Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    
 .:: Άλλα θέματα
  Ασφαλιστικό
  Αναδιοργάνωση
  Επιχειρησιακή
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  Απεργία 2008
Ανακοίνωση
 
  .::  Θα υπερασπισθούμε την αλήθεια με όποιο τίμημα

Αθήνα: 11/08/2006
 

Στην μακρόχρονη παρουσία της ΠΑΣ στα συνδικαλιστικά δρώμενα της Τ.Ε., ποτέ δεν ισχυρισθήκαμε ότι είμαστε αλάνθαστοι ή παντογνώστες.
Εκείνο όμως το οποίο μετά βεβαιότητας μπορούμε να ισχυρισθούμε, είναι ότι ποτέ δεν διστάσαμε να πούμε ανοικτά την γνώμη μας, χωρίς να υπολογίσουμε το λεγόμενο πολιτικό-συνδικαλιστικό κόστος. Γι’ αυτό εξάλλου κατά καιρούς, άλλοι μας απέδιδαν τον τίτλο, «του άτυπου γραμματέα της ΠΑΣΚΕ», άλλοι «του συνοδοιπόρου της ΔΑΚΕ» και πολλά άλλα.
Είναι όμως αδιαπραγμάτευτη αρχή μας, να προσπαθούμε με τις θέσεις μας να εκφράζουμε τα πραγματικά συμφέροντα των συναδέλφων μας και όχι αυτά που επιβάλουν συχνά οι μικροπολιτικοί υπολογισμοί του κομματικοποιημένου συνδικαλισμού και οι ανάγκες της αστικής - κοινοβουλευτικής σκηνής.
Αυτή η αρχή καθοδήγησε τις σκέψεις και τις πράξεις μας και στην πρόσφατη περίπτωση της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ταμείου Συντάξεων.
Όταν την Πέμπτη το απόγευμα διαπιστώσαμε ότι:
Ο ΣΥΤΕ, σε αντίθεση με τον Σύλλογο Συνταξιούχων που όχι μόνο συμμετείχε στο Δ.Σ. του Ταμείου αλλά και ψήφισε την πρόταση πώλησης των μετοχών της Εμπορικής,  οδηγείτο σε θέσεις πολιτικού τυχοδιωκτισμού με την μη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Ταμείου, σπεύσαμε με κάθε τρόπο να το αποτρέψουμε.
Συγχρόνως, στείλαμε επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ., ζητώντας να πραγματοποιηθεί εκ νέου διαπαραταξιακή ή Δ.Σ. προκειμένου να αποτραπούν οι αρνητικές εξελίξεις και οι κίνδυνοι για τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία.
Γιατί άραγε η ενέργειά μας αυτή, εξέθετε την πλειοψηφία του Δ.Σ. όπως ισχυρίζεται η ΠΑΣΚΕ και σε ποιόν; Μήπως στους συναδέλφους;

Αντί πειστικών απαντήσεων - Χαρακτηρισμοί και Διαστρέβλωση

Δυστυχώς, μπροστά στην αδυναμία πειστικών απαντήσεων στα ερωτήματα που θέσαμε με την επιστολή στο Δ.Σ. και δημοσίως με την ανακοίνωσή μας, περισσεύουν οι χαρακτηρισμοί και η διαστρέβλωση της αλήθειας.
Αλήθεια, ποιος πίεσε  τους εκπροσώπους των εργαζομένων «να αποφασίσουν την πώληση των μετοχών της Εμπορικής» ή να συμπορευθούν με τις θέσεις της Διοίκησης όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ και το δελτίο τύπου της ΓΣΕΕ;
 Η συμμετοχή του εκπροσώπου μας στη συνεδρίαση του Ταμείου Συντάξεων και η διατύπωση εκεί της ΟΜΟΦΩΝΗΣ θέσης του ΣΥΤΕ για την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής (πρακτική που ακολουθούσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια), από πότε αποτελεί συμπόρευση με τη Διοίκηση; Μήπως και αυτή αλλάζει σύμφωνα με την αλλαγή της Κυβέρνησης ή των εκάστοτε σκοπιμοτήτων;
Και αφού η συμμετοχή των εργαζομένων στις συνεδριάσεις των Ταμείων, αποτελεί πράξη συμπόρευσης με την Κυβέρνηση και τις Διοικήσεις, γιατί οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ αλλά και των άλλων συνδικαλιστικών φορέων, συμμετείχαν σε όλα τα Ταμεία, εκφράζοντας φυσικά  την αντιθεσή τους;
Γιατί αποσιωπείται ότι ακριβώς την ίδια θέση προτείναμε και εμείς για το δικό μας Ταμείο;
Αν η πρακτική που επέλεξαν στον ΣΥΤΕ, δηλαδή αυτή της μη συμμετοχής, ήταν επωφελής για τα Ταμεία, γιατί οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν  απείχαν και στα υπόλοιπα ταμεία, φροντίζοντας με κάθε τρόπο να μπλοκάρουν τις συνεδριάσεις τους;
Γιατί επιλέχθηκε και από ποιους το Ταμείο Συντάξεων Τ.Ε., για να εκφρασθεί αυτός ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και με ποιόν στόχο; Αυτό είναι το ερώτημα που ο καθένας πρέπει να απαντήσει. Και φυσικά το Ταμείο της Τ.Ε., δεν επιλέχθηκε ούτε τυχαία, ούτε χωρίς σκοπιμότητα.
Δεν επιλέχθηκε από τους φορείς Διοίκησης Τράπεζας και Ταμείων. Όμως η Διοίκηση της Τ.Ε., με «άλλοθι» την στάση του ΣΥΤΕ, εμφανίσθηκε κατώτερη των περιστάσεων και των ευθυνών της, απέναντι στην ογδοντάχρονη σχεδόν ιστορία της Τ.Ε. Παρότι θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη  και να ξεπεράσει το πρόβλημα δεν το έκανε. Προτίμησε να αξιοποιήσει την κατάσταση για πίεση στο εσωτερικό της Τ.Ε.
Η επιλογή του Ταμείου μας έγινε από υψηλά και συγκεκριμένα από αυτούς, που θέλουν να τελειώσουν και με τα τελευταίο ασφαλιστικό ταμείο στο χώρο των Τραπεζών, το οποίο έμεινε έξω από την πορεία προς το ΙΚΑ. Και αυτοί δεν είναι μόνο της Κυβέρνησης ή της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι αυτό που εμείς αποκαλούμε, αστικό μπλοκ εξουσίας.
Που απέκτησαν σήμερα αβίαστα το επιχείρημα: «Όταν ετησίως γίνονται προβλέψεις 45 εκατομμυρίων ευρώ για το Ταμείο σας, τα οποία στερείται ο κρατικός προϋπολογισμός και επομένως οι αναξιοπαθούντες άνεργοι - απολυμένοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, εσείς εμποδίσατε να αυξηθεί η περιουσία του Ταμείου σας κατά 20 εκατ. Ευρώ και να μειωθεί αντιστοίχως το λεγόμενο αναλογιστικό έλλειμμα!» Να τι προσφέρθηκε, με την υποταγή της ΠΑΣΚΕ, του ενός συμβούλου της ΔΑΚΕ και της ΕΣΑΚ, στην τυχοδιωκτική θέση που διαμόρφωσε, ο απών την κρίσιμη στιγμή, εκπρόσωπός μας στο Ταμείο.
Και επειδή κάποιος συνάδελφός μας ρώτησε, γιατί μιλάμε για κόστος τυχοδιωκτισμού 20 εκ. ευρώ, οφείλουμε να του απαντήσουμε. Αυτό είναι το ποσό το οποίο στερήθηκε το Ταμείο Συντάξεων και με το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει σήμερα αντιστοίχως την περιουσία του. Δυστυχώς όποια τιμή και εάν έχουν οι μετοχές, δεν αυξάνουν την περιουσία, παρά μόνο εάν ρευστοποιηθούν και τα χρήματα μπουν στο Ταμείο.
Και το ερώτημα είναι, γιατί εμείς ως εργαζόμενοι αναλάβαμε αυτό το τεράστιο κόστος, εμποδίζοντας τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου μας, όταν και ο τελευταίος πολίτης κατανοούσε ότι η Εμπορική είχε προ πολλού πωληθεί στους Γάλλους;
Δεν είναι άκομψο, όλοι αυτοί που παρακολούθησαν άφωνοι τις ιδιωτικοποιήσεις των Τραπεζών όλη την προηγούμενη δεκαετία, αλλά και την είσοδο των Γάλλων στην Εμπορική, να παριστάνουν σήμερα και για τις ανάγκες του κοινοβουλευτικού παιχνιδιού, τους αγωνιστές ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις;
 Αλλοίμονο ως συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των συναδέλφων μας, αν έπρεπε να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία του Χ.Α.Α., για να επιβεβαιωθεί ότι δεν απαιτείτο το 0,68 των μετοχών του Ταμείου μας για να πωληθεί η Εμπορική, όπως αναφέρει η ΠΑΣΚΕ! (Προδικάσαμε το αποτέλεσμα).
Αυτή είναι η αλήθεια και θα την υπερασπισθούμε με όποιο τίμημα.
Καλούμε όμως αυτούς, που έχουν την ευθύνη από την θέση τους στο Δ.Σ., να σκεφθούν έστω και τώρα ψύχραιμα. Ας κινηθούν με γενναιότητα προκειμένου να περισώσουν την αξιοπιστία του ΣΥΤΕ και την δυναμική της στρατηγικής Ασφαλιστικό - Αναδιοργάνωση. Στρατηγική η οποία είναι στο στόχαστρο, όλων αυτών που επιβουλεύονται την Τ.Ε. και τα Ταμεία μας. Υπάρχει ακόμα καιρός. Και για τα Ταμεία και για τον ΣΥΤΕ.
Η ΠΑΣ από κοσμητικά επίθετα έχει χορτάσει. Δεν πρόκειται να μετακινηθεί  ούτε γραμμή από την στρατηγική που έχει χαράξει. Και αυτό ας το σταθμίσουν καλά αυτοί που επέλεξαν το Ταμείο της Τ.Ε. για να κάνουν «παιχνίδι».

Mε συναδελφικούς  χαιρετισμούς
ΠΑΣ

  Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    

Τελευταία Ενημέρωσή: 03-03-2009
© Copyright 2003 Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συνεργασίας
( Π. Α. Σ.) 154562 powered by zipi