Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    
 .:: Άλλα θέματα
  Ασφαλιστικό
  Αναδιοργάνωση
  Επιχειρησιακή
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  Απεργία 2008
Ανακοίνωση
 
  .::  Τι κρύβεται πίσω από την πρόσφατη ανακοίνωση της Διοίκησης;

Αθήνα: 01/08/2006
 

Η πρόσφατη παρέμβαση της Διοίκησης, είναι πρωτοφανής για τα συνδικαλιστικά δεδομένα του χώρου μας. Μια τέτοια πρακτική, ιδιαίτερα όταν ακολουθείται για απάντηση σε επί μέρους παρατάξεις, δημιουργεί και το ανάλογο κλίμα.  Η δικαιολογία πως η ενέργεια αυτή είναι προϊόν αντίδρασης σε μια ανακοίνωση της οποίας το ύφος ήτανε «άκομψο» και που η έκδοσή της συνέπεσε μέσα σε ένα κλίμα γενικότερης επίθεσης στο πρόσωπο του Διοικητή της Τ.Ε., δεν μας πείθει. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η ΠΑΣ έχει γίνει αποδέκτης πολλές φορές  παρορμητικών επιθέσεων από τον  σημερινό Διοικητή.
Σημειώνουμε, πως στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν ανακοινώσεις παρατάξεων που αντικειμενικά ήτανε απαράδεκτες και όμως καμιά απάντηση και σωστά δεν υπήρξε. Επομένως γιατί τώρα;
Ο Διοικητής της Τ.Ε., γνωρίζει πολύ καλά πως παίζεται το αστικό πολιτικό παιχνίδι και ήταν σίγουρος πως το σύνολο της αντιπολίτευσης θα αξιοποιούσε τις δηλώσεις του για την ακρίβεια και την αναφορά του «στα ραπανάκια». Στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, κάποιοι πρέπει να έχουν τον ρόλο του «κακού» και κάποιοι και δη της αντιπολίτευσης, του «καλού». Επομένως ο Διοικητής της Τ.Ε. γνώριζε και ανέμενε τις αντιδράσεις. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και δεν δικαιολογείται εξ αυτού του λόγου η αντίδρασή του.

 Τι πυροδότησε λοιπόν την ανακοίνωση αυτή και που στοχεύει;

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, πως ο σημερινός Διοικητής είναι,  για πάνω από μια δεκαετία, αρμόδιος των θεμάτων προσωπικού. Ενώ η παράταξη της ΠΑΣΚΕ έχει την ευθύνη της προεδρίας του ΣΥΤΕ, συνεχώς όλη αυτή την περίοδο. Περίοδο στην οποία εξυφάνθηκε ένα σύστημα συνδιαχείρισης - συνδιοίκησης, με συνδετικό κρίκο τους εκάστοτε Δντές Διοικητικού. Περίοδο κατά την οποία, ο κομματικός συνδικαλισμός αντλούσε εν πολλοίς τη δύναμή του από τις προσβάσεις στον 2ο όροφο και οι Διοικούντες έπλεκαν ήσυχοι τους ιστούς της πολιτικής τους, στηριζόμενοι στη συναίνεση του κομματικού συνδικαλισμού στο σύνολό του.
Επομένως, είναι πρόδηλες οι μεγάλες τους ευθύνες, για την σημερινή κατάσταση και λειτουργία της Τράπεζας.
Σήμερα  οι ανάγκες των μέχρι χθες «φίλων», είναι διαφορετικές. Όχι μόνο υπάρχει  Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από τη θέση του Διοικητή οι προτεραιότητες και οι ανάγκες της πολιτικής είναι πιο πιεστικές. Άρα και οι απαιτήσεις για συνέχιση αδιατάρακτα της μέχρι χθες ισορροπίας, πολύ πιο επώδυνες...
Οι απαιτήσεις αυτές προσδιορίζονται σήμερα, σε ένα πακέτο επί μέρους αναδιαρθρώσεων (Υποκαταστήματα - Πρακτορεία ) και που καμιά σχέση δεν έχουν με μια ΣΥΝΟΛΙΚΗ - ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την Τράπεζα των επόμενων χρόνων.
Τόσο η παράταξη της ΠΑΣΚΕ όσο και η Διοίκηση, θεώρησαν πως βρήκαν  την ευκαιρία «του απογαλακτισμού τους» και την οδό της «ηρωικής εξόδου» από τα σωρευμένα προβλήματα. Ξεχνούν όμως τις χρόνιες ευθύνες τους για τη δημιουργία τους.
Η Διοίκηση της Τράπεζας δημοσιοποιώντας το τέλος μιας μακρόχρονης σχέσης, δεν πιστεύουμε ότι στοχεύει στην απεξάρτηση της πολιτικής της από τις «δουλείες» του κομματικού συνδικαλισμού. Αντιθέτως, επιδιώκει την επίτευξη μιας νέας ισορροπίας, που θα της επιτρέψει να προχωρήσει αποσπασματικά και φέτα -φέτα, χωρίς μεγάλο κόστος και μελλοντικές δεσμεύσεις, τις αναδιαρθρώσεις του περιφερειακού δικτύου κατ’ αρχήν και της υπόλοιπης Τράπεζας στη συνέχεια, ίσως και από μια άλλη Διοίκηση.
Δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια τόσο άμεση επιβεβαίωση των παραπάνω. Μέσα από την πολυσέλιδη επιστολή στον ΣΥΤΕ του προέδρου της επιτροπής διαλόγου κ. Παλαιοκρασσά, υπάρχει επιμονή σε αποσπασματική συμφωνία  και ανανέωση  των συζητήσεων της επιτροπής από  Σεπτέμβριο. Ενώ  η ΔΑΚΕ Τραπεζοελλαδιτών, αξιοποιεί την ευκαιρία που της παρουσιάζεται.  Αναλαμβάνει τον ρόλο του μεσολαβητή για την επίτευξη μιας νέας ισορροπίας, μέσα από την οποία θα μοιράζονται δικαιότερα τα «επίχειρα» του κομματικού συνδικαλισμού. (Να μην γέρνει μονόπαντα η βάρκα, όπως τονίζει στην τελευταία της ανακοίνωση) ...

Στο στόχαστρο η στρατηγική του ΣΥΤΕ:  Ασφαλιστικό - Αναδιοργάνωση

Οι προσπάθειες υπονόμευσης της στρατηγικής του Συλλόγου, κυρίως από «αριστερά», δεν απέδωσαν  πρόσφορο έδαφος για τη Διοίκηση.
Η συνοχή των δυνάμεων του ΣΥΤΕ, γύρω από αυτή την πολιτική, διέψευσε εκείνους που προσδοκούσαν υποχωρήσεις στην φάση αυτή. Με τη σημερινή ένταση και την δημόσια παρέμβαση της Διοίκησης, επιχειρείται ο διεμβολισμός  της πολιτικής του ΣΥΤΕ ή στην χειρότερη περίπτωση η μετατόπιση των ευθυνών στις πλάτες άλλων.
Κανείς όμως και πολύ περισσότερο η Διοίκηση, δεν μπορεί να υπεκφεύγει των ευθυνών της, για μια έντιμη και συνολική συμφωνία για την Αναδιοργάνωση της Τ.Ε. 
Η σπατάλη των χρονικών περιθωρίων για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας, υπέρ επιδιώξεων και λογικών που έχουν απορριφθεί, είναι εγκληματική. Ενώ και το κλίμα που προδιαγράφουν οι ερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και οι εκλογές του ΣΥΤΕ στη συνέχεια, δεν επιτρέπουν αυταπάτες .
Η ΠΑΣ, προσηλωμένη στη στρατηγική Ασφαλιστικό - Αναδιοργάνωση και απαλλαγμένη από μικροπολιτικούς ή άλλους υπολογισμούς, θα επιμείνει μέχρι τέλους στην ανάγκη επίτευξης το συντομότερο, μιας ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ - ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ.

Mε συναδελφικούς  χαιρετισμούς
ΠΑΣ

  Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    

Τελευταία Ενημέρωσή: 03-03-2009
© Copyright 2003 Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συνεργασίας
( Π. Α. Σ.) 154533 powered by zipi