ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 16/11/2006

Ανακοίνωση: 66

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ Ο.Τ.Ο.Ε.

Συνάδελφοι,

Η Ο.Τ.Ο.Ε. έχει προκηρύξει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006 για την υπογραφή Σ.Σ.Ε. 2006-2007.

Δυστυχώς μετά από έξι συναντήσεις της Ο.Τ.Ο.Ε. και των εκπροσώπων των τραπεζών, οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν στις 2/10/06 μετά την αμετακίνητη στάση που επέδειξαν οι τραπεζίτες στο πλαίσιο των υπό διαπραγμάτευση θεμάτων.

Οι τράπεζες δεν έκαναν ουσιαστικά βήματα προόδου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία επιμένοντας

  • Σε 36€ αύξηση στα κλιμάκια του Ε.Μ.
  • Σε 20 ειδικά καταστήματα ανοιχτά απογεύματα και Σάββατα
  • Σε άρνηση προϋποθέσεων για τη λειτουργία με ειδικά ωράρια των υπηρεσιών-μονάδων
  • Σε μετακύληση κατά μία ώρα του συμβατικού ωραρίου κατά την προσέλευση και την αποχώρηση στις κεντρικές υπηρεσίες κ.λ.π.

Τα βασικά σημεία των προτάσεων της Ο.Τ.Ο.Ε. έχουν ως εξής:

  • Διετή Συλλογική Σύμβαση για το 2006-2007
  • 66€ αύξηση στα κλιμάκια του Ε.Μ. για το 2006
  • 70€ αύξηση στα κλιμάκια του Ε.Μ. για το 2007
  • 2 ειδικά πιλοτικά καταστήματα ανοιχτά ανά τράπεζα (επιμίσθιο, 35ώρο, οικειοθελής εργασία, έλεγχος λειτουργίας)
  • Συγκεκριμένο περιεχόμενο στους εργαζομένους των ειδικών υπηρεσιών – μονάδων (επιμίσθιο, 35ώρο, οικειοθελής εργασία, έλεγχος λειτουργίας)
  • Αρνήθηκε όμως κατηγορηματικά τη μετακύληση κατά μία ώρα του συμβατικού ωραρίου, ενώ πρότεινε ρεαλιστικές ρυθμίσεις σε άλλα βασικά θέματα για τους εργαζομένους, που δεν αποτελούσαν όμως θέματα ιδιαίτερης αιχμής για τις τράπεζες.

Η αρνητική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις οφείλεται όχι μόνο στην αδιαλλαξία των τραπεζιτών αλλά και στην ένοχη αδιαφορία της Κυβέρνησης , η οποία κράτησε αποστάσεις με το πρόσχημα ότι «δεν παρεμβαίνει στο περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης».

Η Ο.Τ.Ο.Ε. δεν ζήτησε ποτέ παρέμβαση στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, όπως υποκριτικά υπονοεί η Κυβέρνηση.

Η Ο.Τ.Ο.Ε. θεωρεί, όμως, ότι είναι πολιτικό χρέος και ευθύνη της Κυβέρνησης μιας ευνομούμενης πολιτείας να προστατεύει το θεσμό των διαπραγματεύσεων και να επιβάλλει το διάλογο στη πλευρά που αρνείται (στις Τράπεζες), μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα και συμφωνία.

Είναι αδιανόητο ο πιο κερδοφόρος κλάδος της οικονομίας (οι Τράπεζες) που ενέχονται μάλιστα στη συλλογική συνείδηση της κοινωνίας για τον τρόπο και τις μεθόδους συσσώρευσης των κερδών τους, να είναι αδιάλλακτες και αμετακίνητες απέναντι σε βασικά αιτήματα των εργαζομένων και η Κυβέρνηση «να σφυρίζει αδιάφορα».

Η Ο.Τ.Ο.Ε. απαιτεί ΑΜΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ της Κυβέρνησης για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, με την παρουσία και τη συμμετοχή της Γ.Σ.Ε.Ε. και προσωπικά του Υπουργού Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη στα πλαίσια τριμερούς συνάντησης, που ζήτησε χθές με επιστολή της στο Υπουργείο Απασχόλησης .

Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας καλεί όλους τους εργαζομένους στη Τ.Ε. να συμμετάσχουν δυναμικά στην 24ώρη Απεργία γιατί ο θεσμός της Κλαδικής Σ.Σ.Ε. είναι ο λόγος ύπαρξης , αλλά και δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος για υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, γι'αυτό δεν πρόκειται ο αγώνας της διεκδικητικής προσπάθειας να εγκαταλειφθεί ποτέ. Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει πλέον τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και απέναντι στο δικό της πολιτικό χρέος.

  • ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ Ο.Τ.Ο.Ε. ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006 ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ Σ.Σ.Ε. 2006–2007
  • ΤΗ ΝΙΚΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ