Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    
 .:: ¶λλα θέματα
  Ασφαλιστικό
  Αναδιοργάνωση
  Επιχειρησιακή
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  Απεργία 2008
Ανακοίνωση
 
  .::  Εκτιμήσεις από την τελευταία συνάντηση με τη Διοίκηση

Αθήνα: 15/07/2005
 

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα η ανοιχτή επιστολή του Σ.Υ.Τ.Ε. προς τη Διοίκηση της Τράπεζας και προσωπικά στον κ. Διοικητή, μετά την πρώτη συνάντηση στις 6/6/05 για το θέμα της Αναδιοργάνωσης.
Στις 12/7/05, επακολούθησε η νέα συνάντηση, την οποία ζήτησε ο ίδιος ο κ. Διοικητής.
Η τοποθέτησή του στη συνάντηση αυτή, επιβεβαίωσε πλήρως τις εκτιμήσεις και αποφάσεις του Δ.Σ., όπως αυτές εκφράσθηκαν από την ανοιχτή επιστολή.

  1. Αρνείται ουσιαστικά τη διεξαγωγή ενός συνολικού διαλόγου για την επίτευξη μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας για την Τράπεζα της Ελλάδος. Προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό και αρνείται την αποδοχή της συζήτησης για την αναγκαία Αναδιοργάνωση της Τ.Ε., που στο παρελθόν είχε αποδεχθεί. Μιλάει για ?εξορθολογισμό της λειτουργίας της Τ.Ε.?, αντικαθιστώντας με αυτήν την ορολογία, την αρνητικά φορτισμένη για τους εργαζόμενους άποψη για Αναδιαρθρώσεις, την οποία είχε χρησιμοποιήσει στην προηγούμενη συνάντηση.
  2. Γνωρίζει ασφαλώς καλύτερα από τον καθένα, πως όταν σε έναν οργανισμό όπως η Κεντρική Τράπεζα, διαπιστώνεις ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα του ρόλου και της λειτουργίας του και απαιτείται να προσδιορισθούν οι νέες ισορροπίες στο καινούργιο περιβάλλον, ζητάς στην ουσία από όλους εκείνους τους παράγοντες που συνιστούν το οικοδόμημα και κύρια από τους εργαζόμενους, να κινηθούν προς το νέο αυτό σημείο ισορροπίας. Για να γίνει αυτό, έχεις δύο δρόμους να ακολουθήσεις.
  3. Είτε αυτόν της νεοφιλελεύθερης λογικής των αναδιαρθρώσεων ή του εξορθολογισμού, επιδιώκοντας την ανοχή ή συναίνεση του σ.κ. και των εργαζομένων με το ?καρότο? ή το ?βούρδουλα? ή το δρόμο ενός ανοικτού και μη προσχηματικού διαλόγου για το σύνολο των θεμάτων που υποχρεωτικά τίθενται. Στα πλαίσια του οποίου τίποτα δεν είναι εκ των προτέρων συμφωνημένο (π.χ. κλείσιμο υπηρεσιακών μονάδων) ήτίποτα δεν είναι έξω από την συζήτηση αυτή (π.χ. δαπάνες Διοίκησης και Διοικητικής λειτουργίας, προμήθειες, συμβάσεις και αναθέσεις έργων κ.ά.). Συγχρόνως η πλευρά που φέρει την πολιτική ευθύνη των αλλαγών, αναλαμβάνει και την ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για χώρους όπως η Τ.Ε., όπου οι μεταβολές σε αυτήν συνδέονται άμεσα με τις επιλογές της κεντρικής πολιτικής εξουσίας και δεν προκύπτουν από την «αγορά».

  4. Η επιλογή του κ. Διοικητή προς το παρόν, είναι προφανής. Για κάποιους λόγους όμως που εμείς κατανοούμε, ανέβαλε την προσπάθειά του.

    Προσδιόρισε νέο ραντεβού για το Φθινόπωρο, θεωρώντας πως παρά την απόφαση του Δ.Σ. και την ανοικτή επιστολή, θα ωριμάσουν πράγματα και πρόσωπα και ίσως γίνουν αποδεκτές οι θέσεις του. Ίσως να πιστεύει πως ?οι χάντρες και τα καθρεφτάκια? που έταξε στους ?ιθαγενείς? των υπό κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων, να βοηθήσουν κάποιους να λειτουργήσουν ως ?παπαγαλάκια? της επιλογής του. Ίσως για τους τελευταίους, να κρατάει και καμιά τοποθέτηση, πιστεύοντας πως μπορεί έτσι να φέρει τα πράγματα εκεί που θέλει.

  5. Τέλος η αναφορά στην Τράπεζα της Γαλλίας και την εκεί συμφωνία μεταξύ συνδικάτων και Διοίκησης, μας εντυπωσιάζει. Ξεχνά ασφαλώς ότι υπάρχουν και άλλες συμφωνίες χειρότερες αυτής ή και καλύτερες για τους εργαζόμενους όπως αυτής της Ιταλίας. Όμως σε κάθε περίπτωση και ειδικά στις περιπτώσεις της Γαλλίας και Ιταλίας, ο διάλογος κράτησε επί πολύ, ήτανε διεξοδικός και οι συμφωνίες προέκυψαν μέσα και από συγκρούσεις με τα συνδικάτα των χωρών αυτών. Ενώ εδώ οι Διοικήσεις τόσα χρόνια κλώθανε την συνδιοίκηση και συνδιαχείριση με τον συνδικαλισμό, προς δόξα της πολιτικής και της εξουσίας τους και τώρα σημειώνουν μια πρωτοφανή σπουδή όχι να συζητήσουν, αλλά να επιβάλλουν τις προειλημμένες αποφάσεις τους.

Η ΠΑΣ παραμένει σταθερή στις θέσεις της
για Ασφαλιστικό - Αναδιοργάνωση, από το 1992

Στη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης, η ΠΑΣ και ο εκπρόσωπός της, δέχθηκαν απαράδεκτη επίθεση και υποτιμητική κρίση από τον κ. Διοικητή, για τις θέσεις της ΠΑΣ και τη μείωση των εδρών της στο Δ.Σ. του ΣΥΤΕ.
Η σκοπιμότητα της επίθεσης είναι προφανής. Πολύ περισσότερο όταν αυτή έγινε σε συσχέτιση με την ανοικτή επιστολή του ΣΥΤΕ και την καταγγελία για ?σαλαμοποίηση? των θεμάτων.
Δεν κρύψαμε ποτέ, πως στηρίξαμε και θα στηρίζουμε τον ΣΥΤΕ, ανεξάρτητα αν μετέχουμε στο προεδρείο, όταν η πολιτική και οι αποφάσεις του κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Βρισκόμαστε στην καρδιά της διαμόρφωσης της σημερινής πολιτικής του Συλλόγου μας για Ασφαλιστικό - Αναδιοργάνωση και αυτό φυσικά το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Διοικητής. Ο οποίος ασφαλώς και θα επιθυμούσε να έχουμε και εμείς, έναν στείρο καταγγελτικό λόγο, που θα του άφηνε ανοικτό το δρόμο να επιβάλει τις επιλογές του, αντί της μάχιμης πολιτικής της ανεξάρτητης εργατικής αντίληψης, την οποία ακολουθούμε με την προβολή συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων .
Θα επιμείνουμε στην πολιτική μας, η οποία ως προς τα θέματα αυτά, δεν έχει αλλάξει καθόλου από την εποχή της Διοίκησης Χριστοδούλου. Και είναι καλό από την θέση του να γνωρίζει και γνωρίζει ασφαλώς, πως υπάρχουν και κάποιοι που δεν αλλάζουν θέσεις ανάλογα με το ποιος κυβερνά ή ποιος είναι Υπουργός Οικονομίας.
Επίσης δηλώνουμε και πάλι. Τη σεμνότητα και το ήθος, δεν πρέπει κανείς να τα εκλαμβάνει ως αδυναμία. Επί δέκα περίπου χρόνια που ασκεί Διοίκηση στην Τράπεζα, ούτε αυτός, ούτε άλλο μέλος της Διοίκησης δέχθηκε την κατΆ ιδίαν ενόχλησή μας. Δεν του ζητήσαμε ποτέ εξυπηρετήσεις, ούτε ασκήσαμε συνδιοίκηση και συνδιαχείριση μαζί του. ΓιΆ αυτό και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν, να προβαίνει σε παρόμοιες κρίσεις. Οι οποίες είναι αναξιοπρεπείς για το σύνολο των συναδέλφων μας και όχι μόνο αυτών που μας ψηφίζουν.
Για λόγους ευγενείας, θα μπορούσαμε να δεχθούμε την συγνώμη που μας προσφέρθηκε. Όμως ?το να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι?, όταν προέρχεται από κάποιον που ασκεί εξουσία, είναι έξω από τις φιλοσοφικές μας αντιλήψεις.
Τέλος για να μην υπάρχουν παρερμηνείες και επειδή η επόμενη συνάντηση, θα συμπέσει «με τα γενέθλια της κλοπής στην Καλαμάτα» και τα λεφτά είναι πολλά, καλό θα είναι να έχουνε βρεθεί.... Εάν χρειάζεται μάλιστα, μαζί με τους τόσους συμβούλους που κατά καιρούς παίρνει η Διοίκηση, ας προσλάβει για την περίπτωση τον γνωστό και ικανό κ. Σόμπολο? Επιτέλους ας μην υποτιμούν την νοημοσύνη μας?

Mε συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΠΑΣ

  Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    

Τελευταία Ενημέρωσή: 03-03-2009
© Copyright 2003 Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συνεργασίας
( Π. Α. Σ.) 154491 powered by zipi