Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    
 .:: Άλλα θέματα
  Ασφαλιστικό
  Αναδιοργάνωση
  Επιχειρησιακή
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  Απεργία 2008
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
 
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αθήνα: 10/07/2007
 

1

Αγαπητοί συνάδελφοι,
1. Στις 15/6/07 κατατέθηκε στους φορείς προσχέδιο Νόμου για την δημιουργία Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Τ.Υ.Π.Τ.Ε.), το οποίο θα αναλάβει την κύρια ασφάλιση στο κλάδο ασθενείας, στην θέση του σημερινού ΑΤΠΣΥΤΕ. Μέχρι σήμερα, παρά τις επί μέρους αλλαγές, δεν έχει διαμορφωθεί τελικό κείμενο.
2. Αξίζει να σημειωθεί, πως στο σχέδιο νόμου προβλέπεται τρίμηνη προθεσμία για την διάλυση του Ταμείου μας μετά την ψήφιση του Νόμου και μάλιστα με ανατρεπτική ισχύ για τον Νόμο, στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι δεν αποφασίσουμε την διάλυσή του. Το παραπάνω αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους, που πίεζαν για διάλυση του Ταμείου μας πριν την ψήφιση του Νόμου.  Όπως χαρακτηριστικά μας έλεγαν «δεν μπορούσε η βουλή να νομοθετεί και το Ταμείο μας να μην έχει διαλυθεί»!!!. Αν και σήμερα, μπορούμε επομένως με μεγαλύτερη άνεση να χειριστούμε το σημαντικό αυτό θέμα, θέλουμε να επισείσουμε την προσοχή προς όλους για την σπουδαιότητα που έχει η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου νόμου. Ο καταστατικός χάρτης του νέου φορέα, δεν μπορεί να συνδέεται με άμεσες στρατηγικές προσώπων ή ομάδων, αλλά καθώς θα αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων παρόντων και μελλοντικών, πρέπει να αυτονομείται από τυχόν τέτοιες.
3. Είναι γνωστό πως τα Δ.Σ. των ΣΥΤΕ, Συνταξιούχων  και ΑΤΠΣΥΤΕ , έχουν ταχθεί ΟΜΟΦΩΝΑ υπέρ της ένταξης του Τ.Υ. στην Τράπεζα. Σήμερα προτείνεται η «ένταξη» να πάρει την μορφή δημιουργίας ενός ξεχωριστού Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και όχι αυτή της λειτουργίας του ως αυτοτελούς Διεύθυνσης της Τράπεζας. Φυσικά κύριος στόχος σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι η διατήρηση και βελτίωση των παροχών και της συνολικής λειτουργίας του Ταμείου μας. Στην περίπτωση όμως της δημιουργίας ενός ξεχωριστού νομικού προσώπου, αυτό πλέον έχει την δική του αυτοτέλεια και υπάγεται σε ειδικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο  απαιτεί την ακριβή και ξεκάθαρη διατύπωση των καταστατικών όρων  δικαιωμάτων-υποχρεώσεων-λειτουργίας. Οι όποιες ασάφειες ή παραλείψεις, μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν αρνητικά για τα συμφέροντα των ασφαλισμένων.
4. Είναι προφανές πως από εμάς τους ασφαλισμένους απαιτείται η «παραχώρηση» του δικαιώματος Διοίκησης του Ταμείου στην  εργοδοτική πλευρά κατά πλειοψηφία. Έναντι αυτής  της παραχώρησης, η Τράπεζα στο προσχέδιό της και συγκεκριμένα  στο άρθρο 3 του καταστατικού του νέου νομικού προσώπου(ΤΥΠΤΕ) αναφέρει: «Η βιωσιμότητα του ΤΥΠΤΕ διασφαλίζεται υποχρεωτικά από την Τράπεζα της Ελλάδος.» Η αναφορά αυτή από μόνη της δεν αρκεί, όταν αφορά ένα τομέα διαχείρισης εκατομμυρίων ευρώ. Από τη μια μπορεί κανείς να το εκλαμβάνει πως η Τράπεζα φροντίζοντας για την βιωσιμότητα του Ταμείου θα το χρηματοδοτεί όταν αυτό απαιτείται, από την άλλη όμως θα πρέπει να δει και να κατανοήσει πως ακριβώς στο όνομα της βιωσιμότητας η Τράπεζα την επομένη  θα «δικαιούται» να αποφασίζει μέτρα περιστολής του κόστους παροχών και λειτουργίας, προκειμένου να εξασφαλίζει την βιωσιμότητά του. Τα πάντα πρέπει να είναι ευκρινή και μη παρεξηγήσιμα από νυν και κυρίως από  επόμενους συνδικαλιστές και Διοικούντες την Τ.Ε. Αφού η απρόσκοπτη οικονομική λειτουργία του  Ταμείου στο διηνεκές, αποτελεί τον κοινό τόπο συμφωνίας των ασφαλισμένων και της σημερινής Διοίκησης για την παραχώρηση στην τελευταία της Διοίκησης του Ταμείου, θα πρέπει να διευκρινίζεται ξεκάθαρα στο Καταστατικό λειτουργίας του νέου φορέα πως: « Η βιωσιμότητα του ΤΥΠΤΕ, λαμβανομένου υπόψη του επιπέδου των ήδη παρεχομένων υπηρεσιών, διασφαλίζεται  υποχρεωτικά από την Τράπεζα Ελλάδος, η οποία μέσω των αποφάσεων του Γενικού της Συμβουλίου, το στηρίζει ετησίως οικονομικά.»  Αυτό είναι το κύριο και η ουσία αυτού που λέμε «ένταξη» στην Τ.Ε. Αν αυτό δεν καλύπτεται τότε ανατρέπεται «η λογική της ένταξης» και οι όποιες καλές προθέσεις δεν θα αρκούν, πολύ περισσότερο έναντι μιας νέας Διοίκησης.
5. Επίσης, τα άρθρα που προβλέπουν την λειτουργία του νέου φορέα ως φορέα Κύριας Ασφάλισης, τον  σκοπό λειτουργίας του  και τα ασφαλισμένα μέλη που αυτό καλύπτει( εν ενεργεία και συνταξιούχοι και τα μέλη των οικογενειών τους), την υποχρέωση της Τ.Ε. για την οικονομική βιωσιμότητά του, τον κανονισμό παροχών και την μελλοντική δυνατότητα Διάλυσής του,  ασφαλώς και δεν μπορεί να αλλάζουν χωρίς και την σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των ασφαλισμένων.  Ποιος αλήθεια ασφαλισμένος και ποιος συνδικαλιστής μπορεί σήμερα να ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ σε κάτι το αντίθετο από αυτό;
6. Αν διευκρινισθούν επαρκώς τα παραπάνω, έχει νόημα η συζήτηση και των υπόλοιπων παρατηρήσεων την σημασία των οποίων δεν υποτιμούμε αλλά δεν αποτελούν παρατηρήσεις κυρίαρχης σημασίας.( Αριθμός και σύνθεση μελών Διοικητικού Συμβουλίου, Γενικός Διευθυντής κ.ά.)
7. Ενώ τέλος στο άρθρο της καθολικής διαδοχής του ΑΤΠΥΣΥΤΕ από το ΤΥΠΤΕ πρέπει  να αναφερθεί ότι οι υπάρχουσες αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου ισχύουν στο ακέραιο και έναντι του ΤΥΠΤΕ.  Δεν ξεκινάμε από μηδενική βάση.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με αίσθημα ευθύνης, επιδιώκουμε την «ένταξη» του Τ.Υ. στην Τράπεζα. Με ξεκαθαρισμένο όμως το πλαίσιο των οικονομικών υποχρεώσεων της Τ.Ε. και απόλυτα διασφαλισμένη την υποχρέωση συμφωνίας των ασφαλισμένων για την αλλαγή των θεμελιωδών όρων που συμφωνούνται σήμερα,  στο μέλλον

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

  Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    

Τελευταία Ενημέρωσή: 03-03-2009
© Copyright 2003 Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συνεργασίας
( Π. Α. Σ.) 154476 powered by zipi