Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    
 .:: ¶λλα θέματα
  Ασφαλιστικό
  Αναδιοργάνωση
  Επιχειρησιακή
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  Απεργία 2008
Ανακοίνωση
 
  .::  «ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ...»

Αθήνα: 23/10/2008
 

Ενώ οι μύθοι της ελεύθερης αγοράς και της αυτορύθμισής της, καταρρέουν με πάταγο μέσα στην δύνη της οικονομικής κρίσης, ορισμένοι ζουν ακόμα στην  περίοδο του εκσυγχρονισμού και των διαπλεκόμενων σχέσεων που εξυφάνθηκαν σε αυτήν. Ενώ ακόμα και ο Γιωργάκης γίνεται Γιώργος και  αντιλαμβάνεται ότι για να  ξαναπιάσει επαφή με την κοινωνία πρέπει να κάνει στροφή και μιλάει για το επίκαιρο ερώτημα του σήμερα «Σοσιαλισμός η Βαρβαρότητα» (εφημ. ΝΕΑ 13/10/08), η συνδικαλιστική ηγεσία των ΓΣΕΕ / ΑΔΕΔΥ, των Ομοσπονδιών αλλά και των πρωτοβάθμιων σωματείων, κινείται ακόμα στην λογική συνδιοίκησης και  συνδιαχείρισης των λεγόμενων αντιπροσωπευτικών αναλογικών προεδρείων. Προεδρείων ενσωμάτωσης στον νεοφιλελεύθερο εκσυγχρονισμό. Στη θέση του εργατικού ελέγχου και της εργατικής συμμετοχής, έθεσαν «το δούνε και λαβείν» του κομματικοποιημένου και ενσωματωμένου συνδικαλισμού. Με τον τρόπο αυτόν, εξασφάλιζαν την ησυχία και το ανεξέλεγκτο της πολιτικής τους και η συνδικαλιστική νομενκλατούρα την “καλοπέρασή” της... Και ενώ οι φούσκες έσκασαν και τα σύννεφα της οικονομικής κρίσης έκαναν ήδη απειλητικά την εμφάνισή τους, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ακολουθούν την πεπατημένη. Αντί ΓΣΕΕ / ΑΔΕΔΥ να καταγγείλουν τις συμβάσεις διεκδικώντας γενναίες αυξήσεις και άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, προς το παρόν  προχωρούν στις εθιμοτυπικές ετήσιες απεργίες. Αντί η ΟΤΟΕ να ζητήσει εδώ και τώρα εθνικοποίηση της λειτουργίας του Τραπεζικού Συστήματος, Εργατικό έλεγχο και Φυλακή για όλους εκείνους που ευθύνονται για την σημερινή  κατάσταση, ενδιαφέρεται  για την σωτηρία του κάθε Τραπεζίτη, πίσω από τους οποίους δυστυχώς, στοιχίζονται οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες κάθε Τράπεζας. Φυσικά οι Τραπεζίτες αποθρασυσμένοι, ζητάνε και τα ρέστα. Αμφισβητούν ακόμα και την απόφαση του ΟΜΕΔ για την ΣΣΕ 2008, προσφεύγοντας σε αγωγή που εκδικάζεται τέλος Νοέμβρη.

ΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ...

Παρά το γεγονός ότι οι συνάδελφοί μας με την συμμετοχή τους στην απεργία, υπερασπίζοντας την Ανεξαρτησία και αγνοώντας τον Νόμο, απαίτησαν  προφητικά μια διαφορετική πορεία για την Τράπεζα, οι ηγεσίες του λεγόμενου αναλογικού προεδρείου του ΣΥΤΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΕΣΑΚ) αδυνατούν να εκφράσουν με την πρακτική τους την νέα πραγματικότητα. Δεν μπορούν να κόψουν τους ομφάλιους λώρους της συνδιοίκησης και συνδιαχείρισης. Ιδιαίτερα εκείνων που ανεπτύχθηκαν, όταν την ευθύνη του προσωπικού ως Υποδιοικητής και εν συνεχεία ως Διοικητής, είχε ο πρόσφατα ανακηρυχθείς επίτιμος... Παρόλο που οι υποσχέσεις του επίτιμου για το Ασφαλιστικό, αλλά και οι νομοθετικές εξαιρέσεις πήγανε περίπατο, το προεδρείο συμπεριφέρεται  σαν να μην συνέβη τίποτα. Αντί να παγώσει τη λεγόμενη συμφωνία αναδιοργάνωσης μέχρι να λυθεί το Ασφαλιστικό, προχωράει στην υλοποίηση μιας συμφωνίας χωρίς να εκτιμάει ταυτόχρονα  ότι η οικονομική κρίση που μόλις έσκασε, ξαναφέρνει στο προσκήνιο  τα ζητήματα της Ανεξαρτησίας, του Ρόλου και της Δομής της Τράπεζας στην νέα περίοδο... Επιπρόσθετα και μέσα στα δεδομένα που  δημιουργούν οι εξελίξεις για το Κοσσυφοπέδιο, σαν να μην άλλαξε τίποτες, προχωρούν στο κλείσιμο Υποκαταστημάτων κρίσιμης Εθνικής σημασίας (Φλώρινα - Κέρκυρα); Η δικαιολογία πως αποδέχονται  την υλοποίηση της συμφωνίας για να μην  βρει αφορμή ο νέος Διοικητής και ζητήσει το κλείσιμο περισσότερων μονάδων, δεν είναι σοβαρή. Η υλοποίηση μιας συμφωνίας, χωρίς να έχουμε ακόμα αποκαταστήσει νομοθετικά το πλήγμα που δεχθήκαμε στο Ασφαλιστικό, υποτιμά τους εργαζόμενους και τον πρόσφατο μεγάλο αγώνα μας. Δείχνει ότι το προεδρείο, αποδέχεται την υλοποίηση δυσμενών για τους εργαζόμενους πλευρών μιας συμφωνίας, παρά το γεγονός ότι τα όσα θετικά είχαν συμφωνηθεί υπέρ τους για το Ασφαλιστικό, αμφισβητούνται! Όμως ανεξάρτητα από τα παραπάνω,  με την εμπειρία που έχουμε δύο χρόνια τώρα, τι μας δείχνει αυτή καθαυτή η συμφωνία; Εξασφάλισε μήπως  την σωστή λειτουργία του δικτύου και επομένως την σιγουριά των συναδέλφων μας στο εργασιακό τους μέλλον; Ενισχύθηκαν οι κορμοί ή γίνονται κούτσουρα για να καούν και αυτοί σιγά-σιγά; Εδώ, ακόμα και τον Διευθυντή του Υποκαταστήματος Ηρακλείου θεώρησαν αναντικατάστατο, όταν εκεί υπάρχει ως Υποδιευθυντής ομοιόβαθμός του. Στέλνουν έτσι στο εκεί προσωπικό, μήνυμα παραίτησης και απροθυμίας. Αλλά μήπως και τα άλλα υποκατ/τα δεν ζουν το φάσμα της «υποθερμίας» από τις συνεχείς χωρίς αντικατάσταση αποχωρήσεις; Μήπως δεν επισπεύσθηκε το κλείσιμο της Σπάρτης, για να σωθεί η Τρίπολη που βάρεσε διάλυση πρώτη; Μήπως δεν έχουν μείνει χωρίς Διευθυντή κοντά στα δέκα Υποκαταστήματα; Μήπως δεν οδηγούμαστε αντικειμενικά έτσι στον πλήρη αφανισμό του περιφερειακού δικτύου;

Ο ΑΝΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΦΥΣΑ. ΑΠΛΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΝ...

Αργά ή γρήγορα και μάλλον πιο γρήγορα από ότι φαίνεται, ο υπόγειος άνεμος που μαίνεται θα βγεί στην επιφάνεια. Δεν πάει άλλο με πρακτικές και λογικές μιας άλλης εποχής. Ιδεολογικής παντοδυναμίας του κεφαλαίου και συνεχούς υποχώρησης των εργαζομένων. Σήμερα βρισκόμαστε στην αρχή της κοινωνικής αντεπίθεσης και οι εργαζόμενοι στην Τ.Ε έχουμε χρέος να υπερασπισθούμε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της, κόντρα στη λογική του άκρατου ανταγωνισμού και ατομικισμού, που θεμελίωσαν οι Γιάπηδες των  διαπλεκομένων... Έχουμε χρέος, σε μια περίοδο που χορηγούν δισεκατομμύρια ευρώ από τα λεφτά των φορολογουμένων για να στηρίξουν τα κέρδη των Τραπεζιτών, να παλέψουμε για την άμεση ανακούφιση της εργατικής οικογένειας από τη τοκογλυφική πολιτική των Τραπεζών. Να απαιτήσουμε τον εργατικό έλεγχο και την εργατική συμμετοχή, την διαφάνεια και την αξιοκρατία, για μια Τ.Ε. της ισοτιμίας των εργασιών και του προσωπικού της. Για μια Τράπεζα που θα επανακατακτήσει την Ανεξαρτησία της, κόντρα στα κάθε λογής λαμόγια και σαπάκια και τα σχέδια εκείνων που βάλθηκαν όλα αυτά τα χρόνια να ξεφορτωθούν τον παραδοσιακό κοινωνικό-ελεγκτικό ρόλο της Τράπεζας. ΓιΆ αυτό και η συντριβή μας στο Ασφαλιστικό είχε και έχει ιδιαίτερη σημασία για αυτούς. ΓιΆ αυτό και η επιμονή μας στην υπεράσπιση των Κατακτήσεών μας δεν αποτελεί απλά περιφρούρηση κάποιων «προνομίων» όπως μας κατηγορούν, αλλά περιφρούρηση της ίδιας της κοινωνικής - ελεγκτικής αποστολής της Τ.Ε. Γι αυτό και  μας πολέμησαν με λύσα... Σε όλα αυτά κρινόμαστε και θα κριθούμε ΟΛΟΙ το επόμενο διάστημα... Σε όλα αυτά περιμένουμε πριν είναι αργά, τη θετική ανταπόκριση από την νέα Διοίκηση.  Οι κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΠΑΣ

  Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    

Τελευταία Ενημέρωσή: 03-03-2009
© Copyright 2003 Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συνεργασίας
( Π. Α. Σ.) 154185 powered by zipi