Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    
 .:: Άλλα θέματα
  Ασφαλιστικό
  Αναδιοργάνωση
  Επιχειρησιακή
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  Απεργία 2008
Ανακοίνωση
 
  .::  ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αθήνα: 19/04/2006
 

Την Παρασκευή 14/4/06, τα Διοικητικά Συμβούλια του ΣΥΤΕ και του Ταμείου Υγείας, εξέτασαν από κοινού την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα προσχολικά κέντρα  και ειδικά σε αυτό της Θεσσαλονίκης, καθώς  και τις  προτάσεις του ειδικού συμβούλου για θέματα υγείας κ. Πολύζου, αλλά και της αρμόδιας επιτροπής της Διοίκησης στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος του Τ.Υ.
Τα παρακάτω  στοιχεία   τέθηκαν σε γνώση των συμβούλων.

Προσχολικό κέντρο Θεσσαλονίκης

  1. Με πληρότητα 70 παιδιών, το προσχολικό κέντρο της Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τρία (3) παιδιά συναδέλφων και τρία (3) παιδιά συναδέλφων μας του Τ.Υ.

  2. Τα υπόλοιπα  πενήντα πέντε παιδιά, είναι παιδιά ιδιωτών μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων. Από τα δίδακτρα των οποίων  το Ταμείο μας για το 2005 εισέπραξε 136.000 Ευρώ.

  3. Το σύνολο της ετήσιας δαπάνης λειτουργίας του σταθμού, ανήλθε σε 422.000 Ευρώ. Αν από αυτά αφαιρεθούν οι 136.000 Ευρώ των ιδιωτών, η καθαρή επιβάρυνση Ταμείου και Τράπεζας ανήλθε στις 286.000 Ευρώ. Το ποσό αυτό επιμερίζεται κατά το 1/3 στο Ταμείο Υγείας και κατά τα 2/3 στην Τράπεζα.

  4. Στο Παιδικό σταθμό απασχολούνται 13 συνάδελφοί μας εργαζόμενοι στο Ταμείο.
     Ο αριθμός των εργαζομένων είναι στο κατώτατο όριο των αναγκών, για να λειτουργεί ο σταθμός με το μοντεσσοριανό εκπαιδευτικό σύστημα και να αποτελεί πράγματι ένα πρότυπο προσχολικό κέντρο για την Θεσσαλονίκη.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα,  ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα στο οποίο κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια. Αυτό φυσικά ήταν αναμενόμενο από την αρχή της λειτουργίας του. Γι’ αυτό είχαμε το σθένος τότε να αντιταχθούμε στη λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου μόνο για την Τ.Ε. και ζητήσαμε τη δημιουργία και λειτουργία του τουλάχιστον σε παντραπεζική βάση. Δυστυχώς, Διοικούντες την Τράπεζα και το Ταμείο αλλά και ο ψηφοθηρικός συνδικαλισμός, μας αγνόησαν όπως ήταν αναμενόμενο. Σήμερα όμως κανείς δεν μπορεί να κραυγάζει ή να συνθηματολογεί πλέον.
Φυσικά και κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί μια λύση σε βάρος των 13 συναδέλφων μας εργαζομένων, με  το κλείσιμο του προσχολικού. Ούτε  την εκχώρηση της εκμετάλλευσής του σε Ιδιώτη, με την ταυτόχρονη εξασφάλιση της παραμονής των εργαζομένων σε αυτόν. Το τελευταίο νομικά είναι ασθενές και εύκολα στην πράξη παραβιάζεται. Και είναι προς τιμήν όλων των συμβούλων, που απέρριψαν οποιεσδήποτε τέτοιες σκέψεις.

Η ΠΑΣ πρότεινε την παραχώρηση της εκμετάλλευσης σε φορέα της πόλης της Θεσσαλονίκης (π.χ. Δήμος) και με την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ της Τ.Ε στο ύψος των σημερινής της οικονομικής συμβολής και της παραχώρησης εκ μέρους του Ταμείου των εγκαταστάσεων, να λειτουργήσει σε πλήρη δυναμικότητα με παιδιά ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών και μακροχρόνια ανέργων.
 Η πρόταση αυτή εκφράζει πράγματι την κοινωνική ευαισθησία της Τράπεζας, των εργαζομένων και συνταξιούχων της και αποτελεί μέγιστη κοινωνική προσφορά σε αυτούς που την έχουν ανάγκη στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών των δύο Διοικητικών Συμβουλίων και της προέδρου των συνταξιούχων, υιοθέτησε την πρόταση αυτή, αλλά και συνέβαλαν αποφασιστικά στην βελτίωσή της και με άλλες σκέψεις και παραπλήσιους προβληματισμούς.
Έχουμε την πεποίθηση ότι η Διοίκηση στο σύνολό της,  αλλά ιδιαίτερα ο κ. Διοικητής, θα δουν με την απαραίτητη ευαισθησία και προσοχή  τις παραπάνω προτάσεις και προβληματισμούς.
Τα Διοικητικά Συμβούλια αποφάσισαν τη συζήτηση των παραπάνω σκέψεων με τη Διοίκηση και την προώθηση της πλέον ικανοποιητικής λύσης από την σχολική περίοδο 2007-2008, έτσι ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος προετοιμασίας.

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

Για το προσχολικό κέντρο της Αθήνας, το οποίο έχει 230 παιδιά συναδέλφων, δεν τίθεται ασφαλώς από κανέναν ούτε από τη Διοίκηση, αντίστοιχο θέμα όπως αυτό της Θεσσαλονίκης. Προβλήματα τα οποία αναφέρθηκαν και έχουν να κάνουν με ορισμένα χρόνια κενά στην «τυπικότητα» της συναλλακτικής λειτουργίας του, θα συζητηθούν με τη Διοίκηση για να ξεπεραστούν όπως αυτό γίνεται και με το ΤΥΠΕΤ (Ταμείο Εθνικής).
Σε κάθε περίπτωση το προσχολικό κέντρο της Αθήνας αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση και δεν ταυτίζεται ως πρόβλημα με αυτό της Θεσσαλονίκης. Εκτός αν θέλουν κάποιοι εθελοτυφλώντας, να ταυτίζουν δύο διαφορετικές καταστάσεις.
Οι εγγραφές νέων παιδιών στα προσχολικά κέντρα θα προχωρήσουν κανονικά, όπως έως σήμερα, αλλά η λύση για το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα συμφωνηθεί εγκαίρως.
Θεωρούμε ότι η προσέγγιση και η απόφαση των ΣΥΤΕ και Τ.Υ., κατοχυρώνουν απόλυτα τους συναδέλφους μας αλλά ταυτόχρονα δεν στρουθοκαμηλίζουν μπροστά στα υπαρκτά προβλήματα.
Για αυτό μας εντυπωσιάζει η σκαιότατη επίθεση της ΕΣΑΚ στο σύνολο των παρατάξεων και ιδιαίτερα στην ΠΑΣ.  Μας εξέπληξε αρνητικά η αήθης επίθεσή της στον εκπρόσωπό μας, στη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης η οποία πιστοποίησε το ?πας μη ΠΑΜΕ βάρβαρος?. Αν η συγκεκριμένη παράταξη έχει αναγάγει σε στοιχείο της πολιτικής και της ύπαρξής της, την υποχρεωτική ήττα των εργαζομένων, προκειμένου να δικαιώνεται και να κερδίζει ψηφοθηρικά, αφού όλοι οι άλλοι είναι ξεπουλημένοι εκτός από αυτήν, τότε λυπούμαστε για την επιλογή της. Η επιλογή της αυτή όμως εν τέλει, στηρίζει την αστική πολιτική και τις συνέπειές της για τους εργαζόμενους και αργά ή γρήγορα θα γίνει αντιληπτή  από τους τελευταίους. Οι οποίοι, περισσότερο από ποτέ, χρειάζονται σήμερα την ταξική τους ενότητα και όχι τους κομματικούς και παραταξιακούς διαχωρισμούς.
Και εάν για τα θέματα του Ταμείου Υγείας, εκφράζεται με τόση και τέτοια εχθρότητα, καταλαβαίνει κανείς την πολιτική και τον ρόλο αυτής της παράταξης, στα μεγάλα θέματα της Αναδιοργάνωσης. ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΜΑΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Mε συναδελφικούς  χαιρετισμούς
ΠΑΣ

  Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    

Τελευταία Ενημέρωσή: 03-03-2009
© Copyright 2003 Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συνεργασίας
( Π. Α. Σ.) 154526 powered by zipi