Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    
 .:: Άλλα θέματα
  Ασφαλιστικό
  Αναδιοργάνωση
  Επιχειρησιακή
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  Απεργία 2008
Ανακοίνωση
 
  .::  Ανεστάλη η κινητοποίηση χωρίς να εκλείψουν οι λόγοι που την προκάλεσαν

Αθήνα: 08/06/2004
 

Μετά τη συνάντηση της Παρασκευής 4/6/04 με τον Διοικητή της Τ.Ε., η πλειοψηφία του Δ.Σ του ΣΥΤΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΔΑΚΕ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ), ανέστειλε την προγραμματισμένη απεργιακή κινητοποίηση. Η συμφωνία που έγινε άφησε εκτός αυτό το οποίο προκάλεσε την κινητοποίηση, δηλαδή τη μονομερή, ελέω Διευθυντικού δικαιώματος παρέμβαση του Διοικητή σε θέματα επιδοματικής πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα. Ενώ στη συνάντηση του ΣΥΤΕ με τους Υποδιοικητές την Τετάρτη 2/6/04 είχε συμφωνηθεί το πάγωμα των μονομερών παρεμβάσεων χωρίς συμφωνία με τον ΣΥΤΕ (Ανακ. ΣΥΤΕ Νο 36/3.6.04), στη νέα συνάντηση ο Διοικητής αρνήθηκε την παραπάνω ρητή δέσμευση. Δικαιολογία το κύρος του και τα όρια ελευθερίας που πρέπει να έχει η Διοίκηση στην άσκηση της πολιτικής της.

Και όμως, αυτά ακριβώς τα όρια ελευθερίας και η μονομερής παρέμβασή του, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των συναδέλφων μας. Η μη ρητή δέσμευση για αποφυγή νέων μονομερών παρεμβάσεων , ιδιαίτερα πριν την Αναδιοργάνωση, δημιουργεί προβληματισμό.

Η εκτίμηση ότι η Διοίκηση δεν πρόκειται να επιχειρήσει και πάλι να υπερκεράσει τον ΣΥΤΕ, αφού πήρε το μήνυμα από τις κινητοποιήσεις μας, είναι κατά το ήμισυ σωστή.

Πράγματι, η Διοίκηση δεν περίμενε την άμεση και Πανελλαδική αντίδραση των συναδέλφων μας και γι’ αυτό στη φάση αυτή έκανε μερική αναδίπλωση.

Έδωσε ένα πιο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για τη συζήτηση των θεμάτων της κάλυψης των αναλογιστικών ελλειμμάτων των Ταμείων και της Αναδιοργάνωσης, κράτησε όμως την πολιτική της. Τόσο το αποτέλεσμα της μονομερούς παρέμβασής της στην ΔΕΠΣ, αλλά και την μη ρητή δέσμευση αποφυγής της για το μέλλον. Δηλαδή, η Διοίκηση έκανε υποχώρηση σε τακτικό επίπεδο, αλλά έμεινε άκαμπτη στρατηγικά . Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως και σ τα επί μέρους θέματα που οι Υποδιοικητές είχαν προσδιορίσει για λύση (Μείωση επιτοκίου, Αύξηση ασφαλίστρου, βαθμολογική προώθηση-υπόμνημα συναδελφισσών), ο Διοικητής τα παρέπεμψε για αργότερα ή στην επόμενη Επιχειρησιακή.

Αντίθετα, η πλειοψηφία του ΣΥΤΕ , που κατήγγειλε τον Βοναπαρτισμό του Διοικητή, αρνήθηκε να διεκδικήσει μέχρι τέλους αυτό που στρατηγικά είχε τεθεί σαν στόχος του αγώνα. Δηλαδή το ΠΑΓΩΜΑ της μονομερούς παρέμβασης της Διοίκησης και την αποφυγή της στο μέλλον χωρίς θεσμική συμφωνία με τον ΣΥΤΕ. (Ανακοινώσεις ΣΥΤΕ 33, 34, 35, 36). Για μια ακόμα φορά, αρκέσθηκε σε τακτικά αποτελέσματα που μόνο κάτω από προϋποθέσεις, μπορούν να αποκτήσουν θετικό περιεχόμενο.

Όταν όμως μέσα στο Δ.Σ. του ΣΥΤΕ αναπτύσσονται απόψεις από έμπειρους συνδικαλιστές, για πολιτική επιλεκτικών αμοιβών σε εξειδικευμένες θέσεις εργασίας πριν την Αναδιοργάνωση, ανησυχούμε πως το παιχνίδι των παρεμβάσεων μόλις άρχισε...

Ταυτόχρονα το γεγονός πως η πρόσφατη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Τ.Ε. που προκάλεσε την κινητοποίηση ήτανε ΟΜΟΦΩΝΗ με την ψήφο του προέδρου της ΓΣΕΕ, οδηγεί σε συμπεράσματα.

ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΑΣ

Στην πρόσφατη συνάντηση με τη Διοίκηση συμφωνήθηκαν τα παρακάτω:

  • Στους επόμενους 5 - 6 μήνες, η Διοίκηση θα είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τον ΣΥΤΕ την ατζέντα των θεμάτων που μπαίνουν εκ μέρους της για συζήτηση στην Αναδιοργάνωση. Η ατζέντα θα είναι ανοικτή και για τις δύο πλευρές.
  • Η εξέταση των επι μέρους θεμάτων σε κοινή επιτροπή , θα αποτυπωθ εί σε ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΥΤΕ/ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. Μόνο μετά την επίτευξη συνολικής συμφωνίας θα αρχίσει η υλοποίηση των μέτρων εφαρμογής της.
  • Πριν τη συζήτηση των θεμάτων της Αναδιοργάνωσης μεταξύ ΣΥΤΕ/ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, η τελευταία θα έχει έτοιμη, για συμφωνία με τον ΣΥΤΕ, την πρότασή της για την κάλυψη των αναλογιστικών ελλειμμάτων των Ταμείων. Η υλοποίηση της συμφωνίας κάλυψης των ελλειμμάτων θα αρχίσει πριν τη συζήτηση για την Αναδιοργάνωση.

Τα παραπάνω, που φέρουν και την αποφασιστική συμβολή της ΠΑΣ για τη διαμόρφωσή τους, μπορούν να αξιοποιηθούν και να αποτελέσουν δύναμη για την στρατηγική του ΣΥΤΕ. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει ο ΣΥΤΕ να κάνει ΑΜΕΣΑ τα παρακάτω βήματα:

  • Να κωδικοποιήσει το πλαίσιο βασικών αρχών με τις οποίες θα αντιμετωπίσει τις θεματικές ενότητες που κατά πολύ είναι γνωστές και έχουν ψηφιστεί από το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ. Στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας του πρέπει να αξιοποιήσει και την εμπειρία και τη γνώση των συναδέλφων.
  • Σε συγκροτημένη μορφή διαλόγου, να συζητήσει αυτές τις αρχές, με όλους τους συναδέλφους σε Κέντρο και Υποκ/τα – Πρακτορεία.
  • Μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου και αφού οριστικοποιηθεί το πλαίσιο αρχών από το Δ.Σ.του ΣΥΤΕ, να τεθεί σε Πανελλαδικό Δημοψήφισμα μαζί με τυχόν διαφορετικές προτάσεις.

Με τη διαδικασία αυτή που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου, ο ΣΥΤΕ θα έχει οικοδομήσει μια ενιαία λογική που θα στηρίζεται στην ενότητα και την δύναμη των ίδιων των συναδέλφων.

Η ΠΑΣ που επίμονα τόσα χρόνια παλεύει για το θέμα της Αναδιοργάνωσης, έχει ήδη καταθέσει δημόσια στους συναδέλφους μας, συγκροτημένο πλαίσιο για τα βασικά θέματα. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε μια συμφωνημένη πορεία ενότητας και δράσης, για να αντιμετωπίσουμε ως εργαζόμενοι τις προκλήσεις της ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ.

Η ΜΟΝΗ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΣΙΓΟΥΡΑ
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΠΟΤΕ
ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ
ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΝΙΚΗ

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
ΠΑΣ

  Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    

Τελευταία Ενημέρωσή: 03-03-2009
© Copyright 2003 Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συνεργασίας
( Π. Α. Σ.) 154500 powered by zipi