Διεθνείς Σχέσεις

Ο ΣΥΤΕ είναι ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) η οποία διαπραγματεύεται τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) με τις Διοικήσεις των Τραπεζών. Είναι μέλος επίσης του Εργατικού Κέντρου Αθηνών και από το 1979 μέλος της Επιτροπής Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Κεντρικών Τραπεζών Ευρώπης (ΕΣΟΚΤΕ) που οργανώνει 38 συνδικάτα των κεντρικών τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Η δημιουργία της ΕΟΚ και οι στόχοι που ετέθησαν από τα κράτη-μέλη για κοινή εξέλιξη και πορεία στο οικονομικό και νομισματικό πεδίο, οδήγησε τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις να θεωρήσουν ότι αυτή η διαδικασία θα επηρέαζε άμεσα τη θέση τους και την εργασιακή τους υπόσταση.

Έτσι το 1963 αυτή η ανάγκη για επαφή και ανταλλαγή απόψεων οδήγησε τα συνδικάτα στις Κεντρικές Τράπεζες να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο που να μπορεί να υπερασπίσει και να προάγει τα συμφέροντα του προσωπικού με την παροχή πληροφόρησης και βοήθειας.
Το πρώτο (ιδρυτικό) συνέδριο της ΕΣΟΚΤΕ διεξήχθη στη Ρώμη το 1964. Επόμενα συνέδρια έγιναν στο Παρίσι το 1965, στη Φραγκφούρτη το 1968 και πάλι στη Ρώμη το 1975. Σ' αυτό το τελευταίο συνέδριο ιδρύθηκε μία Διαρκής Επιτροπή καθώς και μία ομάδα εργασίας, που έχουν κύριο σκοπό τους τη διαρκή παρακολούθηση και λεπτομερή μελέτη των ανακυπτόντων προβλημάτων, καθώς και την ανταλλαγή απόψεων σε δύο τακτές ετήσιες συναντήσεις.

Από τότε κάθε χρόνο γίνονται είτε συσκέψεις της Επιτροπής, είτε Συνέδρια.