Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    
 .:: Άλλα θέματα
  Ασφαλιστικό
  Αναδιοργάνωση
  Επιχειρησιακή
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  Απεργία 2008
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
 
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αθήνα: 16/11/2007
 

1

ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Είναι γνωστό πως από τον Νοέμβριο του 2006, η Διοίκηση εξέφρασε τη διάθεση να αναλάβει πλήρως το Ταμείο Υγείας. Είναι επίσης γνωστό, πως το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο μας, δεκαετίες αγωνίζεται για την ένταξη του συνόλου των κοινωνικοασφαλιστικών μας δεδομένων(Σύνταξη – Επικούρηση – Εφάπαξ - Υγεία), στην Τράπεζα. Δυστυχώς, μετά την χαμένη ευκαιρία του 1992 και τις αλλαγές που επήλθαν με τους Νόμους 1902, 2084 και 3029, ο στόχος έχει καταστεί σήμερα, πολύ πιο δύσκολος. Ακόμα και οι λύσεις που πετύχαμε για τα άλλα Ταμεία (Νομοθετική εξαίρεση από την προβλεπόμενη ενοποίηση του ν. 3029 και δημιουργία ειδικού αποθεματικού κάλυψης των αναλογιστικών ελλειμμάτων), τελούν κάθε φορά, υπό την δοκιμασία μιας νέας αντϊασφαλιστικής νομοθετικής παρέμβασης. Δυστυχώς, παρά την πρόκληση της νέας νομοθετικής παρέμβασης στο Ασφαλιστικό που βρίσκεται μπροστά μας, το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ δεν έχει ακόμα συνεδριάσει.
Η Διοίκηση, επικαλούμενη καταστατική αδυναμία να συμπεριλάβει το Ταμείο Υγείας στις Διευθύνσεις της Τράπεζας, πρότεινε εξ αρχής την δημιουργία νομικού μορφώματος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που με την ευθύνη της Τ.Ε. για την βιωσιμότητά του, θα αναλάμβανε πλήρως τα σημερινά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Τ.Υ.   Μετά από πολύμηνες διεργασίες και μεθοδεύσεις, μεταξύ των «προέδρων» των τριών φορέων (ΣΥΤΕ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ - Τ.Υ.) και της Τράπεζας, και αφού δεν πέρασαν λογικές που ήθελαν την διάλυση του Τ.Υ. πριν την ψήφιση της σχετικής πρότασης του νέου μορφώματος(ΤΥΠΤΕ) από την Βουλή, τον Ιούλιο του 2007 κληθήκαμε εσπευσμένως να συμφωνήσουμε σε πρόταση που είχε ήδη υποβληθεί στον Υπουργό, χωρίς την έγκριση και συμφωνία των ίδιων των ασφαλισμένων !!!
Παρά τη συμφωνία η οποία επετεύχθη κατόπιν,  μετά από συζήτηση, παρουσία όλων των πλευρών, η Διοίκηση και προσωπικά ο Διοικητής υπαναχώρησε, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των τριών φορέων (ΣΥΤΕ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ - Τ.Υ) στις 27/7/07, με τίτλο: «Απαράδεκτη τακτική - Επικίνδυνες σκοπιμότητες» και «Με σκοπιμότητες και προσωπικές στοχεύσεις δεν λύνεται το θέμα του Ταμείου».
Σήμερα, τέσσερις σχεδόν μήνες μετά και πάλι αιφνιδιαστικά και ενώ ήδη έχει ανοίξει το γενικότερο ασφαλιστικό, μας φωνάζουν σε νέα συνάντηση και μας λένε ότι ο Διοικητής αποδέχεται την ανάγκη πλήρους ομοφωνίας για την διάλυση του νέου φορέα.
Τι μας έλεγαν οι φορείς στην ανακοίνωσή τους στις 27/7/07: «…Σε επόμενο σχέδιο που εστάλη αργότερα στον ΣΥΤΕ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΝ πλήρως οι προθέσεις του Διοικητή. Σε περίπτωση οριστικής διάλυσης του νέου φορέα να ισχύει η ΟΜΟΦΩΝΙΑ(με την παρουσία όλων των μελών του Δ.Σ.), αλλά στην περίπτωση υποκατάστασης του ΤΥΠΤΕ από διάδοχο νομικό σχήμα να μην απαιτείται ΟΜΟΦΩΝΙΑ!!!» Δηλαδή, απλά Ελληνικά: αν είναι να διαλυθεί αυτό που θα φτιάξουμε θα χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη των τριών εκπροσώπων μας στο ΤΥΠΤΕ. Αν όμως μια μελλοντική Διοίκηση, θέλει να μετατρέψει το ΤΥΠΤΕ, από νομικό πρόσωπο ΚΥΡΙΑΣ ασφάλισης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σε συμπληρωματικής ασφάλισης κερδοσκοπικού χαρακτήρα, να μπορεί να το κάνει  χωρίς να απαιτείται η δική μας συμφωνία!!! Χωρίς επομένως να αλλάζει κάτι ουσιαστικό από αυτά που μας ενημέρωναν με την ανακοίνωσή τους οι τρεις φορείς στις 27/7/07, μας ζητάνε πάλι, άρον-άρον νέα συμφωνία.
Δεν μπορούμε  να παρακολουθήσουμε, τις δολιχοδρομίες, τις μεθοδεύσεις και τα μπρος-πίσω, των χρονίως διαπλεκομένων… Είμαστε όμως ανήσυχοι, για το τι κρύβουν τέτοιες πρακτικές και μεθοδεύσεις για ένα θέμα που είχε την καθολική σχεδόν αποδοχή του προσωπικού για την λύση του. Αν δεν υπάρχουν ύστερες σκέψεις για το Ταμείο, τότε γιατί η Διοίκηση δεν αποδέχεται πως: Ο νομικός χαρακτήρας του ΤΥΠΤΕ( κυρίας ασφάλισης μη κερδοσκοπικός), οι σκοποί και η τυχόν μελλοντική διάλυσή του, θα πρέπει να έχουν και την σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των ασφαλισμένων; Όταν έχει ανοίξει το Ασφαλιστικό και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προτείνουν την ένταξη των Ταμείων μας στο ΙΚΑ, πού στηρίζουν την πεποίθησή τους εκείνοι που καταγγέλλουν την σημερινή  Κυβέρνηση και συναινούν σε μια ρύθμιση τώρα; Εκτός και αν ψάχνουν τον αποδιοπομπαίο τράγο…. των  ευθυνών τους.

ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ


Η ΠΑΣ τοποθετήθηκε ευθύς εξ αρχής στο θέμα, χωρίς υπεκφυγές, παζαρέματα και στρουθοκαμηλισμούς. Ναι στην ανάληψη έστω και με αυτή την νομική μορφή του Ταμείου από την Τράπεζα, αλλά με πλήρη διασφάλιση και την αναγκαία καταστατικά συμφωνία των ασφαλισμένων για την αλλαγή των παρακάτω:
●  Νομικό μόρφωμα ΚΥΡΙΑΣ και όχι συμπληρωματικής ασφάλισης.
● Σκοποί του μορφώματος όπως και του υπάρχοντος Ταμείου.(Για εν ενεργεία και συνταξιούχους και τις οικογένειές τους). Ρητή αναφορά στην νηπιακή εκπαίδευση, όπως επιβάλει ο πρόσφατος νόμος για το Προσχολικό.
●  Εγγύηση της οικονομικής Βιωσιμότητας του μορφώματος, με βάσει το ύψος των σημερινών παροχών, από την Τράπεζα.
● Οποιαδήποτε αλλαγή του νομικού μορφώματος από κυρίας ασφάλισης σε συμπληρωματική και  των σκοπών του, όπως ασφαλώς και η διάλυσή του, θα πρέπει να έχουν την συμφωνία του συνόλου των εκπροσώπων των ασφαλισμένων.
● Τέλος όπως έχουμε τονίσει, σε κάθε περίπτωση, οι ασφαλισμένοι θα αποφασίσουν για την διάλυση του Ταμείου τους, μόνον αφού ψηφιστεί ο σχετικός νόμος από την βουλή.

Η ΠΑΣ με γνώμονα τα παραπάνω κεντρικά σημεία, θα πορευθεί μέχρι τέλους στο θέμα αυτό.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

  Κεντρική Σελίδα | Επικοινωνία | Χρήσιμες συνδέσεις    

Τελευταία Ενημέρωσή: 03-03-2009
© Copyright 2003 Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συνεργασίας
( Π. Α. Σ.) 154469 powered by zipi