ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 1/4/2008

Ανακοίνωση: 34

Το Ποτάμι πίσω δεν γυρνά….
Συνεχίζουμε τον Αγώνα με νέα 24ωρη
Απεργία για σήμερα 1/4/08.

Συνάδελφοι,
Μπήκαμε στην πέμπτη εβδομάδα ενός συγκλονιστικού και μεγαλειώδους αγώνα των ΑΠΕΡΓΩΝ της Τ.Ε. Σε όλη την Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, τα στοιχεία της καθολικής συμμετοχής στην Απεργία και της αποφασιστικότητας των Απεργών για την τελική δικαίωση του αγώνα, είναι  ανεπανάληπτα. Στην χθεσινή μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία των Απεργών στα Υπουργεία Απασχόλησης, Οικονομίας και την Βουλή, ο όγκος των συγκεντρωμένων και  ο παλμός των συνθημάτων, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Οι Απεργοί ξεκαθάρισαν με πληρότητα το πλαίσιο και τους στόχους του αγώνα τους. Ξεκαθάρισαν για μια ακόμα φορά προς κάθε κατεύθυνση, πως δεν επιδιώκουμε καμιά εξαίρεση από τον αντιασφαλιστικό νόμο, όσον αφορά τις γενικές ρυθμίσεις που προβλέπονται για όλους τους εργαζόμενους. Ούτε φυσικά θα απολογηθούμε σε κανέναν για ότι έχουμε κατακτήσει όλα αυτά τα χρόνια και για τα οποία πληρώνουμε αντίστοιχες και ανάλογες εισφορές. Δεν ζητάμε καμιά εξαίρεση, όπως σκόπιμα και συκοφαντικά θέλουν να παρουσιάζουν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και καλοθελητές της. Απαιτούμε όμως σεβασμό στο εσωτερικό καθεστώς αυτοτελούς λειτουργίας των Ταμείων μας, το οποίο είναι άρρηκτα δεμένο με τις εργασιακές μας σχέσεις και το οποίο αποτελεί καταστατική υποχρέωση της Τράπεζας Ελλάδος στα πλαίσια του συστήματος Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα δικαιώματα που ενυπάρχουν μέσα σε αυτές τις καταστατικές προβλέψεις, δεν μας χαρίστηκαν από κανέναν. Αντιθέτως, σε μια μακρόχρονη πορεία, οι εργαζόμενοι στην Τ.Ε. αγωνιστήκαμε για την ύπαρξη και την εφαρμογή τους. Ακόμα και μέσα στη δικτατορία, όταν αυτά αμφισβητήθηκαν, δεν υπήρξε δισταγμός εκ μέρους των εργαζομένων να τα υπερασπιστούν. Αλλά και όταν η Τ.Ε. για πρώτη φορά την δεκαετία του 1980, αποκτούσε τη σταθερή της σχέση με το σύστημα Ευρωπαϊκών Κ.Τ., απαιτήσαμε με πολυήμερες κινητοποιήσεις στον 2ο όροφο να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας έναντι των μελλοντικών εξελίξεων στα πλαίσια της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Κ.Τ.  Δεν είναι λοιπόν ανεξήγητο γεγονός, το γιατί οι Απεργοί της Τ.Ε. συνεχίζουν με τέτοιο δυναμισμό και καθολική συμμετοχή και μετά την ψήφιση του Νόμου, απαιτώντας από την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα κάνει εγκαίρως και πριν την νομική διάλυση του Ταμείου μας, τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις στα σημεία όπου θίγεται το αυτοτελές της λειτουργίας των Ταμείων μας, κατά παράβαση της ανεξαρτησίας της Τ.Ε., σύμφωνα και με  τη Γνώμη της Ε.Κ.Τ.

 Συνάδελφοι,
Ο δίκαιος Αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωσή του. Οι Απεργοί δεν έχουν κανένα δισταγμό και κανένα ερώτημα, όταν πρόκειται να υπερασπιστούν την ατομική τους αξιοπρέπεια και τη θεσμική τους ανεξαρτησία. Τα αυταρχικά και ανιστόρητα παραληρήματα Υπουργών της Κυβέρνησης όπως του κ. Φώλια, κρύβουν την αδυναμία να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι των ευαίσθητων και αδύναμων κοινωνικών ομάδων, τις οποίες επιδιώκουν να στρέψουν κατά των Απεργών. Την ώρα, που οι ίδιοι κρατούν το κλειδί της λύσης της Απεργίας και των κατανοητών συνεπειών της, όταν αυτή συνεχίζεται για Πέμπτη εβδομάδα και θα συνεχιστεί για όσο χρόνο χρειαστεί για να αποκατασταθεί το δίκιο. Δικαιολογημένα οι Απεργοί φώναζαν το σύνθημα: «Ντύστε τον Φώλια στο χακί - έχουμε Ταμεία πριν την κατοχή…»  Όπως και δικαιολογημένα οι Απεργοί μέσα από το σύνθημά τους: «Γκαργκάνα έβγα έξω και έλα στην πορεία - στηρίζουμε της Τράπεζας την ανεξαρτησία», εξέφραζαν την απαίτησή τους από τον Διοικητή της Τ.Ε., να ταχθεί ανοιχτά και χωρίς καμιά υπεκφυγή, με πρόσθετες πράξεις υπέρ της ανεξαρτησίας.

Οι Απεργοί της Τράπεζας Ελλάδος, κόντρα στα μέσα κατασυκοφάντησης του αγώνα τους, τις δικαστικές και εισαγγελικές παρεμβάσεις και την απουσία στο πλευρό τους εκείνων που όφειλαν, τουλάχιστον πολιτικά και συνδικαλιστικά να βρίσκονται δίπλα τους, συνεχίζουμε αποφασιστικά και καθολικά τον αγώνα μας.  Αργά ή γρήγορα, ο αγώνας μας που  έχει για πρώτη φορά μετά από χρόνια, την επιδοκιμασία και την αποδοχή της κοινωνίας, θα κάμψει την αδικαιολόγητη αδιαλλαξία της  Κυβέρνησης. Ήδη έχουν έρθει σε γνώση μας, σχετικές πληροφορίες για την δικαιολογημένη δυσαρέσκεια που εκφράσθηκε από τον κ. Πρωθυπουργό, για την μεθόδευση και την ρύθμιση που έγινε για την Τ.Ε.  Είμαστε σίγουροι, πως δεν θα αργήσουν να εκφραστούν οι αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποκατασταθεί η προβλεπόμενη Καταστατικά και Νομοθετικά αυτοτελής λειτουργία των Ταμείων μας.

Συνάδελφοι,
Σε παρανομίες και αυθαιρεσίες δεν σκύβουμε το κεφάλι.  Διεκδικούμε άμεσα μια  συμφωνία, όπως απαιτεί το Καταστατικό μιας ανεξάρτητης Κεντρικής Τράπεζας. Στο στόχο αυτό θα επιμείνουμε με αποφασιστικότητα, χωρίς να υπολογίζουμε κόστος ή να μεμψιμοιρούμε μπροστά στις δυσκολίες που από κανέναν δεν τις κρύψαμε. Όμως το δίκιο μας είναι τόσο μεγάλο και τόσο προφανές, που μας δίνει το κουράγιο και τη δύναμη να υπερβούμε όλες τις δυσκολίες και να ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

  • ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ
  • ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΝΙΚΗ

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ