Στο σημερινό ΔΣ του Ταμείου Υγείας μας αρ. 61 / 14-2-2019 συζητήθηκαν μεταξύ άλλων:

  1. Ανανέωση συνεργασίας με ιατρούς
    Γενικός Ιατρός Γρηγορόπουλος Νικόλαος στην Καλαμάτα
    Γενικός Ιατρός Παπαστυλιανός Δημήτριος στην Καβάλα
    Οδοντίατρος Παπαδημητρίου Κωνσταντίνο στη Θεσσαλονίκη
    Παθολόγος Μηλούσης Αθανάσιος στις Σέρρες
    Γενικός Χειρουργός Σταθάκη Μάρθα, στην Αθήνα.
  2. Αποφασίστηκε η συνεργασία με πέντε κλινικές στη Λάρισα και στην Κατερίνη, με ειδικές τιμές στα νοσήλια και στις μικροβιολογικές εξετάσεις. Αυτές είναι: Ασκληπιείο, Ευαγγελισμός, Κλινική Θέρμη, San Vitale (ψυχιατρική), 'ΕΛΠΙΔΑ' (ψυχιατρική στην Κατερίνη).
  3. Εγκρίθηκε η διεξαγωγή, στη Θεσσαλονίκη, σεμιναρίων για τη Διαχείριση του Άγχους και των συμπτωμάτων του καθώς και για τη Διαχείριση της Κατάθλιψης. Επίσης Πρόγραμμα υποστήριξης και ψυχοεκπαίδευσης φροντιστών ατόμων με Άνοια.
  4. Το Ταμείο δέχθηκε δωρεά ενός μηχανήματος ορθοπεδικής υποβοήθησης (γερανάκι) από ασφαλισμένο μας. Το μηχάνημα είναι διαθέσιμο για όποιον το χρειαστεί.
  5. Συζητήθηκε το θέμα της ασφάλειας των παιδιών στα σχολικά λεωφορεία, λόγω έλλειψης πλαϊνών χειρολαβών. Θα εξετασθεί το θέμα της τοποθέτησής τους, σε συμμόρφωση με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. 
  6. Αποφασίσθηκε ο ορισμός Αρχιάτρου στο Ταμείο. Η κίνησή μας το δέχθηκε με επιφυλάξεις, διότι δεν καθορίστηκαν ακόμη σαφώς τα καθήκοντά του. Εάν για παράδειγμα, στα καθήκοντά αυτά περιλαμβάνεται η ανάπτυξη ιατρικών πρωτοκόλλων και η εφαρμογή τους στους ασφαλισμένους με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παροχών σε αυτούς, τότε είμαστε ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ σε αυτή την πρακτική. Θα αναμένουμε τον καθορισμό των καθηκόντων από την αρμόδια επιτροπή που συστήθηκε για το σκοπό αυτό. Παρακάτω εξηγούμε επιγραμματικά γιατί είμαστε αντίθετοι με την εφαρμογή ιατρικών πρωτοκόλλων:
    • Η λέξη «πρωτόκολλο» στην ιατρική επιστήμη αναφέρεται σε επιστημονικούς κανόνες και οδηγίες που πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ο γιατρός κατά τη διάρκεια που χειρίζεται ένα περιστατικό. Τα πρωτόκολλα μπορεί να διαχωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τα θεραπευτικά-διαγνωστικά πρωτόκολλα και τα ερευνητικά.
    • Κάθε θεραπευτικό-διαγνωστικό πρωτόκολλο αποτελείται από ένα σύνολο κατευθύνσεων και οδηγιών για το χειρισμό του ασθενή, οι οποίες βασίζονται σε δημοσιευμένα επιστημονικά δεδομένα. Όμως, η συσσωρευμένη επιστημονική γνώση δεν αποτελεί νόμο απαράβατο, όπως οι υπερασπιστές των πρωτοκόλλων διατείνονται, για κάθε επιστήμονα υγείας αλλά εργαλείο διαλεκτικό, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή και μόνο.
    • Τα πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων - φαρμάκων είναι πακέτα προκαθορισμένων - τυποποιημένων εξετάσεων, φαρμάκων και θεραπειών, που στηρίζονται σε έρευνες φαρμακευτικών και άλλων εταιριών, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας. Πρόκειται για επικίνδυνη μέθοδο που υποβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας, παρεμβαίνει και χειραγωγεί το επιστημονικό έργο των γιατρών. Τα πρωτόκολλα αυτά θα καθορίζουν και τη χρηματική αξία της Κάρτας Υγείας, ενώ οι ασθενείς θα αναγκάζονται να αγοράζουν τις ιατρικές υπηρεσίες και τα φάρμακα, αν αυτές δεν προβλέπονται από το Πρωτόκολλο.

    Για διεξοδική ανάλυση όλων των τύπων πρωτοκόλλων καθώς και τους κινδύνους που αυτά εγκυμονούν, ανατρέξτε στον εξωτερικό σύνδεσμο: https://www.komep.gr/2011-teyxos-2/iatrika-protokolla-ergaleia-emporeymatopoihshs-ths-ygeias

 

<-Προηγούμενο ΔΣ  

web analytics

Τελευταία ενημέρωση σελίδας: 15 Φεβρουαρίου 2019