Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    
 .:: Άλλα θέματα
  Ασφαλιστικό
  Αναδιοργάνωση
  Επιχειρησιακή
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  Απεργία 2008
Ανακοίνωση
 
  .::  ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ – ΕΝΟΤΗΤΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Αθήνα: 01/07/2008
 

Συνάδελφοι,
Γινόμαστε μάρτυρες, μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας, να υποτιμηθούν ή ακόμα και να μηδενισθούν τα αποτελέσματα του πρόσφατου μεγάλου αγώνα μας. Το σύνολο σχεδόν του χειραγωγημένου και υποταγμένου συνδικαλισμού, φοβάται  και αντιμετωπίζει εχθρικά, την τάση  ανεξαρτησίας και συλλογικής ενότητας  των απεργών  συναδέλφων μας. Ενώ, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει, την εχθρότητα με την οποία αντιμετώπισε τον αγώνα μας και τα αποτελέσματά του, το σύνολο των ΜΜΕ και των επώνυμων κονδυλοφόρων. Αποδεικνύεται, πως κανείς από όλους αυτούς, δεν επιθυμεί εν τέλει, να εξαχθούν θετικά συμπεράσματα για το σύνολο του σ.κ. από τον αγώνα μας,  ο οποίος ξέφυγε των καθεστωτικών ορίων και συντεταγμένων…

Ποια όμως είναι τα κέρδη από την μεγάλη απεργία μας;

Τα μεγάλα κέρδη του απεργιακού μας αγώνα, δεν συνοψίζονται μόνο, στην αποτροπή της διάλυσης του Ταμείου μας μέσα στο ΙΚΑ. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η Καταστατική υποχρέωση της Τ.Ε. από το άρθρο 38, για καταβολή μισθού και σύνταξης στο προσωπικό της, έγινε στην πράξη αποδεκτή, με την πρόσφατη  Διοικητική πράξη του ΙΚΑ. Και για αυτό ακριβώς, όχι μόνο γίνεται αποδεκτή η ξεχωριστή χωροταξικά λειτουργία «του Ταμείου μας», αλλά εξακολουθεί η καταβολή συντάξεων και επιδομάτων στους συνταξιούχους μας, να τελεί υπό την εγγύηση και ευθύνη της Τ.Ε. και όχι του ΙΚΑ… Αυτή ακριβώς είναι και η ουσία της νίκης των απεργών,  σε αντίθεση με την περιπέτεια που μας επεφύλασσε ο ασφαλιστικός νόμος και για αυτό πολύ σύντομα  επιβάλλεται να προχωρήσει η νομοθετική τροποποίηση για το Ταμείο μας. Ελπίζουμε αυτή τη φορά, η νομοθετική ρύθμιση, να αφορά το σύνολο των Ταμείων μας με την ένταξή τους μέσα στην Τράπεζα, κάτι που αν χρειασθεί, θα πρέπει να το διεκδικήσουμε αγωνιστικά.
Όμως τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα κέρδη, που προκαλούν τον  εκνευρισμό όλων εκείνων που εχθρεύονται τους δίκαιους αγώνες μας, είναι εκείνα που κατακτήσαμε στην διάρκεια αυτού του αγώνα:
● Τα αισθήματα αλληλεγγύης και συλλογικότητας, που αναπτύχθηκαν στους απεργούς συναδέλφους μας.
Η γνώση της συλλογικής μας δύναμης.
● Η άμεση συμμετοχή στον αγώνα των ίδιων των συναδέλφων, τα συνθήματά μας, οι μαζικές και ανεπανάληπτες πορείες μας στα Υπουργεία, την Βουλή, στα δικαστήρια της Ευελπιδων.
● Η διάρκεια, η συνέχεια και η μαζικότητα του αγώνα. Η αντίσταση ακόμα και σε τετελεσμένα γεγονότα και αποφάσεις, όπως η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.( Αν και άλλοι κλάδοι συντονίζονταν με την λογική αυτή, θα είχαμε μεγαλύτερα περιθώρια επιτυχίας).
Η είσοδος στο αγωνιστικό προσκήνιο των νέων συναδέλφων, που διαπαιδαγωγήθηκαν στο πνεύμα του αγώνα, αλλά και μας προσέφεραν απλόχερα τον φρέσκο αέρα της σκέψης τους και την νεανική τους ορμή.
Όλα αυτά, αποτελούν τα μεγαλύτερα κέρδη του αγώνα μας, που δεν αφορούν μόνο το Ταμείο ή τα Ταμεία μας, αλλά το μέλλον συνολικά του χώρου μας τα επόμενα χρόνια…

ΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ…

Συνάδελφοι,

Τα τελευταία είκοσι σχεδόν χρόνια, η έλλειψη αποτελεσματικότητας των αγώνων των εργαζομένων και η συνεχής υποχώρηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, συμβαδίζει με την μεταφορά στην λειτουργία του  εργατικού σ.κ., της  αντίστοιχης των κομμάτων του αστικού κοινοβουλίου. Οι κομματικοί διαχωρισμοί, αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο της συνδικαλιστικής δράσης, με τον ένα ή άλλο τρόπο. Δυστυχώς για την  εμπέδωση αυτής της λειτουργίας της ήττας και της υποταγής, είναι εξ ίσου συνυπεύθυνες και εκείνες οι δυνάμεις της αριστεράς στο σ.κ., που στο όνομα της μετατροπής των συνδικαλιστικών κερδών σε εκλογικά-κομματικά κέρδη, με την στάση τους, αντέγραψαν  τις δυνάμεις του δικομματισμού στο σ.κ.(ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ). Τα στοιχεία της ανεξαρτησίας, της χειραφέτησης και της εργατικής ενότητας στην βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, υπεχώρησαν μπροστά στην παραταξιακή-κομματική ωφελιμότητα και κάτω από προϋποθέσεις, στην προσδοκία προσωπικού οφέλους από την ασκούμενη συνδικαλιστική συνδιοίκηση και συνδιαχείριση.
Στην πρόσφατη μεγάλη απεργιακή μας κινητοποίηση, οι απεργοί καταφέραμε, παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες, να υπερβούμε συχνά τα όρια που είχε διαμορφώσει ο υποταγμένος συνδικαλισμός και να οικοδομήσουμε προϋποθέσεις νικηφόρου αγώνα, μέσα από την  κατάκτηση μιας ανεξάρτητης εργατικής ενότητας, στην βάση των δίκαιων διεκδικήσεών μας και των αναγκών του αγώνα μας. Η ενότητά μας οικοδομήθηκε από την συνειδητή πολιτική και κοινωνική επιλογή, αυτού που θεωρούσαμε δίκαιου και άξιου να υπερασπισθούμε. Αποδείξαμε ως απεργοί, ότι μπορούμε να κατακτάμε αυτό που μας αναλογεί και μας ανήκει ως εργαζόμενους στην εποχή μας, με ενότητα – χειραφέτηση - ανεξαρτησία.
Η ΠΑΣ αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση που στην πράξη αυτού του μεγαλειώδους και συγκλονιστικού αγώνα, επιβεβαιώθηκαν σχεδόν όλα εκείνα τα στοιχεία, για τα οποία από το 1990 ακόμα, ακολουθήσαμε τον  δύσκολο δρόμο του ανεξάρτητου, ταξικού και πολιτικοποιημένου συνδικαλισμού. Μάλιστα, στον σύγχρονο κόσμο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αναγνωρίζουμε πλέον όλοι, ότι δεν υπάρχει κομματικό καταφύγιο σωτηρίας από τα 65ωρα, τις ελαστικότητες, τις ευελιξίες, την ακρίβεια, την ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία και την επιδείνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων. Μόνο ο ενωμένος αγώνας, ενός ανεξάρτητου και αχειραγώγητου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και όρο για την διεξαγωγή νικηφόρων αγώνων της τάξης μας στην εποχή μας.
Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις, η ΠΑΣ θα επιμείνει στην συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου και στον χώρο μας. Επιμένουμε σταθερά, στην ανάγκη υπέρβασης των άσφαιρων και άκαιρων διαχωρισμών, μακριά από τα πραγματικά μας προβλήματα. Αυτό που πετύχαμε στην απεργία, τόσοι πολλοί, με τόσα λίγα λόγια, αλλά με πολύ ψυχή και αγωνιστική θέληση, μπορούμε να το κάνουμε σήμερα, πιο καλά και πιο αποτελεσματικά. Το οφείλουμε και στους εαυτούς μας και στην ιστορία του χώρου μας. Ενώ η ανάγκη,  να παραμερίσουμε την λογική της ανάθεσης και της αντιπροσώπευσης, είναι άμεση και ζωτική.
Η ΠΑΣ, οραματίζεται και ζητάει από όλους εκείνους, που από κοινού οικοδομήσαμε μέσα στην απεργιακή μάχη αυτό το ανεπανάληπτο συλλογικό-αγωνιστικό πνεύμα, να συνδιοργανώσουμε,  μια ανοικτή εκδήλωση τις αρχές του Φθινοπώρου, για την συγκρότηση μιας νέας συνδικαλιστικής ενότητας, ανάλογης των αναγκών της εποχής μας και των δυνατοτήτων που ανέδειξε η  πρόσφατη απεργία μας. 

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΠΑΣ

  Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    

Τελευταία Ενημέρωσή: 03-03-2009
© Copyright 2003 Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συνεργασίας
( Π. Α. Σ.) 154693 powered by zipi