Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    
 .:: Άλλα θέματα
  Ασφαλιστικό
  Αναδιοργάνωση
  Επιχειρησιακή
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  Απεργία 2008
Ανακοίνωση
 
  .::  Ας μην σπαταλήσουμε και πάλι τις δυνατότητές μας

Αθήνα: 11/01/2005
 

Σε λιγότερο από ένα μήνα στις ερχόμενες εκλογές του ΣΥΤΕ στις 10/2/05, θα κληθούμε όλοι να συνδιαμορφώσουμε την επόμενη μέρα για το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο μας.Μια επόμενη μέρα, κατά την οποία τα κορυφαία ζητήματα για το μέλλον ΟΛΩΝ ΜΑΣ, θα κριθούν οριστικά και αμετάκλητα.

Η πορεία και τα αποτελέσματα της στρατηγικής επιλογής μας: “Ολοκλήρωση του Ασφαλιστικού – Συζήτηση αμέσως μετά της αναγκαίας προσαρμογής της Τ.Ε. στα σημερινά δεδομένα”, είναι ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.

Για πολλούς συναδέλφους, ίσως δεν θα υπάρξει “δεύτερη ευκαιρία”, για τη διόρθωση πιθανών αδυναμιών του εκλογικού αποτελέσματος.

Οι ερχόμενες εκλογές θα είναι μια αποφασιστικής σημασίας μάχη, για τη διαμόρφωση των κατάλληλων συσχετισμών, πριν τη συζήτηση της ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ. Και θα κρίνουν όχι μόνο τους στόχους αλλά και το ποιες δυνάμεις και ποια πρόσωπα θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας ένα τόσο σημαντικό έργο για το ΠΑΡΟΝ και το ΜΕΛΛΟΝ ΟΛΩΝ μας.

Η εμπειρίες μας για το πως κατασπαταλήθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες που μας έδινε το ΕΥΡΩ, για άμεση λύση ΤΟΤΕ του Ασφαλιστικού αλλά και του εργασιακού μας μέλλοντος είναι νωπές. Όπως νωπές είναι ακόμα και οι μνήμες όλων μας για τις δυνάμεις και τα πρόσωπα που ΤΟΤΕ αντάλλαξαν τη σιωπή και την αδράνεια του ΣΥΤΕ για κάποια δεκαπενθήμερα και παχυλές υποσχέσεις (μετοχές – στρατός – οικον. Προαγωγή) που φυσικά ΠΟΤΕ δεν υλοποιήθηκαν.

Είμαστε πεπεισμένοι πως οι συνάδελφοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν να σπαταληθούν και πάλι οι δυνατότητές μας.

Αισιοδοξούμε πως η ανάγκη για ένα ΣΥΤΕ των δικών μας αναγκών και δικαιωμάτων , θα υπερνικήσει την πεπατημένη των ‘χρωμάτων και κομμάτων’ που εκπέμπει ο κομματικοποιημένος και κομματικοκεντρικός συνδικαλισμός.

Η Διοίκηση της Τ.Ε. και το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα πάρουν συγκεκριμένο μήνυμα από αυτές τις εκλογές για:

  • Ολοκλήρωση του Ασφαλιστικού σύμφωνα με τις επιταγές του Καταστατικού της Τ.Ε.και του πρόσφατου Νόμου για την εξαίρεσή της από τις διαδικασίες ΕΤΑΜ/ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ/ΤΕΑΜ)
  • Διεξαγωγή ολοκληρωμένου και συνολικού διαλόγου για το παρόν και το μέλλον της Τ.Ε. και των εργαζομένων σε αυτήν.

Ας μην υπάρχουν προσδοκίες ότι θα δοθούν δυνατότητες από το εκλογικό αποτέλεσμα για ελιγμούς και υπεκφυγές. Ο δρόμος της συνολικής, έντιμης και αξιοπρεπούς συμφωνίας, έχει καταστεί μονόδρομος.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ

Αν η κάθε εκλογική διαδικασία αποτελεί μια πολύ σοβαρή υπόθεση, για την κάθε δύναμη που διεκδικεί την στήριξη και αποδοχή των συναδέλφων μας, η προσεχής ακόμα περισσότερο απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα από ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

Δυστυχώς μήνες μετά τον προσδιορισμό τους και λίγο πριν από τη διεξαγωγή τους, διαπιστώνουμε έλλειψη θέσεων και δεσμεύσεων για τα μεγάλα θέματα που θα κληθούμε την επομένη των εκλογών να αντιμετωπίσουμε.

Ακόμη και για αυτήν την Επιχειρησιακή ΣΣΕ που ορισμένοι κόπτονται που δεν την διεκδικήσαμε από το 2004 (ΕΣΑΚ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ), δεν είδαμε την προβολή συγκεκριμένου πλαισίου διεκδίκησης που να αφορά το χώρο της Τ.Ε. Αλλά ούτε στην πρόσφατη τετρασέλιδη ανακοίνωση της διαρκώς μεταβαλλόμενης σε όνομα (αλλά και θέσεις) κίνησης (Πρωτοβουλία για την Αναβάθμιση του σ.κ. της Τ.Ε. παλαιότερα, ΔΑΚΕ-Πρωτοβουλία στη συνέχεια και σήμερα ΔΑΚΕ Τραπεζοελλαδιτών), καμιά αναφορά δεν γίνεται.

Η απουσία θέσεων και δεσμεύσεων, παρατηρείται εμφανέστερα στο μεγάλο θέμα της Αναδιοργάνωσης. Καμιά αναφορά έστω και υπό μορφή κάποιων προτάσεων ή δεσμεύσεων δεν γίνεται από κανέναν. Γιατί άραγε; Όταν αύριο από το νέο Δ.Σ. θα συζητηθούν τεράστια θέματα με σημαντικές επιπτώσεις στο οικονομικό, εργασιακό και ασφαλιστικό παρόν και μέλλον μας, δεν πρέπει οι συνάδελφοι να γνωρίζουν από ΤΩΡΑ τους άξονες και τις δεσμεύσεις καθενός που διεκδικεί την ψήφο τους;

Είναι εύκολο προεκλογικά να σημειώνεις τα προβλήματα που υπάρχουν στις Δ/νσεις του Κεντρικού, στο ΜΗΚΕ, στο ΙΕΤΑ, στα Υποκ/τα και Πρακτορεία. Είναι εξίσου εύκολο να επισημαίνεις την απαξίωση της εργασίας εκατοντάδων συναδέλφων μας στο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί με την ανοχή και συνενοχή των λεγόμενων αντιπροσωπευτικών προεδρείων.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή όμως με ποιες θέσεις αύριο θα σταθείς απέναντι στην Αναδιοργάνωση; Γιατί άραγε επιμελώς κρύβονται οι θέσεις και οι προθέσεις για τα τόσο σημαντικά αυτά θέματα που αμέσως μετά τις εκλογές θα ανοιχθούν ενώπιόν μας;

Και εάν η ΕΣΑΚ μπορεί να προβάλει τον ισχυρισμό ότι λέει όχι στην συζήτηση για την Αναδιοργάνωση, οι άλλοι και μάλιστα οι προσφάτως λαλίσαντες με την τετρασέλιδη ανακοίνωσή τους τι λένε; Σε ποιες θέσεις δεσμεύονται εν όψει της Αναδιοργάνωσης;

Δεν κρύβουμε πως πολύ μας ανησυχεί το όψιμο κλάμα ενός εξ αυτών που υπογράφουν την ανακοίνωση για το δράμα των εθελουσιούχων του 1994, όταν συμμετείχε στην αλήστου μνήμης επιτροπή Κυριακαντωνάκη, η οποία γέννησε την τότε εθελουσία... (Βέβαια τότε ήταν ακόμα στην ΑΣΠΕ και μαχόταν για τον ανεξάρτητο και ακομμάτιστο συνδικαλισμό. Προφανώς τον ανακάλυψε αργότερα στη ΔΑΚΕ Τραπεζοελλαδιτών).

Η ΠΑΣ έχει ήδη δεσμευθεί ξεκάθαρα με συγκεκριμένο πλαίσιο και για τα τρία θέματα: Ασφαλιστικό – Αναδιοργάνωση - Επιχειρησιακή ΣΣΕ. Ταυτόχρονα έχει ξεκαθαρίσει πως η πορεία συζήτησης και συμφωνίας στο θέμα της Αναδιοργάνωσης, είναι πορεία αναπόσπαστα συνδυασμένη με την άμεση ενημέρωση συζήτηση και συμφωνία των ίδιων των συναδέλφων μέσα από ένα ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

Ευχόμαστε έστω και τώρα, λίγο πριν τις εκλογές, τουλάχιστον οι δυνάμεις εκείνες που στήριξαν την στρατηγική Ασφαλιστικό - Αναδιοργάνωση, να αποσαφηνίσουν τις θέσεις και τις δεσμεύσεις τους.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΙΔΙΟΙ ΟΥΤΕ ΙΣΟΙ

Μέχρι τις εκλογές και λόγω της σπουδαιότητάς τους, είμαστε σίγουροι για την κλιμακούμενη επίθεση λάσπης που θα δεχθούμε. Το να βρεθεί η ΠΑΣ με καθοριστικό ρόλο εν όψει συζητήσεων και συμφωνιών ανησυχεί πολλούς. Επειδή όπως όλα δείχνουν το κύμα των ‘καταπιεσμένων’ αλλά αξιοπρεπώς σκεπτόμενων, για μια Τράπεζα της δημιουργικής και έντιμης εργασίας έχει «φουσκώσει», απειλώντας να συντρίψει τις δομημένες λογικές και καταστάσεις αναξιοπρέπειας, πολλοί έχουν ανησυχήσει.

Πρώτα από όλους φαίνεται πως ανησύχησαν οι προσφάτως μετανομασθέντες σε ΔΑΚΕ Τραπεζοελλαδιτών. (Ελπίζουμε πως αυτή η μετάλλαξη θα είναι και η τελευταία. Αν και πολύ φοβόμαστε ότι λίαν συντόμως θα υποχρεωθούν και σε νέα μεταμόρφωση).

Δεν θα ακολουθήσουμε στον ευτελισμό που θέλουν να οδηγήσουν το σ.κ. στην Τ.Ε., εν όψει μάλιστα των κρίσιμων προβλημάτων που έχουμε μπροστά μας. Κατανοούμε το πόσο δύσκολο τους είναι να παριστάνουν τον συνδικαλιστή. Όταν ήταν στη θέση της αντιπολίτευσης, ξεγλιστρούσαν εύκολα αποκομίζοντας κέρδη στις πλάτες άλλων... Όταν όμως ανέλαβαν την Γραμματεία του ΣΥΤΕ με πρόεδρο την ΠΑΣΚΕ και υποχρεώθηκαν να βγουν στο φως της καθημερινότητας, τότε χωρίς πυξίδα και χωρίς ικανότητες, αναζήτησαν στήριγμα στην κομματική σφραγίδα για να προωθήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα.

Τα προγραμματικά προεδρεία, που επίμονα ζητούσαν τα προηγούμενα χρόνια, πήγαν περίπατο. Η πολεμική για τον “αγράμματο Γραμματέα” που “σερνόταν πίσω από την ΠΑΣΚΕ”, τελείωσε... Αιτιολογία γι’ αυτή τη μεταστροφή τους, η κομματική εντολή. Αλήθεια ο άλλος ποιανού εντολή εφάρμοζε;

Από τη θέση του Γραμματέα του ΣΥΤΕ όμως μαζί με την ΠΑΣΚΕ στήριξαν όλες τις επιλογές που σήμερα καταγγέλλουν (Ασφαλιστικό - απάντηση Χριστοδουλάκη, Β onus κ.α.).

Λίγο πριν τις πολιτικές εκλογές, ακολουθώντας μια πραγματικότητα που είχε προ πολλού αλλάξει, έβριζαν τον “Ν. Γκαργκάνα”, θεωρώντας πως η νίκη του κόμματός τους οδηγούσε στην εξισωτική λογική της αντικατάστασής του. Η σκληρή πραγματικότητα που ακολούθησε τους αναγκάζει να γλείφουν τώρα εκεί που έφτυναν πριν.

Αγωνίστηκαν με νύχια και δόντια στη συνέχεια για “δικό τους” Δ/ντή Διοικητικού, πολεμώντας λυσσαλέα την τοποθέτηση του σημερινού Δ/ντή. Σήμερα έρχονται να τους γλείφουν πακέτο (Διοικητή και Διευθυντή) και να ρίχνουν το ανάθεμα στους δύο προηγούμενους Διευθυντές, λες κι αυτοί είχαν διοριστεί από μόνοι τους και η Διοίκηση δεν είχε καμιά απολύτως συμμετοχή… Ο λόγος απλός. Προσπαθούν τώρα εναγωνίως να εξασφαλίσουν έστω και την τελευταία στιγμή κάποια από τα χιλιάδες ρουσφέτια που είχαν τάξει παντού.

Δύο χρόνια στην Γραμματεία του ΣΥΤΕ δεν συμμετείχαν στη συγγραφή ούτε μιας ανακοίνωσης, ως όφειλαν, από τη θέση που κατείχαν. Δεν έθεσαν ποτέ ένα θέμα για να συζητηθεί και να αποφασισθεί. Αλήθεια οι αδικημένοι και τα προβλήματα που παραθέτουν δεν άξιζαν να τεθούν σε ένα Δ.Σ. και να συζητηθούν; Δυστυχώς δεν κατάλαβαν πως κατείχαν την Γραμματεία και την σφραγίδα του ΣΥΤΕ και εκ της θέσεώς τους είχαν την υποχρέωση να προωθήσουν τα προβλήματα των συναδέλφων, για τους οποίους τώρα κόπτονται.

Τώρα ζητούν και να ηγηθούν του σ.κ. στο χώρο μας. Άραγε για να προσφέρουν τι ακόμα; Επικαλούνται το 1993 και την τότε προσπάθεια για τη λύση του Ασφαλιστικού. Αλήθεια όμως που είχαν κρυφτεί τότε αυτοί; Γιατί τότε δεν στήριζαν την προσπάθεια που στηρίξαμε εμείς έχοντας αναλάβει ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ;

Αυτοί οι “επαναστάτες” ποιόν και τι φοβόντουσαν και δεν έβγαιναν στο κλαρί;

Και τέλος ας μας απαντήσουν κάποτε. Αφού έχουν τέτοιο “μένος” για την ΠΑΣΚΕ και το κακό που αυτή έχει προξενήσει, γιατί έτρεξαν την επομένη των εκλογών του 2003 να συνεργαστούν μαζί της για το σχηματισμό του σημερινού προεδρείου ή γιατί δεν απέσυραν αργότερα τη στήριξή τους σε αυτό (όπως πλειστάκις απειλούσαν).

Αν αυτό το τετρασέλιδο, αποτελεί έκφραση αντιλήψεων του κόμματος και της Κυβέρνησης την οποία υποτίθεται ότι εκπροσωπούν, αυτό μπορεί να το κρίνει ο κάθε συνάδελφος. Εάν όμως η επικρατούσα κατάσταση στο χώρο αυτό, όντως εκφράζεται με τέτοιο και τόσο καθυστερημένο τρόπο, οι εξελίξεις για το κόμμα αυτό θα είναι σύντομα προσδιορισμένες.

Και κάτι σχετικά με την Καλαμάτα.

Το Κατάστημα ανασυντάσσεται και θα πάει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. Αλλά η ιστορία της ληστείας δεν έκλεισε. Τα λεφτά είναι πολλά και μην ξεχνά κανείς πως αυτά δεν είναι ατομική περιουσία κανενός. Αν δεν βρεθούν οι ένοχοι και τα χρήματα, οι ποινικές ευθύνες για την απώλεια ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ θα αναζητηθούν όσο ψηλά ή χαμηλά και αν βρίσκονται… Η αναποτελεσματικότητα που διακρίνουμε μέχρι σήμερα, δεν αποτελεί τιμή ούτε για τους Διοικούντες την Τράπεζα, ούτε για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης...

Τέλος, σε ότι αφορά την προσωπική επίθεση στον εκπρόσωπό μας, δεν είναι η πρώτη ούτε θα είναι η τελευταία φορά που αυτός γίνεται δέκτης τέτοιων και χειρότερων χαρακτηρισμών. Υπάρχουν ήδη προηγούμενοι τίτλοι τιμής παρόμοιων ελεεινών επιθέσεων από ικανότερα κέντρα και μηχανισμούς. Δεν θα επιχειρήσουμε αντιπαράθεση με τους απόντες από τους αγώνες και την ιστορική διαδρομή του Τραπεζουπαλληλικού μας κινήματος.

Επειδή όμως όταν κάτι εμπίπτει στο κοινό ποινικό δίκαιο, χρειάζεται άμεσης διευκρίνησης από την πλευρά των τριών συντακτών. “Λερωμένη τη φωλιά του” για κάποιον που επί είκοσι δύο χρόνια τυγχάνει της επιδοκιμασίας των συναδέλφων του και που αποτελεί μια δημόσια παρουσία στο χώρο τουλάχιστον του ΣΥΤΕ και της ΟΤΟΕ, πρέπει να στοιχειοθετηθεί πλήρως, με την παράθεση όλων εκείνων των στοιχείων που τους οδήγησαν σε αυτό. Και ο πρώτος κριτής τον οποίον εμείς εμπιστευόμαστε σαν λαϊκό δικαστή, είναι οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας .Επειδή μάλιστα το παραπάνω έρχεται σαν συνέχεια της αναφοράς τους στην Καλαμάτα, η άμεση τοποθέτηση είναι ακόμα πιο επιτακτική. Διαφορετικά θα κριθούν ως κοινοί συκοφάντες δεχόμενοι και τις συνολικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Όσοι το μόνο που κάνουν είναι να παράγουν λάσπη σε λίγο θα βρεθούν σκεπασμένοι από αυτήν.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΠΑΣ

  Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    

Τελευταία Ενημέρωσή: 03-03-2009
© Copyright 2003 Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συνεργασίας
( Π. Α. Σ.) 154514 powered by zipi