Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    
 .:: Άλλα θέματα
  Ασφαλιστικό
  Αναδιοργάνωση
  Επιχειρησιακή
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  Απεργία 2008
Ασφαλιστικό
 
  Ο αγώνας συνεχίζεται από καλύτερες θέσεις
Αθήνα: 13/10/2003
 

Ολοκληρώθηκε τελικά η ψήφιση στη Βουλή, της νομοθετικής διάταξης για το Ασφαλιστικό, όπως είχε συμφωνηθεί από τις 19/6/03. Υπενθυμίζουμε και πάλι, ότι η διάταξη αυτή, υπήρξε προϊόν συμβιβασμού, μπροστά στην αρνητική θέση του Υπουργού και την αδυναμία της Διοίκησης να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει πριν τις εκλογές στον Σ.Υ.Τ.Ε. Όμως παρά το γεγονός πως με τη ρύθμιση αυτή, δεν παίρνει η Τράπεζα τα Ταμεία, όπως διεκδικούσαμε, εν τούτοις αποτελεί ένα ακόμα θετικό βήμα για την ουσιαστική επίλυση του Ασφαλιστικού. Η διάταξη αυτή, που υπήρξε πρόταση της ΠΑΣ, θα μας επέτρεπε σήμερα να θριαμβολογήσουμε, αφού εκτός άλλων, η πολιτική που ακολουθήσαμε για το Ασφαλιστικό με σταθερότητα και επιμονή από το 2002, έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Όμως για όσους γνωρίζουν τους δαιδάλους του Ασφαλιστικού, δεν χρειάζονται θριαμβολογίες, όπως δεν επιτρέπονται και μηδενισμοί ενός θετικού αποτελέσματος, από μικροψυχία ή στενό παραταξιακό συμφέρον. Χρειάζεται με επιμονή και υπομονή να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ένταξη των Ταμείων στην Τράπεζα από την καλύτερη θέση την οποία κατακτήσαμε. Αξιοποιώντας ταυτόχρονα τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και τις νέες δυνατότητες, ιδιαίτερα μπροστά στις εξελίξεις της Αναδιοργάνωσης που το σ.κ δεν μπορεί να αγνοήσει.

Το περιεχόμενο της νομοθετικής διάταξης

    Α. Επικαιροποιείται η υποχρέωση της Τ.Ε. που προκύπτει από τα άρθρα 38 και 71 του καταστατικού της, να συμβάλει με κάθε πρόσφορο μέσο στην αυτοτελή και βιώσιμη λειτουργία των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, σύμφωνα με τα καταστατικά τους και την ισχύουσα νομοθεσία.

    Β. Τα ταμεία της Τ.Ε. ρητά πλέον εξαιρούνται από την διαδικασία των άρθρων 5και6 του Ν.3029 για την ένταξη στο ΕΤΑΜ/ΕΤΕΑΜ. (ΙΚΑ/ΤΕΑΜ)

Η αξία της παραπάνω ρύθμισης, έγκειται στο γεγονός ότι προς το ΠΑΡΟΝ δεν μπορεί πλέον να μεταβληθεί η αυτοτελής λειτουργία των Ταμείων, χωρίς νέα Νομοθετική παρέμβαση από μελλοντική Κυβέρνηση. Πράξη φυσικά όχι αδύνατη, αλλά όχι και απλή, αν εξακολουθήσουμε να παλεύουμε για την ένταξη των Ταμείων στην Τράπεζα όπως επιβάλλει το καταστατικό της και αναγνωρίστηκε εκ νέου από την πολιτεία. Η αξία επομένως της νομ.διάταξης βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στην εξαίρεση μας από τον 3029. Γι αυτό και αρνηθήκαμε οποιονδήποτε συμβιβασμό που δεν θα μας εξαιρούσε ρητά από το ΕΤΑΜ/ΕΤΕΑΜ.

Η επικαιροποίηση των υποχρεώσεων της Τ.Ε προς τα Ταμεία από μόνη της, δεν έχει καμιά αξία. Κανείς δεν αμφισβήτησε την πολιτική της Τράπεζας προς τα Ταμεία τα τελευταία 50 χρόνια όπως αυτή εκφράσθηκε με τις αποφάσεις των Γενικών της Συμβουλίων. Μια αναφορά και μόνο σε αυτές, χωρίς την σύνδεση της με τα συγκεκριμένα άρθρα 5 και 6 του ν 3029, θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα σε άλλες υποχρεώσεις που έχει η ΤΕ, προς άλλα ασφαλιστικά Ταμεία και Θεσμούς του χώρου μας, πέραν της κύριας και επικουρικής σύνταξης. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγονται υπερβολές προς μικροπολιτική αξιοποίηση. Όταν μάλιστα δεν υπάρχει γνώση και εμπειρία των κινδύνων που ελλοχεύουν σε ρυθμίσεις Ασφαλιστικών θεμάτων.

ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Το θετικό βήμα που έγινε μπορούμε και πρέπει να το καταστήσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει:

Να μπουν στα Ταμεία τα χρήματα για τα προβλεπόμενα αναλογιστικά ελλείμματα, με τρόπο και σε χρόνο που θα συμφωνηθούν ΑΜΕΣΑ μεταξύ ΣΥΤΕ και ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

Μόνο μετά από μια τέτοια συμφωνία και την καταβολή των χρημάτων στα Ταμεία και κύρια στο Μετοχικό, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχουμε πλέον ένα θετικό αποτέλεσμα. Διαφορετικά θα μας μείνει προς συνδικαλιστική αξιοποίηση η σημερινή ρύθμιση, να την επικαλούμαστε και να αγωνιζόμαστε, μετά από κάποια χρόνια και ιδιαίτερα μετά τη διαφαινόμενη μείωση του προσωπικού της Τράπεζας.

Η ΠΑΣ που πρωτοστατεί χρόνια τώρα για την λύση του Ασφαλιστικού, δεν μπορεί να αποκρύψει από τους σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους αλλά και τους εν ενεργεία συναδέλφους, πως χωρίς λεφτά στα Ταμεία, ο δρόμος προς επώδυνες καταστάσεις δεν εξέλειπε.

Γι αυτό και ο αγώνας για το Ασφαλιστικό συνεχίζεται και πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΑΝΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΝΑ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΔΙΑΡΚΩΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ.

  Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    

Τελευταία Ενημέρωσή: 03-03-2009
© Copyright 2003 Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συνεργασίας
( Π. Α. Σ.) 154497 powered by zipi