Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    
 .:: Άλλα θέματα
  Ασφαλιστικό
  Αναδιοργάνωση
  Επιχειρησιακή
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  Απεργία 2008
Επιχειρησιακή
 
  Η ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΣΕ 2005-2006
Αθήνα: 30/06/2005
 

Είναι ήδη γνωστό σε όλους τους συναδέλφους μας, το περιεχόμενο της νέας διετούς επιχειρησιακής σύμβασης. Με βάση το αρχικό πλαίσιο που καθόρισε η πλειοψηφία του Δ.Σ. (ΠΑΣΚΕ / ΔΑΚΕ Τρ. / ΔΑΚΕ Εργ. / ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ), ήταν φυσιολογικό η τελική συμφωνία να κριθεί ικανοποιητική από την πλειοψηφία αυτή.

Όπως είχαμε επισημάνει και κατά τη συζήτηση για τη διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου, θεωρούμε ότι τόσο οι διεκδικήσεις μας, όσο και το τελικό αποτέλεσμα, απέχουν πολύ από το να εκφράζουν τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητές μας. Ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο που η Διοίκηση της Τράπεζας δείχνει την πρόθεση της στις 6/6/05, να ανοίξει τα χαρτιά της για την Αναδιοργάνωση που έχει στο μυαλό της.

Αν τελικά η σημερινή επιχειρησιακή ΣΣΕ, θα παίξει το ρόλο "ενός νέου δεκαπενθήμερου" πάνω στο οποίο θα "γλιστρήσει" μια Αναδιοργάνωση στα μέτρα και στα σταθμά Διοικούντων και Κυβερνώντων, αυτό πολύ σύντομα θα φανεί και θα κριθεί... Ας γνωρίζουν όμως πως σήμερα είμαστε όλοι σοφότεροι...

Όσον αφορά την ίδια τη συμφωνία θέλουμε να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις.

    1. Ίσως από κεκτημένη ταχύτητα και πρακτική, οι συμβάσεις εξακολουθούν να καλύπτουν διετή χρονική περίοδο. Αυτό μάλιστα παρά το γεγονός ότι οι πρόσφατες o ικονομικές εξελίξεις επιβεβαίωσαν την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό του χρονικού ορίζοντα των συμβάσεων, όταν μάλιστα δεν περιλαμβάνεται ρήτρα για τον πληθωρισμό.

    2. Οι αυξήσεις για το 45% περίπου των συναδέλφων, δηλαδή αυτούς που δεν έχουν επίδομα ευθύνης, δεν υπερβαίνουν τα 18-20 Ευρώ μικτά τον μήνα. Η προσαρμογή του διαχειριστικού επιδόματος στα επίπεδα της ΕΤΕ, όπως είναι εξομοιωτική υποχρέωση της Τ.Ε. δεν πρέπει να συμψηφίζεται με το κόστος των αυξήσεων που πρέπει να έχουν συνολικό χαρακτήρα. Το αυτό ισχύει και με το κόστος άλλων επιδομάτων που έχουν ειδικό και προσδιορισμένο χαρακτήρα και που δικαιολογημένα ρυθμίστηκαν.
    Η προσέγγιση της λογικής για κατώτατο πλαφόν αυξήσεων ιδιαίτερα και για τους νέους συναδέλφους μας (π.χ. κανείς συνάδελφος λιγότερο από 30 Ευρώ αύξηση), θα έπρεπε να μας απασχολήσει περισσότερο όλους (ΣΥΤΕ και Διοίκηση).

    3. Η άρνηση, από την πλειοψηφία το ΔΣ διεκδίκησης της επέκτασης των ρυθμίσεων στη χορήγηση των επιδομάτων ευθύνης που ισχύουν σε ορισμένες Δνσεις (π.χ. Στατιστικής), στις υπόλοιπες Δνσεις και τα Υποκ/τα - Πρακτορεία, περιόρισε σημαντικά το περιεχόμενο των διεκδικήσεών μας, εν όψει μάλιστα της περιβόητης Αναδιοργάνωσης...

    4. Το θεσμικό κομμάτι της συμφωνίας είναι αδύναμο. Για ακόμη μία φορά τα ζητήματα οικονομικής προαγωγής και αποστρατευτικού βαθμού δεν απαντήθηκαν. Βεβαίως αυτά είχαν μπει και πάλι εντελώς διακοσμητικά στο πλαίσιο, όπως είχε δηλωθεί από την πλειοψηφία ευθύς εξ αρχής. Όμως ακόμα και στα δύο θεσμικά θέματα που προβλήθηκαν (Βαθμολογική ισοτιμία γυναικών και ισότιμη βαθμολογική εξέλιξη των συναδέλφων της Ασφάλειας), οι απαντήσεις ήταν αρνητικές.

    5. Η συγκρότηση συγκεκριμένων πλέον επιτροπών για τα θέματα στρατού και κάλυψης πλήρως των νοσηλείων, παρουσιάζουν δυνατότητες για άμεση θετική κατάληξη.

Τελειώνοντας το κομμάτι της επιχειρησιακής θέλουμε να επισημάνουμε πως όσο λάθος είναι να θριαμβολογεί κανείς γι' αυτήν (ΠΑΣΚΕ / ΔΑΚΕ Τρ / ΔΑΚΕ Εργ / ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ), εξίσου εσφαλμένο είναι να την καταψηφίζει (ΕΣΑΚ). Αυτό μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι και την κατάσταση που βλέπουμε γύρω μας, νομιμοποιεί τη λογική "του λιγότερου κακού", συσκοτίζει τις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν και πως μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε σαν εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Πρώτη και βασική προϋπόθεση φυσικά για κάτι τέτοιο, είναι να υπερβούμε τον κομματικό διαχωρισμό των επίπλαστων κομματικών ταυτοτήτων, επαναθεμελιώνοντας μια νέα εργατική ενότητα στην βάσει των δικών μας αναγκών και δικαιωμάτων.

Διαφορετικά τα όσα ακούγονται για νέους γύρους στο Ασφαλιστικό, το χρόνο εργασίας, τις υπερωρίες κ.α., θα τα καταγγέλλουμε εκ του ασφαλούς προς δόξα όμως της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής των ΣΕΒ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΠΡΟΣΕΧΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Στις 6 Ιουνίου, πραγματοποιείται συνάντηση στην οποία από την πλευρά της Διοίκησης θα αναλυθούν οι θέσεις και προτάσεις της για την Αναδιοργάνωση. Το πλαίσιο δηλαδή των θεμάτων, που η ίδια πιστεύει πως θα πρέπει να συζητηθούν με το συνδικαλιστικό κίνημα, σε κοινή επιτροπή ΣΥΤΕ - Διοίκησης. Δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις και τη συνολική πρόταση που θα παρουσιαστεί από την πλευρά της Διοίκησης, ώστε να μπορούμε να εκτιμήσουμε αν μέχρι τις 10/6/05, χρόνο που ανέφερε ο Διοικητής, θα προκύψει συμφωνία επί των αρχών και το πλαίσιο διαλόγου.

Υπενθυμίζουμε όμως πως το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ έχει από καιρό καταλήξει σε πλαίσιο στρατηγικής για τη συζήτηση αυτή. Στρατηγική που δεν έχει αλλάξει και δεν νομίζουμε πως θα αλλάξει στη μέση του δρόμου...

Καλό είναι η Διοίκηση να ετοιμάσει γραπτώς και συγκεκριμένα τις προτάσεις της και να αφήσει στην άκρη λογικές που υποτιμούν την σοβαρότητα των θεμάτων αλλά και την ίδια (π.χ. ότι πούμε θα το πούμε στο προφορικό και οι συνδικαλιστές θα κρατούν σημειώσεις) !!!

Από την πλευρά μας καλούμε τους συναδέλφους σε ενότητα και επαγρύπνηση, μπροστά στα ύψιστα για όλους μας ζητήματα που πρόκειται να ανοίξουν.

Το θέμα αφορά όλους τους συναδέλφους μας και σαν ΠΑΣ δεν πρόκειται να αποστούμε από τη ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΠΑΣ

  Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    

Τελευταία Ενημέρωσή: 03-03-2009
© Copyright 2003 Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συνεργασίας
( Π. Α. Σ.) 154464 powered by zipi