ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 27/11/2006

Ανακοίνωση: 67

Συνάδελφοι,

Συνεχίσθηκαν οι διαπραγματευτικές συναντήσεις Συλλόγου Διοίκησης για την Αναδιοργάνωση της Τράπεζας Ελλάδος ( ΤτΕ) με θέμα τις νέες εργασίες και την αναβάθμιση των υφισταμένων εργασιών . Σας ενημερώνουμε αναλυτικά:

  • Ενημέρωση και προστασία Καταναλωτή .

Νέα εργασία στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος.

Είχε εξαγγελθεί εδώ και δύο χρόνια. Εφαρμόσθηκε πρόσφατα στην κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας και σε άλλες κεντρικές τράπεζες. Η ΤτΕ έχει υποβάλλει σχέδιο νόμου στην Κυβέρνηση αλλά αντιδρά και κωλυσιεργεί το Υπουργείο Ανάπτυξης.

  • Εποπτεία Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων.

Νέα εργασία στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος. Λειτούργησε πρόσφατα στην κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας και την κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας. Ο Σύλλογος πρότεινε όπως σε πρώτη φάση ενταχθεί στην ΤτΕ η εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που είναι θυγατρικές εταιρίες πιστωτικών ιδρυμάτων και σε δεύτερη φάση οι υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρίες.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε προτείνει στην Τράπεζα της Ελλάδος να αναλάβει την πλήρη εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, είχε όμως αρνηθεί ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Νικόλαος Γκαργκάνας. Η σημερινή Κυβέρνηση έχει αντίθετη άποψη. Σαν συμβιβαστική πρόταση προωθείται η σύσταση συντονιστικής αρχής στην οποία θα προεδρεύει ο Διοικητής της ΤτΕ. Ο Σύλλογος εμμένει στην πλήρη ανάληψη της εποπτείας και τουλάχιστον λόγω τεχνογνωσίας στην άσκηση των επιτοπίων ελέγχων από την ΤτΕ

  • Κεντρικό Σύστημα Ισολογισμών.

Αναβάθμιση της υπάρχουσας εργασίας που ασκείται από τη Διεύθυνση Στατιστικής. Διαχρονικά έχουν κατατεθεί λεπτομερείς προτάσεις του Συλλόγου στα πρότυπα των κεντρικών τραπεζών του Βελγίου, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Γερμανίας.

Η Διοίκηση παραδέχτηκε ότι σήμερα η εργασία λειτουργεί υποτυπωδώς και υποσχέθηκε αναβάθμιση αυτής χωρίς όμως να διευκρινίζει εάν θα ακολουθήσει το πρότυπο των κεντρικών τραπεζών της Γαλλίας και του Βελγίου ή τουλάχιστον το ελάχιστο της Γερμανίας.

  • Έρευνα της Περιφερειακής Οικονομικής Συγκυρίας .

Ανολοκλήρωτη εργασία που εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και ασκείται από τα Υποκαταστήματα της ΤτΕ. Διαχρονικά ο Σύλλογος έχει καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις. Συμφωνήθηκε με την ΤτΕ το 1990, προχώρησε η πρώτη φάση όχι ικανοποιητικά και ελάχιστα η δεύτερη φάση κύρια, όπως ομολογείται σήμερα από την ίδια τη Διοίκηση, εξ αιτίας δικής της υπαιτιότητας.

Επιτεύχτηκε ακόμα μια συμφωνία Συλλόγου – Διοίκησης. Η εργασία να αναπτυχθεί από 12 Υποκατάστημα – κέντρα που θα αποτελούσουν βάση ευρύτερης γεωγραφικής διαίρεσης συν αυτής της Αττικής. Τα υπόλοιπα υποκαταστήματα να ενεργούν σαν δορυφόροι μόνο για τη συλλογή στοιχείων.

Ο Σύλλογος εμμένει στην αρχική του πρόταση να μην παρατίθενται μόνο πίνακες αλλά να υπάρχει σχολιασμός και συγκρίσεις των στατιστικών στοιχείων όπως στις κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας, Γαλλίας, Βελγίου, Ιταλίας και Ελβετίας.

  • Εποπτεία Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η πρόταση του Συλλόγου αφορά την πλήρη ανάληψη της εποπτείας από την ΤτΕ, όπως συνέβη πρόσφατα στην κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας, ή τουλάχιστον την εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου της προηγούμενης κυβέρνησης για τον έλεγχο των επενδύσεων των ασφαλιστικών φορέων.

Έχει εκδοθεί η Πράξη Διοίκησης για την αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Εργασιών Δημοσίου της ΤτΕ αναφορικά με την άσκηση επιτοπίων ελέγχων, αντιδρά, όμως, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

  • Διαλογή–καταμέτρηση τραπεζογραμματίων από τα Υποκαταστήματα.

Ο Σύλλογος επιμένει όπως σχετικά με τις εισροές τραπεζογραμματίων στα Υποκαταστήματα, τα ίδια πρέπει να προβαίνουν σε επεξεργασία αυτών με τη χρήση των μηχανών που διαθέτουν. Σε περίπτωση που λόγω έλλειψης προσωπικού δεν επαρκούν οι χειριστές, να εξετασθεί το ενδεχόμενο αγοράς νέων μηχανών που λειτουργούν με ένα μόνο χειριστή.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, με τη γεωγραφική κατανομή των Πρακτορείων της ΤτΕ. Ελπίζουμε ότι για το κρίσιμο αυτό θέμα η Διοίκηση δεν θα επιμείνει στις ακραίες προτάσεις της. Διαφορετικά θα υπάρξει έντονη αντίδραση του Συλλόγου.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ