ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 12/1/2004

Ανακοίνωση: 23

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΤΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 9.1.2004, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΣΥΤΕ με τη Διοίκηση της Τ.Ε. Στη συνάντηση αυτή, που έγινε με πρωτοβουλία της Διοίκησης, τέθηκαν υπόψη της αντιπροσωπείας του Δ.Σ του ΣΥΤΕ, οι προτεινόμενες οργανωτικές αλλαγές που αφορούν:

  • Την κατάργηση των Διευθύνσεων : (Με μεταφορά των περισσοτέρων τμημάτων σε άλλες Δ/νσεις)
  • Νομισματικής Πολιτικής και Τραπεζικών Εργασιών
  • Διεθνών Συναλλαγών
      • Τη δημιουργία αντίστοιχα, δύο νέων Διευθύνσεων:
        • Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οργάνωσης
        • Συστημάτων Πληρωμών
  • Τη μετονομασία της Δ/νσης Συναλλάγματος σε Δν/ση Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων

    Α. Δ/νση Νομισματικής Πολιτικής και Τραπεζικών Εργασιών

            • Τα τμήματα και οι εργασίες της Δ/νσης Νομισματικής και Τραπεζικών Εργασιών μεταφέρονται ως ακολούθως:

      α) Το σύστημα Target και το γραφείο Επίβλεψης Συστημάτων Πληρωμών μεταφέρονται στην νέα Δ/νση "Συστημάτων Πληρωμών". Αναβαθμίζεται το Γραφείο σε Τμήμα.

      β) Τα τμήματα "Αγορών Κεφαλαίων", "Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων" και "Γραμματειακής Υποστήριξης Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων", μεταφέρονται στη Δ/νση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος. Τα τρία αυτά τμήματα, συγκροτούν έναν αυτοτελή νέο Τομέα στη Δ/νση αυτή. "Τομέας Θεσμικού πλαισίου και Υποστήριξης Ε.Τ.Π.Θ.".

      γ) Το Τμήμα Πιστωτικών Παραβάσεων και λοιπών Χρηματοδοτήσεων, μεταφέρεται στη Δ/νση Εργασιών Δημοσίου αυτοτελώς ως Τμήμα αντίστοιχα. Στο τμήμα αυτό επιπλέον, ανατίθεται και το έργο του καταργούμενο Τμήματος Σχέσεων με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Δ/νσης Διεθνών Συναλλαγών.

      δ) Τέλος, δημιουργούνται δύο νέα Τμήματα (Εφαρμογής Νομισματικής Πολιτικής και Πιστωτικών Διευκολύνσεων και Καταθέσεων στην Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων (πρώην Δ/νση Συναλλάγματος), στα οποία τμήματα μεταφέρονται οι αρμοδιότητες των καταργούμενων Τμημάτων "Παγίων Πιστωτικών Διευκολύνσεων και Καταθέσεων και Χρηματαγορών".

    Β. Διεύθυνση Διεθνών Συναλλαγών

            • Τα τμήματα Εισαγωγών, Εξαγωγών και Σχέσεων με τις Εξαγωγικές Επιχειρήσεις καταργούνται και το έργο των δύο πρώτων μεταφέρεται στο υφιστάμενο Τμήμα Γενικών Εργασιών Συναλλάγματος της Δ/νσης Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων (πρώην Δ/νση Συναλλάγματος), ενώ του τρίτου, όπως περιγράψαμε ήδη πιο πάνω, στη Δ/νση Εργασιών Δημοσίου, στο Τμήμα Πιστωτικών Παραβάσεων και λοιπών Χρηματοδοτήσεων.
            • Τα τμήματα Ενεγγύων Πιστώσεων Δημοσίου και Λοιπών Ενεγγύων Πιστώσεων, μεταφέρονται στη Δ/νση Εργασιών Δημοσίου, της οποίας αποτελούν αυτοτελώς αντίστοιχα Τμήματα.Η Υπηρεσία έκδοσης Επιταγών και Εντολών μεταφέρεται στη Δ/νση Εργασιών Δημοσίου, αλλά στο υφιστάμενο ήδη Τμήμα Σχέσεων με το Δημόσιο.
            • Η Υπηρεσία Αξιών, μεταφέρεται στη Δ/νση Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων και εντάσσεται στο Τμήμα Γενικών Εργασιών Συναλλάγματος.
            • Οι αρμοδιότητες της Υπηρεσίας "Αγοραπωλησίας Συναλλάγματος" μεταφέρονται αυτοτελώς στη Δ/νση Ταμείων.

    Γ. Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οργάνωσης

    Η νέα Δ/νση συγκροτείται από έξι τμήματα, στα οποία δεν θα συσταθούν Υπηρεσίες αλλά το προσωπικό θα εξελίσσεται στις διαβαθμίσεις του εξειδικευμένου Επιδόματος. Στο Τμήμα Οργάνωσης ανατίθεται και η παρακολούθηση και εφαρμογή λογιστικών αρχών και διαδικασιών, ενώ το σημερινό Γραφείο Μελέτης Διοικητικών Θεμάτων της Δ/νσης Διοικητικού μεταφέρεται ως Τμήμα στη νέα Δ/νση.

    Στη νέα Δ/νση δημιουργούνται τα παρακάτω Τμήματα:

    • Τμήμα Οργάνωσης
    • Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Υποστήριξης Διαδικασιών
    • Τμήμα Μελέτης Διοικητικών Θεμάτων
    • Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Πληροφοριακών Συστημάτων
    • Τμήμα Σχέσεων με την Ε.Κ.Τ.
    • Τμήμα Γραμματείας.
    • Δ. Διεύθυνση Συστημάτων Πληρωμών

      Η Διεύθυνση αυτή αποτελείται από τρία Τμήματα, που δημιουργούνται από τη μεταφορά των δύο Τμημάτων της καταργούμενης Δ/νσης Νομισματικής Πολιτικής και Τραπεζικών Εργασιών και το σύστημα ΕΡΜΗΣ και της αντίστοιχης υπηρεσίας από τη Δ/νση Ταμείων .

      Στη νέα Διεύθυνση δημιουργούνται τα παρακάτω Τμήματα:

      • Διαχείρισης Συστημάτων Πληρωμών
      • Μελέτης Θεμάτων Μεταφοράς Κεφαλαίων και Υποδομών
      • Επίβλεψης Συστημάτων Πληρωμών

    Με την παραπάνω πρόταση, καταργούνται δύο Διευθύνσεις, δημιουργούνται δύο άλλες και εμπλέκονται στο σύνολο με την υποδοχή αντικειμένων και εργασιών ή μεταφορά τους απ' αυτές, οκτώ Διευθύνσεις. Τελικά, οι Διευθύνσεις του Κεντρικού παραμένουν στον ίδιο αριθμό (14 Δ/νσεις).

    Σύμφωνα με τη Διοίκηση, τα παραπάνω αποτελούν αναδιατάξεις στα πλαίσια των Δ/νσεων του Κεντρικού και δεν αποτελούν περιεχόμενο της Αναδιοργάνωσης, την οποία προτίθεται να συζητήσει με τον ΣΥΤΕ μετά τις πολιτικές εκλογές. Αφού, σύμφωνα με τη λογική της, στη φάση αυτή που η κυβέρνηση είναι ουσιαστικά υπηρεσιακή δεν μπορεί να συζητήσει το όλο θέμα της Αναδιοργάνωσης.

    Η αντιπροσωπεία του ΣΥΤΕ, επεσήμανε στον κ. Διοικητή αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης, πως δεν είναι διατεθειμένος ο ΣΥΤΕ να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό βήμα - βήμα. Η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη, να παρουσιάσει συνολικό σχέδιο για την Τράπεζα με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να συζητήσει το αναλυτικό πλαίσιο σε επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει ισομερώς ο ΣΥΤΕ.

    Η Διοίκηση η οποία κόπτεται διακαώς για το θέμα αυτό, πρέπει να έχει και έχει υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους της Τ.Ε, να παρουσιάσει συνολικό πλαίσιο αρχών και προτάσεων για το παραπάνω θέμα. Διαφορετικά μην προσπαθεί μιλώντας για κηδεμονία του ΣΥΤΕ, να κρύψει ή τις δικές της αδυναμίες ή την απαράδεκτη τακτική της αντιμετώπισης των θεμάτων αποσπασματικά και όπως την "βολεύει".

    Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε αφελείς. Μόνο με ειλικρινή και συνολικό διάλογο και αξιοπρεπή αντιμετώπιση ΟΛΩΝ των εργαζομένων, μπορούμε να προχωρήσουμε.

    Σημειώνουμε πως οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια της Διοίκησης που θα αφορά είτε οικονομική μεταβολή ή θέματα αναδιοργάνωσης θα καταστήσουν την ίδια αναξιόπιστη και θα δυναμιτίσουν την οποιαδήποτε πορεία των διαπραγματεύσεων. Η Διοίκηση και προσωπικά ο ίδιος ο κ. Διοικητής, δεσμεύτηκε πως το θέμα της Αναδιοργάνωσης θα συζητηθεί συνολικά σε επιτροπή με συμμετοχή του ΣΥΤΕ, αμέσως μετά τις πολιτικές εκλογές και πως δεν πρόκειται να ξαναφέρει τέτοιες επιμέρους αναδιατάξεις Διευθύνσεων που δεν σχετίζονται με την Αναδιοργάνωση ξεχωριστά.

    Το Δ.Σ του ΣΥΤΕ αφού εξετάσει αναλυτικά τις προτεινόμενες αλλαγές, συζητήσει με τους συναδέλφους που τους αφορούν για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν, θα αποφασίσει σε συνεδρίασή του για το όλο θέμα. Εξάλλου τέτοιες αλλαγές, που αφορούν και εμπλέκουν οκτώ Δ/νσεις δεν μπορεί να εξετασθούν και να λυθούν μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Τόσα χρόνια λειτουργήσαμε με τον τρόπο αυτό, δεν χάθηκε ο κόσμος, οι αναδιατάξεις των Διευθύνσεων να περιμένουν για λίγο.

    Επιπρόσθετα, διευκρινίσθηκε απόλυτα πως εάν δεν έρθουν συγκεκριμένες προτάσεις που θα διασφαλίζουν συνολικά τους συναδέλφους των καταργούμενων Τμημάτων, ο ΣΥΤΕ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ουσιαστική αποδοχή της προτεινόμενης αναδιάταξης.

    Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
    ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ