνητική και υπονομευτική τους στάση. Ειδικότερα για τη ΔΑΚΕ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, τα ερωτηματικά που γεννιούνται είναι πολλά. Εφόσον η συγκεκριμένη παράταξη, που κατέχει μια κεντρική θέση ευθύνης στο Δ.Σ του ΣΥΤΕ (Γ.Γραμματέας) θεωρεί ότι μια ευκαιριακή πλειοψηφία, εγκλημάτησε συζητώντας τώρα τις προτάσεις της Διοίκησης, γιατί δεν την εμπόδισε; Γιατί δεν έκανε πράξη, όσα με αφορμή τις πρόσφατες προαγωγές έγραφε στην ανακοίνωσή της;

“Με κανέναν δε θα κουβεντιάσουμε τίποτα εάν δεν τεθεί επί τάπητος το επίμαχο θέμα (Οικον. Προαγωγή). Εάν κάποια ευκαιριακή πλειοψηφία επιχειρήσει την έναρξη διαλόγου για οποιοδήποτε άλλο θέμα, τούτο σημαίνει την άμεση καταγγελία, την αποχώρησή μας από το Προεδρείο του ΣΥΤΕ και οι συνάδελφοι ας αποφασίσουν για τις παραπέρα εξελίξεις”!!! (Ανακ. Δ/Πρ 18/12/2003).

Θα μπορούσαν έτσι, να “μπλοκάρουν το έγκλημα” παραπέμποντας όλα τα θέματα για μετά τις εκλογές. Προφανώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι “η σφραγίδα του Γ. Γραμματέα” με την οποία πιστεύουν πως “θα κάνουν προσωπικό παιχνίδι” σε μια πιθανή κυβερνητική αλλαγή (!). Ας προσέξουν όμως, γιατί με τέτοιες συμπεριφορές στους εργασιακούς χώρους, εκθέτουν άμεσα την πολιτική παράταξη που υποτίθεται εκφράζουν.

Για την ΠΑΣ, πίσω από τη συντονισμένη επίθεση, κρύβεται κάτι πιο βαθύ. Πλησιάζοντας αντικειμενικά στις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί για την Τ.Ε, πιστεύουμε ότι, μέσω της υπονόμευσης της αξιοπιστίας κινήσεων και προσώπων με δεδομένη αγωνιστική ιστορία στο χώρο, στόχος είναι να πληγεί το κύρος του ΣΥΤΕ συνολικά και να αποδυναμωθεί ο ρόλος του στις μετεκλογικές εξελίξεις.

Κάτω από το πρίσμα των παραπάνω, κρίνουμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε συνολικά την όλη πορεία του θέματος “Αναδιοργάνωση στην Τ.Ε.”

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : ΦΑΣΗ Α' (1987 – 1993)

Η πορεία προσαρμογής της Τ.Ε δεν άρχισε χθες, ούτε ανακαλύφθηκε σήμερα. Στη διετία 1987-1988, με τη σύνδεσή μας στο σύστημα Ε.Κ.Τ., ξέσπασαν οι πρώτοι μεγάλοι αγώνες στο χώρο (πολυήμερος αποκλεισμός του Β' ορόφου). Αποτέλεσμα η έκδοση των Εγκυκλίων 28 και 38 του Διοικητή της Τ.Ε, που σηματοδοτούσαν την πορεία της Τ.Ε για τα επόμενα χρόνια. Επικεφαλής του ΣΥΤΕ και του αγώνα, η Π.Α.Σ.

Την ίδια περίοδο συμφωνείται με τη Διοίκηση της Τ.Ε και εκπονείται από κοινού με τον ΣΥΤΕ, νέος Οργανισμός – Κανονισμός. Στα πλαίσια αυτού, θεσμοθετείται, η αποδέσμευση βαθμού από θέση ευθύνης και η βαθμολογική εξέλιξη των συναδέλφων μέχρι το σημερινό βαθμό του Υποδιευθυντή. Δηλαδή, κατοχυρωνόταν η Οικονομική προαγωγή μέχρι την καταληκτική κλίμακα, για τον φιλότιμα εργαζόμενο στην Τ.Ε(!). Η συμφωνία αυτή, λόγω άρνησης της τότε ΔΑΚΕ, της ΣΔΕ (σήμερα ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) και συμβούλου της ΠΑΣΚΕ δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία στο Δ.Σ του ΣΥΤΕ και απορρίπτεται. Σήμερα όλοι κόπτονται για την Οικονομική προαγωγή (!).

Η αναδιοργάνωση της Τ.Ε επανέρχεται από τη Διοίκηση Χριστοδούλου. Σε συγκέντρωση του προσωπικού στην πλατεία του Κ/Κ, ο τότε Διοικητής προβάλλει την πρότασή του για μια Τράπεζα μειωμένου αριθμού εργαζομένων και υπηρεσιακών μονάδων. (Δ/νσεων, Υποκ/των, ΜΗΚΕ κλπ). Η ΠΑΣ, εκτιμώντας τη συγκυρία , θέτει σαν προϋπόθεση της όποιας συζήτησης, τη λύση του Ασφαλιστικού με την ένταξη των Ταμείων στην Τράπεζα. Από τη θέση και πάλι της προεδρίας του ΣΥΤΕ, δίνουμε αγώνα για τη νομοθετική λύση του Ασφαλιστικού. Οι κομματικές σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις της εποχής εκείνης (ΠΑΣΚΕ / ΕΝΙΑΙΑ), μαζί με την εγκληματική ανεπάρκεια των στελεχών της τότε Διοίκησης, δεν επιτρέπουν να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες για λύση του Ασφαλιστικού.

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΦΑΣΗ Β' (1994 – 2002)

Από το 1994 και μέχρι σήμερα, επιμένουμε σταθερά στη στρατηγική μας. Αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στα διάφορα προεδρεία γιατί δεν είχαν συγκεκριμένους προγραμματικούς στόχους. Καταγγέλαμε συνεχώς, την απαξίωση της δημιουργικής απασχόλησης των συναδέλφων μας και τη δημιουργία αργά αλλά σταθερά των νησίδων της “νέας Τράπεζας”. Απαιτούσαμε να ανοίξει και να συζητηθεί, το όλο θέμα ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ – ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Τ.Ε. Αντί αυτού, η τότε Διοίκηση της Τ.Ε, σε επιτροπή αναδιοργάνωσης “κλειστού τύπου” (με συμμετοχή σημερινού συμβούλου της ΔΑΚΕ/Πρωτοβουλία), επεξεργάζεται σχέδιο “εθελουσίας” οκτακοσίων και πλέον συναδέλφων (!). Ευτυχώς, που αυτό περιορίσθηκε στα 300 περίπου άτομα και σήμερα κάθε Πέμπτη στη ΣΙΝΑ 16, κλαίνε πολλοί λιγότεροι συνάδελφοι, θύματα αυτής της εξόδου.

Η στάση και η σταθερή επιμονή στη στρατηγική μας, υποχρεώνει την τότε πλειοψηφία του ΣΥΤΕ (ΠΑΣΚΕ / ΔΑΚΕ), με την ανοχή των υπολοίπων (ΕΣΑΚ / ΣΔΕ), να άρει την απόσπαση του εκπροσώπου μας και να ζητήσει με ανακοίνωση του ΣΥΤΕ, από τον τότε Υποδιοικητή και σημερινό Διοικητή της Τράπεζας κ. Γκαργκάνα, να πάρει μέτρα περιορισμού της δράσης του εκπροσώπου μας (!). Η κίνησή μας επιμένει στην κεντρική στρατηγική της. Αποκαλύπτει τη συγκρότηση επιτροπής, με κληθέντες από την Αμερική συμβούλους, για τη μελέτη της Αναδιοργάνωσης της Τ.Ε. Η πλειοψηφία του ΣΥΤΕ, στην οποία συμμετέχουν από κεντρικές θέσεις ευθύνης, αυτοί που σήμερα βάλλουν εναντίον μας, ΣΙΩΠΑ. Κόντρα στη θέληση των συναδέλφων των καταργούμενων τότε Δ/νσεων Εμπορικών Συναλλαγών και Ενεγγύων Πιστώσεων, που ζητούσαν να ενταχθούν στη Δ/νση Συναλλάγματος, συναινεί στη δημιουργία μιας δικέφαλης Δ/νσης Διεθνών Συναλλαγών. Αποτέλεσμα, οι συνάδελφοι της Δ/νσης αυτής να μείνουν “στα αζήτητα”… Μάλιστα από μέλος της Διοίκησης, καταλογίστηκε αρνητικά για την προαγωγή τους, το γεγονός ότι παρέμειναν στη Δ/νση αυτή (!). Όλοι αυτοί που συνήργησαν στο γεγονός αυτό, δεν βρήκαν ούτε μια λέξη αυτοκριτικής. Αλλά ήθελαν, εκ νέου, οι συνάδελφοι αυτοί, να μείνουν ως έχουν και να προχωρήσει μόνο η δημιουργία των νέων Διευθύνσεων (!) (Πρόταση ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στο Δ.Σ του ΣΥΤΕ : Ναι στη δημιουργία των νέων Δνσεων, δεν ματώνουμε για την κατάργηση της Νομισματικής, αλλά να μείνει ως έχει η Διεύθυνση Διεθνών Συναλλαγών (!). )

Την ίδια περίοδο αναπτύσσεται “το κίνημα του α' ορόφου” που διεκδικεί την επέκταση του εξειδικευμένου επιδόματος σε όλες τις Δ/νσεις και τα Υποκ/τα της Τράπεζας. Στόχος η ενότητα του προσωπικού μπροστά στις ενδεχόμενες αλλαγές. Το κίνημα, το οποίο υποστηρίζεται ενεργά από την ΠΑΣ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΤΑΙ από την πλειοψηφία του ΣΥΤΕ (ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ/ΣΔΕ) .

 

Κάτω από την πίεση των συναδέλφων, υιοθετούν το αίτημα και διαπραγματεύονται με τη Διοίκηση, αποδεχόμενοι (παρά την ρητή αντίθεση της ΠΑΣ) τον συμψηφισμό και κατάργηση σειράς κλαδικών ή άλλων επιδομάτων (ΚΩΔ. 299) προκειμένου να “μειωθεί το κόστος”. Στα πλαίσια αυτά εκτός άλλων, “θυσιάζεται” και το ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ. Σήμερα οι ΘΥΤΕΣ παριστάνουν τα θύματα, θεωρώντας πως έτσι θα ξεμπλέξουν με τους νέους συναδέλφους, που δικαιολογημένα αδυνατούν να κατανοήσουν “που έχει εξαφανιστεί” το επίδομα της ειδικότητάς τους.

Ο χρόνος για τη λογιστική και φυσική έκδοση του ΕΥΡΩ πλησιάζει. Καλούμε την πλειοψηφία, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που μας παρέχει αυτή η περίοδος, διεκδικώντας απαντήσεις και λύσεις στο Ασφαλιστικό και στο μέλλον της απασχόλησης στην Τ.Ε. Δυστυχώς, αντί να αξιοποιήσουν τις υπαρκτές δυνατότητες του ΕΥΡΩ, αρκούνται στα αθεσμοθέτητα κάθε φορά δεκαπενθήμερα, βγάζουν το Ασφαλιστικό από τον “καταψύκτη” και το βάζουν στη “συντήρηση” και μοιράζουν υποσχέσεις στους συναδέλφους. (Μετοχές της Τ.Ε, Αναγνώριση Στρατιωτικής Θητείας, Οικονομική Προαγωγή κ.α). Στόχος τους “να περάσει ο κρίσιμος χρόνος του ΕΥΡΩ” μέσα σε κλίμα εργασιακής ειρήνης. Για την αντίθεσή μας σ' αυτό μας καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους για λαϊκισμό (ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ). Σε συντονισμό με τον τότε Δ/ντη Διοικητικού αφήνουν αιχμές, ότι είμαστε οι συντάκτες των δημοσιευμάτων της Εφημερίδας ΠΑΡΩΝ.

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΑΣΗ Γ' (2002 - ;)

Η κυβερνητική επίθεση στο Ασφαλιστικό τον Ιούνιο του 2002, ταράζει τα λιμνάζοντα νερά στη ΣΙΝΑ 16. Η υπαγωγή μας στο ΙΚΑ, μεταβάλλει άρδην τις μέχρι τότε αδιατάρακτες συνδικαλιστικές ισορροπίες στον ΣΥΤΕ.

Η ΠΑΣ με τη στάση της, μέσα και έξω από την Τ.Ε και τη Βουλή, αναδεικνύεται για άλλη μια φορά βασική συνιστώσα της αναγκαίας συνδικαλιστικής αγωνιστικής στρατηγικής. Μετά την απόσυρση της επίμαχης διάταξης για το ΙΚΑ και τη σημαντική αυτή επιτυχία, προτείναμε δημόσια με ανακοίνωσή μας (Ιούλιος 2002), συγκεκριμένη στρατηγική για τον ΣΥΤΕ : ΠΡΩΤΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ – ΜΕΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ. Στο Δ.Σ του ΣΥΤΕ, υιοθετείται αυτή η στρατηγική.

Ο ΣΥΤΕ με επιμονή και σταθερότητα ξεκινά μια προσπάθεια που στο κέντρο της έχει τη ΛΥΣΗ του ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ με ένταξη των Ταμείων στην Τράπεζα. Τον Ιανουάριο του 2003, αποφασίζει και τη μορφή της καθολικής πανελλαδικής κινητοποίησης εάν δεν επιτευχθεί η λύση που θέλουμε. Ταυτόχρονα, απορρίπτεται πρόταση της Διοίκησης για “αναδιάταξη” της Δ/νσης Νομισματικής Πολιτικής και Τραπεζ. Εργασιών. Για πρώτη φορά, επιτέλους, ο ΣΥΤΕ, έχοντας συγκεκριμένη στρατηγική, ξεκαθαρίζει πως χωρίς λύση του Ασφαλιστικού δεν συζητείται κανένα άλλο θέμα.

Επισπεύδονται οι εκλογές του ΣΥΤΕ, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση αρνητικών εξελίξεων. Το αποτέλεσμα των εκλογών, δίνει δυνατότητες για παραπέρα μεταβολή των ισορροπιών στο ΣΥΤΕ, πάνω σε σαφή προγραμματική βάση. Δυστυχώς, αυτοί που για χρόνια κατήγγειλλαν τα Αναλογικά Προεδρεία, έκαναν στροφή 180 0. Αποδέχτηκαν την καρέκλα του Γ. Γραμματέα χωρίς ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ, κάτι που μέχρι χθες κατηγορούσαν !

Στη συνέχεια και παρά την άρνηση του κ. Χριστοδουλάκη να αποδεχθεί τη υπαγωγή των Ταμείων στην Τ.Ε, η απόφαση του Δ.Σ για άμεση καθολική κινητοποίηση δεν υλοποιείται, με ευθύνη όχι μόνο της ΠΑΣΚΕ, αλλά και των ΔΑΚΕ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ που την συντρόφευσαν στην υπαναχώρησή της….

Το Ασφαλιστικό με την ψήφιση της γνωστής τροπολογίας ολοκληρώνεται μέσα στον Οκτώβρη. Όλα δείχνουν, σύμφωνα τόσο με τη στρατηγική του ΣΥΤΕ (Πρώτα Ασφαλιστικό – Μετά Αναδιοργάνωση) όσο και με τις συνεχείς αναφορές της Διοίκησης, πως φτάνουμε πλέον στο άνοιγμα του θέματος Αναδιοργάνωση. Η ΠΑΣ, είναι η μόνη κίνηση που έχει καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις για το θέμα. Με ανακοίνωσή μας στις 11.11.2003 και με τίτλο: “Χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική του ΣΥΤΕ στη νέα κατάσταση” , προτείνουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών και θέσεων, για τη συζήτηση του θέματος της Αναδιοργάνωσης. Προσπαθούμε επίμονα να συζητηθεί και να αποφασιστεί στο Δ.Σ του ΣΥΤΕ, το πολιτικό πλαίσιο αρχών και θέσεων με το οποίο θα πάμε στη συζήτηση του θέματος. Δυστυχώς, συναντάμε την άρνηση ΟΛΩΝ όσων σήμερα κόπτονται για τους συναδέλφους και ιδιαίτερα γι' αυτούς των Υποκ/των (!).

Τα τελευταία γεγονότα

Στις 8/1/2004 συγκαλείται διαπαραταξιακή επιτροπή του Δ.Σ, στην οποία ο Πρόεδρος ενημερώνει ότι την επομένη ορίστηκε συνάντηση με τη Διοίκηση, στην οποία ο Διοικητής θα θέσει υπ΄όψη του ΣΥΤΕ προτάσεις σχετικές με την κατάργηση δύο Δ/νσεων και τη δημιουργία δύο άλλων. Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣ πρότεινε: “Να πάρουμε τις προτάσεις για να τις εξετάσουμε, με την προϋπόθεση, ότι η Διοίκηση θα δεσμευθεί ότι το συνολικό πλάνο της Αναδιοργάνωσης θα συζητηθεί με τον ΣΥΤΕ, σε κοινή επιτροπή”. Με τη θέση αυτή πήγαμε στη Διοίκηση όπου και μετά από ειδική συνάντηση Προέδρου και Γ. Γραμματέα με τον Διοικητή, διευκρινίσθηκε πως: “η Διοίκηση δεσμεύεται πλέον, πως μετά τις εκλογές θα φέρει σε συζήτηση με τον ΣΥΤΕ, το σύνολο των προτάσεών της για το θέμα της Αναδιοργάνωσης”. Δέσμευση που στις ανακοινώσεις τους όλοι υποτιμούν. Γιατί άραγε;

Στο Δ.Σ του ΣΥΤΕ, επαναφέραμε το πλαίσιο αρχών και θέσεων, όπως το έχουμε καταθέσει από τις 11/11/2003 δημόσια. Κανείς σύμβουλος, καμιά κίνηση και πάλι δεν μας στήριξε. Προτείναμε η συζήτηση των προτάσεων “αναδιάταξης Δ/νσεων Κ/κού” να πάει πακέτο με το σύνολο της Αναδιοργάνωσης μετά τις πολιτικές εκλογές. Είδαμε όμως να κατατίθενται προτάσεις που σαλαμοποιούσαν την Αναδιάταξη, αφήνοντας έξω τη Δ/νση Διεθνών Συναλλαγών που ήταν και η πιο δύσκολη περίπτωση. Προχωρήσαμε τότε στην πρότασή μας, που έγινε και απόφαση του Δ.Σ του ΣΥΤΕ .

Εκ του αποτελέσματος, για το οποίο έχει ήδη υπάρξει ανακοίνωση του ΣΥΤΕ, θεωρούμε ότι όχι μόνο πράξαμε καλώς, αλλά περιφρουρήσαμε την συνοχή της συνολικής στρατηγικής του ΣΥΤΕ για ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ.

Για μας αλλά και για τους συναδέλφους μας, το μεγάλο ερώτημα είναι : Όλοι εκείνοι, που κόπτονται για το μέλλον μας μπροστά στην επερχόμενη ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ, πότε επιτέλους θα παρουσιάσουν τις θέσεις και δεσμεύσεις τους; Τώρα ή μετά τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές; Και γιατί τότε;

Η ΠΑΣ σε κάθε περίπτωση και αυτό είναι ορατό στον κάθε συνάδελφο, χωρίς δισταγμούς και εκλογικές σκοπιμότητες, έχει προ πολλού ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ. Η σταθερή επιμονή μας στις δεσμεύσεις αυτές, είναι εκείνο που προκαλεί τη σημερινή επιθετικότητα απέναντί μας.

“Έχουν γνώση οι φύλακες…”.

Με συναδελφικούς Χαιρετισμούς

ΠΑΣ

Σημείωση:

Με αφορμή αναφορά μας στη μη προαγωγή στο βαθμό του Υποδ/ντή, του εκπροσώπου της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, δεχθήκαμε, χωρίς να κατανοούμε το γιατί, αρνητικά σχόλια από ανακοίνωση της παραπάνω παράταξης. Εμείς, εκείνο που διευκρινίζουμε είναι: Στις προαγωγές των Οικονομολόγων, τηρείται απολύτως η αρχαιότητα. Έτσι από τους 12 κρινόμενους, προήχθησαν στον Υποδ/ντή 4 συνάδελφοι, με Valeur προαγωγής μέχρι και το 1998. Εάν είχε προαχθεί έστω κι ένας συνάδελφος της ίδιας Valeur (2000) με αυτή του εκπροσώπου της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, τότε θα συμφωνούσαμε ότι πράγματι παραλείφθηκε από τις προαγωγές.

  Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    

Τελευταία Ενημέρωσή: 03-03-2009
© Copyright 2003 Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συνεργασίας
( Π. Α. Σ.) 154505 powered by zipi