Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    
 .:: Άλλα θέματα
  Ασφαλιστικό
  Αναδιοργάνωση
  Επιχειρησιακή
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  Απεργία 2008
Ανακοίνωση
 
  .::  ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Αθήνα: 07/09/2006
 

Παρά την υπονόμευση της στρατηγικής Ασφαλιστικό - Αναδιοργάνωση, τόσο από την πλευρά της Διοίκησης, όσο και από αυτήν της κομματικής συνδικαλιστικής πλειοψηφίας του ΣΥΤΕ, επιμένουμε σταθερά στην ανάγκη συνολικής - δεσμευτικής συμφωνίας το συντομότερο. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας κατανοεί, πως «η κλεψύδρα του χρόνου» για την κατάκτηση μιας αξιοπρεπούς συμφωνίας εντός των τειχών της Τράπεζας Ελλάδος, τελειώνει σύντομα...
Οι συζητήσεις ενός πενταμήνου και πλέον στην επιτροπή διαλόγου, πέραν από τις ολιγωρίες και ανευθυνότητες της Διοίκησης στις οποίες έχουμε αναφερθεί, απέδειξαν την έλλειψη κατανόησης και πίστης στην στρατηγική του Συλλόγου, από τις δυνάμεις του παραταξιακού - κομματικού συνδικαλισμού.
Η υπεράσπιση του συνολικού πλαισίου δεν αποτελεί το ΚΥΡΙΟ και ΠΡΩΤΕΥΟΝ για την πλειοψηφία του ΣΥΤΕ. Ας επισπεύσθηκαν μάλιστα γι αυτό, οι προηγούμενες εκλογές. Οι παραταξιακές ανάγκες και το ευκαιριακό μικροπολιτικό κέρδος, αποτελούν κατά βάση τον κύριο οδηγό της συμπεριφοράς τους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗ

Οι εξελισσόμενες προαγωγές στο βαθμό του Εντεταλμένου Τμηματάρχη και οι άμεσες παρενέργειες που αντικειμενικά αυτές θα δημιουργήσουν, επαναφέρουν για μια ακόμη φορά το θέμα της κατάκτησης της Οικονομικής Προαγωγής. Ένα σοβαρότατο αίτημα που θεωρητικά το είχαμε ?κατακτήσει? με την επιχ. ΣΣΕ του 2002 εξακολουθεί να παραμένει άλυτο, αφήνοντας εκατοντάδες ικανότατους συναδέλφους πλήρως απογοητευμένους και εξωθώντας τους στους διαδρόμους των δικαστηρίων.
Δεν είμαστε αφελείς να μην γνωρίζουμε ότι το αίτημα αυτό ευκαιριακά προβάλλεται ή παραμερίζεται από την πλειοψηφία του ΣΥΤΕ, ανάλογα με τα μικροπολιτικά και μικροκομματικά συμφέροντά τους, δεδομένου ότι η επίτευξή του θα πλήξει καίρια τις σχέσεις εξάρτησης και ρουσφετολογίας.

ΕΝΙΑΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας, βασικό σημείο αποτελεί η ενιαία επιδοματική πολιτική σε όλες τις Διευθύνσεις και τις υπηρεσιακές μονάδες (Υποκαταστήματα - Πρακτορεία). Στηνεπιτροπή διαλόγου υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία για το θέμα αυτό. Όλοι κατανοούμε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να λειτουργεί το 2006 η Τ.Ε. με προσωπικό δύο οικονομικών ταχυτήτων, με μοναδικό κριτήριο γι?αυτό την Διεύθυνση που αυτοί υπηρετούν. Η κατάργηση της αδικίας αυτής όχι μόνο ικανοποιεί ένα καταφανώς δίκαιο αίτημα μιας πολύ μεγάλης μερίδας συναδέλφων, αλλά συμβάλλει θετικά τόσο στην αναγκαία κινητικότητα των συναδέλφων μας σε συνεχώς μεταβαλλόμενες εργασιακές συνθήκες, όσο και στη διαπίστωση των συγκεκριμένων θέσεων ειδικών προσόντων, που θα πρέπει να προκηρύσσονται δημόσια εντός Τράπεζας και να  έχουν ειδική επιδοματική πολιτική.  Το αίτημα αυτό σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την εξέλιξη των συζητήσεων θα πρέπει να αποτελέσει βασικό διεκδικητικό στόχο της ερχόμενης επιχειρησιακής ΣΣΕ.
Η ΠΑΣ δεσμεύεται ότι θα το διεκδικήσει με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Στο θέμα του περιφερειακού δικτύου της Τράπεζας, οι συζητήσεις δεν μπορεί να γίνονται κυρίως με βάση τον αριθμό των μονάδων ή το σε ποιες από αυτές έχουμε ή δεν έχουμε ψήφους... Το κύριο που έχει αποτυπωθεί στο πλαίσιο του ΣΥΤΕ είναι η εξασφάλιση συγκεκριμένης οργανωτικής δομής και περιεχομένου λειτουργίας των υπηρεσιακών μας μονάδων, που θα δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις εργασιακού παρόντος και μέλλοντος.
Από την στιγμή που συμφωνήθηκε η αναγκαιότητα της λειτουργίας της Τράπεζας (ανεξαρτήτως μορφής), σε όλες τις πόλεις που σήμερα βρίσκονται τα Υποκαταστήματά της, απαιτείται να αποσαφηνισθούν τα υπόλοιπα:

  1. Ποιες εργασίες θα εκτελούνται από κάθε περιφερειακή μονάδα (Υποκατάστημα ή Πρακτορείο).
  2. Ποιος είναι ο αριθμός του προσωπικού το οποίο θα απασχολείται σε αυτές, καθώς και η υπηρεσιακή εξέλιξή του.
  3. Ποια χρονικά βήματα και μέτρα θα απαιτηθούν, τόσο για τα καταστήματα κορμούς, όσο και γι αυτά που θα παραμείνουν με την σημερινή τους μορφή και εκείνα που θα μετεξελιχθούν σε μικρότερες υπηρεσιακές μονάδες.

Φυσικά, δεν συζητείται ότι το σύνολο του προσωπικού θα  είναι μόνιμης και σταθερής απασχόλησης πλήρως ασφαλισμένο στα Ταμεία της Τράπεζας.

ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

Όταν μιλάμε για μια συνολική δεσμευτική συμφωνία και των δύο πλευρών για την λειτουργία της Τ.Ε. στα επόμενα 15-20 χρόνια, μιλάμε για την οργανωτική αποτύπωση των βασικών λειτουργιών της σήμερα, με βάση την συμφωνία για ενίσχυση των σημερινών εργασιών της και την υλοποίηση των νέων εργασιών που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Στα πλαίσια αυτά, αντίστοιχα όπως συζητείται η συγκεκριμένη δομή-οργάνωση και λειτουργία του περιφερειακού δικτύου, το ίδιο θα πρέπει να συζητηθεί και αποτυπωθεί το σύνολο των Διευθύνσεων του Λεκανοπεδίου. Διαφορετικά οδηγούμαστε σε αποσπασματική συζήτηση και συμφωνία, σήμερα για το περιφερειακό δίκτυο και αύριο για τα υπόλοιπα.
Η όποια τελική συμφωνία θα αναφέρεται ΣΥΝΟΛΙΚΑ στις Διευθύνσεις και τις περιφερειακές μονάδες. Γιατί είναι εύκολο να λες π.χ για το ΙΕΤΑ ότι έβγαλε το διαβατήριο (όπως έβγαλε και το Ευρώ), αλλά δεν μπορεί να κρύβεις ότι το ΙΕΤΑ χωρίς νέο προσωπικό και νέα οργανωτική συγκρότηση δεν μπορεί να «τραβάει επί πολύ» και αντικειμενικά το σπρώχνεις  σε ιδιωτικούς ατραπούς...

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΤΗΝ Τ.Ε.

Σήμερα που η ασφαλιστική λαίλαπα που ξεκίνησε με τους νόμους Σιούφα και Ρέππα συνεχώς εντείνεται και απαιτείται νηφάλια και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασφαλιστικών μας θεμάτων, είναι, πιστεύουμε, υποχρέωσή μας, δημόσια, να διερωτηθούμε:
Όταν όλοι γνωρίζουμε πως τα Ταμεία μας είναι τα μόνα εκτός ΙΚΑ και η ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση του Ειδικού Αποθεματικού τους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια (μέχρι 2008) πολύ μεγάλη, ποιόν ενισχύουν ενέργειες τυχοδιωκτισμού σαν αυτή που διεπράχθη στο Ταμείο Συντάξεων;
Όταν πρόσφατα το μίνι Ασφαλιστικό μιλάει για δυνατότητα υποχρεωτικής υπαγωγής στο ΙΚΑ μετά το 2008 και  μόνο με βάσει τις Αναλογιστικές μελέτες και την σχέση εργαζόμενων/συνταξιούχων, ποιόν εξυπηρετεί ο ΑΣΦΑΙΡΟΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ; 
Η περιφρούρηση των κοινωνικοασφαλιστικών μας δεδομένων, και η  διασφάλιση των καταστατικών υποχρεώσεων της Τ.Ε. απέναντι στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα εν ενεργεία και συνταξιούχων, αποτελεί τον πιο ουσιώδη όρο για την ύπαρξη συμφωνίας.

ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ

Ασφαλώς και τα υπόλοιπα θέματα του πλαισίου και ειδικότερα τα μέτρα για την αντιμετώπιση των όποιων συνεπειών από τις οργανωτικές μεταβολές, που πρέπει να έχουν συνολικό και όχι αποσπασματικό χαρακτήρα, είναι σημαντικά στην επίτευξη συμφωνίας.
Για να υπάρξουν όμως δυνατότητες προς μια τέτοια κατεύθυνση, πρέπει τόσο η Διοίκηση να αποφασίσει να συζητήσει χωρίς ύστερες σκέψεις και μονομερείς επιδιώξεις, αλλά και ορισμένοι στην ΣΙΝΑ 16, να αρθούν πάνω από ψηφοθηρικές λογικές και μικροπολιτικούς συμψηφισμούς.
Από την πλευρά της η ΠΑΣ θα επιμείνει μέχρι τέλους στις θέσεις και τις αποφάσεις που έχει ψηφίσει και δημόσια διακηρύξει ο ΣΥΤΕ γιατί αποτελούν τον μόνο δρόμο και την τελευταία ίσως δυνατότητα για την επίτευξη μιας αξιοπρεπούς συνολικής δεσμευτικής συμφωνίας εντός των τειχών της Τράπεζας Ελλάδος. Οι συνδικαλιστικές επιθέσεις, οι ύβρεις και οι χαρακτηρισμοί, από όπου και αν προέρχονται, δεν μας αποπροσανατολίζουν.
Ο δρόμος της χειραφέτησης που έχουμε διαλέξει χρόνια τώρα, από τον συνδικαλισμό της κομματικής ταυτότητας που ποδηγετεί τις ανάγκες μας στα όρια των μικροπολιτικών υπολογισμών τους, γνωρίζουμε ότι είναι τραχύς και δύσβατος. Στηριζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στην μνήμη, την γνώση και την κρίση των συναδέλφων μας.

Mε συναδελφικούς  χαιρετισμούς
ΠΑΣ

  Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    

Τελευταία Ενημέρωσή: 03-03-2009
© Copyright 2003 Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συνεργασίας
( Π. Α. Σ.) 154546 powered by zipi