ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 27/2/2007

Ανακοίνωση: 79

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤτΕ

Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στην Επιτροπή Αναδιοργάνωσης της ΤτΕ:

Α) ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Ενισχύεται το 2007 με σημαντικό ποσό το ειδικό αποθεματικό της ΤτΕ για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων.

Β) ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Τα υποκαταστήματα της ΤτΕ διακρίνονται ανάλογα με τις εργασίες που θα εκτελούν σε τρεις κατηγορίες:

•  ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΟΡΜΟΙ

A πό τα υπάρχοντα Υποκαταστήματα αναβαθμίζονται τα εξής που θα φέρουν την ονομασία Υποκαταστήματα “Κορμοί”:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΠΑΤΡΑ – ΛΑΡΙΣΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΚΑΒΑΛΑ –ΡΟΔΟΣ.

Στα Υποκαταστήματα “Κορμοί” θα καταβληθεί προσπάθεια εκτός των ήδη υπαρχουσών εργασιών να διεκπεραιώνουν και εργασίες που διεξάγονται σήμερα στο Κ.Κ. Ιδιαίτερα θα αναπτυχθούν οι εργασίες τους σαν κέντρα καταμέτρησης, διαλογής τραπεζογραμματίων και χρηματαποστολών και της έρευνας της περιφερειακής οικονομικής συγκυρίας. Επίσης

α) αφού εκτιμηθούν συνολικά οι ανάγκες του υπάρχοντος προσωπικού, αλλά και από τις μετεγκαταστάσεις του προσωπικού, από τα καταστήματα που αλλάζουν τρόπο λειτουργίας, όπου υπάρχει ανάγκη, θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού. Επίσης θα γίνουν προσλήψεις περιορισμένου αριθμού εξειδικευμένου προσωπικού.

β) θα δημιουργηθεί Υπηρεσία Ασφαλείας με Προϊστάμενο και Αναπληρωτή Προϊστάμενο Υπηρεσίας σε όλα τα ανωτέρω καταστήματα

γ) θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια με στόχο το προσωπικό να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντα.

•  ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Τα Υποκαταστήματα που θα εξακολουθήσουν να εκτελούν τις σημερινές εργασίες τους είναι τα εξής:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΣΕΡΡΕΣ – ΒΟΛΟΣ – ΛΑΜΙΑ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΤΡΙΠΟΛΗ – ΧΑΝΙΑ – ΜΥΤΙΛΗΝΗ – ΣΑΜΟΣ.

Θα ενισχυθούν με προσωπικό από τις Δ.Ο.Υ. , από γειτονικά Πρακτορεία και από Υποκαταστήματα που θα μετεγκατασταθεί το προσωπικό τους.

•  ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΥΡΙΔΕΣ

Παρά το γεγονός ότι η αρχική θέση της Διοίκησης ήταν να μετατραπούν 15 Υποκαταστήματα σε Θυρίδες , τελικά μετατρέπονται σε Θυρίδες τα εξής:

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

ΕΤΟΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ – ΔΡΑΜΑ

εντός του έτους 2007

ΑΓΡΙΝΙΟ – ΞΑΝΘΗ

εντός του έτους 2008

ΣΠΑΡΤΗ – ΦΛΩΡΙΝΑ

εντός του έτους 2009

ΚΕΡΚΥΡΑ – ΡΕΘΥΜΝΟ

εντός του έτους 2010

ΠΥΡΓΟΣ

εντός του έτους 2011

Οργανωτικά η Θυρίδα θα απασχολεί (5) πέντε υπαλλήλους μαζί με το προσωπικό ασφαλείας. Μετά την πάροδο 2 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας της κάθε Θυρίδας ο αριθμός των ατόμων θα επανεξετασθεί αλλά δεν θα είναι μικρότερος των τεσσάρων (4) συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού ασφαλείας.

Για κοινωνικούς λόγους , ο αριθμός των απασχολουμένων κατά την πρώτη διετία , μπορεί να αυξηθεί μέχρι και επτά (7) άτομα . Εάν κάποιο από τα άτομα αυτά θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός της διετίας θα δικαιούται να κάνει χρήση των κινήτρων που έχουν δοθεί για τις περιπτώσεις αυτές (βλέπετε παρακάτω). Το άτομο αυτό θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του μέχρι το τέλος του έτους που θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Ιεραρχική δομή : Επικεφαλής της θυρίδας θα είναι υπάλληλος με βαθμό τουλάχιστον Αρχιλογιστή ή αντίστοιχου. Στο συγκεκριμένο συνάδελφο θα χορηγείται επίδομα αντίστοιχο του Προϊσταμένου Τμήματος και Επίδομα Ενοικίου. Αναπληρωτής του θα ορίζεται Προϊστάμενος Υπηρεσίας . Εάν οριστικοποιηθεί η σύνθεση του προσωπικού για τις Θυρίδες που απασχολούν 5 άτομα θα δικαιολογούν επιπρόσθετα και ένα Αναπληρωτή Προϊστάμενο Υπηρεσίας.

•  ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ

Το Υποκατάστημα Πειραιά θα κλείσει εντός του έτους 2008. Οι υπάλληλοι του Υποκ/τος θα διατηρήσουν στη νέα θέση που θα μετακινηθούν όλα τα επιδόματα που λαμβάνουν και επιπρόσθετα έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση των κινήτρων αποχώρησης που προβλέπονται για τις Θυρίδες.

Όλοι οι συνάδελφοι που μετακινούνται θα υποβάλουν στη Διεύθυνση Διοικητικού γραπτή αίτηση προτίμησης για το που επιθυμούν να μετακινηθούν. Επίσης μείωση του ωραρίου κατά ½ ώρα στην πρωϊνή προσέλευση για τους συναδέλφους που διαμένουν στον Πειραιά και πέραν του Πειραιά.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Θα πραγματοποιηθούν οι εξής οργανωτικές αλλαγές:

1) ΤΜΗΜΑ ΕΝΕΓΓΥΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Στο Τμήμα Ενεγγύων Πιστώσεων του Δημοσίου εντάσσονται τα ακόλουθα 3 Τμήματα (δημιουργείται θέση 3 ου Αναπληρωτή Τμήματος):

•  Τμήμα Λοιπών Ενεγγύων Πιστώσεων και Αξιών

•  Τμήμα Εισαγωγών και

•  Τμήμα Εξαγωγών.

Δημιουργούνται οι εξής Υπηρεσίες:

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

•  “Υπηρεσία Ανοιγμάτων και Εγγυητικών Επιστολών” στην οποία θα ενταχθούν και τα τυχόν ανοίγματα των λοιπών Ενεγγύων Πιστώσεων.

•  “Υπηρεσία Τροποποιήσεων και Εκτελέσεων” στην οποία θα ενταχθούν και οι τυχόν τροποποιήσεις των Πιστώσεων Εισαγωγών.

•  “Υπηρεσία Ενεγγύων Πιστώσεων και διακανονισμού Αξιών”

•  “Υπηρεσία Θεμάτων Εισαγωγών–Εξαγωγών” στην οποία θα ενταχθεί και η διαδικασία (Απόφ. Ν.Ε. 1574/70)

•  “Υπηρεσία Λογιστηρίου Ελέγχου και Εκκαθαρίσεων ”

2) ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Στο Τμήμα Σχέσεων με το Δημόσιο εντάσσεται το Τμήμα Πιστωτικών Παραβάσεων και Λοιπών Χρηματοδοτήσεων το οποίο προτείνεται να ενταχθεί σαν μία Υπηρεσία με την ονομασία “Υπηρεσία Εισφορών και Επιδοτήσεων του Νόμου 128/1975 και Λοιπών Χρηματοδοτήσεων”.

3) ΤΜΗΜΑ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΙΤΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Στο Τμήμα Θεματοφύλαξης και Διαχείρισης Τίτλων του Δημοσίου εντάσσεται το Τμήμα Ταμείου Τίτλων ως μία Υπηρεσία με την ονομασία “Υπηρεσία Φύλαξης Λοιπών Τίτλων”.

4) ΤΜΗΜΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Το Τμήμα Εθνικών Δανείων θα ενταχθεί στο Τμήμα Θεματοφύλαξης και Διαχείρισης Τίτλων του Δημοσίου μετά την παράδοση στο Ε.Δ. των υπαρχόντων τίτλων η οποία εκτιμάται ότι θα συντελεσθεί εντός 3ετίας. Η ένταξη θα γίνει με κατάλληλη προσαρμογή της οργανωτικής μορφής του Τμήματος Θεματοφύλαξης και Διαχείρισης Τίτλων του Δημοσίου, με βάση τον όγκο των υποθέσεων που θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα.

5) ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Καταργείται ο Τομέας Διεθνών Σχέσεων του Κεντρικού Καταστήματος.

ΙΕΤΑ – ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το Ίδρυμα Εκτυπώσεων Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα στο μέλλον. Τα διαβατήρια θα συνεχίσουν να τυπώνονται στο ΙΕΤΑ για την επόμενη δεκαετία. Θα καταβληθεί προσπάθεια αναβάθμισης της Διεύθυνσης Πληροφορικής με την ανάληψη της υποστήριξης και συντήρησης μεγαλύτερου αριθμού εφαρμογών.

Γ) ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

Με την παρέμβαση του Συλλόγου βελτιώθηκαν σημαντικά τα κίνητρα που θα ισχύσουν για τους συναδέλφους των Θυρίδων που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν και για όσους παραμείνουν και θα μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσιακή μονάδα.

Γ1. ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝΤΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Για όσους από τους εργαζόμενους επιθυμούν να αποχωρήσουν από τις μονάδες (Υποκ/τα) στο χρόνο που θα αλλάξουν τρόπο λειτουργίας και μεταλλάσσονται σε θυρίδες και έχουν συμπληρώσει Συνταξιοδοτικό Δικαίωμα θα ισχύσουν τα εξής:

α). Για όσους έχουν 3 χρόνια και πλέον για να συνταξιοδοτηθούν με το όριο ηλικίας, θα τους καταβληθεί εφάπαξ το ποσό των 8 μισθών .

β). Για όσους έχουν 2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν με το όριο ηλικίας θα τους καταβληθεί εφάπαξ το ποσό των 6 μισθών

γ). Για όσους έχουν 1 χρόνο για να συνταξιοδοτηθούν με το όριο ηλικίας θα τους καταβληθεί το ποσό των 4 μισθών .

δ). Για όσους συμπίπτει ο χρόνος συνταξιοδότησης με το χρόνο μετάλλαξης του Υποκαταστήματος (το πρώτο 6μηνο του αντίστοιχου έτους) θα τους καταβληθεί εφάπαξ το ποσό των 2 μισθών .

Επιπλέον, για όσους συναδέλφους που βρίσκονται στις ανωτέρω κατηγορίες, θα τους καταβληθεί αποζημίωση για τις οφειλόμενες ημέρες κανονικής άδειας και θα τους γίνει ρύθμιση καταβολής δόσεων δανείων από την σύνταξη.

Γ2. ΚΙΝΗΤΡΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

•  Για τη μετάθεση των υπαλλήλων θα λαμβάνεται υπόψη το επιλεγόμενο από τον υπάλληλο Κατάστημα (λοιπά Υποκαταστήματα ή Κεντρικό Κατάστημα) και σε περίπτωση που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις για τον ίδιο τόπο τότε οι μεταθέσεις θα γίνουν με πίνακα κοινωνικών και αξιολογικών κριτηρίων που θα καθορίσουν από κοινού η Διοίκηση με το ΣΥΤΕ. Κάθε περίπτωση θα εξετασθεί χωριστά και εφόσον διαπιστωθούν σοβαροί λόγοι που εμποδίζουν τη μετακίνηση του υπαλλήλου (και αφού έχουν προηγουμένως εξετασθεί όλες οι δυνατότητες απασχόλησης στην υπηρεσιακή μονάδα που θα παραμείνει στην ίδια πόλη) , θα εξετασθούν οι περιπτώσεις απασχόλησης σε ένα πλησιέστερο Πρακτορείο ή στη Δ.Ο.Υ. της ίδιας πόλης (χωρίς φυσικά να μεταβληθεί η υπαλληλική σχέση προς την Τράπεζα). Είναι προφανές ότι αυτή η διευκόλυνση παρέχεται σε υπαλλήλους που χρειάζονται λίγα χρόνια για θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης ή υπάρχουν σοβαροί κοινωνικοί λόγοι.

•  Χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας για εξεύρεση νέας κατοικίας (30 εργάσιμες ημέρες) και για μετακόμιση (10 ημέρες)

•  Κάλυψη των πραγματικών εξόδων μετακίνησης, διαμονής, διαβίωσης για το παραπάνω διάστημα.

•  Χορήγηση ειδικού στεγαστικού δανείου, έστω και εάν έχουν ξαναδανειοδοτηθεί, με τους όρους των δανείων για αγορά κατοικίας στη νέα πόλη που θα μετατεθούν

•  Η περίοδος χάριτος του ανωτέρω δανείου αυξάνεται κατά ένα έτος ανάλογα με την κατηγορία θα είναι δηλαδή 3 ή 4 χρόνια.

•  Μέχρι την αγορά της νέας κατοικίας και το πολύ για μια 2ετία , χορήγηση επιδόματος ενοικίου για κάλυψη ολόκληρου του καταβαλλόμενου ποσού . Τα τ.μ. της οικίας θα είναι ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση (που ισχύει από τον Κανονισμό των Στεγαστικών Δανείων).

•  Κάλυψη του συνόλου των δαπανών μετεγκατάστασης (εισιτήρια, φορτωτικά κλπ) όλων των μελών της οικογένειας.

•  Διατήρηση του υπηρεσιακού status των υπαλλήλων.

Γ3. ΚΙΝΗΤΡΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Για τους συναδέλφους που θα αποφασίσουν να διαμένουν στην ίδια πόλη που προϋπήρχε το μεταλλασσόμενο Υποκατάστημα και μετακινούνται σε ημερήσια βάση στο πλησιέστερο Υποκατάστημα, θα τους δίδεται χιλιομετρική αποζημίωση (οδοιπορικά) αυξημένη κατά 30% από ότι ισχύει σήμερα για τους υπόλοιπους υπαλλήλους με την ισχύουσα αποζημίωση (από 0,21 € ανά χλμ σε 0,28 € ανά χλμ). π.χ. 130 χλμ x 0,28 € = 36,4 € x 22 (εργάσιμες ημέρες) = 800,8 € μηνιαία αποζημίωση αφορολόγητη.

Επίσης μείωση του ωραρίου κατά ½ ώρα στην πρωϊνή προσέλευση.

Συνάδελφοι,

Μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο για να αξιολογήσει το συνολικό αποτέλεσμα της διαδικασίας και να λάβει τις αποφάσεις του.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ