Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    
 .:: Άλλα θέματα
  Ασφαλιστικό
  Αναδιοργάνωση
  Επιχειρησιακή
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  Απεργία 2008
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
 
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αθήνα: 09/06/2007
 

1

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του Ταμείου Υγείας υπήρξαν για την κίνησή μας μια μεγάλη πρόκληση. Μέσα στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που τέθηκαν και χωρίς τις διάφορες (φανερές ή υπόγειες) στηρίξεις που άλλοι διαθέτουν, έπρεπε να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με το σύνολο των συναδέλφων στο Κέντρο και την Περιφέρεια και να τους εκθέσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας για τα κρίσιμα θέματα που θα αντιμετωπίσει το Ταμείο τα επόμενα χρόνια. Όμως η αποδοχή των συναδέλφων, όπως αυτή εκφράσθηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα, δικαίωσε τις προσπάθειές μας, απογοητεύοντας όλους όσους προσέβλεπαν στην εκλογική μας ήττα και την εξαφάνιση της “ενοχλητικής” παρουσίας μας από το νέο Δ. Συμβούλιο.
Η ΠΑΣ – Συμβολή στο Ταμείο Υγείας επιθυμεί και δημόσια να εκφράσει τις ευχαριστίες της προς τους συναδέλφους αυτούς που, υπερπηδώντας κομματικά, συνδικαλιστικά και προσωπικά εμπόδια και αγκυλώσεις, μας τίμησαν με την ψήφο τους. Συγχρόνως, δεσμευόμαστε έναντι όλων των συναδέλφων ότι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε στο χώρο του Ταμείου Υγείας ως δύναμη προσφοράς, συνεργασίας αλλά και καλόπιστου ελέγχου και κριτικής.

Η μελλοντική πορεία

Χωρίς αμφιβολία το σημαντικότερο θέμα στο χώρο του Ταμείου είναι αυτό της ανάληψής του από την Τράπεζα. Στην ανακοίνωσή μας στις 19/4/07 είχαμε αναλύσει εκτενώς τις απόψεις μας για το κρίσιμο αυτό πρόβλημα, καθώς και τις αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την ομαλή και ασφαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς. Η διασφάλιση του συνόλου των ήδη παρεχομένων ασφαλιστικών και λοιπών καλύψεων στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας και περίθαλψης για το σύνολο του προσωπικού (εν ενεργεία και συνταξιούχους), καθώς και η ανάληψη της κάλυψης των πάσης φύσεων ελλειμμάτων από την Τράπεζα, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής, στην οποία το Ταμείο Υγείας θα μετεξελιχθεί, είναι οι απολύτως αναγκαίοι όροι για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου, ασφαλούς και βιώσιμου φορέα υγείας. Συγχρόνως, φυσικά, θα πρέπει να διασφαλιστεί πλήρως η μετάβαση από το υπάρχον στο νέο καθεστώς, χωρίς κανένα χρονικό ή νομικό κενό, το οποίο θα θέτει σε κίνδυνο, είτε το υπάρχον, είτε το μελλοντικό καθεστώς του Ταμείου. Παραλλήλως δε, στον νέο φορέα θα πρέπει να διασφαλίζονται πλήρως τα υφιστάμενα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού του Τ.Υ.
Όμως, παρά την σοβαρότητα του θέματος, κανένα γραπτό κείμενο δεν έχει δημοσιοποιηθεί από πλευράς της Διοίκησης, αν και έχουν ήδη περάσει 7 μήνες από την πρώτη ανακοίνωση των προθέσεών της για ανάληψη της ευθύνης του Ταμείου, που έγινε στους προέδρους του ΣΥΤΕ και του Τ.Υ. τον Νοέμβριο του 2006. Θεωρούμε απολύτως αναγκαίο η Διοίκηση να παραδώσει πλέον ένα γραπτό κείμενο – σχέδιο νόμου, το οποίο να γίνει αντικείμενο ενός σοβαρού και εποικοδομητικού διαλόγου, ο οποίος εφ’ όσον καρποφορήσει να οδηγήσει στις επόμενες αναγκαίες διαδικασίες.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το θέμα όμως αυτό της μετεξέλιξης του Ταμείου δεν είναι το μοναδικό το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει το νέο Δ.Σ. Τα προβλήματα της καθημερινής λειτουργίας του Ταμείου, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η τύχη του προσωπικού του Προσχολικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, τα εργασιακά προβλήματα κ.α. είναι μερικά από τα κρίσιμα θέματα τα οποία καλείται να επιλύσει. Συνεπώς θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους, δηλ. Προεδρείο, Συμβούλους αλλά και το σύνολο των συναδέλφων, ως ένα συμβούλιο πλήρους θητείας, ευθύνης και καθηκόντων. Η κίνησή μας θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί και να τοποθετηθεί με ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και ρεαλισμό στα προβλήματα αυτά. Σε μια εποχή όπου το σύνολο του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος δέχεται πολλαπλές, εξωτερικές και εσωτερικές πιέσεις, ενώ επί δεκαετίες στερείται της κρατικής στήριξης και χρηματοδότησης, η ανάγκη διαφύλαξης και ενίσχυσης της ύπαρξης και της βιωσιμότητας του συνόλου του Ασφαλιστικού συστήματος στο χώρο της Τ.Ε καθίσταται όλο και περισσότερο επιτακτική. Ελπίζουμε ότι όλοι – Διοίκηση, συνδικαλιστικοί φορείς και εργαζόμενοι - θα σταθούν με την απαιτούμενη υπευθυνότητα απέναντι σε αυτό το μείζον θέμα που αντιμετωπίζουμε.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

  Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    

Τελευταία Ενημέρωσή: 03-03-2009
© Copyright 2003 Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συνεργασίας
( Π. Α. Σ.) 154480 powered by zipi