Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    
 .:: Άλλα θέματα
  Ασφαλιστικό
  Αναδιοργάνωση
  Επιχειρησιακή
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  Απεργία 2008
Ανακοίνωση
 
  .::  Η νέα διετής Σ.Σ.Ε. της Ο.Τ.Ο.Ε.

Αθήνα: 23/06/2004
 

Είναι ήδη γνωστή η συμφωνία της νέας διετούς ΣΣΕ μεταξύ ΟΤΟΕ και Τραπεζών. Η ΠΑΣ από την αρχή της διεκδίκησης της ΣΣΕ είχε καταστήσει σαφές στο Γενικό Συμβούλιο, όπου συμμετέχει, πως παρά τις διαφορές της με την πολιτική και πρακτική της ηγεσίας της ΟΤΟΕ, θα συνεισέφερε με τις όποιες δυνάμεις της στην υπογραφή ικανοποιητικής (στις παρούσες συνθήκες) ΣΣΕ.

Συνθήκες, που εκτός των άλλων, έχουν διαμορφωθεί και με την υποταγή της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, στην πολιτική του λεγόμενου 'εκσυγχρονισμού' και 'ανταγωνισμού' των Τραπεζών. Στα πλαίσια της οποίας ο κλάδος μας σύρθηκε τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια σε απαράδεκτες υποχωρήσεις, τόσο στα ζητήματα της αμοιβής της εργασίας μας, όσο και σε αυτά της διαμόρφωσης ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το Ενιαίο Μισθολόγιο, το οποίο υπήρξε καρπός 42 απεργιακών ημερών το 1982, να έχει δεχτεί μετά το 1993 συντριπτικά πλήγματα. Κύρια φιλοσοφία του Ε.Μ. (στρατηγικού χαρακτήρα για τον κλάδο μας), ήταν η σχέση 1:2,114 μεταξύ του αρχικού και του καταληκτικού κλιμακίου. Σχέση που συγκροτούσε το πλαίσιο της γνωστής εσωτερικής ωρίμανσης του Μισθολογίου μας. Ωρίμανση που αποτελούσε τον διαρκή στόχο όλων των Κυβερνήσεων και των Τραπεζιτών αφού, εκτός των άλλων, τους εμπόδιζε να περάσουν σε καθεστώς πλήρους εξατομικευμένων συμβάσεων και αμοιβών.

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ

Δυστυχώς η σχέση αυτή σήμερα έχει ανατραπεί και σε λίγο κινδυνεύουμε να έχουμε το ίδιο αρχικό και καταληκτικό κλιμάκιο μετά από 33 χρόνια εργασίας. Κάτι τέτοιο, όπως κατανοείται απόλυτα, λειτουργεί σε βάρος των σταθερών αποδοχών μας και καθηλώνει τις συντάξιμες αποδοχές στο μέλλον.

Λόγω των επιπτώσεων αυτών, θεωρήσαμε πως η ηγεσία της ΟΤΟΕ, στην νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσαν και οι εκλογές της 7/3/04, θα είχε κατανοήσει τα αρνητικά αποτελέσματα της πολιτικής της. Θεωρήσαμε πως οι στόχοι των διεκδικήσεων, που η ίδια έθεσε και ιδιαίτερα αυτό της αύξησης του επιδόματος πολυετίας που έχει κυρίως θεσμική αξία και δευτερευόντως δραχμικό όφελος, θα αποτελούσε σταθερή διεκδίκηση του κλάδου, όταν μάλιστα επενδύθηκαν και απεργιακά μεροκάματα για την υπογραφή αυτής της ΣΣΕ.

Δυστυχώς η ηγεσία της ΟΤΟΕ και κύρια οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, με την διετή σύμβαση που αποδέχθηκαν χωρίς τα στρατηγικής σημασίας οφέλη (επίδομα πολυετίας), δείχνουν πως και στην νέα κατάσταση θα εξακολουθήσουν τον δρόμο της συναίνεσης που εκφράζουν οι δίχρονες συμβάσεις εργασιακής ειρήνης.

Γιατί αν κάτι διαφορετικό συνέβαινε, δεν θα δεχόταν την συμφωνία διετούς ΣΣΕ χωρίς το επίδομα πολυετίας. Η συμφωνία που έγινε στο Υπουργείο Εργασίας δεν ήταν χωρίς σημειολογία. Η νέα Κυβέρνηση θα κινηθεί σταθερά στην λογική της προηγούμενης από Σεπτέμβρη και μετά και η ΠΑΣΚΕ και το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει μια λάιτ αντιπολίτευση, ως καλός κοινωνικός εταίρος.

Τα παραπάνω για μας αποτελούν τους σημαντικούς λόγους για τους οποίους δεν μπορούσαμε να αποδεχθούμε την συμφωνία ΟΤΟΕ/Τραπεζών. Δεν είχαμε αυταπάτες, ότι την δεκαετή αρνητική πορεία του κλάδου, θα μπορούσαμε να την αναστρέψουμε με σημαντικές αυξήσεις, όπως μας άξιζε και μας αναλογούσε με βάσει τις δυνατότητες και τα υπέρογκα κέρδη των Τραπεζών, που σήμερα ασκούν επίσημη τοκογλυφία!! Θεωρούσαμε όμως πως αν πράγματι ήθελε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, θα μπορούσε να αρχίσει μια σταθερή πορεία ανασυγκρότησής της. Το ελάχιστο που ανέμενε κανείς θα ήταν να μην συμφωνήσουν σε μία διετή ΣΣΕ και να έδιναν βάρος στην προετοιμασία του κλάδου για μια διεκδίκηση στρατηγικού χαρακτήρα τον επόμενο χρόνο. Όχι μόνο δεν έπραξαν κάτιτέτοιο, αλλά ξέχασαν να συμφωνήσουν και ρήτρα για τον πληθωρισμό!!!

Τα παραπάνω αποτελούν τους ουσιαστικούς λόγους της κριτικής μας απέναντι στη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ και ειδικότερα στην ηγεσία της ΠΑΣΚΕ. Οι θέσεις μας αυτές δεν ξεκινούν από έναν ρηχό καταγγελτικό λόγο μίζερης αντιπολίτευσης με ζητούμενο την καταγραφή, ανούσια και ανέξοδα, της διαφορετικότητας μας. Δεν επικαλούμαστε την αργοπορία της διεκδίκησης ΣΣΕ, αλλά την ουσία της στρατηγικά. Πολύ περισσότερο όταν όλοι όσοι επικαλούνται την αργοπορία (π.χ. ΕΣΑΚ), γνωρίζουν ότι εκεί που, ως παράταξη, έχουν πλειοψηφία (π.χ. Ομοσπονδία Λογιστών) ακόμα δεν έχουν ανοίξει θέμα ΣΣΕ. Άλλωστε κανένας άλλος κλάδος, από όσο γνωρίζουμε, δεν άνοιξε τέτοιο θέμα πριν την υπογραφή της Εθνικής Γ.Σ.Σ.Ε.!

Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ

Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε πως διαρκώς και περισσότερο εκλείπει από την κριτική που ασκούν ορισμένοι απέναντι στα θέματα του κλάδου, η γνώση και η βαθύτερη ανάλυση των κατακτήσεών μας (π.χ. Μισθολόγιο στην Τ.Ε.). Αρκούνται όλο και πιο συχνά σε σωστά συνθήματα, με τα οποία κανείς δεν διαφωνεί, απουσιάζει όμως η γνώση της στήριξης των διεκδικήσεών μας.

Η ΠΑΣ αναλύοντας όλα αυτά τα χρόνια την πολιτική της ΟΤΟΕ και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στο Μισθολόγιο και τις συντάξεις, προέβαλε και διεκδίκησε δύο πολύ σημαντικές κατακτήσεις στο χώρο της Τ.Ε. Την ενσωμάτωση του Εξειδικευμένου στο επίδομα βαθμού και την ενσωμάτωση του δεκαπενθήμερου στις μηνιαίες αποδοχές μας με τη μορφή επιδόματος υπολογιζόμενου στο σύνολο των αποδοχών. Αυτό είναι το μοναδικό επίδομα που αυξάνεται συγχρόνως με οποιαδήποτε άλλη αύξηση των αποδοχών μας, οποτεδήποτε και αν αυτή επιτευχθεί χρονικά (ΣΣΕ, αλλαγή κλιμακίου, προαγωγή, τοποθέτηση, αλλαγή οικογενειακής κατάστασης, αύξηση επιδομάτων, κ.ο.κ). Με τις κατακτήσεις αυτές έχουμε δημιουργήσει και μια καλή ασπίδα για τις συντάξιμες αποδοχές, αλλά ταυτόχρονα με την ενσωμάτωση του δεκαπενθήμερου και έναν πολύ καλό μηχανισμό αναπλήρωση της ωρίμανσης που έχουμε χάσει από το ενιαίο μισθολόγιο. Αυτό τ ο τελευταίο ας το συγκρατήσουν καλά όλοι και ας είναι έτοιμοι να το περιφρουρήσουν από κάθε μελλοντική επιβουλή...

Αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να αγνοούνται από όσους ασχολούνται με τον συνδικαλισμό. Και είναι λυπηρό ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ στην ΟΤΟΕ να καταγγέλλει όσους στήριξαν με την δράση τους την επιχειρησιακή σύμβαση της Τ.Ε. Σήμερα όμως και εκείνος και όλοι οι συνάδελφοί θα κατανοήσουν την αξία της πιο πάνω ρύθμισης που πετύχαμε, όταν δουν τις αυξήσεις που θα προκύψουν ειδικά για τους εργαζόμενους στην Τ.Ε., επιπλέον εκείνων της πρόσφατης συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Τα παραπάνω οφείλουμε να τα σημειώσουμε, γιατί οι κατακτήσεις του κλάδου μας, που στηρίχθηκαν με σκληρούς και πολυήμερους πολλές φορές αγώνες, έχουν στρατηγικής σημασίας πλευρές, τις οποίες χωρίς γνώση δεν μπορεί να τις στηρίξεις σωστά, ούτε να τις κάνεις κτήμα των νέων συναδέλφων, οι οποίοι έχουν και την μεγάλη ευθύνη να τις περιφρουρήσουν.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΠΑΣ

  Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    

Τελευταία Ενημέρωσή: 03-03-2009
© Copyright 2003 Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συνεργασίας
( Π. Α. Σ.) 154502 powered by zipi