ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 19/1/2004

Ανακοίνωση: 24

ΘΕΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΤΕ - ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Συνάδελφοι,

Στη νέα συνάντηση του Σ.Υ.Τ.Ε. με τη Διοίκηση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16.1.04, με θέμα τις προτεινόμενες «αναδιατάξεις» Διευθύνσεων του Κεντρικού, μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση, σημειώθηκε το παρακάτω πλαίσιο συμφωνίας, που ικανοποιεί ΑΠΟΛΥΤΑ , τις προτάσεις του Συλλόγου μας.

    1. Διεύθυνση Διεθνών Συναλλαγών

    Εκτός του SWIFT , το οποίο μεταφέρεται στη νέα Διεύθυνση Συστημάτων Πληρωμών, τα Τμήματα Αγοραπωλησίας Συναλλάγματος, Ενεγγύων Πιστώσεων Δημοσίου και Λοιπών Ενεγγύων Πιστώσεων και Αξιών, μεταφέρονται αυτοτελώς με το έργο και την συγκρότησή τους, στην Διεύθυνση Εργασιών Δημοσίου.

    Τα τμήματα Εξαγωγών και Εισαγωγών μεταφέρονται αυτοτελώς με το έργο και τη συγκρότησή τους, στη νέα Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων (πρώην Διεύθυνση Συναλλάγματος). Το Τμήμα Σχέσεων με τις Εξαγωγικές Επιχειρήσεις, εντάσσεται σύμφωνα με την απόφαση του Γ.Σ. της Τ.Ε. με το έργο και την συγκρότησή του, στο Τμήμα Εξαγωγών.

    2. Διεύθυνση Πληροφορικής και Οργάνωσης

    Τα τμήματα Οργάνωσης και Προγραμματισμού μεταφέρονται στην νέα Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οργάνωσης.

    Το τμήμα όμως του Στρατηγικού Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Πληροφοριακών Συστημάτων, παραμένει στην Πληροφορική.

    3. Διεύθυνση Διοικητικού

    Συμφωνήθηκε η μεταφορά του Γραφείου Μελέτης Διοικητικών Θεμάτων ως τμήμα, στη νέα Διεύθυνση Οργάνωσης.

    4. Δ/νση Νομισματικής Πολιτικής και Τραπεζικών Εργασιών

    • Το σύστημα TARGET και το Γραφείο Επίβλεψης Συστημάτων Πληρωμών, μεταφέρονται στη νέα Διεύθυνση Συστημάτων Πληρωμών. Το γραφείο αναβαθμίζεται σε τμήμα.
    • Τα Τμήματα, Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων και Γραμματειακής Υποστήριξης Ε.Τ.Π.Θ. μαζί με το έργο του θεσμικού πλαισίου της Υπηρεσίας Ανάλυσης και Θεσμικού πλαισίου του Τμήματος Αγορών Κεφαλαίων, μεταφέρονται ως αυτοτελής τομέας με τη συγκρότησή τους, στην Δ.Ε.Π.Σ.
    • Το τμήμα Πιστωτικών Παραβάσεων και Λοιπών Χρηματοδοτήσεων μεταφέρεται αυτοτελώς στη Διεύθυνση Εργασιών Δημοσίου.
    • Το τμήμα Αγορών Κεφαλαίων μεταφέρεται αυτοτελώς (πλην θεσμικού πλαισίου), στη Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων.
    • Στα δύο νέα τμήματα (Εφαρμογής Νομισματικής Πολιτικής και Πιστωτικών Διευκολύνσεων και Καταθέσεων), που δημιουργούνται στη Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων, μεταφέρονται αυτοτελώς με τη συγκρότησή τους, τα δύο καταργούμενα τμήματα της Νομισματικής.

    5. Δ/νση Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων

    Ιδρύεται νέα Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων από

      Α . Τη συγχώνευση της Δ/νσης Συναλλάγματος με τα υφιστάμενα τμήματά της

      Β. Την απορρόφηση των δύο τμημάτων της καταργούμενης Δ/νσης Διεθνών Συναλλαγών.

      Γ. Την απορρόφηση των τριών τμημάτων της καταργούμενης Δ/νσης Νομισματικής Πολιτικής και Τραπεζικών Εργασιών.

    6. Διεύθυνση Ταμείων

    Το σύστημα ΕΡΜΗΣ και αντίστοιχη υπηρεσία, μεταφέρονται στη νέα Διεύθυνση Συστημάτων Πληρωμών.

    7. Δ/νση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος

    Στην Δ.Ε.Π.Σ. δημιουργείται ένας νέος τομέας, από τα δύο τμήματα της Νομισματικής και το Θεσμικό πλαίσιο της υπηρεσίας ανάλυσης και θεσμικού πλαισίου, που μεταφέρονται σε αυτήν.

    8. Δ/νση Εργασιών Δημοσίου

    Προστίθενται τέσσερα τμήματα από τη μεταφορά.

    Τριών (3) από την καταργούμενη Δ/νση Διεθνών Συναλλαγών και ενός (1) από την καταργούμενη Δ/νση Νομισματικής πολιτικής και Τραπεζικών Εργασιών .

    9. Διεύθυνση Συστημάτων Πληρωμών

    Η νέα Δ/νση που δημιουργείται, συγκροτείται από τρία τμήματα όπως περιγράφονται στο οργανόγραμμα. Στην Επιτροπή Οργάνωσης, θα συζητηθούν και οι συγκεκριμένες υπηρεσίες που προτείνονται να συγκροτηθούν, σε κάθε τμήμα.

Τα παραπάνω, που συμφωνήθηκαν με τη Διοίκηση, θα έρθουν ως αναλυτικά οργανογράμματα για συζήτηση και έγκριση, στην Επιτροπή Οργάνωσης. Στην Επιτροπή Οργάνωσης, θα υπάρχει διευρυμένη εκπροσώπηση του ΣΥΤΕ. Μετά την παραπάνω συμφωνία, διασφαλίζεται πλήρως το έργο και η υπηρεσιακή προοπτική των συναδέλφων μας των καταργούμενων Διευθύνσεων, ενώ ταυτόχρονα με τη δημιουργία των δύο νέων Διευθύνσεων, παρέχονται νέες δημιουργικές δυνατότητες στο προσωπικό.

Τελικά, μετά τη συμφωνία που πραγματοποιήθηκε, ο αριθμός των Διευθύνσεων παραμένει ο ίδιος. Δεκατέσσερις (14) Διευθύνσεις.

Οι παραπάνω εξελίξεις και το συνολικό αποτέλεσμα που επετεύχθη, είναι προϊόν της σοβαρής και υπεύθυνης δουλειάς του Συλλόγου μας, με τους συναδέλφους των επί μέρους Διευθύνσεων, που εμπιστεύθηκαν πλήρως, για ακόμα μια φορά την Συλλογική τους εκπροσώπηση.Οι προσπάθειες υπονόμευσης της αξιοπιστίας του ΣΥΤΕ και των εκπροσώπων εκείνων που ανέλαβαν αυτό το βαρύ φορτίο, έπεσαν στο κενό. Οι σημερινές εξελίξεις, αφορούν το σύνολο των συναδέλφων και όχι μόνο των συγκεκριμένων Διευθύνσεων.

Προχωρώντας στο δρόμο των γενικότερων αναγκαίων αλλαγών, που αμέσως μετά τις πολιτικές εκλογές θα τεθούν υπόψη των εργαζομένων, ενισχύσαμε αποφασιστικά την ενότητά μας, αποδείξαμε προς κάθε κατεύθυνση, το σοβαρό και αξιόμαχο δυναμικό που διαθέτει ο Σύλλογός μας.

Αυτό ας μην το υποτιμήσει κανείς στη συνέχεια...

ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Στεγαστικά Δάνεια Α' κατηγορίας

  • Μειώνεται ο χρόνος υποβολής αίτησης από τα πέντε (5) στα τρία (3) χρόνια.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχει όλο το προσωπικό, που κατά τον χρόνο υποβολής των αιτήσεων, έχει συμπληρώσει τρία χρόνια πραγματικής υπηρεσίας στην Τράπεζα και έχει οριστικό διορισμό.

  • Καταβάλλεται ΟΛΟΚΛΗΡΟ το ποσό του εγκριθέντος δανείου, ανεξάρτητα αν η αξία του ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο ή στον προϋπολογισμό, είναι μικρότερη του εγκριθέντος ποσού. Μοναδική προϋπόθεση, η πραγματική αξία του ακινήτου, να καλύπτει το ύψος του εγκριθέντος δανείου σύμφωνα με έκθεση μηχανικού. (Δεν επιβαρύνεται πλέον ο συνάδελφος με επιπρόσθετα έξοδα, Εφορίας, Συμβολαιογραφικών, Εγγραφής Υποθήκης κλπ).
  • Για τα ακίνητα που έχουν κατασκευασθεί μετά το 1984, ο Δανειοδοτούμενος υποχρεούται να ασφαλίζει με έξοδά του το ακίνητο, ΜΟΝΟ για ασφάλεια πυρός.

Για τα ακίνητα που έχουν κατασκευασθεί πριν το 1984 (Αντισεισμικός Σχεδιασμός Φ.Ε.Κ. 239/16.4.84), ο Δανειοδοτούμενος υποχρεούται να ασφαλίζει το ακίνητο και έναντι σεισμών.

Το ίδιο ισχύει και για Δάνεια Γ' κατηγορίας.

  • Όταν ο υπάλληλος, του οποίου δεν καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες, δανειοδοτείται για 2 η φορά μετά την παρέλευση πενταετίας, δεν υποχρεούται πλέον να μεταβιβάσει ή πωλήσει την προηγούμενη κατοικία.
  • Σε περίπτωση συνυπηρέτησης συζύγων στην Τράπεζα και οι δύο μαζί, δικαιούνται ποσού προσαυξημένο κατά 50% έναντι 30%, που ίσχυε σήμερα.

Η ρύθμιση αυτή, καλύπτει και τα Δάνεια Γ' κατηγορίας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ