Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    
 .:: Άλλα θέματα
  Ασφαλιστικό
  Αναδιοργάνωση
  Επιχειρησιακή
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  Απεργία 2008
Ανακοίνωση
 
  .::  ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ

Αθήνα: 22/03/2006
 

1. Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Συνάδελφοι,
Με αφορμή το αιφνιδιαστικό ομαδικό διάβημα της ΟΤΟΕ στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας που συνεδρίαζε στον 2ο όροφο, προκλήθηκε σημαντική όξυνση στο χώρο μας, που οδήγησε σε δύο τρίωρες στάσεις και μία 24ωρη Απεργία.
Η εκδήλωση άμεσων αυταρχικών αντανακλαστικών από τον Διοικητή κ. Γκαργκάνα, ως αντίποινα στο αιφνιδιαστικό διάβημα της ΟΤΟΕ, εξέθεσαν τον ίδιο και δημιούργησαν συνθήκες που κάτω από προϋποθέσεις,  θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κατάσταση σε ουσιαστικό αδιέξοδο.
 Οι κινήσεις που έγιναν έδειξαν πανικό και τροφοδότησαν τα σχόλια και τις λογικές εκείνων, που σκοπίμως θέλουν να εμφανίζουν την Τράπεζα «ξέφραγο αμπέλι». Στην παρούσα συγκυρία, με ανοικτή την επίθεση Κυβέρνησης - Τραπεζιτών για κατάργηση της κλαδικής σύμβασης, ο Διοικητής  της Τ.Ε.,  όφειλε  με τις πράξεις του, να εκφράζει τα στοιχεία της σύνεσης και  ψυχραιμίας που πρέπει να  διακρίνουν την Κεντρική Τράπεζα.
Αναρωτιόμαστε, εάν η αντίδραση του ΣΥΤΕ και των εργαζομένων δεν ήταν άμεση και οι εισηγήσεις για γενικότερες μετακινήσεις συναδέλφων της Ασφαλείας δεν είχαν αποτραπεί, σε ποιο σημείο όξυνσης θα βρισκόμαστε σήμερα;
Αν η Διοίκηση, αντιμετώπιζε τα γεγονότα που αντιμετώπισε η Διοίκηση Χριστοδούλου, έξω από το Γενικό Συμβούλιο και στον πάνω από αυτό όροφο, τι θα έκανε; Μήπως τότε θα προσέφευγε  εκτός άλλων και στην κλήση των ΜΑΤ;
Υπενθυμίζουμε στον κ. Διοικητή, πως ο κ. Χαλικιάς προς τιμήν του, στη μεγάλη απεργία για το Ασφαλιστικό και το κλείσιμο του Θησαυροφυλακίου, παρά τις έντονες πολιτικές πιέσεις, αρνήθηκε ως Διοικητής της  Τ.Ε. να συναινέσει στην κλήση τους!
Η Διοίκηση της Τράπεζας και προσωπικά ο κ. Διοικητής, οφείλει να εμπιστευθεί τους συναδέλφους της Ασφάλειας, που παρά τα μεγάλα κενά σε προσωπικό, κάνουν επιτυχώς την δουλειά τους. Και ακόμα περισσότερο, γιατί στο συγκεκριμένο γεγονός, εκτιμώντας σωστά την παρουσία των συναδέλφων τους του Διοικητικού Συμβουλίου,  δεν έδωσαν με την στάση τους αφορμή για εξελίξεις, που θα ξέφευγαν από τον έλεγχο όλων.
Τέλος,  η εικόνα που παράγουν μέτρα όπως αυτά του «2ου ορόφου φρουρίου», εκθέτουν την Διοίκηση. Εκτός αν η Διοίκηση της Τράπεζας μας θεωρεί «εσωτερικούς εχθρούς» και τα μέτρα που έχει στο μυαλό της για την Τράπεζα είναι τέτοια, που λαμβάνει τις προφυλάξεις της. Στη περίπτωση αυτή θα πρέπει να γνωρίζει, πως το άδικο δεν περιφρουρείται, το δίκιο δεν φυλακίζεται? 

2. Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΤΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

Συνάδελφοι,
Αμέσως μετά το διάβημα και τη συνάντηση με τον κ. Γκαργκάνα την Δευτέρα 27/2/06, το προεδρείο της ΟΤΟΕ (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γ. Γραμματέας), μας  ενημέρωσε, πως ο Διοικητής εκτός της αποσαφήνισης των δηλώσεών του για την  σύμβαση του κλάδου, παρείχε την ρητή διαβεβαίωση πως δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε αντίποινα για το αιφνιδιαστικό διάβημα.
Την Τετάρτη 1/3/06, αμέσως με την ανακοίνωση των πρώτων μετακινήσεων, το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ  προκηρύσσει 3ωρη στάση - συγκέντρωση στο Κ/Κ για την επομένη 2/3/06 και καλεί την ΟΤΟΕ, να επωμισθεί το βάρος της ευθύνης της. Συγχρόνως με απόφαση του Δ.Σ. και συμμετοχή του προεδρείου της ΟΤΟΕ, πραγματοποιείται την ίδια μέρα (1/3/06)συνάντηση με τον Υποδιοικητή κ. Παλαιοκρασσά (ο Διοικητής υπέγραψε τις πράξεις μετακίνησης και έφυγε στην Φραγκφούρτη).
Στη συνάντηση  αυτή,  Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γ. Γραμματέας της ΟΤΟΕ, κρατούν σκληρή στάση, μιλώντας για ψεύτη Διοικητή και απαιτούν την επιστροφή των συναδέλφων στις θέσεις τους.
Μετά την τρίωρη στάση - συγκέντρωση στο Κ/Κ, το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ που συνεδρίασε αμέσως μετά, αποφάσισε τρίωρη στάση ? συγκέντρωση σε ΙΕΤΑ - ΚΕΠΕΔΙΧ για την Παρασκευή 3/3/06 και 24ωρη απεργία για την Τρίτη 7/3/06. Ταυτόχρονα με την ίδια απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί με γράμμα του το προεδρείο της ΟΤΟΕ, να συγκαλέσει άμεσα Γενικό Συμβούλιο του κλάδου και με την παρουσία σε αυτό του Δ.Σ. του ΣΥΤΕ, να χαραχθεί ενιαία αγωνιστική στρατηγική για την συνέχεια.
Το προεδρείο της ΟΤΟΕ, για λόγους που δικαιούται ο καθένας να εκτιμήσει, αρνείται τη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου και τη χάραξη από κοινού με τον ΣΥΤΕ, αγωνιστικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση και του θέματος που η ίδια με τις αποφάσεις της  δημιούργησε.
Την ημέρα της 24ωρης Απεργίας (7/3/06), πραγματοποιείται συνάντηση ΣΥΤΕ - ΟΤΟΕ με τον Διοικητή κ. Γκαργκάνα. Σε αυτήν, ο Διοικητής αρνείται ότι παρείχε ρητή διαβεβαίωση στο προεδρείο της ΟΤΟΕ και δικαιολογεί τις μετακινήσεις ως πράξεις αποτελεσματικότερης λειτουργίας της Τράπεζας, στις οποίες εμμένει. Το προεδρείο της ΟΤΟΕ, εγκαταλείπει την σκληρή στάση  «του ψεύτη Διοικητή» και ζητάει να βρεθεί συμφωνία για απεγκλωβισμό από την κρίση, θέτοντας  μάλιστα και το πλαίσιο
Το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ,  συνεδρίασε  αμέσως μετά την παραπάνω συνάντηση.
 Με δεδομένη την άρνηση της ΟΤΟΕ για σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου και χάραξη κοινής αγωνιστικής στρατηγικής, αλλά και την διατύπωση  πλαισίου συμφωνίας από την ίδια προς τον Διοικητή, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ την αναζήτηση τελικής συμφωνίας με την Διοίκηση και την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων (οι  σύμβουλοι της ΕΣΑΚ, ψήφισαν την απόφαση, με αναφορά  στο διαφορετικό περιεχόμενο που αυτοί έχουν).
Την επομένη, σε συνάντηση του Προέδρου (και όχι του Δ.Σ. ή έστω του Προεδρείου) με τον Διοικητή, οριστικοποιήθηκε η συμφωνία.

3. Κίνημα Τηλεοπτικής Διαμαρτυρίας ή Κίνημα Νικηφόρων Αγώνων

Συνάδελφοι,
Κανείς ασφαλώς και δεν μπορεί να υποτιμήσει, το ρόλο που παίζουν και το ειδικό βάρος που έχουν τα ΜΜΕ συνολικά και ιδιαίτερα η Τηλεόραση. Από την οπτική αυτή είναι σωστό, πως οι αγώνες των εργαζομένων πολύ περισσότερο σήμερα, πρέπει να παίρνουν υπ όψιν τους αυτόν τον παράγοντα. Όμως τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, οι αγώνες για να είναι νικηφόροι, πρέπει να συσσωρεύουν κόστος στην εργοδοσία και να ασκούν πολιτικό εκβιασμό στην κεντρική πολιτική εξουσία.
Αυτή είναι η εμπειρία τόσο του δικού μας κινήματος (Ωράριο ? Πενθήμερο ? Μισθολόγιο - ΣΣΕ κ.ά), όσο και του διεθνούς. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα του συνδικάτου μεταφορών της Νέας Υόρκης, όπου με καθολική αποφασιστική απεργία, χάθηκαν τα κέρδη μιας χρονιάς για την εργοδοσία, γεγονός που την ανάγκασε σε πλήρη υποχώρηση.
Τόσο η ΓΣΕΕ αλλά και στην περίπτωσή μας η ΟΤΟΕ, δεν αξιοποιούν «τον φακό της τηλεόρασης» για να ενισχύσουν τον αγώνα μας και την αποτελεσματικότητά του. Αλλά μέσα από τον κομματικό και παραταξιακό συνδικαλισμό (ΠΑΣΚΕ ? ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ), διαχειρίζονται τηλεοπτικά τους αγώνες μας, προσβλέποντας στο λεγόμενο πολιτικό κόστος της Κυβέρνησης και στην μετατροπή του αργότερα στις βουλευτικές εκλογές, σε ψήφους  για τα κόμματά τους
Όμως πλέον οι Κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν γρήγορα, αλλά οι πολιτικές μένουν επί της ουσίας ίδιες. Ποιος δεν θυμάται τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ ότι θα καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους της Ν.Δ. όταν γίνει κυβέρνηση, για να πιστέψει σήμερα πως αν καταργηθεί η κλαδική μας σύμβαση, θα έρθει μια άλλη κυβέρνηση για να την επαναφέρει!
Εάν επομένως σήμερα, δεν έχουμε την διεξαγωγή αποτελεσματικών και νικηφόρων αγώνων, δεν μας σώζει «η τηλεοπτική διαχείριση των αγώνων».
Το αυτό ισχύει και για το ΠΑΜΕ. Αν και προβάλει ένα περιεχόμενο σε θετική κατεύθυνση, επιλέγει τον δρόμο του άσφαιρου διαχωρισμού και της μετατροπής του σε κίνημα διαμαρτυρίας για διεκδίκηση κομματικής ψήφου. Δεν προχωρεί σε συντονισμένο απεργιακό κίνημα των Συνδικάτων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνει, διεκδικώντας αγωνιστικά από τους εργοδότες και την κυβέρνηση την υλοποίηση των αιτημάτων του. Αντίθετα υπογράφει συμβάσεις, στα όρια ή και κάτω, από αυτές που υπογράφουν η ΓΣΕΕ και οι Ομοσπονδίες που καταγγέλλει. Μάλιστα στην πρόσφατη πανεργατική απεργία, αντί έστω μιας κοινής πανεργατικής πορείας όλων των δυνάμεων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, διεκδίκησε  την επίλυση των αιτημάτων του, με πορεία των απεργών στην Αμερικάνικη Πρεσβεία!

4. Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΤΕ

Συνάδελφοι,
Δεκαπέντε και πλέον χρόνια η ΠΑΣ, όχι χωρίς λάθη και βασικές αδυναμίες, προσπάθησε να συμβάλει στην ενωτική αγωνιστική δράση των εργαζομένων. Στην υπέρβαση των διαχωρισμών που μας επιβάλλουν τα κουρελόχαρτα των επίπλαστων κομματικών ταυτοτήτων, που ανακυκλώνουν και μεταφέρουν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα,  την υποταγή στην κεντρική  αστική πολιτική.
Τόλμησε το 1992/93, να αναλάβει ευθύνες που δεν τις αναλογούσαν, για να οδηγήσει στην ανάληψη με Νόμο των Ασφαλιστικών Ταμείων από την Τράπεζα. Απαιτώντας από την τότε Διοίκηση Χριστοδούλου, να συζητηθεί και να συμφωνηθεί στην συνέχεια, ένα δεκαετές πρόγραμμα των αναγκαίων προσαρμογών της Τράπεζας στα νέα δεδομένα. Το πλαίσιο συμφωνίας για όλα αυτά, φέρει τις υπογραφές του εκπροσώπου μας και προέδρου τότε του Δ.Σ., καθώς και των συναδέλφων της Παρέμβασης και της ΕΣΑΚ με τους οποίους είχαμε συγκροτήσει το προεδρείο.
Δυστυχώς, τα κομματικά πάθη της εποχής εκείνης, εμπόδισαν κατά κύριο λόγο την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών μας. Προσπάθειες που ποτέ δεν εγκαταλείψαμε, τόσο για το Ασφαλιστικό, όσο και γι αυτό της Αναδιοργάνωσης.
Το σ.κ του χώρου, στο διάστημα πριν την έκδοση του Ευρώ, που οι δυνατότητές μας ήταν μεγάλες, το είχε ρίξει στη συνδιαχείριση και τη συνδιοίκηση και σε κάποιες αθεσμοθέτητες παροχές (15νθήμερο) και πολλές υποσχέσεις (Στρατός, Οικονομική προαγωγή, Αποστρατευτικός, Μετοχές κ.ά). Κατάσταση που βόλευε την τότε Διοίκηση, αφού έβγαλε το Ευρώ «χωρίς να ανοίξει μύτη», αλλά και που μέσα από το «σύστημα συναλλαγής», στήριζε την συνδικαλιστική γραφειοκρατία του ΣΥΤΕ.
Έμελλε να έρθει η ένταξη των Ταμείων μας στο ΙΚΑ με τον Νόμο Ρέππα (Μάιος /Ιούνιος 2002), για να ταρακουνηθούν τα λιμνάζοντα νερά στον χώρο.
 Η ΠΑΣ παρόλο που μέχρι και σήμερα, δεν συμμετέχει στα λεγόμενα αντιπροσωπευτικά - αναλογικά προεδρεία, που μεταφέρουν το αστικό κοινοβούλιο στα συνδικάτα, μπαίνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα και συμβάλει στην αποτροπή αυτής της επίθεσης. Η στάση της, για την αποτροπή του πραξικοπήματος που επιχειρήθηκε την τελευταία στιγμή στην Βουλή, έχει από όλους αναγνωρισθεί.
Στην συνέχεια (Ιούλιος 2002), προτείνουμε δημοσίως την στρατηγική Ασφαλιστικό/ Αναδιοργάνωση. Η πρότασή μας γίνεται αποδεκτή από το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ τον Σεπτέμβρη 2002, με σκεπτικισμό στην αρχή από ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ   και με επιφυλάξεις από την Παρέμβαση. Ενώ συνάντησε την σφοδρή επίθεση της ΕΣΑΚ, με κύριο επιχείρημα ότι «θα δώσουν Κυβέρνηση - Διοίκηση το Ασφαλιστικό για να πάρουν τη συρρίκνωση της Τ.Ε.»
Πέντε σχεδόν χρόνια μετά, το Ασφαλιστικό καθεστώς των Ταμείων μας, έχει με Νόμο εξαιρεθεί από την ενοποίηση και την ευθύνη τους έχει αναλάβει η Τράπεζα. Σε έκφραση αυτής της ευθύνης, έχουν εγγραφεί στον Ισολογισμό 660 εκ. Ευρώ και φέτος προγραμματίζεται η εγγραφή άλλων 40 εκ. Ευρώ. Φυσικά η λύση αυτή δεν ήταν η καλύτερη δυνατή που διεκδικούσαμε, αλλά αυτή που μπόρεσαν να πετύχουν οι εργαζόμενοι, με δεδομένα τα εμπόδια που έβαλαν ο παραταξιακός και κομματικός συνδικαλισμός. Ούτε φυσικά η λύση αυτή, μας εξασφαλίζει στο διηνεκές, χωρίς την ικανότητα προάσπισής της από τους εργαζόμενους.
Ταυτόχρονα, πέντε χρόνια μετά, η συζήτηση για την Αναδιοργάνωση μόλις ξεκίνησε, με ευθύνη της Διοίκησης για την καθυστέρηση.

5. Ο Κινέζικος μύθος «του Βάτραχου και του Σκορπιού»

Συνάδελφοι,
Όλα αυτά τα χρόνια μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο συμβάλλαμε αποφασιστικά και με κάθε τρόπο, στη διαμόρφωση των θέσεων και πρωτοβουλιών του. Δεν οχυρωθήκαμε πίσω από τις ευθύνες που μας αναλογούσαν στο Δ.Σ, ούτε στο γεγονός της μη συμμετοχής μας στο λεγόμενο προεδρείο. Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, θεωρήσαμε ευθύνη μας να συμβάλλουμε στην ικανότητα του Συλλόγου μας να ανταποκριθεί. Αξιοποιώντας και το καλύτερο κλίμα που είχε δημιουργηθεί μέσα στο Δ.Σ και στις σχέσεις ανάμεσα στους συμβούλους, ανυστερόβουλα και χωρίς μικροψυχία, προσφέραμε τις δυνατότητες και εμπειρίες μας για την επιτυχία της στρατηγικής του ΣΥΤΕ. Ακόμα και μετά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα και την απαράδεκτη υπόγεια συκοφάντηση της δράσης μας πριν τις εκλογές από ορισμένες δυνάμεις, συνεχίσαμε να προσφέρουμε στον ΣΥΤΕ. Η συμβολή μας έχει αποτυπωθεί σε όλα τα βασικά κείμενα και ανακοινώσεις αυτής της περιόδου.
Μετά όμως τα γεγονότα που ακολούθησαν την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δ.Σ. για αναστολή των πρόσφατων κινητοποιήσεων,  δεν μπορούμε πλέον να συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Όταν μάλιστα έχουμε μπροστά μας το θέμα της Αναδιοργάνωσης το οποίο προσφέρεται σε πολλές «παρεξηγήσεις»... Φαίνεται πως η κατασυκοφάντηση της ΠΑΣ και του εκπροσώπου της, είναι στη φύση ορισμένων.
Πριν τις εκλογές μας χάριζαν τον τίτλο «του άτυπου Γραμματέα του ΣΥΤΕ» όχι για να τονίσουν την προσφορά μας στο Διοικητικό Συμβούλιο που κάλυπτε και την δική τους ανυπαρξία σε αυτή τη θέση (ΔΑΚΕ/Τραπεζοελλαδιτών), αλλά για να υπονομεύσουν την ΠΑΣ εκλογικά, με την κατηγορία της δήθεν προεκλογικής συμφωνίας με την ΠΑΣΚΕ, με την οποία οι ίδιοι συνεργάστηκαν και πάλι!
Σήμερα, μετά το διάβημα της ΟΤΟΕ, σε συναδέλφους που είχαν αντίθεση με αυτό, κατηγορούσαν την ΠΑΣ και τον εκπρόσωπό μας για την οργάνωσή του!
Μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων, σε όσους πιθανά ήθελαν ο ΣΥΤΕ να τις συνεχίσει χωρίς την απεργιακή στήριξη της ΟΤΟΕ, ο  Γραμματέας του ΣΥΤΕ αν και ψήφισε  την απόφαση αναστολής (ομόφωνη), βγήκε στο Κεντρικό και κατηγορούσε τον ΣΥΤΕ για υποχώρηση. Ρίχνοντας μάλιστα και πάλι τις βολές του, στον εκπρόσωπό μας!

?Ο Κινέζικος μύθος επιβεβαιώνεται.
Η γέφυρα ενός ποταμού καταστρέφεται. Πολλά ζώα αποκλείονται στην άλλη όχθη από αυτήν που έχουν τις φωλιές τους. Ο Βάτραχος αναλαμβάνει την μεταφορά τους. Ο σκορπιός παρακαλεί τον Βάτραχο που αρνείται. Από τα πολλά, ο Βάτραχος πείθεται και αρχίζει το ταξίδι.
Όταν φτάνουν στην απέναντι όχθη, ο σκορπιός τσιμπάει τον Βάτραχο λέγοντας, ?Δεν το θέλω Βάτραχέ μου, αλλά είναι στη φύση μου!?

Δυστυχώς είναι στη φύση των κομματικών παρατάξεων, η διαστρέβλωση και η συκοφαντία. Η αναζήτηση των  εκλογικών καρπών όχι από την θετική τους συνεισφορά,  αλλά από την ίντριγκα και την φαιά προπαγάνδα.

Mε συναδελφικούς  χαιρετισμούς
ΠΑΣ

  Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    

Τελευταία Ενημέρωσή: 03-03-2009
© Copyright 2003 Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συνεργασίας
( Π. Α. Σ.) 168803 powered by zipi