ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 7/2/2007

Ανακοίνωση: 77

ΕΛΗΞΑΝ ME ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ 2007-2008

ΕΛΗΞΑΝ ME ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ 2007-2008

Συνάδελφοι,

Ολοκληρώθηκαν στις 6/2/2007 οι διαπραγματεύσεις ΣΥΤΕ – Διοίκησης για τη νέα Επιχειρησιακή Σ.Σ.Ε. Διεξήχθησαν σε μια δύσκολη συγκυρία κατά την οποία οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν:

•  Μια δύσκολη εισοδηματική πολιτική.

•  Μια συνεχή αμφισβήτηση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και τέλος

•  Ένα αρνητικό κλίμα για τους εργαζόμενους στον τραπεζικό τομέα.

Η συμφωνία αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία γιατί έγινε όταν ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί ο κύκλος της συζήτησης για την Αναδιοργάνωση της Τ.Ε.

Τα οικονομικά αποτελέσματα στο Επίδομα Βαθμού και στο Επίδομα Κεντρικής Τράπεζας, είναι ανεξάρτητα από την κατ' αρχήν επιτευχθείσα συμφωνία για την επιδοματική πολιτική στα πλαίσια της Αναδιοργάνωσης, η οποία όπως έχουμε ανακοινώσει είναι 20% και 25% αντίστοιχα.

Το τελικό πλαίσιο συμφωνίας της νέας Επιχειρησιακής, που θα εισαχθεί για επικύρωση στο επόμενο Γεν. Συμβούλιο της 26.2.2007, περιλαμβάνει τα εξής:

1. ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Το επίδομα αυξάνεται κατά 10% (5% από 1/1/2007, 5% από 1/1/2008) .

2. ΕΠΙΔΟΜΑ ΒΑΘΜΟΥ

Το επίδομα αυξάνεται κατά 8% (3% από 1/1/2007, 5% από 1/1/2008) .

3. ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

Το επίδομα αυξάνεται κατά 10% (5% από 1/1/2007, 5% από 1/1/2008) .

•  Αναγνώριση Στρατιωτικής Θητείας

(Εισφορά Εργοδότη)

Αναγνωρίστηκε η Στρατιωτική Θητεία ήτοι η καταβολή από την Τράπεζα της Ελλάδος της εισφοράς του εργοδότη που είναι περίπου το 66% επί του συνολικού ποσού (Εισφορά Εργοδότη και Εργαζόμενου), 12 μήνες για το 2007 και 6 μήνες + μία ημέρα για το 2008. Με αυτή τη ρύθμιση έχει τη δυνατότητα ο συνάδελφος να κερδίσει 2 συντάξιμα χρόνια (Σύνταξη + Επικούρηση). Η ρύθμιση αυτή καλύπτει το σύνολο του εν ενεργεία προσωπικού, περιλαμβανομένων και εκείνων των υπαλλήλων που κατά το παρελθόν κατέβαλαν χρήματα σε ένα ή και στα δύο Ταμεία και αναγνώρισαν τη στρατιωτική τους θητεία.

5. Στο αίτημα του Συλλόγου για την προώθηση των γυναικών καθώς και των ανδρών με μειωμένη στρατιωτική θητεία, η απάντηση της Διοίκηση ήταν ότι το συγκεκριμένο αίτημα πρέπει να διεκδικηθεί στα πλαίσια της Κλαδικής Σύμβασης της Ο.Τ.Ο.Ε., όπως έγινε και με την βαθμολογική προώθηση των ανδρών σε παλαιότερη Σ.Σ.Ε. της Ομοσπονδίας μας. Ο Σύλλογος θα θέσει εκ νέου το ζήτημα στα αρμόδια όργανα της Ο.Τ.Ο.Ε.

6. Άνοιγμα του Βαθμού στον Κλάδο Ασφάλειας

Συμφωνήθηκε το άνοιγμα του Βαθμού στον Κλάδο Ασφάλειας μέχρι τον Εντεταλμένο Τμηματάρχη Προϊστάμενο, από τον βαθμό του Τμηματάρχη που ήταν μέχρι σήμερα.

7. Άρση του συμψηφισμού του Κωδικού Νο 1299 με το Επίδομα Βαθμού (Εξειδικευμένο)

Παρ' όλη την επιχειρηματολογία για το δίκαιο του αιτήματος από τους εκπροσώπους του Συλλόγου ο κύριος Διοικητής δεν δέχτηκε να λυθεί σ' αυτή τη χρονική συγκυρία. Ο Σύλλογος, εν ευθέτω χρόνω, θα το θέσει εκ νέου.

8. Χορήγηση Προσωπικών Δανείων 7 Μισθών

Έγινε αποδεκτή η πρόταση του Συλλόγου για αποπληρωμή των 7 μισθών για 7 χρόνια.

9. Καταβολή Έκτακτης Εισφοράς στο Ε.ΑΛ.Υ.Τ.Ε. (Εταιρία Αλληλεγγύης Υπαλ. Τ.Ε.)

Χορηγείται Έκτακτη Εισφορά της Τράπεζας κατά 200.000 ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις, μία από το έτος 2007 και μία από το 2008 .

10. Αύξηση του Επιδόματος Πολυτέκνων

Αυξάνεται το Επίδομα Πολυτέκνων κατά 20% από 1/1/2007.

11. Αναγνώριση Προϋπηρεσίας στον Ιδιωτικό Τομέα

Αναγνωρίστηκαν 2 χρόνια προϋπηρεσίας στον Ιδιωτικό Τομέα (1 χρόνο από το 2007 και 1 χρόνο από το 2008) . Συνολικά τα χρόνια που έχουν αναγνωριστεί στον Ιδιωτικό Τομέα είναι 10. Δεν υπάρχει κανένας Σύλλογος σε Τράπεζα που να έχει πετύχει την αντίστοιχη αναγνώριση.

12. Βαθμολογική Αποκατάσταση Συναδέλφων που μετατάχθηκαν στον Ταμιακό Κλάδο

Για το συγκεκριμένο αίτημα ο κ. Διοικητής ήταν αρνητικός λέγοντας ότι η μετάταξη ήταν με την βούληση των ενδιαφερομένων, ανατρέπονται οι σημερινές σχέσεις (βαθμολογικά) και τέλος ότι θα υπάρξει αντικίνητρο να μη ζητούν μετατάξεις οι εργαζόμενοι.

Επισημαίνουμε ότι η εκάστοτε Επιχειρησιακή Σύμβαση είναι συμπληρωματική της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης της Ομοσπονδίας. Κατά συνέπεια, οι ανάλογες ρυθμίσεις της Επιχειρησιακής Σύμβασης ακολουθούν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της Ο.Τ.Ο.Ε.


Συνάδελφοι,

Η συσπείρωση των εργαζομένων στο Σ.Υ.Τ.Ε. και η σωστή τακτική που χάραξε το ΔΣ του Συλλόγου, μας έδωσε τη δυνατότητα να πετύχουμε μια πολύ καλή Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας. Η νέα σύμβαση όχι μόνο βελτιώνει την οικονομική κατάσταση του προσωπικού της ΤΕ αλλά κατοχυρώνει με θεσμικό τρόπο τις αυξήσεις (Τα Επιδόματα Κεντρικής Τράπεζας και Ευθύνης υπολογίζονται στο εφάπαξ, το δε Επίδομα Βαθμού υπολογίζεται στη σύνταξη και στις γονικές παροχές).

Με την αναγνώριση της Στρατιωτικής Θητείας επιτεύχθηκε η λύση ενός σημαντικότατου αιτήματος το οποίο διεκδικείτο από τον ΣΥΤΕ από παλαιότερες Σ.Σ.Ε..

Πρέπει να τονιστεί ότι είμαστε το μοναδικό σωματείο το οποίο διεκδίκησε και επέλυσε αυτό το αίτημα.

Με την ίδια αποφασιστικότητα και ενότητα και την ίδια σωστή τακτική θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε και στο μείζον θέμα της Αναδιοργάνωσης, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΟΛΟΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ